Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Which of these truly defines Software design ?
a) Software design is an activity subjected to constraints
b) Software Design specifies nature and composition of software product
c) Software Design satisfies client needs and desires
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Software design explains all of the statements as its definition.

2. Which among these is false ?
a) A process is collection of related tasks that transforms set of inputs to set of output
b) A design notation is a symbolic representational system
c) A design heuristic is a rule proceeding guidance, with guarantee for achieving some end
d) Software design method is orderly procedure for providing software design solutions

View Answer

Answer: b [Reason:] A heuristic is a rule followed but there is no guarantee that we get output.

3. Which of these describes stepwise refinement ?
a) Nicklaus Wirth described the first software engineering method as stepwise refinement
b) Stepwise refinement follows its existence from 1971
c) It is a top down approach
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It is top down approach and not bottom up.

4. What is incorrect about structural design ?
a) Structural design introduced notations and heuristics
b) Structural design emphasis on procedural decomposition
c) The advantage is data flow representation
d) It follows Structure chart

View Answer

Answer: c [Reason:] The biggest drawback or problem is data flow diagram of structure design.

5. What is solution for Structural design ?
a) The specification model following data flow diagram
b) Procedures represented as bubbles
c) Specification model is structure chart showing procedure calling hierarchy and flow of data in and out of procedures
d) Emphasizing procedural decomposition

View Answer

Answer: c [Reason:] It is solution to central problem. Rest others are problems.

6. Which of these are followed by latest versions of structural design?
a) More detailed and flexible processes
b) Regular Notations
c) Wide support by CASE(Computer Aided Software Engineering)
d) Wide support by CASE, More detailed and flexible processes

View Answer

Answer: d [Reason:] Notations used are more specialized and sophisticated one.

7. The incorrect method for structural design is?
a) Transition of problem models to solution models
b) Handling of larger and more complex products
c) Designing Object oriented systems
d) More procedural approach

View Answer

Answer: b [Reason:] It does not account for larger and complex products.

8. What are followed by design task?
a) Choosing specific classes, operations
b) Checking model’s completeness
c) Following design task heuristics
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of these tasks are followed by design task.

9. Which of these analysis are not acceptable ?
a) Object oriented design is far better approach compared to structural design
b) Object oriented design always dominates structural design
c) Object oriented design are given more preference than structural design
d) Object oriented uses more specific notations

View Answer

Answer: b [Reason:] Though object oriented design is considered far better approach but it never dominates structural approach.

10. Which these does not represent object oriented design ?
a) It follows regular procedural decomposition in favor of class and object decomposition
b) Programs are thought of collection of objects
c) Central model represents class diagrams that show the classes comprising a program and their relationships to one another
d) Object-oriented methods incorporates Structural methods

View Answer

Answer: a [Reason:] It does not follow regular procedural decomposition.

Set 2

1. Why does software engineering design shares many design principles?
a) Common design goal of creating high quality design
b) For expansion of product lifetime
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both of the mentioned statements are valid reasons for the existence of many design principles.

2. Why are the design principles considered unique?
a) They are characteristic of well constructed programs
b) They are robust
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Design principles are unique because they are characteristic of well constructed programs.

3. Which among these is the primary goal for software engineering design?
a) To specify the structure of program satisfying software product specification
b) To specify the behavior of program satisfying software product specification
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The primary goal of design is to specify the structure as well as the behavior of program satisfying software product specification.

4. What is true about good programs?
a) Good program must have certain characteristic at delivery and must be maintainable during time
b) A good program at delivery must satisfy its requirements
c) A good program must conform to its design constraints
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the mentioned factors are considered for a program to be good.

5. What is principle of feasibility?
a) A Design is acceptable only when it is realized
b) Designs that make easier to change are better
c) Designs that can be built for less money, in less time with less risk are better
d) Designs that can meet more stakeholder needs and desired subject to constraints are better

View Answer

Answer: a [Reason:] Principle of feasibility states that a design is acceptable only when it is realized.

6. Which principle states the following “Designs that make easier to change are better”?
a) Principle of Feasibility
b) Principle of Economy
c) Principle of Changeability
d) Principle of Adequacy

View Answer

Answer: c [Reason:] Principle of changeability states that Designs that make easier to change are better.

7. What is principle of adequacy?
a) A Design is acceptable only when it is realized
b) Designs that make easier to change are better
c) Designs that can be built for less money, in less time with less risk are better
d) Designs that can meet more stakeholder needs and desired subject to constraints are better

View Answer

Answer: d [Reason:] Principle of adequacy states that, Designs that can meet more stakeholder needs and desired subject to constraints are better.

8. What is principle of economy ?
a) A Design is acceptable only when it is realized
b) Designs that make easier to change are better
c) Designs that can be built for less money, in less time with less risk are better
d) Designs that can meet more stakeholder needs and desired subject to constraints are better

View Answer

Answer: c [Reason:] Principle of economy states that, Designs that can be built for less money, in less time with less risk are better.

9. Which of these does a good design follow?
a) A good design should specify a program that can be built, tested and deployed on time
b) A good design should be concluded in its budget
c) A good design can vary risk
d) A good design should specify a program that can be built, tested and deployed on time and within its budget

View Answer

Answer: d [Reason:] A good design should specify a program that can be built, tested and deployed on time and within its budget.

10. Which is true among the following ?
a) Design Principles state desirable design characteristics based on meeting stakeholder needs and desires
b) Basic design principles are evaluative criteria that state characteristics of good design
c) Constructive Design principles state desirable engineering design characteristics based on past software development experience
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Design principles are evaluative criteria that state characteristics of good design whereas basic design principles state desirable design characteristics based on meeting stakeholder needs and desires.

Set 3

1. Which of the following is not the primary objectives in the analysis model?
a) describing the customer complaints
b) establishing a basis for the creation of a software design
c) defining a set of requirements that can be validated once the software is built
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All the options are covered in analysis model.

2. A description of each function presented in the DFD is contained in a ________
a) data flow
b) process specification
c) control specification
d) data store

View Answer

Answer: b

3. Which diagram indicates the behaviour of the system as a consequence of external events?
a) data flow diagram
b) state transition diagram
c) control specification diagram
d) workflow diagram

View Answer

Answer: b [Reason:] The state transition diagram represents the various modes of behavior (called states) of the system and the manner in which transitions are made from state to state.

4. A data model contains
a) data object
b) attributes
c) relationships
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The data model consists of three interrelated pieces of information: the data object, the attributes that describe the data object, and the relationships that connect data objects to one another.

5. _________ defines the properties of a data object and take on one of the three different characteristics.
a) data object
b) attributes
c) relationships
d) data object and attributes

View Answer

Answer: b [Reason:] They can be used to name an instance of the data object, describe the instance, or make reference to another instance in another table.

6. The __________ of a relationship is 0 if there is no explicit need for the relationship to occur or the relationship is optional.
a) modality
b) cardinality
c) entity
d) structured analysis

View Answer

Answer: a [Reason:] The modality is 1 if an occurrence of the relationship is mandatory, else 0 for optional relationship.

7. A _________ is a graphical representation that depicts information flow and the transforms that are applied as data moves from input to output.
a) data flow diagram
b) state transition diagram
c) control specification
d) workflow diagram

View Answer

Answer: b [Reason:] The basic form of a data flow diagram, also known as a data flow graph or a bubble chart.

8. A data condition occurs whenever a data is passed to an input element followed by a processing element and the result in control output.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Standard flow of condition check.

9. The __________ enables the software engineer to develop models of the information domain and functional domain at the same time
a) data flow diagram
b) state transition diagram
c) control specification
d) activity diagram

View Answer

Answer: a [Reason:] As the DFD is refined into greater levels of detail, the analyst performs an implicit functional decomposition of the system, thereby accomplishing the fourth operational analysis principle for function.

10. The __________ contains a state transition diagram that is a sequential specification of behavior.
a) data flow diagram
b) state transition diagram
c) control specification
d) workflow diagram

View Answer

Answer: c [Reason:] The control specification(CSPEC) describes the behavior of the system, but it gives us no information about the inner working of the processes that are activated as a result of this behavior .

Set 4

1. Which of the following examples is/are models of application architectures?
a) a means of assessing components for reuse
b) a design checklist
c) a vocabulary for talking about types of applications
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Application architectures encapsulate the principal characteristics of a class of systems.

2. ERP stands for
a) Enterprise Research Planning
b) Enterprise Resource Planning
c) Enterprise Resource Package
d) Enterprise Research Package

View Answer

Answer: b

3. Which of the following type describes application architectures?
a) Transaction processing applications
b) Language processing systems
c) Client management systems
d) Transaction processing applications and Language processing systems

View Answer

Answer: d [Reason:] Transaction processing applications are database-centered applications that process user requests for information and update the information in a database, while language processing systems are systems in which the user’s intentions are expressed in a formal language.

4. All the operations in a transaction need to be completed before the database changes are made ________
a) functional
b) available to the users
c) permanent
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This ensures that failure of operations within the transaction does not lead to inconsistencies in the database.

5. Systems that involve interaction with a shared database can be considered as.
a) software-based
b) transaction-based
c) server-based
d) client-based

View Answer

Answer: b [Reason:] Such systems with a shared database are also referred to as transaction based information systems.

6. What translates a natural or an artificial language into another representation of that language and, for programming languages also execute the resulting code?
a) ERP systems
b) Transaction-based information systems
c) Language processing systems
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In software engineering, compilers translate an artificial programming language into machine code.

7. Properties of a system such as performance and security are independent of the architecture used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Properties such as performance, security, and availability are influenced by the architecture used.

8. Which of the following is/are commonly used architectural pattern(s)?
a) Model-View-Controller
b) Layered Architecture
c) Client–server
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Commonly used architectural patterns include Model-View-Controller, Layered Architecture, Repository, Client–server, and Pipe and Filter.

9. A language-processing systems may translate an XML data description into
a) a machine code
b) an alternative XML representation
c) machine code and alternative XML representation
d) a software module

View Answer

Answer: c [Reason:] Such is the property and function of language processing system.

10. Transaction processing systems may be organized as a _________ architecture with system components responsible for input, processing, and output.
a) Repository
b) Client–server
c) Model-View-Controller
d) Pipe and Filter

View Answer

Answer: d

Set 5

1. Architectural design is a creative process satisfying only functional-requirements of a system.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In architectural design you design a system organization satisfying the functional and non-functional requirements of a system.

2. A ________ view shows the system hardware and how software components are distributed across the processors in the system.
a) physical
b) logical
c) process
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A physical view is implemented by system engineers implementing the system hardware.

3. The UML was designed for describing _________
a) object-oriented systems
b) architectural design
c) SRS
d) Both object-oriented systems and Architectural design

View Answer

Answer: d [Reason:] The UML was designed for describing object-oriented systems and, at the architectural design stage, you often want to describe systems at a higher level of abstraction.

4. Which of the following view shows that the system is composed of interacting processes at run time?
a) physical
b) development
c) logical
d) process

View Answer

Answer: d [Reason:] This view is useful for making judgments about non-functional system characteristics such as performance and availability.

5. Which of the following is an architectural conflict?
a) Using large-grain components improves performance but reduces maintainability
b) Introducing redundant data improves availability but makes security more difficult
c) Localizing safety-related features usually means more communication so degraded performance
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] High availability architecture can be affected by several design factors that are required to be maintained to ensure that no single points of failure exist in such design.

6. Which of the following is not included in Architectural design decisions?
a) type of application
b) distribution of the system
c) architectural styles
d) testing the system

View Answer

Answer: d [Reason:] Architectural design decisions include decisions on the type of application, the distribution of the system, the architectural styles to be used, and the ways in which the architecture should be documented and evaluated.

7. Architecture once established can be applied to other products as well.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Systems in the same domain often have similar architectures that reflect domain concepts.

8. Which of the following pattern is the basis of interaction management in many web-based systems?
a) architecture
b) repository pattern
c) model-view-controller
d) different operating system

View Answer

Answer: c [Reason:] Model-View-Controller pattern is the basis of interaction management in many web-based systems.

9. What describes how a set of interacting components can share data?
a) model-view-controller
b) architecture pattern
c) repository pattern
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The majority of systems that use large amounts of data are organized around a shared database or repository.

10. Which view in architectural design shows the key abstractions in the system as objects or object classes?
a) physical
b) development
c) logical
d) process

View Answer

Answer: c [Reason:] It is possible to relate the system requirements to entities in a logical view.

11. Which of the following is a type of Architectural Model?
a) Static structural model
b) Dynamic process model
c) Distribution model
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All these models reflects the basic strategy that is used to structure a system.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }