Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. Choose the correct option in terms of Issues related to professional responsibility
a) Confidentiality
b) Intellectual property rights
c) Both Confidentiality & Intellectual property rights
d) Managing Client Relationships

View Answer

Answer: c [Reason:] Engineers should normally respect the confidentiality of their employers or clients irrespective of whether or not a formal confidentiality agreement has been signed. They should be aware of local laws governing the use of intellectual property such as patents, copyright, etc.

2. “Software engineers should not use their technical skills to misuse other people’s computers.”Here the term misuse refers to:
a) Unauthorized access to computer material
b) Unauthorized modification of computer material
c) Dissemination of viruses or other malware
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d

3. Explain what is meant by PRODUCT with reference to one of the eight principles as per the ACM/IEEE Code of Ethics ?
a) The product should be easy to use
b) Software engineers shall ensure that their products and related modifications meet the highest professional standards possible
c) Software engineers shall ensure that their products and related modifications satisfy the client
d) It means that the product designed /created should be easily available

View Answer

Answer: b

4. Identify an ethical dilemma from the situations mentioned below:
a) Your employer releases a safety-critical system without finishing the testing of the system
b) Refusing to undertake a project
c) Agreement in principle with the policies of senior management
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a

5. Identify the correct statement: “Software engineers shall
a) act in a manner that is in the best interests of his expertise and favour.”
b) act consistently with the public interest.”
c) ensure that their products only meet the SRS.”
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Software engineers shall act in a manner that is in the best interests of their client and employer consistent with the public interest and shall ensure that their products and related modifications meet the highest professional standards possible.Thus options a & c are ruled out.

6. Select the incorrect statement: “Software engineers should
a) not knowingly accept work that is outside your competence.”
b) not use your technical skills to misuse other people’s computers.”
c) be dependent on their colleagues.”
d) maintain integrity and independence in their professional judgment.”

View Answer

Answer: c

7. Efficiency in a software product does not include ________
a) responsiveness
b) licensing
c) memory utilization
d) processing time

View Answer

Answer: b [Reason:] Licensing of a software product comes under corporate part of the software company.

8. As per an IBM report, “31%of the project get cancelled before they are completed, 53% overrun their cost estimates by an average of 189% and for every 100 projects, there are 94 restarts”.What is the reason for these statistics ?
a) Lack of adequate training in software engineering
b) Lack of software ethics and understanding
c) Management issues in the company
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Option b & c are a part of Software Engineering as a subject,hence option a covers them both.

9. The reason for software bugs and failures is due to
a) Software companies
b) Software Developers
c) Both Software companies and Developers
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Software companies are responsible for making policies and providing working atmosphere for the software development, so in turn these companies become a part of software development process.Bugs from developers side is no new thing. Thus option c answers the question.

10. Company has latest computers and state-of the- art software tools, so we shouldn’t worry about the quality of the product.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The infrastructure is only one of the several factors that determine the quality of the product.

Set 2

1. Build & Fix Model is suitable for programming exercises of ___________ LOC (Line of Code).
a) 100-200
b) 200-400
c) 400-1000
d) above 1000

View Answer

Answer: a [Reason:] Build & Fix Model is suitable for small projects & programming exercises of 100 or 200 lines.

2. RAD stands for
a) Relative Application Development
b) Rapid Application Development
c) Rapid Application Document
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b

3. Which one of the following models is not suitable for accommodating any change?
a) Build & Fix Model
b) Prototyping Model
c) RAD Model
d) Waterfall Model

View Answer

Answer: d [Reason:] Real projects rarely follow the sequential flow that the Waterfall Model proposes.

4. Which is not one of the types of prototype of Prototyping Model?
a) Horizontal Prototype
b) Vertical Prototype
c) Diagonal Prototype
d) Domain Prototype

View Answer

Answer: c [Reason:] Their is no such thing as Diagonal Prototype whereas other options have their respective definitions.

5. Which one of the following is not a phase of Prototyping Model?
a) Quick Design
b) Coding
c) Prototype Refinement
d) Engineer Product

View Answer

Answer: b [Reason:] A prototyping model generates only a working model of a system.

6. Which of the following statements regarding Build & Fix Model is wrong?
a) No room for structured design
b) Code soon becomes unfix-able & unchangeable
c) Maintenance is practically not possible
d) It scales up well to large projects

View Answer

Answer: d [Reason:] Build & Fix Model is suitable for 100-200 LOC

7. RAD Model has
a) 2 phases
b) 3 phase
c) 5 phases
d) 6 phases

View Answer

Answer: c [Reason:] RAD Model consists of five phases namely:Business modeling,Data modeling,Process modeling,Application generation and Testing & Turnover.

8. What is the major drawback of using RAD Model?
a) Highly specialized & skilled developers/designers are required
b) Increases re-usability of components
c) Encourages customer/client feedback
d) Increases re-usability of components, Highly specialized & skilled developers/designers are required

View Answer

Answer: d [Reason:] The client may create an unrealistic product vision leading a team to over or under-develop functionality.Also, the specialized & skilled developers are not easily available.

9. SDLC stands for
a) Software Development Life Cycle
b) System Development Life cycle
c) Software Design Life Cycle
d) System Design Life Cycle

View Answer

Answer: a

10. Which model can be selected if user is involved in all the phases of SDLC?
a) Waterfall Model
b) Prototyping Model
c) RAD Model
d) both Prototyping Model & RAD Model

View Answer

Answer: c

Set 3

1. Which one of the following is not a software process quality?
a) Productivity
b) Portability
c) Timeliness
d) Visibility

View Answer

Answer: b [Reason:] Portability is a software product quality which means software can run on different harware platforms or software environments.

2. _____________&_____________ are two kinds of software products.
a) CAD, CAM
b) Firmware, Embedded
c) Generic, Customised
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] rest all are sub categories/applications of option c.

3. Software costs more to maintain than it does to develop.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] For systems with a long life, maintenance costs may be several times development costs.

4. Which one of the following is not an application of embedded software product?
a) key pad control of a security system
b) pattern recognition game playing
c) digital function of dashboard display in a car
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pattern recognition uses Artificial Intelligence (AI) software.

5. Purpose of process is to deliver software
a) in time
b) with acceptable quality
c) that is cost efficient
d) both in time & with acceptable quality

View Answer

Answer: d [Reason:] Cost of a software is a management issue & is not related to process activities.

6. The work associated with software engineering can be categorized into three generic phases,regardless of application area, project size, or complexity namely the__________ phase which focuses on what, the_________ phase which focuses on how and the_________ phase which focuses on change.
i. support
ii. development
iii. definition
a) 1, 2, 3
b) 2, 1, 3
c) 3, 2, 1
d) 3, 1, 2

View Answer

Answer: c

7. Which of the following activities of a Generic Process framework provides a feedback report?
a) Communication
b) Planning
c) Modeling & Construction
d) Deployment

View Answer

Answer: d [Reason:] In Deployment the product is delivered to the customer who evaluates the product and provides feedback based on the evaluation.

8. Process adopted for one project is same as the process adopted from another project.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] the overall flow of activities, actions,tasks,the level of autonomy given to the software team and the inter dependencies among two process can never be the same.

9. Which one of the following is not an Umbrella Activity that complements the five process framework activities and help team manage and control progress, quality, change, and risk.
a) Re-usability management
b) Risk management
c) Measurement
d) User Reviews

View Answer

Answer: d

10. Four types of change are encountered during the support phase.Which one of the following is not one that falls into such category?
a) Translation
b) Correction
c) Adaptation
d) Prevention

View Answer

Answer: a [Reason:] Translation is done in the development phase.

Set 4

1. A reaction has produced 5 moles of water vapor and 10 liter bone dry air at 27oC and 15 atm, what is the humidity?
a) 24%
b) 49%
c) 83%
d) 106%

View Answer

Answer: c [Reason:] Moles of bone dry air = 6, => humidity = 5/6*100 = 83%.

2. A reaction has produced 1 mole of water vapor and 5 liter of bone dry air at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 100%
b) 104%
c) 115%
d) 169%

View Answer

Answer: a [Reason:] Moles of bone dry air = 1, => Humidity = 1/1*100 = 100%.

3. A reaction has produced 0.4 mole of water vapor and 1 liter of bone dry air at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 85%
b) 143%
c) 178%
d) 200%

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of bone dry air = 0.2, => Humidity = 0.4/0.2*100 = 200%.

4. A reaction has produced 1.5 moles of water and 2 liter of bone dry air at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 5%
b) 25%
c) 50%
d) 75%

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of bone dry air = 2, => Humidity = 1.5/2*100 = 75%.

5. A reaction has produced 45 moles of water and 25 liter of bone dry air at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 25%
b) 104%
c) 180%
d) 209%

View Answer

Answer: c [Reason:] Moles of bone dry air = 25, => Humidity = 45/25*100 = 180%.

6. 1 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 5 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 25%
b) 50%
c) 100%
d) 200%

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of bone dry air = 1, moles of H2O produced = 2, => humidity = 2/1*100 = 200%.

7. 2 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 45%
b) 80%
c) 95%
d) 143%

View Answer

Answer: b [Reason:] Moles of bone dry air = 5, moles of H2O produced = 4, => humidity = 4/5*100 = 80%.

8. 0.1 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 1 liter of bone dry air is produced at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 4%
b) 15%
c) 20%
d) 52%

View Answer

Answer: c [Reason:] Moles of bone dry air = 1, moles of H2O produced = 0.2, => humidity = 0.2/1*100 = 20%.

9. 50 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 25 atm, what is the humidity?
a) 20%
b) 80%
c) 200%
d) 400%

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of bone dry air = 25, moles of H2O produced = 100, => humidity = 100/25*100 = 400%.

10. 25 mole of CH4 reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 10%
b) 100%
c) 500%
d) 1000%

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of bone dry air = 5, moles of H2O produced = 50, => humidity = 50/5*100 = 1000%.

11. 0.2 mole glucose reacts completely with excess air, if 5 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 40%
b) 80%
c) 120%
d) 160%

View Answer

Answer: c [Reason:] Moles of bone dry air = 1, moles of H2O produced = 1.2, => humidity = 1.2/1*100 = 120%.

12. 1 mole glucose reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 5 atm, what is the humidity?
a) 40%
b) 80%
c) 120%
d) 160%

View Answer

Answer: c [Reason:] Moles of bone dry air = 5, moles of H2O produced = 6, => humidity = 6/5*100 = 120%.

13. 6 mole glucose reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 20 atm, what is the humidity?
a) 20%
b) 80%
c) 145%
d) 180%

View Answer

Answer: d [Reason:] Moles of bone dry air = 20, moles of H2O produced = 36, => humidity = 36/20*100 = 180%.

14. 10 mole glucose reacts completely with excess air, if 25 liter of bone dry air is produced at 27oC and 30 atm, what is the humidity?
a) 100%
b) 200%
c) 300%
d) 400%

View Answer

Answer: b [Reason:] Moles of bone dry air = 30, moles of H2O produced = 60, => humidity = 60/30*100 = 200%.

15. 1.5 mole glucose reacts completely with excess air, if 5 liter of bone dry air is produced at 27oC and 30 atm, what is the humidity?
a) 50%
b) 150%
c) 200%
d) 300%

View Answer

Answer: b [Reason:] Moles of bone dry air = 6, moles of H2O produced = 9, => humidity = 9/6*100 = 150%.

Set 5

1. Which of these states the goal of engineering design analysis ?
a) To understand an engineering design problem
b) To provide an solution for a given problem
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The goal of engineering design analysis is to understand an engineering design problem.

2. What methods can be followed if designers are out of good SRS or engineering design ?
a) They must do whatever part of product design which remains undone
b) Various approaches and techniques are to be followed to complete
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All of these methods are adopted in order to have good engineering design.

3. Why is Modelling one of the best way to carry out analysis ?
a) During analysis, It serves as a good test for understanding
b) Provides further documentation for input to design resolution
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All of these makes modelling one of the best way.

4. Engineering design activities consists of which of the following ?
a) Studying the SRS
b) Producing new models of the problem
c) Product design models
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Engineering design activities consists of all of these activities.

5. A generic software engineering design follows which of the activities ?
a) Analysis
b) Architectural Design
c) Finalize Design
d) Analysis & Architectural Design

View Answer

Answer: d [Reason:] Generic software engineering design follows Analysis, Architectural Design, Detailed Design.

6. Architectural design stage include which of the following activity ?
a) Generate/Improve detailed design alternatives
b) Select architecture
c) Finalize Design
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Selection and finalizing architecture is followed in Architectural design stage.

7. Detailed design stage include which of the following activity ?
a) Generate / Improve candidate architectures
b) Evaluate candidate architecture
c) Finalize Design
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Finalizing design is the only stage mentioned here which belongs to Detailed Design.

8. What is Analysis model ?
a) Understanding of design problem
b) Representation of design problem solution
c) Representation of design problem
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Analysis Model is representation of design problem.

9. Which of the following is true ?
a) A class model is representation of objects in a problem or a software solution
b) A object model is representation of classes in a problem or a software solution
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All are false , A class model is representation of classes in a problem or a software solution and viceversa.

10. Which of the following is true ?
a) Class Diagram are graphical form of class models
b) Object Diagram are graphical forms of object models
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] All of the statements are true.

11. Which of these are types of class model used in object oriented analysis ?
a) Analysis Class models/ Conceptual Models
b) Design Class Models
c) Implementation Class Models
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of these types are present for class models.

12. Which of the following represents the use of Conceptual models during product design?
a) Understanding the problem design
b) Setting Data Requirements
c) Validating Requirements
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Conceptual Models consists of all of the uses.

13. Which of the following represents the use of Conceptual models during engineering design?
a) Understanding product design
b) Under Girding Engineering Modelling
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Use of conceptual models during engineering design includes all the steps mentioned.

14. What are Design Class Models ?
a) They show classes in a software system
b) They represents attributes,operations, association in abstraction from language
c) They show implementation details
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] All of these forms Design Class Models.

15. Conceptual models are useful for which of the following reasons ?
a) Understanding problem design
b) Data Requirements and Product design
c) Validating requirements
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Conceptual models are useful for all of the above reasons mentioned.