Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Multiple choice question for engineering

Set 1

1. In an engine having group gasoline injection system, the injectors are activated
a) individually
b) in groups
c) both individually and in groups
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In an engine having group gasoline injection system, the injectors are not activated individually, but activated in groups.

2. For a group injection system, sensors are used for detecting _____________ in the manifold.
a) pressure
b) speed
c) coolant
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] For a group injection system, sensors are used for detecting pressure in the manifold and not speed and coolant.

3. The timing of the injectors is decided by the engine speed sensor.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, the timing of the injectors is decided by the engine speed sensor.

4. In pilot ignition system, large quantity of fuel is injected.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, but in pilot ignition system, a small quantity of fuel is first injected and allowed to undergo the ignition delay and burn.

5. By using EFI systems, precise control of injection timing can be achieved.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, by using EFI systems, precise control of injection timing can be achieved.

6. By means of EFI systems one can achieve the precise control of
a) fuel injection quality
b) injection rate during various stages of injection
c) injection pressure during injection
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] By means of EFI systems one can achieve the precise control of i) fuel injection quality ii) injection rate during various stages of injection iii) injection pressure during injection iv) nozzle opening speed v) pilot injection timing and its quantity.

7. By means of EFI systems one can achieve the precise control of
a) nozzle opening speed
b) pilot injection timing and its quantity
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Same as Above.

8. By using EFI system we get,
a) very high injection pressure
b) sharp start and stop of injection
c) cylinder cut off
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] By using EFI system we get, i) very high injection pressure ii) sharp start and stop of injection iii) cylinder cut off iv) diagnostic capability v) turbocharger control vi) two stage injection.

9. By using EFI system we get,
a) diagnostic capability
b) turbocharger control
c) two stage injection
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Same as Above.

10. Types of electronic diesel injection control are :
a) electronically controlled injection pumps
b) electronically controlled unit injectors
c) common rail fuel injection system
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Types of electronic diesel injection control are : i) electronically controlled injection pumps ii) electronically controlled unit injectors iii) common rail fuel injection system.

Set 2

1. The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are :
a) engine speed
b) crank shaft position
c) accelerator pedal position
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are : i) engine speed ii) crank shaft position iii) accelerator pedal position iv) intake air temperature v) lubricating oil temperature vi) ambient air temperature vii) turbocharger boost pressure viii) intake air mass flow rate.

2. The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are :
a) intake air temperature
b) lubricating oil temperature
c) ambient air temperature
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Same as above.

3. The inputs used in electronically controlled diesel fuel injection systems are :
a) turbocharger boost pressure
b) intake air mass flow rate
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Same as above.

4. The frequency of injection depends on the engine speed and number of cylinders.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, of course, the frequency of injection depends on the engine speed and number of cylinders.

5. The timing of injection has to be advanced as the speed
a) decreases
b) increases
c) stables
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The timing of injection is directly dependent on engine speed, so it has to be advanced as the speed increases.

6. The lubricating oil and coolant temperatures does not indicate the engine condition.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] In fact, the lubricating oil and coolant temperatures indicate the engine condition.

7. The turbocharger boost pressure can not be used to detect the mass flow rate of air, which can be used to decide the fuel injection quantity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Actually, the turbocharger boost pressure is used to detect the mass flow rate of air, which can be used to decide the fuel injection quantity.

8. The ECU generates the pulses to operate the solenoid controlled spill valve.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, the ECU generates the pulses to operate the solenoid controlled spill valve.

9. The end of injection in the conventional inline element is determined by the instant when the top of the plunger covers the bypass or the spill ports.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] No, in fact the start of injection in the conventional inline element is determined by the instant when the top of the plunger covers the bypass or the spill ports.

10. The end of delivery occurs when the helical slot or groove on the plunger uncovers the ports.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, the end of delivery occurs when the helical slot or groove on the plunger uncovers the ports.

11. In common rail fuel injection system, very high injection pressures of order of _________ bar.
a) 1000
b) 1500
c) 2000
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, in common rail fuel injection system, very high injection pressures of order of 1500 bar.

12. In common rail fuel injection system, there is complete control over start and end of injection.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Yes, in common rail fuel injection system, there is complete control over start and end of injection.

Set 3

1. Hydrogen has very ______________ density both as gas and as liquid.
a) high
b) low
c) equal
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In both gas and in liquid form, hydrogen has very low density.

2. Hydrogen engine operate on ____________ throttling.
a) very little
b) very high
c) without
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Very high throttling is required in a hydrogen engine operation.

3. The power output of hydrogen engine is limited by
a) detonation and knocking
b) pre-ignition and back flash
c) pre-ignition and detonation
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The power output of hydrogen engine is limited by pre-ignition and back flash because detonation and knocking do not occur in hydrogen engine.

4. Hydrogen gas has less than _______________ the density of air.
a) 1/12th
b) 1/10th
c) 2/3rd
d) 1/3rd

View Answer

Answer: b

5. The heating value per unit volume of hydrogen gas is less than ______________ that of air.
a) 1/12th
b) 1/10th
c) 2/3rd
d) 1/3rd

View Answer

Answer: d

6. Hydrogen can be used in S.I. engines by
a) manifold induction
b) direct introduction of hydrogen into the cylinder
c) supplementing gasoline
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d

7. Hydrogen is _____________ reactive fuel.
a) highly
b) non
c) less
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

8. Natural gas obtained from oil wells is known as
a) dry gas
b) wet gas
c) casing head gas
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Another name for natural gas obtained from oil wells is casing head gas.

Set 4

1. The ___________ type injection pump consist of a reciprocating plunger inside a barrel.
a) jerk
b) distributer
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The jerk type injection pump consist of a reciprocating plunger inside a barrel and not a distributer.

2. The plunger of a jerk type pump is driven by a
a) crankshaft
b) camshaft
c) pully
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, the plunger of a jerk type pump is driven by a camshaft.

3. The axial distance traversed by the plunger is ____________ for every stroke.
a) same
b) different
c) unpredictable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The axial distance traversed by the plunger is constant and hence same for every stroke.

4. Bosh fuel injection pump is an example of _______________ type fuel injector pump.
a) jerk
b) distributer
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Bosh fuel injection pump is an example of jerk type fuel injector pump and not distributer type.

5. In a _____________ type of injection pump, the fuel is distributed to each cylinder by means of a rotor.
a) jerk
b) distributer
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In a distributer type of injection pump, the fuel is distributed to each cylinder by means of a rotor while in a jerk type plunger is used.

6. Advantage of petrol injections is
a) higher power
b) free from icing trouble
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both higher power and free from icing trouble are the advantages of a petrol injection system.

7. Disadvantage of petrol injection is
a) high initial cost
b) complicated design
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Both high initial cost and complicated design are the disadvantages of a petrol injection system.

8. In the idle speed adjustment of the pneumatic governor, when the set-screw in the system is slightly screwed in,
a) the idling speed will be reduced
b) the idling speed will be increased
c) there will be no idling speed
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b

Set 5

1. Fuel delivered by a pump increases with
a) pressure
b) speed
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Rate of fuel injection is directly proportional to engine speed, so fuel delivered by a pump increases with speed.

2. Quantity of fuel delivered increases with load causing excessive
a) carbon deposits
b) high exhaust temperature
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Quantity of fuel delivered increases with load causing excessive carbon deposits and high exhaust temperature.

3. When the engine speed tends to exceed the limit the _____________ fly apart.
a) weight
b) volume
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When the engine speed tends to exceed the limit the weight fly apart and not volume.

4. Lesser fuel causes the engine speed to
a) remain constant
b) increase
c) decrease
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Fuel volume is directly proportional to speed, so lesser fuel causes the engine speed to decrease.

5. The purpose of a _____________ is to provide automatic control of the idling and maximum speeds to the engine.
a) governor
b) nozzle
c) throttle
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The purpose of a governor is to provide automatic control of the idling and maximum speeds to the engine and not of throttle or nozzle.

6. The driver’s foot accelerator controls the intermediate _____________ of the engine.
a) pressure
b) speed
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, the driver’s foot accelerator controls the intermediate speed of the engine.

7. In a _____________ governor, the camshaft of the pump is fitted to two ball weights.
a) mechanical
b) pneumatic
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

8. The _____________ governor functions due to the vacuum created by suction in the air inlet pipe of the engine.
a) mechanical
b) pneumatic
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The pneumatic governor functions due to the vacuum created by suction in the air inlet pipe of the engine while in a mechanical governor, the camshaft of the pump is fitted to two ball weights.

9. In the _____________ governor, the induction part throttle is operated by the foot pedal accelerator.
a) mechanical
b) pneumatic
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In the pneumatic governor, the induction part throttle is operated by the foot pedal accelerator while in a mechanical governor, the camshaft of the pump is fitted to two ball weights.

10. If the engine is at rest and the lever controlling the engine speed is released, the spring will force the control to reach its ______________ position.
a) maximum
b) minimum
c) center
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a

11. When the mechanical governor is running on ‘no load’ position,
a) the ball weights fly
b) the ball weight do not fly
c) the speed increases
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Generally, when the mechanical governor is running on ‘no load’ position, the ball weight do not fly.