Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Database MCQ Set 1

1. The storage structure which do not survive system crashes are ______
a) Volatile storage
b) Non-volatile storage
c) Stable storage
d) Dynamic storage

View Answer

Answer: a [Reason:] Volatile storage, is a computer memory that requires power to maintain the stored information, in other words it needs power to reach the computer memory.

2. Storage devices like tertiary storage , magnetic disk comes under
a) Volatile storage
b) Non-volatile storage
c) Stable storage
d) Dynamic storage

View Answer

Answer: b [Reason:] Information residing in nonvolatile storage survives system crashes.

3. For a transaction to be durable, its changes need to be written to ________ storage.
a) Volatile storage
b) Non-volatile storage
c) Stable storage
d) Dynamic storage

View Answer

Answer: c [Reason:] Similarly, for a transaction to be atomic, log records need to be written to stable storage before any changes are made to the database on disk.

4. The unit of storage that can store one are more records in a hash file organization are
a) Buckets
b) Disk pages
c) Blocks
d) Nodes

View Answer

Answer: a [Reason:] Buckets are used to store one or more records in a hash file organization.

5. A ______ file system is software that enables multiple computers to share file storage while maintaining consistent space allocation and file content.
a) Storage
b) Tertiary
c) Secondary
d) Cluster

View Answer

Answer: d [Reason:] With a cluster file system, the failure of a computer in the cluster does not make the file system unavailable.

6. A file produced by a spreadsheet
a) is generally stored on disk in an ASCII text format
b) can be used as is by the DBMS
c) all of the mentioned
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] ASCII text format uses the standard text file for the changing the value.

7. SDL means _______
a) Storage Discrete Language
b) Storage Definition Language
c) Storage Definition Localisation
d) Storage Discrete Localisation

View Answer

Answer: b [Reason:] It specifies internal schema and also mapping between two schemas.

8. Which of the following is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database?
a) Logical database design
b) Physical database design
c) Testing and performance tuning
d) Evaluation and selecting

View Answer

Answer: b [Reason:] Physical database design is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database.

9. Which of the following is the oldest database model?
a) Relational
b) Hierarchical
c) Physical
d) Network

View Answer

Answer: d [Reason:] Network model has data stored in a hierarchical network flow.

10. The process of saving information onto secondary storage devices is referred to as
a) Backing up
b) Restoring
c) Writing
d) Reading

View Answer

Answer: c [Reason:] The information is written into the secondary storage device.

Database MCQ Set 2

1. Tertiary storage is built with :
a) a lot of money
b) unremovable media
c) removable media
d) secondary storage

View Answer

Answer: c [Reason:] Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

2. Operating system is responsible for
a) disk initialization
b) booting from disk
c) bad-bock recovery
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

3. A typical tape drive is ________ a typical disk drive.
a) more expensive than
b) cheaper than
c) of the same cost as
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

4. During recovery from a failure
a) each pair of physical block is examined
b) specified pair of physical block is examined
c) first pair of physical block is examined
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

5. A magneto-optic disk is :
a) primary storage
b) secondary storage
c) tertiary storage
d) removable disk

View Answer

Answer: c and d [Reason:] Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

6. Which of the following is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database?
a) Logical database design
b) Physical database design
c) Testing and performance tuning
d) Evaluation and selecting

View Answer

Answer: b [Reason:] Physical database design is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database.

7. The replacement of a bad block generally is not totally automatic because
a) data in bad block can not be replaced
b) data in bad block is usually lost
c) bad block does not contain any data
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Physical database design is the process of selecting the data storage and data access characteristics of the database.

8. Which of the following is the oldest database model?
a) Relational
b) Hierarchical
c) Physical
d) Network

View Answer

Answer: d [Reason:] Network model has data stored in a hierarchical network flow .

9. The surface area of a tape is ________ the surface area of a disk.
a) much lesser than
b) much larger than
c) equal to
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Network model has data stored in a hierarchical network flow .

10. Which one of the following is not a secondary storage?
a) magnetic disks
b) magnetic tapes
c) ram
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Tertiary storage involves a robotic mechanism which will mount (insert) and dismount removable mass storage media into a storage device according to the system’s demands; this data is often copied to secondary storage before use.

Database MCQ Set 3

1. A transaction may not always complete its execution successfully. Such a transaction is termed
a) Aborted
b) Terminated
c) Closed
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] If we are to ensure the atomicity property, an aborted transaction must have no effect on the state of the database.

2. If an transaction is performed in a database and committed, the changes are taken to the previous state of transaction by
a) Flashback
b) Rollback
c) Both Flashback and Rollback
d) Cannot be done

View Answer

Answer: d [Reason:] Once committed the changes cannot be rolled back.

3. Each modification done in database transaction are first recorded into the
a) Harddrive
b) Log
c) Disk
d) Datamart

View Answer

Answer: b [Reason:] After commit is issued the data are stored in database and stored in drive.

4. When the transaction finishes the final statement the transaction enters into
a) Active state
b) Committed state
c) Partially committed state
d) Abort state

View Answer

Answer: c [Reason:] The commit statement has to be issued to enter into committed state.

5. The name of the transaction file shall be provided by the operator and the file that contains the edited transactions ready for execution shall be called
a) Batch. Exe
b) Trans. Exe
c) Opt. Exe
d) Edit.Exe

View Answer

Answer: c [Reason:] Transactions has to be managed by the executable files.

6. Which of the following is an atomic sequence of database actions?
a) Transaction
b) Concurrency
c) Relations
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Transactions is collection of operations that provides single logical function in database.

7. If the state of the database no longer reflects a real state of the world that the database is supposed to capture, then such a state is called
a) Consistent state
b) Parallel state
c) Atomic state
d) Inconsistent state

View Answer

Answer: d [Reason:] If the state of the database no longer reflects a real state of the world that the database is supposed to capture, then such a state is called in consistent state.

8. _______ means that data used during the execution of a transaction cannot be used by a second transaction until the first one is completed.
a) Serializability
b) Atomicity
c) Isolation
d) Time stamping

View Answer

Answer: c [Reason:] Isolation means that data used during the execution of a transaction can’t be used by a second transaction until the first one is completed.

9. DBMS periodically suspends all processing and synchronizes its files and journals through the use of
a) Checkpoint facility
b) Backup facility
c) Recovery manager
d) Database change log

View Answer

Answer: a [Reason:] DBMS periodically suspends all processing and synchronizes its files and journals though the use of Check point facility.

10. Which of the following is not a state in transaction ?
a) Active
b) Terminated
c) Aborted
d) Partially committed

View Answer

Answer: b [Reason:] The transaction states are abort,active,committed,partially committed, Failed.

Database MCQ Set 4

1. A ___ consists of a sequence of query and/or update statements.
a) Transaction
b) Commit
c) Rollback
d) Flashback

View Answer

Answer: a [Reason:] Transaction is a set of operation until commit.

2. Which of the following makes the transaction permanent in the database ?
a) View
b) Commit
c) Rollback
d) Flashback

View Answer

Answer: b [Reason:] Commit work commits the current transaction.

3. In order to undo the work of transaction after last commit which one should be used ?
a) View
b) Commit
c) Rollback
d) Flashback

View Answer

Answer: c [Reason:] Rollback work causes the current transaction to be rolled back; that is, it undoes all the updates performed by the SQL statements in the transaction.

4. Consider the following action:

TRANSACTION.....
Commit;
ROLLBACK;

What does Rollback do?
a) Undoes the transactions before commit
b) Clears all transactions
c) Redoes the transactions before commit
d) No action

View Answer

Answer: d [Reason:] Once a transaction has executed commit work, its effects can no longer be undone by rollback work.

5. In case of any shut down during transaction before commit which of the following statement is done automatically?
a) View
b) Commit
c) Rollback
d) Flashback

View Answer

Answer: c [Reason:] Once a transaction has executed commit work, its effects can no longer be undone by rollback work.

6. In order to maintain the consistency during transactions database provides
a) Commit
b) Atomic
c) Flashback
d) Retain

View Answer

Answer: b [Reason:] By atomic , either all the effects of the transaction are reflected in the database, or none are (after rollback).

7. Transaction processing is associated with everything below except
a) Conforming a action or triggering a response
b) Producing detail summary or exception report
c) Recording a business activity
d) Maintaining a data

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. A transaction completes its execution is said to be
a) Committed
b) Aborted
c) Rolled back
d) Failed

View Answer

Answer: a [Reason:] A complete transaction always commits.

9. Which of the following is used to get back all the transactions back after rollback ?
a) Commit
b) Rollback
c) Flashback
d) Redo

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

10. ______ will undo all statements up to commit?
a) Transaction
b) Flashback
c) Rollback
d) Abort

View Answer

Answer: c [Reason:] Flashback will undo all the statements and Abort will terminate the operation.

Database MCQ Set 5

1. Consider money is transferred from (1)account-A to account-B and (2) account-B to account-A. Which of the following form a transaction ?
a) Only 1
b) Only 2
c) Both 1 and 2 individually
d) Either 1 or 2

View Answer

Answer: c [Reason:] The term transaction refers to a collection of operations that form a single logical unit of work.

2. A transaction is delimited by statements (or function calls) of the form ____
a) Begin transaction and end transaction
b) Start transaction and stop transaction
c) Get transaction and post transaction
d) Read transaction and write transaction

View Answer

Answer: a [Reason:] The transaction consists of all operations executed between the begin transaction and end transaction.

3. Identify the characteristics of transactions
a) Atomicity
b) Durability
c) Isolation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Because of the above three properties, transactions are an ideal way of structuring interaction with a database.

4. Which of the following has “all-or-none” property ?
a) Atomicity
b) Durability
c) Isolation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Either all operations of the transaction are reflected properly in the database, or none are.

5. The database system must take special actions to ensure that transactions operate properly without interference from concurrently executing database statements. This property is referred to as
a) Atomicity
b) Durability
c) Isolation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Even though multiple transactions may execute concurrently, the system guarantees that, for every pair of transactions Ti and Tj , it appears to Ti that either Tj finished execution before Ti started or Tj started execution after Ti finished.

6. The property of transaction that persists all the crashes is
a) Atomicity
b) Durability
c) Isolation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] After a transaction completes successfully, the changes it has made to the database persist, even if there are system failures.

7. ____ states that only valid data will be written to the database.
a) Consistency
b) Atomicity
c) Durability
d) Isolation

View Answer

Answer: a [Reason:] If, for some reason, a transaction is executed that violates the database’s consistency rules, the entire transaction will be rolled back and the database will be restored to a state consistent with those rules.

8. Transaction processing is associated with everything below except
a) Producing detail summary or exception reports
b) Recording a business activity
c) Confirming a action or triggering a response
d) Maintaining a data

View Answer

Answer: c [Reason:] Collections of operations that form a single logical unit of work are called transactions.

9. The Oracle RDBMS uses the ____ statement to declare a new transaction start and its properties.
a) BEGIN
b) SET TRANSACTION
c) BEGIN TRANSACTION
d) COMMIT

View Answer

Answer: b [Reason:] Commit is used to store all the transactions.

10. ____ means that the data used during the execution of a transaction cannot be used by a second transaction until the first one is completed.
a) Consistency
b) Atomicity
c) Durability
d) Isolation

View Answer

Answer: d [Reason:] Even though multiple transactions may execute concurrently, the system guarantees that, for every pair of transactions Ti and Tj, it appears to Ti that either Tj finished execution before Ti started or Tj started execution after Ti finished.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }