Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

CSS MCQ Set 1

1. Which of the following CSS3 property is used to tell the browser what the sizing properties should be include?
a) box-sizing
b) box-model
c) box-design
d) box-redesign

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

2. Which of the following CSS3 property specifies where to navigate when using the arrow-down navigation key?
a) down
b) nav-down
c) arrow-down
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

3. Which of the following CSS3 property specifies the sequential navigation order for an element?
a) nav
b) class
c) nav-index
d) class-index

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

4. Which of the following nav-left value sets it’s value to default value?
a) target-name
b) id
c) inital
d) inherit

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

5. Which of the following CSS3 property adds space between an outline and the edge or border of an element?
a) offset
b) outline
c) outline-offset
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

6. Which of the following outline-offset value sets the distance the outline is outset from the border edge?
a) distance
b) length
c) initial
d) all

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

7. Which of the following CSS3 property specifies whether or not an element is resizable by the user?
a) resize
b) length
c) inherit
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

8. Which of the following CSS3 property specifies where to navigate when using the arrow-up navigation key?
a) nav-upper
b) nav-top
c) nav-up
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

9. Which of the following CSS3 property specifies where to navigate when using the arrow-right navigation key?
a) right
b) nav-right
c) nav-side
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

10. Which of the following nav-right value is used to the inherits this property from its parent element?
a) auto
b) id
c) target-name
d) inherit

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

CSS MCQ Set 2

1. Which of the following property sets the background image to scroll or not to scroll with its associated element’s content?
a) background-scroll
b) background-attach
c) background-attachment
d) background-allowance

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: background-attachment: scroll | fixed | inherit

2. Which of the following property sets an element’s background color?
a) background-image
b) background-color
c) background-colors
d) background-position

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: background-color: color | transparent

3. Which of the following property defines the color of an element’s right border?
a) border-right-colors
b) border-right-color
c) border-right
d) border-color

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: border-right-color: color | transparent

4. Which of the following property defines the space between cells in a table?
a) auto
b) border
c) spacing
d) border-spacing

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: border-spacing: non-negative length(s) | inherit

5. Which of the following property defines the visual style of up to four different sides of a border?
a) border-color
b) border-img
c) border-visual
d) border-style

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: border-style: style

6. Which of the following property defines in a shorthand form the width, style, and color for the top border of an element?
a) border-style
b) border-height
c) border-width
d) border-top

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: border-top: border-width border-style border-color;

7. Which of the following property sets the shadow for a box element?
a) shadow
b) set-shadow
c) canvas-shadow
d) box-shadow

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax:box-shadow: none | inherit

8. Which of the following property defines a shadow effect for text?
a) box-shadow
b) img-shadow
c) text-shadow
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The shadow effects are applied in the order specified and may overlay each other, but they will never overlay the text itself. Each shadow effect must specify a shadow offset horizontally and vertically and may optionally specify a blur radius and a shadow color.

9. Which of the following property defines a shadow color for the right and bottom edges of a scroll bar?
a) scrollbar-darkshadow
b) scrollbar-shadow-color
c) scrollbar-darkshadow-color
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: scrollbar-darkshadow-color: color

10. Which of the following property defines a color for the right and bottom edges of a scroll bar.
a) scrollbar-color
b) scrollbar-darkshadow-color
c) scrollbar-shadow
d) scrollbar-shadow-color

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: scrollbar-shadow-color: color

CSS MCQ Set 3

1. Which of the following property defines in a shorthand form the width, style, and color for the bottom border of an element?
a) border-bottom
b) border-bottom-color
c) border-bottom-all
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]

Syntax: border-bottom: border-width border-style border-color;

2. Which of the following property sets the width of an element’s bottom border?
a) border
b) border-collapse
c) border-bottom-width
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: border-bottom-width: non-negative length | medium | thick | thin | inherit

3. Which of the following property defines whether table cell borders are connected or separate?
a) border-table
b) border
c) border-collapse
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: border-collapse: collapse | separate | inherit

4. Which of the following property defines the style for the right border of an element?
a) border-spacing
b) border-spacing
c) border-right
d) border-right-style

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: border-right-style: dashed | dotted | double

5. Which of the following property defines the color of an element’s top border?
a) border-color
b) border-top
c) border-top-color-webkit
d) border-top-color

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: border-top-color: color | transparent | inherit

6. Which of the following property sets the width of an element’s complete border?
a) border-width
b) width
c) border-depth
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]

Syntax: border-width: width

7. Which of the following property defines the visual style of up to four different sides of a border?
a) border-style
b) border
c) border-top
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Syntax: border-style: style

8. Which of the following defines in a shorthand form the width, style, and color for the top border of an element?
a) border-up
b) border-bottom
c) border-style
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: border-top: border-width border-style border-color;

9. Which of the following property defines the y (vertical) coordinate for a positioned element, relative to the bottom of the enclosing object or browser window?
a) border
b) bottom
c) position
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: bottom: length | percentage | auto | inherit

10. Which of the following property specifies the placement of an element in relation to floating objects?
a) clear
b) color
c) space
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]

Syntax: clear: both | left | none | right

CSS MCQ Set 4

1. Which of the following selector is used to select and style when you place mouse over it?
a) focus
b) hover
c) mouse
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

2. Which of the following method increases or decreases the size of an element using tranform?
a) rotate()
b) scale()
c) translate()
d) matrix()

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

3. Which of the following method moves an element from its current position using tranform?
a) rotate()
b) scale()
c) translate()
d) matrix()

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

4. Which of the following property specifies the speed curve of the transition effect?
a) transition-delay
b) transition-duration
c) transition-timing-function
d) transition

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

5. Which of the following method skews an element along the X-axis by the given angle using tranform?
a) skewX()
b) skewy()
c) x-axis()
d) skew()

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

6. Which of the following method skews an element along the X and Y-axis by the given angles using tranform?
a) skewX()
b) skewy()
c) skew-X-Y()
d) skew()

View Answer

Answer: d [Reason:] Self-explainatory.

7. Which of the following transition-timing-function property specifies a transition effect with a slow start?
a) ease
b) ease-in
c) ease-in-out
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Self-explainatory.

8. Which of the following transition-timing-function property specifies a transition effect with a slow start, then fast, then end slowly
a) ease
b) ease-in
c) ease-in-out
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Self-explainatory.

9. Which of the following transition-timing-function property lets you define your own values in a cubic-bezier function
a) cubic(n,n,n,n)
b) matrix(n,n,n,n)
c) cubic-bezier(n,n,n,n)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

10. Which of the following method combines all the 2D transform methods into one using transform?
a) combine()
b) 2D-tranform()
c) matrix()
d) matrix-2D()

View Answer

Answer: c [Reason:] Self-explainatory.

CSS MCQ Set 5

1. Which of the following property specifies the transparency of an element?
a) alpha
b) opacity
c) opac
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: opacity: alphavalue | inherit

2. Which of the following property defines the offset from an element’s border and its outline?
a) outline-border
b) outline-offset
c) outline-radius
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: outline-offset: length | inherit

3. Which of the following property allows a marquee to be used in the case of a text overflow?
a) overflow-style
b) overflow-text
c) overflow-marquee
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]

Syntax: overflow-style: auto | marquee-block

4. Which of the following property defines how content should behave when it exceeds the width of its enclosing element?
a) overflow-y
b) overflow-x
c) overflow-z
d) overflow-width

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: overflow-x: auto | hidden

5. Which of the following property is used to give a 3-D sense of depth to an element?
a) animation
b) perspec
c) sense
d) perspective

View Answer

Answer: d [Reason:]

Syntax: perspective: none

6. Which of the following property is used to define whether an element should be resized and, if so, upon what axis?
a) axis
b) resize
c) set-origin
d) set-axis

View Answer

Answer: b [Reason:]

Syntax: resize: both | horizontal | none

7. Which of the following property defines the alignment of Ruby text as defined by a <rt> tag, in relation to base text defined by a <ruby> tag?

a) ruby-align
b) ruby-text
c) ruby
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]

Syntax: ruby-align: auto | center

8. Which of the following property sets the base color for a scroll bar, which will include the scroll box, track, and
scroll arrows?
a) scrollbar-base
b) scrollbar-base-color
c) scrollbar-background
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: scrollbar-base-color: color

9. Which of the following property defines a color for the face of a scroll bar, including arrow regions and the
scroll box?
a) scrollbar-face
b) scrollbar-face-color
c) scrollbar-face-background
d) scrollbar-background

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: scrollbar-face-color: color

10. Which of the following property defines a highlight color for a scroll bar and scroll arrows?
a) scrollbar-color
b) scrollbar-highlight
c) scrollbar-highlight-color
d) scrollbar-highlight-background

View Answer

Answer: c [Reason:]

Syntax: scrollbar-highlight-color: color