Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. If f(x)=x7+x5+x4+x3+x+1 and g(x)=x3+x+1, find f(x) – g(x).
a) x7+x5+x4+x3
b) x6+x4+x2+x
c) x4+x2+x+1
d) x7+x5+x4

View Answer

Answer: d [Reason:] Perform Modular subtraction.

2. 5/3 mod 7 =
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] 5/3 mod 7 = (5×3-1) mod 7 = (5×5) mod 7 = 4.

3. The polynomial x4+1 can be represented as –
a) (x+1)(x3+x2+1)
b) (x+1)(x3+x2+x)
c) (x)(x2+x+1)
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] (x4+1) = (x+1)(x3+x2+x+1).

4. -5 mod -3 =
a) 3
b) 2
c) 1
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] -5 mod -3 = -2 mod -3 = 1 mod -3.

5. Multiply the polynomials P1 = x5 +x2+ x) by P2 = (x7 + x4 +x3+x2 + x) in GF(28) with irreducible polynomial (x8 + x4 + x3 + x + 1). The result is
a) x4+ x3+ x+1
b) x5+ x3+x2+x+1
c) x5+ x4+ x3+x+1
d) x5+ x3+x2+x

View Answer

Answer: b [Reason:] On performing polynomial multiplication we get with respect to modulus (x8 + x4 + x3 + x + 1) we get x5+ x3+x2+x+1.

6. Multiply 00100110 by 10011110 in GF(2^8) with modulus 100011011.The result is
a) 00101111
b) 00101100
c) 01110011
d) 11101111

View Answer

Answer: a [Reason:] On performing polynomial multiplication with respect to modulus 100011011 we get 00101111.

7.Find the inverse of (x7+x+1) modulo (x8 + x4 + x3+ x + 1).
a) x7+x
b) x6+x3
c) x7
d) x5+1

View Answer

Answer: c [Reason:] Finding the inverse with respect to (x8 + x4 + x3+ x + 1) we get x7 as the inverse.

8. 7x = 6 mod 5. Then the value of x is
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] 7 x 3 mod 5 = 6 mod 5 = 1.

State whether the following few statement are true or false over a field.

9. The product of monic polynomials is monic.
a) True
b) False
c) Can’t Say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This is always true over a field.

10. The product of polynomials of degrees m and n has a degree m+n+1.
a) True
b) False
c) Can’t Say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The product of polynomials of degrees m and n has a degree m+n.

11. The sum of polynomials of degrees m and n has degree max[m,n].
a) True
b) False
c) Can’t Say
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] True when m is not equal to n; in that case the highest degree coefficient is of degree max[m,n]. But false in general when m = n, because the highest-degree coefficients might cancel (be additive inverses).

12. (7x + 2)-(x2 + 5) in Z_10 =
a) 9x2 + 7x + 7
b) 9x2+ 6x + 10
c) 8x2 + 7x + 6
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:](7x + 2) – (x2 + 5) in Z_10 = 9x2 + 7x +7. We can find this via basic polynomial arithmetic in Z_10.