Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In SHA-3, which step function does the operation L[2,3] <- L[2,3] XOR NOT(L[3,3]) AND L[4,3] represent?
a) Theta
b) Rho
c) Pi
d) Chi

View Answer

Answer: d [Reason:] The above operation represents the chi step function.

2. In SHA-3, which function does the operation L[2,3]<- C[1] XOR L[2,3] XOR ROT(C[3],1) represent?
a) Theta
b) Rho
c) Pi
d) Chi

View Answer

Answer: a [Reason:] The above operation represents the theta step function.

3. How many rounds are present in each iteration function of SHA-3?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:]Each Iteration of the SHA-3 algorithm has 5 step functions.

4. In SHA-3, which step function does not affect W [0, 0]?
a) Theta
b) Iota
c) Pi
d) Chi

View Answer

Answer: c [Reason:] Pi and Rho step functions do not cause any change on W [0, 0].

5. Which among the following is not a substitution operation?
a) Theta
b) Iota
c) Pi
d) Chi

View Answer

Answer: c [Reason:] Pi and Rho are permutation operations.

6. In SHA-3, for a message digest size of 256, what is the bitrate ‘r’ (capacity = 512) ?
a) 576
b) 1088
c) 1152
d) 832

View Answer

Answer: b [Reason:] In SHA-3, c+r = 1600, therefore here ‘r’ = 1088.

7. The sponge construction involves 2 phases, these are
a) absorbing and adaptive
b) adaptive and squeezing
c) absorbing and squeezing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The sponge construction involves 2 phases – the absorbing phase and the squeezing phase.

8. Within the Keccak function-f, the 1600 bits are arranged into a 5 x 5 x 64 array a. The 64-bit units are referred to as
a) lemma
b) z co-ordinate
c) kernel
d) lanes

View Answer

Answer: d [Reason:] They are referred to as lanes.

9. What are the co-ordinates of the bottom-right most lane?
a) L[4 ,4].
b) L[4, 0].
c) L[5, 5].
d) L[5, 1].

View Answer

Answer: b [Reason:] The bottom right most lane corresponds to x=4 and y=0 i.e. L[4, 0].

10. How many iterations / rounds does the Keccak function have ?
a) 12
b) 36
c) 16
d) 24

View Answer

Answer: d [Reason:] The Keccak function has 24 rounds, each of which has 5 step functions.

11. Which step function works only W[0, 0]?
a) Theta
b) Iota
c) Pi
d) Chi

View Answer

Answer: b [Reason:] The last step function Iota works only on W[0, 0].

12. SHA-3 has an advantage over other algorithms because, there is no need for table look ups, arithmetic operations or data dependent operations.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The statement is true. SHA-3 does not require look-up tables, and is thus easily implemented on both hardware and software.