Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. gcd( 18,300) =
a) 4
b) 12
c) 8
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] gcd( 18,300) = 6. Find the common factors to compute GCD/HCF.

2. ᶲ(37)=
a) 24
b) 22
c) 13
d) 36

View Answer

Answer: d [Reason:] 37 is a prime number hence ᶲ(37) = 36.

3. ᶲ(35)=
a) 24
b) 25
c) 22
d) 18

View Answer

Answer: a [Reason:] ᶲ(36) = 24 = 6 x 4. These are the numbers which are relatively prime – 1,2,3,4,6,8,9,11,12,13,16,17,18,19,22,23,24,26,27,29,31,33,34.

4. ᶲ(21)=
a) 10
b) 12
c) 8
d) 14

View Answer

Answer: b [Reason:] ᶲ(21)= 6 x 2 =12.

5.73 mod 19 =
a) 18
b) 1
c) 14
d) 12

View Answer

Answer: b [Reason:] 73 mod 19 = 1.

6. 7(3+j) mod 19 =
a) 7j mod 19
b) 1 mod 19
c) 73 + 7j mod 19
d) All of the mentioned are true

View Answer

Answer:a [Reason:] 7(3+j) mod 19 = 73 * 7j mod 19 = 7j mod 19 ( since 73 mod 19 = 1 ).

7. What is the period of 7m mod 19?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] Period is 3. It is the smallest positive integer for which 7m mod 19 = 1.

8. ᶲ(19)=
a) 14
b) 13
c) 18
d) 17

View Answer

Answer: c [Reason:] 19 is a prime no. hence ᶲ(19)= 18.

9. What is the period of 11 (mod 19)
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: b [Reason:] 113 (mod 19) = 1.

10. What is the period of 17 (mod 19)
a) 5
b) 7
c) 9
d) 11

View Answer

Answer: c [Reason:] 179 ( mod 19) = 1.

11. What is the period of 9 (mod 19)
a) 12
b) 10
c) 11
d) 9

View Answer

Answer: d [Reason:] 99 (mod 19) = 1.

12. How many primitive roots does Z<19> have?
a) 5
b) 8
c) 7
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] Z<19> has the primitive roots as 2,3,10,13,14 and 15.

Consider the following Logarithmic Properties –
i) y = x(log_x(y))
ii) log_x(1) = 1
iii) log_x(x) = 0
iv) log_x(yz) = log_x(y) + log_x(z)
v) log_x(yr) – r x log_x(y)

13. Which of the above properties are correct ?
a) 1st 2nd and 4th
b) 2nd 3rd and 5th
c) 2nd 4th and 5th
d) 1st 4th and 5th

View Answer

Answer: d [Reason:] log_x(1) = 0 ; log_x(x) = 1 are the correct versions of ii) and iii).