Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. ᶲ(231)=
a) 230
b) 60
c) 80
d) 120

View Answer

Answer: d [Reason:] ᶲ(231) = ᶲ(3) x ᶲ(7) x ᶲ(11) = 2 x 6 x 10 = 120.

2. n is prime if and only if n divides (2n – 2).
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] This isn’t true for all cases. Take for example 341 which is non prime.

3. Find x for the CRT when x= 2 mod 3; x= 3 mod 5; x = 2 mod 7
a) 33
b) 22
c) 23
d) 31

View Answer

Answer: c [Reason:] We have M = 3 x 5 x 7 = 105; M/3 = 35; M/5 = 21; M/7 = 15. The set of linear congruences 35 x b1 = 1 (mod 3); 21 x b2 = 1 (mod 5); 15 x b3 = 1 (mod 7) has the solutions b1 = 2; b2 = 1; b3 = 1. Then, x = 2 x 2 c 35 + 3 x 1 x 21 + 2 x 1 x 15 = 233 (mod 105) = 23.

4. Consider a function: f(n) = number of elements in the set {a: 0 <= a < n and gcd(a,n) = 1}. What is this function?
a) Primitive
b) Totient
c) Primality
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Such a set is known as Totient.

5. The inverse of 49 mod 37 is –
a) 31
b) 23
c) 22
d) 34

View Answer

Answer: d [Reason:] 49-1 mod 37 = 34.

6. Six teachers begin courses on Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday and Saturday, respectively, and announce their intentions of lecturing at intervals of 2,3,4,1,6 and 5 days respectively. Sunday lectures are forbidden. When first will all the teachers feel compelled to omit a lecture? Use CRT.
a) 354
b) 371
c) 432
d) 213

View Answer

Answer: b [Reason:] Use CRT to get the answer as 371.

7. How many primitive roots are there for 25?
a) 4
b) 5
c) 7
d) 8

View Answer

Answer: d [Reason:] 2, 3, 8, 12, 13, 17, 22, 23 are the primitive roots of 25.

Given 2 as a primitive root of 29, construct a table of discrete algorithms and solve for x in the following –

8. 17 x2 = 10 ( mod 29 )
a) x = 3, 22 (mod 29)
b) x = 7, 28 (mod 29)
c) x = 2, 27 (mod 29)
d) x = 4, 28 (mod 29)

View Answer

Answer: c [Reason:] On solving we get x = 2, 27 (mod 29).

9. x – 4x – 16 = 0 (mod 29)
a) x = 6, 24 (mod 29)
b) x = 9, 24 (mod 29)
c) x = 9, 22 (mod 29)
d) x = 6, 22 (mod 29)

View Answer

Answer: b [Reason:] On solving we get x = 9, 24 (mod 29).

10. x7 = 17 (mod 29)
a) x = 8, 9, 12, 13, 15, 24, 28 (mod 29)
b) x = 8, 10, 12, 15, 18, 26, 27 (mod 29)
c) x = 8, 10, 12, 15, 17, 24, 27 (mod 29)
d) x = 8, 9, 13, 15, 17, 24, 28 (mod 29)

View Answer

Answer: b [Reason:] On solving we get x = 8, 10, 12, 15, 18, 26, 27 (mod 29).

11. The inverse of 37 mod 49 is –
a) 23
b) 12
c) 4
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] 37-1 mod 49 = 4.

12. How many primitive roots are there for 19?
a) 4
b) 5
c) 3
d) 6

View Answer

Answer: d [Reason:] 2, 3, 10, 13, 14, 15 are the primitive roots of 19.