Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Computer Networks MCQ Set 1

1. WiMAX stands for
a) wireless maximum communication
b) worldwide interoperability for microwave access
c) worldwide international standard for microwave access
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

2. WiMAX provides
a) simplex communication
b) half duplex communication
c) full duplex communication
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

3. WiMAX uses the
a) orthogonal frequency division multiplexing
b) time division multiplexing
c) space division multiplexing
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. Which one of the following modulation scheme is supported by WiMAX?
a) binary phase shift keying modulation
b) quadrature phase shift keying modulation
c) quadrature amplitude modulation
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. WiMAX MAC layer provides an interface between
a) higher transport layers and physical layer
b) application layer and network layer
c) data link layer and network layer
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. For encryption, WiMAX supports
a) advanced encryption standard
b) triple data encryption standard
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

7. WiMAX provides
a) VoIP services
b) IPTV services
c) Both (a) and (b)
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. Devices that provide the connectivity to a WiMAX network are known as
a) subscriber stations
b) base stations
c) gateway
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. WiMAX is mostly used for
a) local area network
b) metropolitan area network
c) personal area network
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

10. Which one of the following frequency is not used in WiMAX for communication?
a) 2.3 GHz
b) 2.4 GHz
c) 2.5 GHz
d) 3.5 GHz

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Computer Networks MCQ Set 2

1. What is the access point (AP) in wireless LAN?
a) device that allows wireless devices to connect to a wired network
b) wireless devices itself
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. In wireless ad-hoc network
a) access point is not required
b) access point is must
c) nodes are not required
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Which multiple access technique is used by IEEE 802.11 standard for wireless LAN?
a) CDMA
b) CSMA/CA
c) ALOHA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

4. In wireless distribution system
a) multiple access point are inter-connected with each other
b) there is no access point
c) only one access point exists
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. A wireless network interface controller can work in
a) infrastructure mode
b) ad-hoc mode
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In infrastructure mode WNIC needs access point but in ad-hoc mode access point is not required.

6. In wireless network an extended service set is a set of
a) connected basic service sets
b) all stations
c) all access points
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. Mostly ________ is used in wireless LAN.
a) time division multiplexing
b) orthogonal frequency division multiplexing
c) space division multiplexing
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. Which one of the following event is not possible in wireless LAN.
a) collision detection
b) acknowledgement of data frames
c) multi-mode data transmission
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. What is Wired Equivalent Privacy (WEP) ?
a) security algorithm for ethernet
b) security algorithm for wireless networks
c) security algorithm for usb communication
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

10. What is WPA?
a) wi-fi protected access
b) wired protected access
c) wired process access
d) wi-fi process access

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Computer Networks MCQ Set 3

1. A piece of icon or image on a web page associated with another webpage is called
a) url
b) hyperlink
c) plugin
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

2. Dynamic web page
a) is same every time whenever it displays
b) generates on demand by a program or a request from browser
c) both (a) and (b)
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

3. What is a web browser?
a) a program that can display a web page
b) a program used to view html documents
c) it enables user to access the resources of internet
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

4. Common gateway interface is used to
a) generate executable files from web content by web server
b) generate web pages
c) stream videos
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. URL stands for
a) unique reference label
b) uniform reference label
c) uniform resource locator
d) unique resource locator

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. A web cookie is a small piece of data
a) sent from a website and stored in user’s web browser while a user is browsing a website
b) sent from user and stored in the server while a user is browsing a website
c) sent from root server to all servers
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. Which one of the following is not used to generate dynamic web pages?
a) PHP
b) ASP.NET
c) JSP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

8. An alternative of javascript on windows platform is
a) VBScript
b) ASP.NET
c) JSP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. What is document object model (DOM)?
a) convention for representing and interacting with objects in html documents
b) application programming interface
c) hierarchy of objects in ASP.NET
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. AJAX stands for
a) asynchronous javascript and xml
b) advanced JSP and xml
c) asynchronous JSP and xml
d) advanced javascript and xml

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Computer Networks MCQ Set 4

1. Complex networks today are made up of hundreds and sometimes thousands of
a) Documents
b) Components
c) Servers
d) Entities

View Answer

Answer: b [Reason:] Complex networks today are made up of hundreds and sometimes thousands of components.

2. Performance management, is closely related to
a) Proactive Fault Management
b) Fault management
c) Reactive Fault Management
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Fault management is called the performance management.

3. Configuration management can be divided into two subsystems: reconfiguration and
a) Documentation
b) Information
c) Servers
d) Entity

View Answer

Answer: a [Reason:] Documentation is the other type of configuration management.

4. In Network Management System, a term that responsible for controlling access to network based on predefined policy is called
a) Fault Management
b) Secured Management
c) Active Management
d) Security Management

View Answer

Answer: d [Reason:] In Network Management System, a term that responsible for controlling access to network based on predefined policy is called security management.

5. Control of users’ access to network resources through charges are main responsibilities of
a) Reactive Fault Management
b) Reconfigured Fault Management
c) Accounting Management
d) Security Management

View Answer

Answer: c [Reason:] Control of users’ access to network resources through charges are main responsibilities of accounting management.

6. The physical connection between an end point and a switch or between two switches is
a) Transmission path
b) Virtual path
c) Virtual circuit
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]bThe physical connection between an end point and a switch or between two switches is transmission path.

7. Which of the following networks supports pipelining effect?
a) Circuit-switched networks
b) Message-switched networks
c) Packet-switched networks
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Packet switched network is most preferred for pipelining process.

8. In Network Management System, maps track each piece of hardware and its connection to the
a) IP Server
b) Domain
c) Network
d) Data

View Answer

Answer: c [Reason:] Network is main thing in connecting different entities in a place.

9. MIB is a collection of groups of objects that can be managed by
a) SMTP
b) UDP
c) SNMP
d) TCP/IP

View Answer

Answer: c [Reason:] Simple network management controls the group of objects in management interface base.

10. A network management system can be divided into
a) three categories
b) five broad categories
c) seven broad categories
d) ten broad categories

View Answer

Answer: b [Reason:] Five broad categories are • Fault Management • Configuration Management • Accounting (Administration) • Performance Management • Security Management.

Computer Networks MCQ Set 5

1. ______ serves as a intermediary between the device and the BUSes.
a) Interface circuits
b) Device drivers
c) Buffers
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The interface circuits act as an hardware interface between the device and the software side.

2. The side of the interface circuits, that has the data path and the control signals to transfer data between interface and device is _____
a) BUS side
b) Port side
c) Hardwell side
d) Software side

View Answer

Answer: b [Reason:] This side connects the device to the motherboard.

3. The interface circuits
a) Helps in installing of the software driver for the device
b) Houses the buffer that helps in data transfer
c) Helps in decoding of the address on the address BUs
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Once the address is put on the BUS the interface circuit decodes the address and uses the buffer space to transfer data.

4. The conversion from parallel to serial data transmission and vice versa takes place inside the interface circuits.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] By doing this the interface circuits provides a better interconnection between devices.

5. The parallel mode of communication is not suitable for long devices because of ______
a) Timing skew
b) Memory access delay
c) Latency
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. The Interface circuits generates the appropriate timing signals required by the BUS control scheme.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The interface circuits generates the required clock signal for the synchronous mode of transfer.

7. The status flags required for data transfer is present in _____
a) Device
b) Device driver
c) Interface circuit
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The circuit holds the flags which are required for data transfers.

8. User programmable terminals that combine VDT hardware with built-in microprocessor is _____
a) KIPs
b) Pc
c) Mainframe
d) Intelligent terminals

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. Which most popular input device is used today for interactive processing and for the one line entry of data for batch processing?
a) Mouse
b) Magnetic disk
c) Visual display terminal
d) Card punch

View Answer

Answer: a [Reason:] In batch processing systems the processes are grouped into batches and they’re executed in batches.

10. The use of spooler programs or _______ Hardware allows PC operators to do the processing work at the same time a printing operation is in progress.
a) Registers
b) Memory
c) Buffer
d) CPU

View Answer

Answer: c [Reason:] When the processor is busy with the process the data to be printed is stored in the buffer.