Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Cloud Computing MCQ Set 1

1. Which of the following organization supports the development of standards for cloud computing ?
a) OPC
b) OCP
c) OCC
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] OCC is comprised of several universities and interested companies.

2. Point out the wrong statement:
a) MapReduce is Google’s patented software framework that supports distributed large data sets organized by the Google File System
b) MapReduce is Yahoo’s patented software framework that supports distributed large data sets organized by the Yahoo File System
c) The Apache Hadoop open-source system is based on MapReduce and GFS
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] MapReduce is a programming model and an associated implementation for processing and generating large data sets with a parallel, distributed algorithm on a cluster.

3. Which of the following function is provided by OCC working group ?
a) Develop benchmarks for measuring cloud computing performance
b) Provide testbeds that vendors can use to test their applications
c) Support the development of open-source reference implementations for cloud computing
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The Working Group on Standards and Interoperability For Large Data Clouds extends the architecture for data storage with a distributed file system.

4. OCC support the management of cloud computing infrastructure for scientific research as part of the ________ working group initiative.
a) OSCD
b) OSCDP
c) OSCP
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] OSCDP stands for Open Science Data Cloud.

5. Point out the correct statement:
a) SOA offers an architectural blueprint for accessing diverse optimized services through a loosely coupled standardized method
b) OCC does not support the development of open-source reference implementations for cloud computing
c) SOA offers an architectural blueprint for accessing diverse optimized services through a tightly coupled standardized method
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] SOA is loosely coupled because the service is separated from the messaging.

6. Which of the following is single-purpose application implemented in cloud ?
a) Carbonite’s backup
b) Google’s Gmail e-mail
c) Twitter’s Instant Messaging
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Applications of those types have less of a need for the flexibility and loose coupling that SOA provides.

7. Which of the following is used to describe Web services that allow for user input and modification ?
a) Web 2.0
b) Web 1.0
c) Web 3.0
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Web 2.0 is an acronym coined by Tim O’Reilly.

8. A _____ is the combination of data from two or more sources that creates a unique service.
a) dev
b) mashup
c) ajax
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The layers added to Google maps are examples of mashups.

9. Which of the following correctly describes group of technologies that leverage HTML and CSS for styling ?
a) DOM
b) AJAX
c) SAS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] AJAX is a set of development tools that allow for client input into Web applications.

10. AJAX uses _________ for asynchronous communication between various data sources.
a) XSLT
b) XMLHttpRequest
c) DTD
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] AJAX stands for Asynchronous JavaScipt and XML.

Cloud Computing MCQ Set 2

1. Application frameworks provide a means for creating ________ hosted applications using IDE.
a) PaaS
b) SaaS
c) CaaS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] PaaS IDEs run the gamut from a tool that requires a dedicated programming staff to create and run to point-and-click graphical interfaces.

2. Point out the correct statement :
a) Drupal is used in major Web sites and organizes vast amounts of information
b) Fourspace is often associated with blogging tools
c) FourSquare works with photos, imports information from other social tools, and allows very attractive Web sites to be created by average users
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Drupal is extensively used and has broad industry impact, and it is a full-strength developer tool.

3. Which of the following is based on the notion of information management and organization ?
a) CMS
b) DMS
c) MIS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Notion of a Web site as a CMS adds a number of special features to the concept that includes rich user interaction, multiple data sources and extensive customization.

4. Which of the following environment best describes WorkXpress ?
a) 3GL
b) 4GL
c) 5GL
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] 5GL environments have no programming requirement and you can host your application anywhere.

5. Point out the wrong statement related to common characteristics of SOA :
a) They separate data-handling from presentation (user interface)
b) They support the incorporation of business rules, logic, and actions
c) They support packaging and deployment of applications
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These services differ in which language they use, support for different rendering technologies, and in other features.

6. Which of the following module feature is provided by Drupal CMS ?
a) Traffic management
b) OpenID authentication
c) User interface creation tools
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The Drupal core by itself contains a number of modules.

7. Which of the following programming language solves problems by acting on constraints and inputs ?
a) 3GL
b) 4GL
c) 5GL
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Force.com uses 4GL programming language environment.

8. ___________ PaaS application delivery platform creates SOA applications that work on several different IaaS vendors.
a) AppOne
b) Eccentex AppBase
c) Ez Publish
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Eccentex is a Culver City, California, company founded in 2005 that has a PaaS development platform for Web applications.

9. Which of the following AppBase tool allows you to assign access rights to different objects in the system ?
a) Security Roles Management
b) Dashboard Designer
c) Report Builder
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Security roles can be assigned in groups without users, and users can be added later as the application is deployed.

10. Which of the following should be replaced with question mark in the figure ?
cloud-computing-questions-answers-paas-application-frameworks-1-q10
a) CaaS
b) SaaS
c) IaaS
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A good PaaS system has certain desirable characteristics that are important in developing robust,scalable, and hopefully portable applications.

Cloud Computing MCQ Set 3

1. Which of the following vendor is offering optimization appliances for VMware’s infrastructure ?
a) Expand Networks
b) Certeon
c) Replify
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Most virtual appliances are used to run a single application and are configurable from a Web page.

2. Point out the correct statement :
a) Virtual appliances are a relatively new paradigm for application deployment
b) External network virtualization cannot be done using network switches and VLAN software
c) All imaging programs can take snapshots of systems
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cloud computing is the major reason for the interest in them and for their adoption.

3. Simple Cloud API is useful for applications written in :
a) PHP
b) Python
c) Scala
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Other methods may be needed to make applications easily portable.

4. The __________ solution creates a virtual application appliance as an architectural layer between the Windows or the UNIX operating system and applications.
a) AppOne
b) AppZero
c) AppSoft
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The running application in AppZero changes none of the registry entries or any of the files on the Windows Server.

5. Point out the wrong statement :
a) Cloud computing applications have the ability to run on virtual systems
b) Systems (VMs running applications), storage, and network assets cannot be virtualized
c) Applications that run in datacenters are captive to the operating systems and hardware platforms that they run on
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] VMs running applications have sufficient flexibility to give acceptable distributed WAN application performance.

6. _______ creates a container that encapsulates the application and all the application’s dependencies within a set of files.
a) VAA
b) VAS
c) VSA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dependencies include DLL,service settings, necessary configuration files, registry entries, and machine and network settings.

7. Which of the following layer serves as the mediator for file I/O, memory I/O, and application calls and response to DLLs ?
a) application
b) client
c) virtualization
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The running application in AppZero changes none of the registry entries or any of the files on the Windows Server.

8. Which of the following application delivery platform’s main focus is on desktop installations ?
a) Microsoft App-V
b) Microsoft Hyper
c) Amazon EC2
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Installations can be done over the network after the AppZero application appliance is installed.

9. Which of the following is most widely used technique for abstraction ?
a) Load balancing
b) Load scheduling
c) Load scaling
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] With load balancing, system requests are directed to appropriate systems on demand.

10. Which of the following is a potent cloud-building technology ?
a) vSphere
b) HyperCube
c) vCube
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] vSphere can create virtual machines, virtual datastores, and virtual networks, and move these resources about while the system is active.

Cloud Computing MCQ Set 4

1. Which of the following cloud storage is mainly meant for developers and to support applications built using Web services ?
a) Managed
b) Unmanaged
c) Disk
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Managed cloud storage is provisioned and provided as a raw disk.

2. Point out the correct statement:
a) Cloud storage may be broadly categorized into four major classes of storage
b) In unmanaged storage, the storage service provider makes storage capacity available to users
c) In managed storage, the storage service provider makes storage capacity available to users
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Unmanaged storage defines the nature of the storage, how it may be used, and by what applications.

3. Which of the following is form of unmanaged cloud storage ?
a) XDrive
b) OmniDrive
c) iDrive
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] It is unmanaged storage in the sense that the storage is preconfigured for you, you can’t format as you like.

4. Which of the following is an example of an unmanaged storage utility set up to do automated backups ?
a) XDrive
b) OmniDrive
c) FreeDrive
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] FreeDrive provides web-based applications that allow internet users to store, retrieve, and share data on the internet.

5. Point out the wrong statement:
a) Unmanaged storage is reliable
b) Managed storage is relatively cheap to use
c) Most of the user-based applications that work with cloud storage are of unmanaaged type
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Unmanaged storage is relatively cheap to use.

6. Which of the following factors led to the demise of many of the early SSPs and to many hosted file services ?
a) The Dot.com bust in 2000
b) The inability of file-hosting companies to successfully monetize online storage
c) The continued commoditization of large disk drives
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] SSP stands for Storage Service Provider.

7. Which of the following is the simplest unmanaged cloud storage device ?
a) file transfer utility
b) antivirus utility
c) online image utility
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] File transfer services may be shared by other users you allow, and the files that are uploaded may be discoverable for some services.

8. The service FreeDrive is storage that allows ________ users to view the content of others.
a) Facebook
b) Twitter
c) Whatsapp
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] FreeDrive is a personal storage and file sharing service designed for users of social networks, such as Facebook, MySpace and Bebo.

9. Which of the following file transfer utility creates a shared folder metaphor using a Web service ?
a) Dropbox
b) Skype
c) Drive
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Dropbox is a service that keeps your files safe, synced, and easy to share.

10. Which of the following offers Storage size of 10GB free t0 100GB paid ?
a) Adrive
b) 4shared
c) Badongo
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] As unmanaged storage offerings progressed in sophistication, they began to offer value-added software services such as folder synchronization and backup.

Cloud Computing MCQ Set 5

1. Which of the following allows an IMAP server to automatically keep a connection alive ?
a) P-IMAP
b) C-IMAP
c) I-IMAP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] P-IMAP contains a feature that sends rich e-mail in a manner similar to SMTP.

2. Point out the wrong statement:
a) All push technologies used in mobile applications are server-based
b) Push e-mail is the penultimate example of a push service
c) In push e-mail, the service is always connected to the client, and it sends out to the client more or less immediately any new e-mail that
arrives at the server
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Not all push technologies used in mobile applications are server-based.

3. Which of the following IMAP command is used to update and amounts to a heartbeat signal and response ?
a) EXIT
b) IDLE
c) CLOSE
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Some polling mechanisms set the polling interval so short that the system appears to behave as if it is a push technology.

4. Which of the following services uses push email ?
a) Apple MobileMe
b) Google Gmail
c) RIM’s BlackBerry Enterprise Server
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Both push and polling have pluses and minuses associated with them.

5. Point out the correct statement:
a) The well-known e-mail protocol POP3 is a polling protocol
b) IMAP cannot support both push and polling
C) Push-IMAP is a push technology, as is the SMTP protocol
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] IMAP can support both push and polling.

6. Which of the following is incorrect step in pushing blackberry service ?
a) Content provider sends a push request to the server
b) BlackBerry servers send a response back to the content provider
c) BlackBerry servers forward the acknowledgement to the content provider
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The Push Service transfers up to 8KB messages directly.

7. Which of the following uses a set of e-mail extensions to provide access to mobile devices ?
a) Black Profile
b) Lemonade Profile
c) B2B Profile
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Lemonade Profile is an alternative mechanism for push e-mail.

8. The Lemonade Profile is a specification of the _____ as RFC 5550.
a) IETF
b) IETE
c) IETC
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A Push-IMAP specification has been developed but not standardized.

9. How many number of characters can be sent in a single message through SMS ?
a) 140
b) 200
c) 240
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The Short Message Service (SMS) is a text-notification service that has evolved into a primary communications protocol for near-real-time message passing.

10. Which of the following allows longer messages to be sent using multiple packets containing a User Data Header that contains the segment number ?
a) Long SMS
b) Large SMS
c) Big SMS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The limit for this multipart or segmented SMS is 153 characters for 7-bit, 134 for 8-bit, and 67 for 16-bit encoding.