Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Cloud Computing MCQ Set 1

1. Which of the following is owned by an organization selling cloud services ?
a) Public
b) Private
c) Community
d) Hybrid

View Answer

Answer: a [Reason:] The public cloud infrastructure is available for public use alternatively for a large industry group.

2. Point out the wrong statement :
a) Everything from the application down to the infrastructure is the vendor’s responsibility
b) In the deployment model, different cloud types are an expression of the manner in which infrastructure is deployed
c) AaaS provides virtual machines, operating systems, applications, services, development frameworks, transactions, and control structures
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] PaaS provides virtual machines, operating systems, applications, services, development frameworks, transactions, and control structures.

3. _______ provides virtual machines, virtual storage, virtual infrastructure, and other hardware assets
a) IaaS
b) SaaS
c) PaaS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The IaaS service provider manages all the infrastructure, while the client is responsible for all other aspects of the deployment.

4. Which of the following provides development frameworks and control structures ?
a) IaaS
b) SaaS
c) PaaS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Infrastructure as a Service (IaaS) is a form of cloud computing that provides virtualized computing resources over the Internet.

5. Point out the wrong statement :
a) A PaaS service adds integration features, middleware, and other orchestration and choreography services to the IaaS model
b) XaaS or ‘anything as a service’ is the delivery of IT as a Service through hybrid Cloud computing
c) Monitoring as a Service (MaaS) is at present still an emerging piece of the Cloud jigsaw
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Monitoring as a Service provides the option to offload a large majority of those costs by having it run as a service as opposed to a fully invested in house tool.

6. _______ is a complete operating environment with applications, management, and the user interface.
a) IaaS
b) SaaS
c) PaaS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In the SaaS model, the application is provided to the client through a thin client interface.

7. How many types of service model are mainly present in Cloud ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] Three types of Service model exist.

8. The three different service models is together known as the _____ model of cloud computing.
a) SPI
b) SIP
c) CPI
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Many other service models are also present.

9. CaaS stands for _____________ as service.
a) Compliance
b) Computer
c) Community
d) Communication

View Answer

Answer: d [Reason:] Communication as a Service (CaaS), enables the consumer to utilize Enterprise level VoIP, VPNs, PBX and Unified Communications without the costly investment of purchasing, hosting and managing the infrastructure.

10. Which of the following is IaaS service provider ?
a) EC2
b) EC1
c) EC10
d) Hybrid

View Answer

Answer: a [Reason:] On Amazon EC2, a client would provision a computer in the form of a virtual machine image.

Cloud Computing MCQ Set 2

1. Which of the following content is allowed as per virtual appliance block diagram shown below ?
cloud-computing-questions-answers-experienced-q1
a) Table
b) Image
c) Documents
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Content can be structured or unstructured in virtual appliance.

2. Point out the correct statement :
a) WS-+ services carried over XML messages using the SOAP protocol access remote server applications
b) REST stands for Representational State Transfer
c) A transaction following the rules of SOAP is considered to be RESTful
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] REST assigns a global identifier to a resource so there is a uniform method for accessing information sources.

3. Which of the following is based on the IETF Session Initiation Protocol ?
a) WSDL
b) SIMPLE
c) SOAP
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] SIMPLE is an open standard protocol.

4. Which of the following is a a third-party VPN based on Google’s GoogleTalk ?
a) Hotspot VPN
b) Gbridge
c) AnchorFree Hotspot Shield
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Gbridge is an interesting solution that illustrates the use of VPN over a cloud connection.

5. Point out the wrong statement :
a) Atom is a syndication format that allows for HTTP protocols to create and update information
b) Cloud services span the gamut of computer applications
c) The impact of cloud computing on network communication is to discourage the use of open-network protocols in place of proprietary protocols
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Microsoft’s ADO.NET Data Services Framework is another system for transferring data using a RESTful transaction and standard HTTP commands.

6. Which of the following is classic example of an IaaS service model ?
a) AWS
b) Azure
c) Cloudera
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] AWS has several data centers in which servers run on top of a virtualization platform (Xen).

7. _________ is designed specifically to run connected to the cloud as a dedicated cloud client.
a) Harvera Tablet OS
b) Fedora Netbook OS
c) Jolicloud Netbook OS
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Jolicloud concentrates on building a social platform with automatic software updates and installs.

8. Which of the following is management console in AWS ?
a) CSC
b) CCS
c) CSS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Pods are managed by a Cloud Control System (CCS).

9. A group of users within a particular instance is called :
a) suser
b) pod
c) superuser
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sizing limitations for pods need to be accounted for if you are building a large cloud-based application.

10. Pods are aggregated into pools within an IaaS region or site called an _________ zone.
a) restricted
b) unavail
c) availability
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] In very large cloud computing networks, when systems fail, they fail on a pod-by-pod basis, and often on a zone-by-zone basis.

Cloud Computing MCQ Set 3

1. ______-sizing is possible when the system load is cyclical or in some cases when there are predictable bursts or spikes in the load.
a) Left
b) Right
c) Top
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] You encounter cyclical loads in many public facing commercial ventures with seasonal demands, when the load is affected by time zones.

2. Point out the correct statement :
a) A standard machine instance (virtual computer) might cost $0.10 or less an hour
b) A typical storage charge might be $0.10 per GB/month
c) Outsourcing shifts the burden of capital expenditures onto the service provider
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] In reality, the major cloud providers provide machine instances in small slices that can be added within five minutes or less.

3. _____ is a financial estimate for the costs of the use of a product or service over its lifetime.
a) TCO
b) TOC
c) COT
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] TCO stands for total Cost of Ownership.

4. The Microsoft ____ Platform ROI wizard provides a quick and dirty analysis of your TCO for a cloud deployment on Windows Azure in an attractive report format.
a) AWS
b) EC2
c) Azure
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A better metric for enterprises is captured by a Return on Investment or ROI calculation.

5. Point out the wrong statement :
a) TCO must account for the real costs of items, but frequently they do not
b) A system consumes resources such as space in a datacenter or portion of your site, power, cooling, and management
c) Microsoft maintains an economics page for its Windows Azure Platform
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] When you account for monitoring and management of systems, you must account for the burdened cost of an IT employee, the cost of the hardware and software that is used for management, and other hidden costs.

6. A ________ Level Agreement (SLA) is the contract for performance negotiated between you and a service provider.
a) Service
b) Application
c) Deployment
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the early days of cloud computing, all SLAs were negotiated between a client and the provider.

7. Which of the following is specified parameter of SLA ?
a) Response times
b) Responsibilities of each party
c) Warranties
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Some SLAs are enforceable as contracts.

8. When you purchase shrink-wrapped software, you are using that software based on a licensing agreement called ________
a) EULA
b) EUL
c) ELA
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] EULA stands for End User License Agreement.

9. Cloud computing shifts capital expenditures into ________ expenditures.
a) operating
b) service
c) local
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cloud computing changes the nature of the service provider and its relationship to its client.

10. Which of the following service is used for backing up a licensed computer ?
a) CarbonT
b) Karbonite
c) Carbonite
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Cloud computing applications rarely use machine licenses when the application is meant to be ubiquitous.

Cloud Computing MCQ Set 4

1. Which of the following creates a custom search utility for a particular Web site ?
a) Desktop
b) Directory
c) Custom Search
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Custom Search lets you programmatically build and manage custom search engines for your site.

2. Point out the correct statement :
a) Yahoo search is the most popular search engine on the Web
b) Google Ad Planner is a free media planning tool that can help you identify websites your audience is likely to visit so you can make better-informed advertising decisions
c) Google AdSense is a free media planning tool that can help you identify websites your audience is likely to visit so you can make better-informed advertising decisions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Google search is the most popular search engine on the Web.

3. Which of the following product searches Web by topics ?
a) Desktop
b) Directory
c) Custom Search
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The Google Web Directory integrates Google’s search technology with OpenDirectoryProject pages to create a tool for finding information on the web.

4. Which of the following is an online atlas and mapping service with mashups ?
a) iGoogle
b) Earth
c) GOOG-411
d) Knol

View Answer

Answer: b [Reason:] Google Earth lets you fly anywhere on Earth to view satellite imagery, maps, terrain, 3D buildings, from galaxies in outer space to the canyons of the ocean.

5. Point out the wrong statement:
a) Google Alerts are email updates of the latest relevant Google results (web, news, etc.) based on your choice of query or topic
b) Google Analytics makes it easy to improve your results online
c) Google Base is Google search technology focused on blogs
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Blog Search is Google search technology focused on blogs.

6. Which of the following indexes content on your local drive for fast searches ?
a) Desktop
b) Code
c) Hash
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Google Desktop is a computer program with desktop search capabilities, created by Google for Linux, Apple Mac OS X, and Microsoft Windows systems.

7. Google _______ is collection of applications and utilities under development and testing.
a) Code
b) Labs
c) Hash
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Google Labs was a page created by Google to demonstrate and test new projects.

8. Which of the following is photo-editing and management software ?
a) iGoogle
b) Earth
c) GOOG-411
d) Picasa

View Answer

Answer: d [Reason:] Organize and edit your photos using Picasa.

9. Which of the following product allows users to create 3D models and share them with others ?
a) Toolbar
b) Blogger
c) SketchUp
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] SketchUp is 3D modeling software that’s easy to learn and incredibly fun to use.

10. Which of the following gives statistical information on different search terms ?
a) Trends
b) Stats
c) Tool
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Google Trends is a public web facility of Google Inc. based on Google Search.

Cloud Computing MCQ Set 5

1. Which of the following is a search service for online retailers that markets their products in their site searches with a number of navigation ?
a) Google Site Search
b) Google Commerce Search
c) Google Search Appliance
d) Google Mini

View Answer

Answer: b [Reason:] As Google has built out its portfolio, it has released special versions of its products for the enterprise.

2. Point out the correct statement :
a) Google Bookmarks is a detailed 3D model of the human body
b) Google Base is an online service that lets you save your favorite sites and attach labels and comments
c) The Chromium projects include Chromium and Chromium OS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Google Chrome Sync is a Google Tool that Syncs your Google Chrome bookmarks across multiple computers.

3. Which of the following can be deployed within an organization to speed up both local (Intranet) and Internet searching ?
a) Google Site Search
b) Google Commerce Search
c) Google Search Appliance
d) Google Mini

View Answer

Answer: c [Reason:] The three versions of the Google Search Appliance can store an index of up to 300,000 (GB-1001), 10 million (GB-5005), or 30 million (GB-8008) documents.

4. Which of the following is the smaller version of the GSA that stores 300,000 indexed documents ?
a) Google Site Search
b) Google Big Search
c) Google Search Appliance
d) Google Mini

View Answer

Answer: d [Reason:] Google sells its search engine customized for enterprises under the Google Site Search service banner.

5. Point out the wrong statement:
a) With Google Custom Search Engine and Subscribed Links, you can create a search engine tailored to your needs
b) Google Currents is a social magazine app by Google
c) Google Correlate is a social magazine app by Google
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Google Correlate find search patterns that correlate with real-world data.

6. Which of the following is a targeted ad service based on matching advertisers and their keywords to users and their search profiles ?
a) Ads
b) AdSense
c) AdWords
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] This service transformed Google from a competent search engine into an industry giant and is responsible for the majority of Google’s revenue stream.

7. Google __________ is the most widely used Web traffic analysis tool on the Internet.
a) BigAnalytics
b) Analytics
c) Biglytics
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It is offered as a free service and has been adopted by many Web sites.

8. Which of the following system was replaced with Google Translate ?
a) SYSTRANSMIT
b) SYSTRAN
c) SYSTRANFER
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Translate uses what is referred to as a corpus linguistics approach to translation.

9. Which of the following service that provides offline access to online data ?
a) Gears
b) Blogger
c) Offline
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Google Gears includes a database engine installed on the client that caches data and synchronizes it.

10. Which of the following is an open-source platform that has been used to create Google Wave and Google AdWords ?
a) GWT
b) GET
c) GTW
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] GWT allows developers to create AJAX applications using Java or with the GWT compiler using JavaScript.