Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Cloud Computing MCQ Set 1

1. Which of the following factor have helped spur the popularity of collaborative software for conferencing and workgroup support ?
a) emergence of cloud networks
b) high cost of computing
c) lowered cost of travel
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Collaborative software is an old concept with roots in many different types of systems.

2. Point out the wrong statement:
a) Yahoo’s Exchange platform added features to compete with Notes
b) SIP stands for Session Initiation Protocol
c) Citrix GoToMeeting is one of the best-known collaboration software product
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Microsoft’s Exchange platform added features to compete with Notes.

3. Which of the following software enables real-time or near-real-time communication ?
a) Focusware
b) Collaborative
c) Cooperative
d) IMPS

View Answer

Answer: b [Reason:] Groupware is also similar to collaborative software.

4. Which of the following is first ever true collaboration platform ?
a) Lotus Notes
b) Citrix GoToMeeting
c) XAMPP
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Lotus Notes added document management, content management, and groups, and it supported mobile users.

5. Point out the wrong statement:
a) ZCS can synchronize e-mail, contacts, and calendars with a number of mail services, including mobile phones
b) ZCS is a groupware product
c) Yahoo!, the owner of ZCS, makes the source code available under their Yahoo! Public License (YPL)
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] ZCS stands for Zimbra Collaboration Suite.

6. Which of the following product allows users to share their desktop, do presentations, and even let a user remotely take over another user’s computer in real time ?
a) Citrix
b) Zimbra
c) Trillian
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Meetings can be scheduled and recorded for later playback.

7. Which of the following platform is a direct competitor to GoToMeeting ?
a) Zimbra
b) DimDim
c) RimRim
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Dimdim offers a service that is a strong Web conferencing platform.

8. Which of the following is a good example of an SMS service organized into a social network and blog ?
a) Twitter
b) Facebook
c) Instagram
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is sometimes referred to as the SMS of the Internet or as a form of Internet Relay Chat (IRC).

9. Which of the following sites let you create your own small personal Web site, which you give people access to view ?
a) Friendster
b) MySpace
c) Facebook
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Friendster was the earliest of these three services, followed by MySpace, which was more successful.

10. Which of the following is central element of social networking site ?
a) Personal profile
b) Friends
c) Groups
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Nearly all social networks have a feature called groups where people interested in a similar topic can post messages to one another.

Cloud Computing MCQ Set 2

1. Which of the following systems allow short text messages to be exchanged ?
a) SMS
b) IMS
c) JVS
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Twitter is described as the prototypical example of this type of service.

2. Point out the correct statement:
a) Aggregation also can be done within software creating a custom Web page
b) The Add Stuff link in iGoogle takes you to the content management system
c) When you return to iGoogle, the feed appears within an Ajax frame that can be moved around on the page or moved to additional tabs that you can create
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] iGoogle’s syndication aggregation site is an example of a content management system.

3. _____ builds on the older concept of Internet chat to add a more immediate response to text messages between individuals and groups.
a) VM
b) IM
c) SM
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] IM stands for instant messaging.

4. Which of the following can be a form of Instant messaging application ?
a) Discrete instant messaging desktop clients
b) Enterprise messaging services
c) Browser-based IM clients
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] IM is meant to be instant communication between people.

5. Point out the wrong statement:
a) Syndicated content appears in iGoogle inside Ajax frames that can be arranged in pages
b) RSS and Atom are prototypes of a class of XML specifications called syndication markup languages
c) Webmail services are often free, browser-based, and platform-independent
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Webmail has broken out and is becoming widely adopted in companies and governments.

6. Which of the following feature is provided by Instant messaging ?
a) Rich contact management
b) File transfers
c) E-mail integration
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] IM is a very rich product category.

7. Which of the following is also referred to as Windows Live Messenger native client contact ?
a) Friends list
b) Buddy list
c) Contact list
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When messages arrive, the system shows an alert over the System Tray icon, sounds a bell, or performs other actions to let you know.

8. Which of the following should be replaced with question mark in the figure shown ?
cloud-computing-questions-answers-communicating-cloud-1-q8
a) Glide
b) Acrobat
c) Google Docs
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Acrobat.com is Adobe’s application suite of cloud-based applications.

9. Which of the following Webmail service has IM clients embedded in it ?
a) Yahoo Office Communications Server
b) Microsoft Office Communications Server
c) AOL Server
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] This category of software is sometimes referred to as Enterprise Instant Messaging (EIM).

10. Which of the following feature is provide by standards shown in the following figure ?
cloud-computing-questions-answers-communicating-cloud-1-q10
a) Scalability
b) Interoperability
c) Reliability
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Interoperability between different instant messaging clients has been a major area of contention.

Cloud Computing MCQ Set 3

1. Which of the following is one of the property that differentiates cloud computing ?
a) scalability
b) virtualization
c) composability
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Composability is the ability to build applications from component parts.

2. Point out the correct statement :
a) Cloud computing is a natural extension of many of the design principles, protocols, plumbing, and systems
b) Platforms are used to create more easy software
c) All SLAs are enforceable as contracts
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cloud computing describes some new capabilities that are architected into an application stack and are responsible for the programmability, scalability, and virtualization of resources.

3. A _________ is a cloud computing service that is both hardware and software.
a) service
b) platform
c) model
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Virtual appliances are an important example of a platform.

4. Cloud computing doesn’t require that ________ and software be composable.
a) cloud
b) database
c) hardware
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] It is a highly desirable characteristic from a developer or user’s standpoint.

5. Point out the wrong statement :
a) Virtual appliances are becoming a very important standard cloud computing deployment object
b) Cloud computing requires some standard protocols
c) Cloud computing relies on a set of protocols needed to manage interprocess communications
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Many of these protocols are standard Internet protocols.

6. The most commonly used set of protocols uses ______ as the messaging format.
a) XML
b) JSON
c) BSON
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Cloud computing builds on the architecture developed for staging large distributed network applications on the Internet.

7. Which of the following language is used to manage transactions ?
a) WSDL
b) XML
c) SOAP
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] WSDL is an XML format for describing network services as a set of endpoints operating on messages containing either document-oriented or procedure-oriented information.

8. Which of the architectural layer is used as backend in cloud computing ?
a) client
b) cloud
c) soft
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The cloud creates a system where resources can be pooled and partitioned as needed.

9. A ________ cloud requires virtualized storage to support the staging and storage of data.
a) soft
b) compute
c) local
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] From a user’s perspective, it is important that the resources appear to be infinitely scalable, that the service be measurable, and that the pricing be metered.

10. A _______ system uses components to assemble services that can be tailored for a specific purpose using standard parts.
a) reliable
b) scalable
c) composable
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Applications built in the cloud often have the property of being built from a collection of components, a feature referred to as composability.

Cloud Computing MCQ Set 4

1. When a mobile user is connected to the mobile service, how many sets of information is exchanged ?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Two different sets of information is exchanged between user and mobile-logical and physical context.

2. Point out the wrong statement:
a) Each mobile device contains and is capable of transmitting a large amount of information concerning the condition or state of the device and the user who carries the device
b) Location is the prime example of context
c) When we search for something near us, the search engine returns results that are independent of location
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] When parsed properly, this information can provide intelligent systems with not only the user’s identification, but the context in which that user finds himself.

3. Which of the following context contains information derived from measurements made from the mobile device or its sensors ?
a) Physical
b) External
c) Logical
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Physical context provides location, ambient device conditions, device states, and more.

4. Which of the following context contains information derived from the user or from the manner in which the user has interacted with services over time ?
a) Physical
b) External
c) Logical
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Logical contexts are information about the purpose a location serves, a digital identity and its associated attributes, relationships, interests, past searches, Web sites visited, privileges, and preferences.

5. Point out the correct statement:
a) When a phone transmits its GPS coordinates to a service, that service may be able to compare that location to the customer’s registered home address
b) Only one mechanisms exist for aggregating WSDL documents into a searchable form
C) AJAX is an OASIS standard that is searchable and is in the JSON format
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] This will send information appropriate to each environment back to the user.

6. Which of the following provides a set of methods for using modules to construct loosely coupled complex systems from standard parts ?
a) SOA
b) OCCI
c) WCF
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Method of construction of the modules is abstracted out of the system and encapsulated in SOA.

7. What is the role played by Web service in SOA ?
a) service consumer
b) service provider
c) service user
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] SOA requires a standard messaging protocol and a form of federated database system.

8. Which of the following plays the role of the orchestrator providing programmed logic that works with the data parsed by the Context Parser ?
a) Context Logic Processor
b) Context Physical Processor
c) Context View Processor
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The Context Parser takes all the input data (digital signals in many cases) and applies a logical schema to create the needed structured objects for the Logic Processor’s use.

9. The specific ontology that applies to a mobile SOA is :
a) WOL
b) OWL
c) oXML
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] WOL stands for Web Ontology Language.

10. The concept of creating a structured representation of concepts and their relationship in a domain is referred to as ________
a) analogy
b) ontology
c) generalization
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Ontology is a formal way of specifying a shared abstraction.

Cloud Computing MCQ Set 5

1. Which of the following is referred to as transaction broker in the following figure ?
cloud-computing-questions-answers-enterprise-service-files-q1
a) Enterprise Server Bus
b) Enterprise Service Bus
c) Enterprise Client Bus
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] These are typical services provided by ESB.

2. Point out the correct statement:
a) An ESB is not a physical bus in the sense of a network
b) ESB is an architectural pattern comprised of a set of network services that manage transactions in a Service Oriented Architecture
c) ESB is a set of service that separate clients from components on a transactional basis
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Bus in the name indicates a high degree of connectivity or fabric quality to the system; that is, the system is loosely coupled.

3. Which of the following function is performed by service bus ?
a) auditing
b) routing
c) message translation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The service bus performs the function of mediation.

4. Which of the following is an ESB based on open standards such as Java EE ?
a) InfoSphere ESB 7.0
b) WebSphere ESB 7.0
c) CloudSphere ESB 7.0
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] WebSphere ESB contains both a Service Federation Management tool and an integrated Registry and Repository function.

5. Point out the wrong statement:
a) An ESB is both necessary and essential to a Service Oriented Architecture
b) Typical business processes can span a vast number of messages and events
c) An ESB plays the role of a transaction broker in SOA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An ESB is necessary but not essential to a Service Oriented Architecture.

6. Which of the following manage message transactions ?
a) Data abstraction services
b) Process management services
c) Data repositories
d) Governance

View Answer

Answer: b [Reason:] Data abstraction services translate messages from one format to another, as required.

7. Which of the following statement is incorrect related to repository and a registry in ESB ?
a) Repositories and registries are both data stores
b) Repository stores references to the components of the SOA
c) A registry serves the role that a name server does in a network operating system infrastructure
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The service broker uses the rules contained in the SOA registry to perform its function as translator and delivery agent.

8. Which of the following store business logic and aid in governance of business processes ?
a) Data abstraction services
b) Process management services
c) Data repositories
d) Governance

View Answer

Answer: c [Reason:] An SOA registry contains references to rules, descriptions, and definitions of the services.

9. Which of the following service monitors compliance of your operations with governmental regulation ?
a) Governance
b) Security services
c) Data services
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Data services pass messages between clients and services.

10. Following figure shows a network services model infrastructure for an SOA, which is based on the SOA meta-model of the ________ Group.
cloud-computing-questions-answers-enterprise-service-files-q10
a) Networking Bible
b) Lincent
c) Linthicum
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Finding any particular service and locating the service’s requirement in a large SOA implementation can involve a large amount of network system overhead.