Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which is valid C expression?
a) int my_num = 100,000;
b) int my_num = 100000;
c) int my num = 1000;
d) int $my_num = 10000;

View Answer

Answer: b [Reason:] Space, comma and $ cannot be used in a variable name.

2. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         printf("Hello World! %d n", x);
  5.         return 0;
  6.     }

a) Hello World! x;
b) Hello World! followed by a junk value
c) Compile time error
d) Hello World!

View Answer

Answer: c [Reason:] It results in an error since x is used without declaring the variable x. Output: $ cc pgm1.c pgm1.c: In function ‘main’: pgm1.c:4: error: ‘x’ undeclared (first use in this function) pgm1.c:4: error: (Each undeclared identifier is reported only once pgm1.c:4: error: for each function it appears in.)

3. What is the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int y = 10000;
  5.         int y = 34;
  6.         printf("Hello World! %dn", y);
  7.         return 0;
  8.     }

a) Compile time error
b) Hello World! 34
c) Hello World! 1000
d) Hello World! followed by a junk value

View Answer

Answer: a [Reason:] Since y is already defined, redefining it results in an error. Output: $ cc pgm2.c pgm2.c: In function ‘main’: pgm2.c:5: error: redefinition of ‘y’ pgm2.c:4: note: previous definition of ‘y’ was here

4. Which of the following is not a valid variable name declaration?
a) float PI = 3.14;
b) double PI = 3.14;
c) int PI = 3.14;
d) #define PI 3.14

View Answer

Answer: d [Reason:] #define PI 3.14 is a macro preprocessor, it is a textual substitution.

5. What will happen if the below program is executed?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int main = 3;
  5.         printf("%d", main);
  6.         return 0;
  7.     }

a) It will cause a compile-time error
b) It will cause a run-time error
c) It will run without any error and prints 3
d) It will experience infinite looping

View Answer

Answer: c [Reason:] A C program can have same function name and same variable name. $ cc pgm3.c $ a.out 3

6. What is the problem in following variable declaration?
float 3Bedroom-Hall-Kitchen?;
a) The variable name begins with an integer
b) The special character ‘-‘
c) The special character ‘?’
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] A variable name cannot start with an integer, along with that the C compiler interprets the ‘-‘ and ‘?’ as a minus operator and a question mark operator respectively.

7. Comment on the output of this C code?

  1.     #include <stdio.h>
  2.     int main()
  3.     {
  4.         int ThisIsVariableName = 12;
  5.         int ThisIsVariablename = 14;
  6.         printf("%d", ThisIsVariablename);
  7.         return 0;
  8.     }

a) The program will print 12
b) The program will print 14
c) The program will have a runtime error
d) The program will cause a compile-time error due to redeclaration

View Answer

Answer: b [Reason:] Variable names ThisIsVariablename and ThisIsVariableName are both distinct as C is case sensitive. Output: $ cc pgm4.c $ a.out 14

8. Which of the following cannot be a variable name in C?
a) volatile
b) true
c) friend
d) export

View Answer

Answer: a [Reason:] volatile is C keyword.