Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

QN1. Which of the following is not a financial institution?

a) IDBI

b) SEBI

c) IFCI

d) ICICI

View Answer

Ans: b) SEBI

QN2. How many sectors are reserved for Public sector

a) 3

b) 4

c) 5

d) 6

View Answer

Ans: c) 5

QN3. Which of the following is most liquid form of money?

a) M1

b) M2

c) M3

d) M4

View Answer

Ans: a) M1

QN4. How many states are there in India

a) 26

b) 27

c) 28

d) 29

View Answer

Ans: c) 28

QN5. Which is the biggest state of India?

a) UP

b) MP

c) Mahatastra

d) Rajasthan

View Answer

Ans: d) Rajasthan

QN6. GDR stands for

a) Gross Domestic Revenue

b) Gross Domestic Receipt

c) Global Depository Receipt

d) Global Depository Revenue

View Answer

Ans: c) Global Depository Receipt

QN7. Repo rate is

a) Thr rate at which RBI discount the bills of banks

b) The rate at which RBI gives credit to another bank

c) The rate at which one bank gives credit to another bank

d) None of the above

View Answer

Ans: b) The rate at which RBI gives credit to another bank

QN8. Which of the following developmental bank is oldest?

a) IDBI

b) IFCI

c) ICICI

d) SIDBI

View Answer

Ans: a) IDBI

QN9. CRISIL is a

a) A book

b) A stock exchange

c) A credit rating agency

d) None of the above

View Answer

Ans: c) A credit rating agency

QN10. Which of the following product is not FMCG?

a) Hair Oil

b) Toothpaste

c) Computer

d) Washing Powder

View Answer

Ans: c) Computer

QN11. Which of the following bank is having maximum overseas branches?

a) SBI

b) PNB

c) ICICI

d) BOB

View Answer

Ans: d) BOB

QN12. Which of the following is not a direct tax?

a) Income tax

b) Wealth tax

c) Trade tax

d) Road Tax

View Answer

Ans: d) Road Tax

QN13. Major proportion of Indian population is employed in

a) Service sector

b) Exports

c) Agriculture

d) Manufacturing sector

View Answer

Ans: c) Agriculture

QN14. Planning commission was established in

a) 1948

b) 1949

c) 1950

d) 1951

View Answer

Ans: c) 1950

QN15. The company LG originally belongs to

a) USA

b) UK

c) JAPAN

d) KOREA

View Answer

Ans: d) KOREA

QN16. The headquarter of IMF is at

a) London

b) Washington

c) Paris

d) Geneva

View Answer

Ans: b) Washington

QN17. WTO was incorporated in

a) 1994

b) 1995

c) 1996

d) 1997

View Answer

Ans: b) 1995

QN18. The cellular phone service started in India

a) 1995

b) 1996

c) 1997

d) 1998

View Answer

Ans: a) 1995

QN20. How many Indian economists got the Nobel prize?

a) 1

b) 2

c) 3

d) 4

View Answer

Ans: a) 1

QN21. BPO stands for

a) Business Product Outsourcing

b) Business Process outsourcing

c) Business Process outcome

d) Business product outcome

View Answer

Ans: a) Business Product Outsourcing

QN22. Which company started the cellular service first time in India?

a) Airtel

b) Hutch

c) Essar

d) Modi Telestra

View Answer

Ans: d) Modi Telestra

QN23. The capital of UAE is

a) Dubai

b) Sharjahe

c) Riyad

d) None of the above

View Answer

Ans: d) None of the above

QN24. The Stock exchanges are regulated by

a) RBI

b) SEBI

c) Both

d) None

View Answer

Ans: c) Both

QN25. How many stock exchanges in India

a) 22

b) 23

c) 24

d) 25

View Answer

Ans: b) 23

QN26. First computer in India was installed in

a) 1955

b) 1956

c) 1957

d) 1958

View Answer

Ans: a) 1955

QN27. Current bank rate is

a) 5%

b) 6%

c) 7%

d) 8%

View Answer

Ans: b) 6%

QN28. Lufthansa airline belongs to

a) France

b) UK

c) Germany

d) USA

View Answer

Ans: c) Germany

QN29. Which is the richest country in the world?

a) USA

b) Brunei

c) UAE

d) Luxemburg

View Answer

Ans: a) USA

QN30. Which company is having maximum number of internet users?

a) India

b) USA

c) Japan

d) Germany

View Answer

Ans: b) USA

QN31. The minimum capital needed to started a private bank in India

a) 100 cr

b) 200 cr

c) 300 cr

d) 500 cr

View Answer

Ans: c) 300 cr

QN32. Fiscal policy deals with

a) Monet supply

b) Taxes

c) Both

d) None

View Answer

Ans: a) Monet supply

QN33. NASDAQ is

a) A fighter plane

b) Stock exchange

c) IT company

d) None of the above

View Answer

Ans: b) Stock exchange

QN34. The process of deliscencing started in India

a) 1991

b) 1992

c) 1993

d) 1994

View Answer

Ans: a) 1991

QN35. NSE started in

a) 1992

b) 1993

c) 1994

d) 1995

View Answer

Ans: c) 1994

QN36. Recently CANCUN was in news because of

a) WTO

b) Iraq War

c) Terrorism

d) Cricket Match

View Answer

Ans: a) WTO

QN37. CANCUN is located in

a) USA

b) Australia

c) Mexico

d) Brazil

View Answer

Ans: c) Mexico

QN38. Which of the following is not a part of external environment?

a) Technology changes

b) Government

c) Supplier of raw material

d) Culture

View Answer

Ans: c) Supplier of raw material

QN39. Which of the following is not a demographic factor?

a) Sex ratio

b) Age

c) Technology

d) Birth rate

View Answer

Ans: c) Technology

QN40. Service industries belongs to

a) Primary sector

b) Secondary sector

c) Tertiary sector

d) All above

View Answer

Ans: c) Tertiary sector
.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }