Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. What is the dominant modality for communication between humans?
a) Hear
b) Speech
c) Smell
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Speech is the dominant modality for communication between humans and reliable speech recognition between machines.

2. What kind of signal is used in speech recognition?
a) Electromagnetic signal
b) Electric signal
c) Acoustic signal
d) Radar

View Answer

Answer: c [Reason:] Acoustic signal is used to identify a sequence of words uttered by a speaker.

3. What is viewed as problem of probabilistic inference?
a) Speech recognition
b) Speaking
c) Hearing
d) Utterance

View Answer

Answer: a [Reason:] Speech recognition is viewed as problem of probabilistic inference because different words can sound the same.

4. Which specifies the prior probability of each utterance?
a) Sound model
b) Model
c) Language model
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Because it contains the group of words which can help to specify the prior probability of each utterance.

5. Which model gives the probability of each word following each other word?
a) Bigram model
b) Digram model
c) Gram model
d) Speech model

View Answer

Answer: a [Reason:] Bigram model gives the probability of each word following each other word in speech recognition.

6. What is the study of how the language sounds?
a) Speechology
b) Biology
c) Triology
d) Phonology

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

7. What are periodic changes in pressure that propagate through the air?
a) Air waves
b) Sound waves
c) Rate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sound waves are periodic changes in pressure that propagate through the air and it can be measured by a microphone.

8. What is called as the properties of the signal that extend over interval?
a) Hops
b) Rate
c) Frames
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Speech system summarize the properties of the signal that extend over interval called frames.

9. Which is used to capture the internal structure of the phones?
a) One-state phone model
b) Two-state phone model
c) Three-state phone mone
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

10. Which are partially captured by triphone model?
a) Aritculation effects
b) Coarticulation effects
c) Both Aritculation & Coarticulation effects
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Coarticulation effects are partially captured by triphone model, which can be manipulated by acoustic model.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. Which is the most straight forward appproach for planning algorithm?
a) Best-first search
b) State-space search
c) Depth-first search
d) Hill-climbing search

View Answer

Answer: b [Reason:] The straight forward approach for planning algorithm is state space search becuase it takes into account of everything for finding a solution.

2. What are taken into account of state-space search?
a) Postconditions
b) Preconditions
c) Effects
d) Both Preconditions & Effects

View Answer

Answer: d [Reason:] The state-space search takes both precondition and effects into account for solving a problem.

3. How many ways are available to solve the state-space search?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two ways available to solve the state-space search. They are forward from the intial state and backward from the goal.

4. What is the other name for forward state-space search?
a) Progression planning
b) Regression planning
c) Test planning
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is sometimes called as progression planning, because it moves in the forward direction.

5. How many states are available in state-space search?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] There are four states available in state-space search. They are initial state,actions, goal test and step cost.

6. What is the main advantage of backward state-space search?
a) Cost
b) Actions
c) Relevant actions
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The main advantage of backward search will allows us to consider only relevant actions.

7. What is the other name of backward state-space search?
a) Regression planning
b) Progression planning
c) State planning
d) Test planning

View Answer

Answer: a [Reason:] Backward state-space search will find the solution from goal to the action, So it is called as Regression planning.

8. What is meant by consistent in state-space search?
a) Change in the desired literals
b) Not any change in the literals
c) No change in goal state
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Consistent means that the completed actions will not undo any desired literals.

9. What will happen if a predecessor description is generated that is satisfied by the initial state of the planning problem?
a) Success
b) Error
c) Compilation
d) Termination

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. Which approach is to pretend that a pure divide and conquer algorithm will work?
a) Goal independance
b) Sub-goal independance
c) Both Goal & Sub-goal independance
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Sub-goal independance approach is to pretend that a pure divide and conquer algorithm will work for admissible heuristics.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. In 1985, the famous chess player David Levy beat a world champion chess program in four straight games by using orthodox moves that confused the program. What was the name of the chess program?
a) Kaissa
b) CRAY BLITZ
c) Golf
d) DIGDUG

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

2. The explanation facility of an expert system may be used to:
a) construct a diagnostic model
b) expedite the debugging process
c) explain the system’s reasoning process
d) explain the system’s reasoning process & expedite the debugging process

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. Visual clues that are helpful in computer vision include:
a) color and motion
b) depth and texture
c) height and weight
d) color and motion, depth and texture

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

4. In which of the following areas may ICAI programs prove to be useful?
a) educational institutions
b) corporations
c) department of Defense
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. A network with named nodes and labeled arcs that can be used to represent certain natural language grammars to facilitate parsing.
a) Tree Network
b) Star Network
c) Transition Network
d) Complete Network

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. Computers normally solve problem by breaking them down into a series of yes-or-no decisions represented by 1s and 0s. What is the name of the logic that allows computers to assign numerical values that fail somewhere between 0 and 1?
a) Human logic
b) Fuzzy logic
c) Boolean logic
d) Operational logic

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. The company that grew out of research at the MIT AI lab is:
a) AI corp
b) LMI
c) Symbolics
d) both LMI & Symbolics

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

8. Which technique is being investigated as an approach to automatic programming?
a) generative CAI
b) specification by example
c) non-hierarchical planning
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

9. The primary method that people use to sense their environment is:
a) reading
b) writing
c) speaking
d) seeing

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. The Newell and Simon program that proved theorems of Principal Mathematical was:
a) Elementary Perceiver
b) General Problem Solver
c) Logic Theorist
d) Boolean Algebra

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

11. The cray X-MP, IBM 3090 and connection machine can he characterized as
a) SISD
b) SIMD
c) MISD
d) MIMD

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. Using logic to represent and reason we can represent knowledge about the world with facts and rules.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Uncertainty arises in the wumpus world because the agent’s sensors give only
a) Full & Global information
b) Partial & Global Information
c) Partial & local Information
d) Full & local information

View Answer

Answer: c [Reason:] The Wumpus world is a grid of squares surrounded by walls, where each square can contain agents and objects. The agent (you) always starts in the lower left corner, a square that will be labeled [1, 1]. The agent’s task is to find the gold, return to [1, 1] and climb out of the cave. So uncertainty is there as the agent gives partial and local information only. Global variable are not goal specific problem solving.

3. A Hybrid Bayesian network contains
a) Both discrete and continuous variables
b) Only Discrete variables
c) Only Discontinuous variable
d) Both Discrete and Discontinuous variable

View Answer

Answer: a [Reason:] To specify a Hybrid network, we have to specify two new kinds of distributions: the conditional distribution for continuous variables given discrete or continuous parents, and the conditional distribution for a discrete variable given continuous parents.

4. How is Fuzzy Logic different from conventional control methods?
a) IF and THEN Approach
b) FOR Approach
c) WHILE Approach
d) DO Approach

View Answer

Answer: a [Reason:] FL incorporates a simple, rule-based IF X AND Y THEN Z approach to a solving control problem rather than attempting to model a system mathematically.

5. If a hypothesis says it should be positive, but in fact it is negative, we call it
a) A consistent hypothesis
b) A false negative hypothesis
c) A false positive hypothesis
d) A specialized hypothesis

View Answer

Answer: c [Reason:] Consistent hypothesis go with examples, If the hypothesis says it should be negative but infact it is positive, it is false negative. If a hypothesis says it should be positive, but in fact it is negative, it is false positive. In a specialized hypothesis we need to have certain restrict or special conditions.

6. The primitives in probabilistic reasoning are random variables.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The primitives in probabilistic reasoning are random variables. Just like primitives in Propositional Logic are propositions. A random variable is not in fact a variable, but a function from a sample space S to another space, often the real numbers.

7. Which is true for Decision theory?
a) Decision Theory = Probability theory + utility theory
b) Decision Theory = Inference theory + utility theory
c) Decision Theory = Uncertainty + utility theory
d) Decision Theory = Probability theory + preference

View Answer

Answer: c [Reason:] The Wumpus world is a grid of squares surrounded by walls, where each square can contain agents and objects. The agent (you) always starts in the lower left corner, a square that will be labeled [1, 1]. The agent’s task is to find the gold, return to [1, 1] and climb out of the cave. So uncertainty is there as the agent gives partial and local information only. Global variable are not goal specific problem solving.

8. A constructive approach in which no commitment is made unless it is necessary to do so, is
a) Least commitment approach
b) Most commitment approach
c) Nonlinear planning
d) Opportunistic planning

View Answer

Answer: a [Reason:] Because we are not sure about the outcome.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. What is the process of capturing inference process as a single inference rule?
a) Ponens
b) Clauses
c) Generalized Modus Ponens
d) Variables

View Answer

Answer: c [Reason:] All kinds of inference process can be captured as a single inference rule that can be called as Generalized modus ponens.

2. Which process makes different logical expression looks identical?
a) Lifting
b) Unification
c) Inference process
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Lifted inference rules require finding substitutions that make different logical expression looks identical. This process is called unification.

3. Which algorithm takes two sentences and returns an unifier?
a) Inference
b) Hill-climbing search
c) Depth-first search
d) Unify algorithm

View Answer

Answer: d [Reason:] The unify algorithm takes two sentences and returns an unifier if there is one in the sentence.

4. Which is a lifted version of modus ponens?
a) Generalized modus ponens
b) Inference
c) Clauses
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Generalized modus ponens is a lifted version of modus ponens because it raises modus ponens from propositional to first-order logic.

5. Which is unique upto renaming of variables?
a) Unifier
b) Most general unifier
c) Unifier & Most general unifier
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] For every unifiable pair of expressions, there is a single most general unifier that is unique upto renaming of variables.

6. Which makes the complexity of the entire algorithm quadratic in the size?
a) Clause
b) Inference
c) Resolution
d) Occur check

View Answer

Answer: d [Reason:] Occur check makes the complexity of the entire algorithm quadratic in the size of the expressions being unified.

7. How many functions are available in the unification and lifting process?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] The four functions are available in the unification and lifting process are tell, ask, store and fetch.

8. Where did all the facts are stored to implement store and fetch function?
a) Database
b) Knowledge base
c) Datamart
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The simplest way to implment store and fetch functions is to keep all the facts in the knowledge base in one long list.

9. What is meant by predicate indexing?
a) All the one kind of facts in one bucket and another kind in other bucket
b) Acts like index for facts
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. How the buckets are stored in predicate indexing?
a) Lists
b) Stack
c) Hashes
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The buckets can be stored in a hash table for efficient access.