Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. Which is a refutation complete inference procedure for propositional logic?
a) Clauses
b) Variables
c) Propositional resolution
d) Proposition

View Answer

Answer: c [Reason:] Propoistional resolution is a refutation complete inference procedure for propositional logic.

2. What kind of clauses are available in Conjuctive Normal Form?
a) Disjunction of literals
b) Disjunction of variables
c) Conjuction of literals
d) Conjunction of variables

View Answer

Answer: a [Reason:] First-order resolution requires the clause to be in disjunction of literals in Conjunctive Normal Form.

3. What is the condition of literals in variables?
a) Existentially quantified
b) Universally quantified
c) Quantified
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Literals that contain variables are assumed to be universally quantified.

4. Which can be converted to inferred equivalent CNF sentence?
a) Every sentence of propositional logic
b) Every sentence of inference
c) Every sentence of first-order logic
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Every sentence of first-order logic can be converted to inferred equivalent CNF sentence.

5. Which sentence will be unsatisfiable if the CNF sentence is unsatisfiable?
a) Search statement
b) Reading statement
c) Replaced statement
d) Original statement

View Answer

Answer: d [Reason:] The CNF statement will be unsatisfiable just when the original sentence is unsatisfiable.

6. Which rule is equal to resolution rule of first-order clauses?
a) Propositional resolution rule
b) Inference rule
c) Resolution rule
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The resolution rule for first-order clauses is simply a lifted version of the propositional resolution rule.

7. At which state does the propositional literals are complementary?
a) If one variable is less
b) If one is the negation of the other
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Propositional literals are complementary if one is the negation of the other.

8. What is meant by factoring?
a) Removal of redundant variable
b) Removal of redundant literal
c) Addition of redundant literal
d) Addition of redundant variable

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

9. What will happen if two literals are identical?
a) Remains the same
b) Added as three
c) Reduced to one
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Propositional factoring reduces two literals to one if they are identical.

10. When the resolution is called as refutation-complete?
a) Sentence is satisfiable
b) Sentence is unsatisfiable
c) Sentence remains the same
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Resolution is refutation-complete, if a set of sentence is unsatisfiable, then resolution will always be able to derive a contradiction.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. What is the name for information sent from robot sensors to robot controllers?
a) temperature
b) pressure
c) feedback
d) signal

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

2. Which of the following terms refers to the rotational motion of a robot arm?
a) swivel
b) axle
c) retrograde
d) roll

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. What is the name for the space inside which a robot unit operates?
a) environment
b) spatial base
c) work envelop
d) exclusion zone

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

4. Which of the following terms IS NOT one of the five basic parts of a robot?
a) peripheral tools
b) end effectors
c) controller
d) drive

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Decision support programs are designed to help managers make:
a) budget projections
b) visual presentations
c) business decisions
d) vacation schedules

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. PROLOG is an AI programming language which solves problems with a form of symbolic logic known as predicate calculus. It was developed in 1972 at the University of Marseilles by a team of specialists. Can you name the person who headed this team?
a) Alain Colmerauer
b) Nicklaus Wirth
c) Seymour Papert
d) John McCarthy

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. The number of moveable joints in the base, the arm, and the end effectors of the robot determines_________
a) degrees of freedom
b) payload capacity
c) operational limits
d) flexibility

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. Which of the following places would be LEAST likely to include operational robots?
a) warehouse
b) factory
c) hospitals
d) private homes

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. For a robot unit to be considered a functional industrial robot, typically, how many degrees of freedom would the robot have?
a) three
b) four
c) six
d) eight

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

10. Which of the basic parts of a robot unit would include the computer circuitry that could be programmed to determine what the robot would do?
a) sensor
b) controller
c) arm
d) end effector

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. Instead of representing knowledge in a relatively declarative, static way (as a bunch of things that are true), rule-based system represent knowledge in terms of___________ that tell you what you should do or what you could conclude in different situations.
a) Raw Text
b) A bunch of rules
c) Summarized Text
d) Collection of various Texts

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

2. A rule-based system consists of a bunch of IF-THEN rules. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. In a backward chaining system you start with the initial facts, and keep using the rules to draw new conclusions (or take certain actions) given those facts. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Refer the definition of backward chaining.

4. In a backward chaining system, you start with some hypothesis (or goal) you are trying to prove, and keep looking for rules that would allow you to conclude that hypothesis, perhaps setting new sub-goals to prove as you go. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Forward chaining systems are _____________ where as backward chaining systems are ___________
a) Goal-driven, goal-driven
b) Goal-driven, data-driven
c) Data-driven, goal-driven
d) Data-driven, data-driven

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. A Horn clause is a clause with _______ positive literal.
a) At least one
b) At most one
c) None
d) All

View Answer

Answer: b [Reason:] Refer the definition of Horn Clauses.

7. ___________ trees can be used to infer in Horn clause systems.
a) Min/Max Tree
b) And/Or Trees
c) Minimum Spanning Trees
d) Binary Search Trees

View Answer

Answer: b [Reason:] Take the analogy using min/max trees in game theory.

8. An expert system is a computer program that contains some of the subject-specific knowledge of one or more human experts. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. A knowledge engineer has the job of extracting knowledge from an expert and building the expert system knowledge base. State whether true or false.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. What is the extraction of the meaning of utterance?
a) Syntactic
b) Semantic
c) Pragmatic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Semantic analysis is used to extract the meaning from the group of sentences.

2. What is the process of associating an FOL expression with a phrase?
a) Interpretation
b) Augument reality
c) Semantic interpretation
d) Augument interpretation

View Answer

Answer: c [Reason:] Semantic interpretation is the process of associating an FOL expression with a phrase.

3. What is meant by compositional semantics?
a) Determining the meaning
b) Logical connectives
c) Semantics
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Compositional semantics is the process of determining the meaning of P*Q from P,Q and *.

4. What is used to augument a grammer for arithmetic expression with semantics?
a) Notation
b) DCG notation
c) Constituent
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] DCG notation is used to augument a grammer for arithmetic expression with semantics and it is used to build a parse tree.

5. What can’t be done in the semantic interpretation?
a) Logical term
b) Complete logical sentence
c) Both Logical term & Complete logical sentence
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Some kind of sentence in the semantic interpretation can’t be logical term nor a complete logical sentence.

6. How many verb tenses are there in english language?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three types of tenses available in english language are past, present and future.

7. Which is used to mediate between syntax and semantics?
a) Form
b) Intermediate form
c) Grammer
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. What is meant by quasi-logical form?
a) Sits between syntactic and logical form
b) Logical connectives
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It can be translated into a regular first-order logical sentence, So that it Sits between syntactic and logical form.

9. How many types of quantification are available in artificial intelligence?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two types of quantification available. They are universal and existential.

10. What kind of interpretation is done by adding context-dependant information?
a) Semantic
b) Syntactic
c) Pragmatic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. What among the following constitutes to the representation of the knowledge in different forms?
a) Relational method where each fact is set out systematically in columns
b) Inheritable knowledge where relational knowledge is made up of objects
c) Inferential knowledge
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

2. Semantic Networks is
a) A way of representing knowledge
b) Data Structure
c) Data Type
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Graph used to represent semantic network is,
a) Undirected graph
b) Directed graph
c) Directed Acyclic graph (DAG)
d) Directed complete graph

View Answer

Answer: b [Reason:] Semantic Network is a directed graph consisting of vertices, which represent concepts and edges, which represent semantic relations between the concepts.

4. Following are the Semantic Relations used in Semantic Networks.
a) Meronymy
b) Holonymy
c) Hyponymy
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. Meronymy relation means,
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B

View Answer

Answer: a [Reason:] A meronym denotes a constituent part of, or a member of something. That is, “X” is a meronym of “Y” if Xs are parts of Y(s), or “X” is a meronym of “Y” if Xs are members of Y(s).

6. Hypernymy relation means,
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B

View Answer

Answer: d [Reason:] In linguistics, a hyponym is a word or phrase whose semantic field is included within that of another word, its hypernym (sometimes spelled hyperonym outside of the natural language processing community). In simpler terms, a hyponym shares a type-of relationship with its hypernym.

7. Holonymy relation means,
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is a kind of B
d) A is superordinate of B

View Answer

Answer: b [Reason:] Holonymy (in Greek holon = whole and onoma = name) is a semantic relation. Holonymy defines the relationship between a term denoting the whole and a term denoting a part of, or a member of, the whole. That is, ‘X’ is a holonym of ‘Y’ if Ys are parts of Xs, or ‘X’ is a holonym of ‘Y’ if Ys are members of Xs.

8. The basic inference mechanism in semantic network is to follow the links between the nodes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

9. There exists two way to infer using semantic networks.
1) Intersection Search
2) Inheritance Search
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }