Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. Which of the following is true related to ‘Satisfiable’ property?
a) A statement is satisfiable if there is some interpretation for which it is false
b) A statement is satisfiable if there is some interpretation for which it is true
c) A statement is satisfiable if there is no interpretation for which it is true
d) A statement is satisfiable if there is no interpretation for which it is false

View Answer

Answer: b [Reason:] ‘Satisfiable’ property is a statement is satisfiable if there is some interpretation for which it is true.

2. Two literals are complementary if
a) They are equal
b) They are identical and of equal sign
c) They are identical but of opposite sign
d) They are unequal but of equal sign

View Answer

Answer: c [Reason:] Two literals are complementary if They are identical but of opposite sign.

3. Consider a good system for the representation of knowledge in a particular domain. What property should it possess?
a) Representational Adequacy
b) Inferential Adequacy
c) Inferential Efficiency
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Consider a good system for the representation of knowledge in a particular domain. The properties should be Representational Adequacy, Inferential Adequacy, Inferential Efficiency and Acquisitional Efficiency.

4. What is Transposition rule?
a) From P → Q, infer ~Q → P
b) From P → Q, infer Q → ~P
c) From P → Q, infer Q → P
d) From P → Q, infer ~Q → ~P

View Answer

Answer: d [Reason:] Transposition rule- From P → Q, infer ~Q → ~P.

5. Third component of a planning system is to
a) Detect when a solution has been found
b) Detect when solution will be found
c) Detect whether solution exists or not
d) Detect whether multiple solutions exist

View Answer

Answer: a [Reason:] Third component of a planning system is to detect when a solution has been found.

6. Which of the following is true in Statistical reasoning?
a) The representation is extended to allow some kind of numeric measure of certainty to be associated with each statement
b) The representation is extended to allow ‘TRUE or FALSE’ to be associated with each statement
c) The representation is extended to allow some kind of numeric measure of certainty to be associated common to all statements
d) The representation is extended to allow ‘TRUE or FALSE’ to be associated common to all statements

View Answer

Answer: a [Reason:] Statistical reasoning is the representation is extended to allow some kind of numeric measure of certainty to be associated with each statement.

7. In default logic, we allow inference rules of the form
a) (A : B) / C
b) A / (B : C)
c) A / B
d) A / B : C

View Answer

Answer: a [Reason:] In default logic, we allow inference rules of the form:(A : B) / C.

8. In Bayes theorem, what is the meant by P(Hi|E)?
a) The probability that hypotheses Hi is true given evidence E
b) The probability that hypotheses Hi is false given evidence E
c) The probability that hypotheses Hi is true given false evidence E
d) The probability that hypotheses Hi is false given false evidence E

View Answer

Answer: a [Reason:] In Baye’s theorem, P(Hi|E) is the probability that hypotheses Hi is true given evidence E.

9. Default reasoning is another type of
a) Monotonic reasoning
b) Analogical reasoning
c) Bitonic reasoning
d) Non-monotonic reasoning

View Answer

Answer: d [Reason:] Default reasoning is another type of non-monotonic reasoning.

10. Generality is the measure of
a) Ease with which the method can be adapted to different domains of application
b) The average time required to construct the target knowledge structures from some specified initial structures
c) A learning system to function with unreliable feedback and with a variety of training examples
d) The overall power of the system

View Answer

Answer: a [Reason:] Generality is the measure of ease with which the method can be adapted to different domains of application.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. DEC advertises that it helped to create “the world’s first expert system routinely used in an industrial environment,” called XCON or:
a) PDP-11
b) Rl
c) VAX
d) MAGNOM

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

2. Prior to the invention of time-sharing, the prevalent method of computer access was:
a) batch processing
b) telecommunication
c) remote access
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Seymour Papert of the MIT AI lab created a programming environment for children called:
a) BASIC
b) LOGO
c) MYCIN
d) FORTRAN

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

4. The Strategic Computing Program is a project of the:
a) Defense Advanced Research Projects Agency
b) National Science Foundation
c) Jet Propulsion Laboratory
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. The original LISP machines produced by both LMI and Symbolics were based on research performed at:
a) CMU
b) MIT
c) Stanford University
d) RAMD

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. In LISP, the addition 3 + 2 is entered as
a) 3 + 2
b) 3 add 2
c) 3 + 2 =
d) (+ 3 2)

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. Weak AI is
a) the embodiment of human intellectual capabilities within a computer
b) a set of computer programs that produce output that would be considered to reflect intelligence if it were generated by humans
c) the study of mental faculties using mental models implemented on a computer
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. In LISP, the function returns t if is a CONS cell and nil otherwise:
a) (cons )
b) (consp )
c) (eq )
d) (cous =)

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

9. In a rule-based system, procedural domain knowledge is in the form of:
a) production rules
b) rule interpreters
c) meta-rules
d) control rules

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

10. If a robot can alter its own trajectory in response to external conditions, it is considered to be:
a) intelligent
b) mobile
c) open loop
d) non-servo

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

11. In LISP, the function assigns the symbol x to y is
a) (setq y x)
b) (set y = ‘x’)
c) (setq y = ‘x’)
d) (setq y ‘x’)

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

12. One of the leading American robotics centers is the Robotics Institute located at:
a) CMU
b) MIT
c) RAND
d) SRI

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. Machine learning is
a) The autonomous acquisition of knowledge through the use of computer programs
b) The autonomous acquisition of knowledge through the use of manual programs
c) The selective acquisition of knowledge through the use of computer programs
d) The selective acquisition of knowledge through the use of manual programs

View Answer

Answer: a [Reason:] Machine learning is the autonomous acquisition of knowledge through the use of computer programs.

2. Factors which affect the performance of learner system does not include
a) Representation scheme used
b) Training scenario
c) Type of feedback
d) Good data structures

View Answer

Answer: d [Reason:] Factors which affect the performance of learner system does not include good data structures.

3. Different learning methods does not include
a) Memorization
b) Analogy
c) Deduction
d) Introduction

View Answer

Answer: d [Reason:] Different learning methods does not include introduction.

4. In language understanding, the levels of knowledge that does not include
a) Phonological
b) Syntactic
c) Empirical
d) Logical

View Answer

Answer: c [Reason:] In language understanding, the levels of knowledge that does not include empirical knowledge.

5. A model of language consists of the categories which does not include
a) Language units
b) Role structure of units
c) System constraints
d) Structural units

View Answer

Answer: d [Reason:] A model of language consists of the categories which does not include structural units.

6. What is a top-down parser?
a) Begins by hypothesizing a sentence (the symbol S) and successively predicting lower level constituents until individual preterminal symbols are written
b) Begins by hypothesizing a sentence (the symbol S) and successively predicting upper level constituents until individual preterminal symbols are written
c) Begins by hypothesizing lower level constituents and successively predicting a sentence (the symbol S)
d) Begins by hypothesizing upper level constituents and successively predicting a sentence (the symbol S)

View Answer

Answer: a [Reason:] A top-down parser begins by hypothesizing a sentence (the symbol S) and successively predicting lower level constituents until individual preterminal symbols are written.

7. Among the following which is not a horn clause?
a) p
b) Øp V q
c) p → q
d) p → Øq

View Answer

Answer: d [Reason:] p → Øq is not a horn clause.

8. The action ‘STACK(A, B)’ of a robot arm specify to
a) Place block B on Block A
b) Place blocks A, B on the table in that order
c) Place blocks B, A on the table in that order
d) Place block A on block B

View Answer

Answer: d [Reason:] The action ‘STACK(A,B)’ of a robot arm specify to Place block A on block B.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. Output segments of AI programming contain?
a) Printed language and synthesized
b) Manipulation of physical object
c) Locomotion
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

2. In LISP, the square root of X is referenced as?
a) sqrt(x)
b) (sqrt x)
c) x/2
d) x/3

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

3. How can you evaluate 1.25 + sqrt (144) in LISP?
a) 1.25+sqrt (1.44)
b) (1.25+sqrt (1.44))
c) (+1.25 sqrt (1.44)
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

4. When a top-level function is entered, the LISP processor does?
a) It reads the function entered
b) It prints the result returned by the function
c) Large memory and high-speed processor
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

5. Which kind of planning consists of successive representations of different levels of plan?
a) Hierarchical planning
b) Non-hierarchical planning
c) Project planning
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. The component of an ICAI (Intelligent Computer Assisted Instruction) presenting information to the student is the?
a) Student model
b) Problem solving expertise
c) Tutoring module
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

7. In which of the following situations might a blind search be acceptable
a) Real life situation
b) Complex game
c) Small search space
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. The hardware feature of LISP machines generally include?
a) Large memory and high-speed processor
b) Letter quality printers and eight -inch disk drives
c) A mouse and specialized keyboard
d) A mouse and specialized keyboard, Letter quality printers and eight -inch disk drives

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. Natural Language Processing (NLP) is field of
a) Computer Science
b) Artificial Intelligence
c) Linguistics
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

2. NLP is concerned with the interactions between computers and human (natural) languages.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] NLP has its focus on understanding the human spoken/written language and convert that interpretation into machine understandable language.

3. One of the main challenge/s of NLP Is _____________
a) Handling Ambiguity of Sentences
b) Handling Tokenization
c) Handling POS-Tagging
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] There are enormous ambiguity exists when processing natural language.

4. Modern NLP algorithms are based on machine learning, especially statistical machine learning.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Choose form the following areas where NLP can be useful.
a) Automatic Text Summarization
b) Automatic Question-Answering Systems
c) Information Retrieval
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

6. The major tasks of NLP includes
a) Automatic Summarization
b) Discourse Analysis
c) Machine Translation
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] There is even bigger list of tasks of NLP. http://en.wikipedia.org/wiki/Natural_language_processing#Major_tasks_in_NLP .

7. Coreference Resolution is
a) Anaphora Resolution
b) Given a sentence or larger chunk of text, determine which words (“mentions”) refer to the same objects (“entities”)
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Anaphora resolution is a specific type of coreference resolution.

8. Machine Translation
a) Converts one human language to another
b) Converts human language to machine language
c) Converts any human language to English
d) Converts Machine language to human language

View Answer

Answer: a [Reason:] The best known example of machine translation is google translator.

9. The more general task of coreference resolution also includes identifying so-called “bridging relationships” involving referring expressions.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Refer the definition of Coreference Resolution.

10. Morphological Segmentation
a) Does Discourse Analysis
b) Separate words into individual morphemes and identify the class of the morphemes
c) Is an extension of propositional logic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }