Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. When talking to a speech recognition program, the program divides each second of your speech into 100 separate:
a) Codes
b) Phonemes
c) Samples
d) Words

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

2. Which term is used for describing the judgmental or commonsense part of problem solving?
a) Heuristic
b) Critical
c) Value based
d) Analytical

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Which stage of the manufacturing process has been described as “the mapping of function onto form”?
a) Design
b) Distribution
c) Project management
d) Field service

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. Which kind of planning consists of successive representations of different levels of a plan?
a) hierarchical planning
b) non-hierarchical planning
c) all of the mentioned
d) project planning

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. What was originally called the “imitation game” by its creator?
a) The Turing Test
b) LISP
c) The Logic Theorist
d) Cybernetics

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. Decision support programs are designed to help managers make:
a) budget projections
b) visual presentations
c) business decisions
d) vacation schedules

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

7. PROLOG is an AI programming language, which solves problems with a form of symbolic logic known as predicate calculus. It was developed in 1972 at the University of Marseilles by a team of specialists. Can you name the person who headed this team?
a) Alain Colmerauer
b) Nicklaus Wirth
c) Seymour Papert
d) John McCarthy

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. Programming a robot by physically moving it through the trajectory you want it to follow be called:
a) contact sensing control
b) continuous-path control
c) robot vision control
d) pick-and-place control

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

9. To invoke the LISP system, you must enter
a) AI
b) LISP
c) CL (Common Lisp)
d) Both LISP and CL

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

10. In LISP, the function (list-length <list>)
a) returns a new list that is equal to &lt:list> by copying the top-level element of <list>
b) returns the length of <list>
c) returns t if <list> is empty
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

11. ART (Automatic Reasoning Tool) is designed to be used on:
a) LISP machines
b) Personal computers
c) Microcomputers
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

12. Which particular generation of computers is associated with artificial intelligence?
a) Second
b) Fourth
c) Fifth
d) Third

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

13. Shaping teaching techniques to fit the learning patterns of individual students is the goal of:
a) decision support
b) automatic programming
c) intelligent computer-assisted instruction
d) expert systems

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

14. Which of the following function returns t If the object is a symbol m LISP?
a) (* <object>)
b) (symbolp <object>)
c) (nonnumeric <object>)
d) (constantp <object>)

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

15. The symbols used in describing the syntax of a programming language are
a) 0
b) {}
c) “”
d) <>

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. The primary interactive method of communication used by humans is:
a) reading
b) writing
c) speaking
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

2. Elementary linguistic units which are smaller than words are:
a) allophones
b) phonemes
c) syllables
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. In LISP, the atom that stands for “true” is
a) t
b) ml
c) y
d) time

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. A mouse device may be:
a) electro-chemical
b) mechanical
c) optical
d) both mechanical and optical

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

5. An expert system differs from a database program in that only an expert system:
a) contains declarative knowledge
b) contains procedural knowledge
c) features the retrieval of stored information
d) expects users to draw their own conclusions

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. Arthur Samuel is linked inextricably with a program that played:
a) checkers
b) chess
c) cricket
d) football

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. Natural language understanding is used in:
a) natural language interfaces
b) natural language front ends
c) text understanding systems
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

8. Which of the following are examples of software development tools?
a) debuggers
b) editors
c) assemblers, compilers and interpreters
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. The first AI programming language was called:
a) BASIC
b) FORTRAN
c) IPL(Inductive logic programming)
d) LISP

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. The Personal Consultant is based on:
a) EMYCIN
b) OPS5+
c) XCON
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. There exist only two types of quantifiers, Universal Quantification and Existential Quantification.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Translate the following statement into FOL.
“For every a, if a is a philosopher, then a is a scholar”
a) ∀ a philosopher(a) scholar(a)
b) ∃ a philosopher(a) scholar(a)
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. A _________ is used to demonstrate, on a purely syntactic basis, that one formula is a logical consequence of another formula.
a) Deductive Systems
b) Inductive Systems
c) Reasoning with Knowledge Based Systems
d) Search Based Systems

View Answer

Answer: a [Reason:] Refer the definition of Deductive based systems.

4. The statement comprising the limitations of FOL is/are
a) Expressiveness
b) Formalizing Natural Languages
c) Many-sorted Logic
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Expressiveness: The Löwenheim–Skolem theorem shows that if a first-order theory has any infinite model, then it has infinite models of every cardinality. In particular, no first-order theory with an infinite model can be categorical. Thus there is no first-order theory whose only model has the set of natural numbers as its domain, or whose only model has the set of real numbers as its domain. Many extensions of first-order logic, including infinitely logics and higher-order logics, are more expressive in the sense that they do permit categorical axiomatizations of the natural numbers or real numbers. This expressiveness comes at a meta-logical cost, however: by Lindström’s theorem, the compactness theorem and the downward Löwenheim–Skolem theorem cannot hold in any logic stronger than first-order. Formalizing Natural Languages : First-order logic is able to formalize many simple quantifier constructions in natural language, such as “every person who lives in Perth lives in Australia”. But there are many more complicated features of natural language that cannot be expressed in (single-sorted) first-order logic. Many-sorted Logic: Ordinary first-order interpretations have a single domain of discourse over which all quantifiers range. Many-sorted first-order logic allows variables to have different sorts, which have different domains.

5. A common convention is:
• is evaluated first
• and are evaluated next
• Quantifiers are evaluated next
• is evaluated last.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

6. A Term is either an individual constant (a 0-ary function), or a variable, or an n-ary function applied to n terms: F(t1 t2 ..tn).
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Definition of term in FOL.

7. First Order Logic is also known as ___________
a) First Order Predicate Calculus
b) Quantification Theory
c) Lower Order Calculus
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

8. The adjective “first-order” distinguishes first-order logic from ___________ in which there are predicates having predicates or functions as arguments, or in which one or both of predicate quantifiers or function quantifiers are permitted.
a) Representational Verification
b) Representational Adequacy
c) Higher Order Logic
d) Inferential Efficiency

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. Which condition is used to cease the growth of forward chaining?
a) Atomic sentences
b) Complex sentences
c) No further inference
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Forward chain can grow by adding new atomic sentences until no further inference is made.

2. Which closely resembles propositional definite clause?
a) Resolution
b) Inference
c) Conjuction
d) First-order definite clauses

View Answer

Answer: d [Reason:] Because they are disjunction of literals of which exactly one is positive.

3. What is the condition of variables in first-order literals?
a) Existentially quantified
b) Universally quantified
c) Both Existentially & Universally quantified
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] First-order literals will accept variables only if they are universally quantified.

4. Which are more suitable normal form to be used with definite clause?
a) Positive literal
b) Negative literal
c) Generalized modus ponens
d) Neutral literal

View Answer

Answer: c [Reason:] Definite clauses are a suitable normal form for use with generalized modus ponen.

5. Which will be the instance of the class datalog knowledge bases?
a) Variables
b) No function symbols
c) First-order definite clauses
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If the knowledge base contains no function symbols means, it is an instance of the class datalog knowledge base.

6. Which knowledge base is called as fixed point?
a) First-order definite clause are similar to propositional forward chaining
b) First-order definite clause are mismatch to propositional forward chaining
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Fixed point reached by forward chaining with first-order definiteclause are similar to those for propositional forward chaining.

7. How to eliminate the redundant rule matching attempts in the forward chaining?
a) Decremental forward chaining
b) Incremental forward chaining
c) Data complexity
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] We can eliminate the redundant rule matching attempts in the forward chaining by using incremental forward chaining.

8. From where did the new fact inferred on new iteration is derived?
a) Old fact
b) Narrow fact
c) New fact
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

9. Which will solve the conjuncts of the rule so that the total cost is minimized?
a) Constraint variable
b) Conjunct ordering
c) Data complexity
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Conjunct ordering will find an ordering to solve the conjuncts of the rule premise so that the total cost is minimized.

10. How many possible sources of complexity are there in forward chaining?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three possible sources of complexity are inner loop, algorithm rechecks every rule on every iteration, algorithm might generate many facts irrelevant to the goal.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. Frames is
a) A way of representing knowledge
b) Data Structure
c) Data Type
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Frames in artificial intelligence is derived from semantic nets.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] A frame is an artificial intelligence data structure used to divide knowledge into substructures by representing “stereotyped situations.”.

3. Following are the elements, which constitutes to the frame structure.
a) Facts or Data
b) Procedures and default values
c) Frame names
d) Frame reference in hierarchy

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

4. Like semantic networks, frames can be queried using spreading activation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Hyponymy relation means,
a) A is part of B
b) B has A as a part of itself
c) A is subordinate of B
d) A is superordinate of B

View Answer

Answer: c [Reason:] In linguistics, a hyponym is a word or phrase whose semantic field is included within that of another word, its hypernym (sometimes spelled hyperonym outside of the natural language processing community). In simpler terms, a hyponym shares a type-of relationship with its hypernym..

6. The basic inference mechanism in semantic network in which knowledge is represented as Frames is to follow the links between the nodes.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

7. There exists two way to infer using semantic networks in which knowledge is represented as Frames.
1) Intersection Search
2) Inheritance Search
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.