Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. How many terms are required for building a bayes model?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three required terms are a conditional probability and two unconditional probability.

2. What is needed to make probabilistic systems feasible in the world?
a) Reliability
b) Crucial robustness
c) Feasibility
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] On a model-based knowledge provides the crucial robustness needed to make probabilistic system feasible in the real world.

3. Where does the bayes rule can be used?
a) Solving queries
b) Increasing complexity
c) Decresing complexity
d) Answering probabilistic query

View Answer

Answer: d [Reason:] Bayes rule can be used to answer the probabilistic queries conditioned on one piece of evidence.

4. What does the bayesian network provides?
a) Complete description of the domain
b) Partial description of the domain
c) Complete description of the problem
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] A Bayesian network provides a complete description of the domain.

5. How the entries in the full joint probability distribution can be calculated?
a) Using variables
b) Using information
c) Both Using variables & information
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Every entry in the full joint probability distribution can be calculated from the information in the network.

6. How the bayesian network can be used to answer any query?
a) Full distribution
b) Joint distribution
c) Partial distribution
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] If a bayesian network is a representation of the joint distribution, then it can solve any query, by summing all the relevant joint entries.

7. How the campactness of the bayesian network can be described?
a) Locally structured
b) Fully structured
c) Partial structure
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The campactness of the bayesian network is an example of a very general property of a locally structured systems.

8. To which does the local structure is associated?
a) Hybrid
b) Dependant
c) Linear
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Local structure is usually associated with linear rather than exponential growth in complexity.

9. Which condition is used to influence a variable directly by all the others?
a) Partially connected
b) Fully connected
c) Local connected
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

10. What is the consequence between a node and its predecessors while creating bayesian network?
a) Contionally dependant
b) Dependant
c) Conditionally independant
d) Both Contionally dependant & Dependant

View Answer

Answer: c [Reason:] The semantics to derive a method for constructing bayesian networks were led to the consequence that a node can be conditionally independant of its predecessors.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. What is the intentional exchange of information brought about by production and perception?
a) Hearing
b) Communication
c) Speech
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Communication is the intentional exchange of information brought about by production and perception of signs drawn from a shared system.

2. What is the complex system of structured message?
a) Languages
b) Words
c) Signs
d) Speech

View Answer

Answer: a [Reason:] Language is the complex system of structured message that enables us to communicate.

3. How many things are present in conventional communication signs?
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

View Answer

Answer: c [Reason:] The five things present in the conventional communication system are query, inform, request, acknowledge and promise.

4. What is definied by set of strings?
a) Signs
b) Formal language
c) Communication
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] A formal language is definied by set of strings that is a concatenation of terminal symbols.

5. What is a finite set of rules that specifies a language?
a) Signs
b) Communication
c) Grammer
d) Phrase

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

6. What kind of perception is used in printing?
a) Optical character recognition
b) Speech recognition
c) Perception
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] When perception is used in printing means, It is called as optical character recognition.

7. Why the parsing is used?
a) Interpretation
b) Building a parse tree
c) Recognition
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Parsing is the process of building a parse tree for an input string.

8. How many objects are available in closed classes?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] The four objects are available in closed classes are pronoun, article, preposition and conjunction.

9. How many states are present in parsing?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The three state available in parsing are initial state, successor function and goal test.

10. Pick out the correct option about the types of parsing.
a) Top-down and bottom-up parsing
b) Interpretation and communication
c) Roll-up and roll-down
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The two types of parsing are top-down parsing and bottom-up parsing.

11. Semantic grammars:
a) Encode semantic information into a syntactic grammar
b) Decode semantic information into a syntactic grammar
c) Encode syntactic information into a semantic grammar
d) Decode syntactic information into a semantic grammar

View Answer

Answer : a [Reason:] Semantic grammars encode semantic information into a syntactic grammar.

12. What is a top-down parser?
a) Begins by hypothesizing a sentence (the symbol S) and successively predicting lower level constituents until individual pre-terminal symbols are written
b) Begins by hypothesizing a sentence (the symbol S) and successively predicting upper level constituents until individual pre-terminal symbols are written
c) Begins by hypothesizing lower level constituents and successively predicting a sentence (the symbol S)
d) Begins by hypothesizing upper level constituents and successively predicting a sentence (the symbol S)

View Answer

Answer: a [Reason:] A top-down parser begins by hypothesizing a sentence (the symbol S) and successively predicting lower level constituents until individual pre-terminal symbols are written.

13. Perception involves
a) Sights, sounds, smell and touch
b) Hitting
c) Boxing
d) Dancing

View Answer

Answer: a [Reason:] Perception involves Sights, sounds, smell and touch.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. A _________ is a decision support tool that uses a tree-like graph or model of decisions and their possible consequences, including chance event outcomes, resource costs, and utility.
a) Decision tree
b) Graphs
c) Trees
d) Neural Networks

View Answer

Answer: a [Reason:] Refer the definition of Decision tree.

2. Decision Tree is a display of an algorithm.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

3. Decision Tree is
a) Flow-Chart
b) Structure in which internal node represents test on an attribute, each branch represents outcome of test and each leaf node represents class label
c) Flow-Chart & Structure in which internal node represents test on an attribute, each branch represents outcome of test and each leaf node represents class label
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Refer the definition of Decision tree.

4. Decision Trees can be used for Classification Tasks.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. Choose from the following that are Decision Tree nodes
a) Decision Nodes
b) End Nodes
c) Chance Nodes
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

6. Decision Nodes are represented by ____________
a) Disks
b) Squares
c) Circles
d) Triangles

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

7. Chance Nodes are represented by,
a) Disks
b) Squares
c) Circles
d) Triangles

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. End Nodes are represented by __________
a) Disks
b) Squares
c) Circles
d) Triangles

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. Following are the advantage/s of Decision Trees. Choose that apply.
a) Possible Scenarios can be added
b) Use a white box model, If given result is provided by a model
c) Worst, best and expected values can be determined for different scenarios
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. What is the action of task environment in artificial intelligence?
a) Problem
b) Solution
c) Agent
d) Observation

View Answer

Answer: a [Reason:] Task environments will pose a problem and rational agent will find the solution for the posed problem.

2. What is the expansion if PEAS in task environment?
a) Peer, Environment, Actuators, Sense
b) Perceiving, Enivornment, Actuators, Sensors
c) Performance, Environment, Actuators, Sensors
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Task environment will contain PEAS which is used to perform the action independantly.

3. What kind of observing environments are present in artificial intelligence?
a) Partial
b) Fully
c) Learning
d) Both Partial & Fully

View Answer

Answer: d [Reason:] Partial and fully observable environments are present in artificial intelligence.

4. What kind of environment is strategic in artificial intelligence?
a) Deterministic
b) Rational
c) Partial
d) Stochastic

View Answer

Answer: a [Reason:] If the environment is deterministic except for the action of other agent is called deterministic.

5. What kind of environment is crossword puzzle?
a) Static
b) Dynamic
c) Semidynamic
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] As the problem in crossword puzzle are posed at beginning itself, So it is static.

6. What kind of behavior does the stochastic environment posses?
a) Local
b) Deterministic
c) Ratioanl
d) Primary

View Answer

Answer: a [Reason:] Stochastic behavior are rational because it avoids the pitfall of predictability.

7.Which is used to select the particular environment to run the agent?
a) Environment creator
b) Environment Generator
c) Both Environment creator & Generator
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

8. Which environment is called as semidynamic?
a) Environment does not change with the passage of time
b) Agent performance changes
c) Environment will be changed
d) Environment does not change with the passage of time, but Agent performance changes

View Answer

Answer: d [Reason:] If the environment does not change with the passage of time, but the agent performance changes by time.

9. Where does the performance measure is included?
a) Rational agent
b) Task environment
c) Actuators
d) Sensor

View Answer

Answer: b [Reason:] In PEAS, Where P stands for performance measure which is always included in task environment.

10. Which is used to provide the feedback to the learning element?
a) Critic
b) Actuators
c) Sensor
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The learning element gets the feedback from the critic which is presented in the environment on how the agent is doing.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. In LISP, the function returns t if <integer> is even and nil otherwise:
a) (evenp <integer>)
b) (even <integer>)
c) (numeven <integer>)
d) (numnevenp <integer>)

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

2. Which of the following is an advantage of using an expert system development tool?
a) imposed structure
b) knowledge engineering assistance
c) rapid prototyping
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

3. An AI system developed by Daniel Bobrow to read and solve algebra word problems
a) SHRDLU
b) SIMD
c) BACON
d) STUDENT

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

4. The “Turing Machine” showed that you could use a/an _____ system to program any algorithmic task.
a) binary
b) electro-chemical
c) recursive
d) semantic

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

5. MCC is investigating the improvement of the relationship between people and computers through a technology called:
a) computer-aided design
b) human factors
c) parallel processing
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

6. The first widely-used commercial form of Artificial Intelligence (Al) is being used in many popular products like microwave ovens, automobiles and plug in circuit boards for desktop PCs. It allows machines to handle vague information with a deftness that mimics human intuition. What is the name of this Artificial Intelligence?
a) Boolean logic
b) Human logic
c) Fuzzy logic
d) Functional logic

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

7. In his landmark book Cybernetics, Norbert Wiener suggested a way of modeling scientific phenomena using not energy, but:
a) mathematics
b) intelligence
c) information
d) history

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

8. Input segments of AI programming contain(s)
a) sound
b) smell
c) touch
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

9. The applications in the Strategic Computing Program include:
a) battle management
b) autonomous systems
c) pilot’s associate
d) all of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] None.

10. In LISP, the function evaluates <object> and assigns this value to the unevaluated <sconst>.
a) (constant <sconst> <object>)
b) (defconstant <sconst> <object>)
c) (eva <sconst> <object>)
d) (eva <object> <sconst>)

View Answer

Answer: b [Reason:] None.