Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Artificial Intelligence MCQ Set 1

1. Which depends on the percepts and actions available to the agent?
a) Agent
b) Sensor
c) Design problem
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The design problem depends on the percepts and actions available to the agen, the goals that the agents’s behavior should satisfy.

2. Which were built in such a way that humans had to supply the inputs and interpret the outputs?
a) Agents
b) AI system
c) Sensor
d) Actuators

View Answer

Answer: b [Reason:] AI systems were built in such a way that humans had to supply the inputs and interpret the outputs.

3. Which technology uses miniaturized accelerometers and gyroscopes?
a) Sensors
b) Actuators
c) MEMS
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Micro ElectroMechanical System uses miniaturized accelerometers and gyroscopes and is is used to produce actuators.

4. What is used for tracking uncertain events?
a) Filtering algorithm
b) Sensors
c) Actuators
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Filtering algorithm is used for tracking uncertain events because in this the real perception is involved.

5. What is not represented by using propositional logic?
a) Objects
b) Relations
c) Both Objects & Relations
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Objects and relations are not represented by using propositional logic explicitly.

6. Which functions are used as preferences over state history?
a) Award
b) Reward
c) Explicit
d) Implicit

View Answer

Answer: b [Reason:] Reward functions may be that preferences over states are really compared from preferences over state histories.

7. Which kind of agent architecture should an agent an use?
a) Relaxed
b) Logic
c) Relational
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Because an agent may experience any kind of situation, So that an agent should use all kinds of architecture.

8. Specify the agent architecture name that is used to capture all kinds of actions.
a) Complex
b) Relational
c) Hybrid
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] A complete agent must be able to do anything by using hybrid architecture.

9. Which agent enables the deliberation about the computational entities and actions?
a) Hybrid
b) Reflective
c) Relational
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Because it enables the agent to capture within itself.

10. What can operate over the joint state space?
a) Decision-making algorithm
b) Learning algorithm
c) Complex algorithm
d) Both Decision-making & Learning algorithm

View Answer

Answer: d [Reason:] Decision-making and learning algorithm can operate over the joint state space and thereby serve to implement and used to improve the computational activities.

Artificial Intelligence MCQ Set 2

1. Which instruments are used for perceiving and acting upon the environment?
a) Sensors and Actuators
b) Sensors
c) Perceiver
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An agent is anything that can be viewed as perceiving and acting upon the environment through the sensors and actuators.

2. What is meant by agent’s percept sequence?
a) Used to perceive the environment
b) Complete history of actuator
c) Complete history of perceived things
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] An agent’s percept sequence is the complete history of everything that the agent has ever perceived.

3. How many types of agents are there in artificial intelligence?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] The four types of agents are Simple reflex, Model based, Goal based and Utility based agents.

4. What is the rule of simple reflex agent?
a) Simple-action rule
b) Condition-action rule
c) Simple & Condition-action rule
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Simple reflex agent is based on the present condition and so it is condition action rule.

5. What are the composition for agents in artificial intelligence?
a) Program
b) Architecture
c) Both Program & Architecture
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] An agent program will implement function mapping percepts to actions.

6. In which agent does the problem generator is present?
a) Learning agent
b) Observing agent
c) Reflex agent
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Problem generator will give the suggestion to improve the output for learning agent.

7. Which is used to improve the agents performance?
a) Perceiving
b) Learning
c) Observing
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] An agent can improve its performance by storing its pervious actions.

8. Which agent deals with happy and unhappy states?
a) Simple reflex agent
b) Model based agent
c) Learning agent
d) Utility based agent

View Answer

Answer: d [Reason:] A utility function maps a state onto a real number which describes the associated degree of happiness.

9. Which action sequences are used to acheive the agent’s goal?
a) Search
b) Plan
c) Reterive
d) Both Search & Plan

View Answer

Answer: d [Reason:] When the environment becomes more tricky means, the agent needs plan and search action sequence to achieve the goal.

10. Which element in agent are used for selecting external actions?
a) Perceive
b) Performance
c) Learning
d) Actuator

View Answer

Answer: b [Reason:] None.

Artificial Intelligence MCQ Set 3

1. The performance of an agent can be improved by
a) Learning
b) Observing
c) Perceiving
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] An agent can improve by saving the previous states on which it was earlier, hence in future it can learn to respond in the same situation better.

2. External actions of the agent is selected by
a) Perceive
b) Performance
c) Learning
d) Actuator

View Answer

Answer: b [Reason:] Depends on how you want to improve and what the performance measures are.

3. The action of the Simple reflex agent completely depends upon
a) Perception history
b) Current perception
c) Learning theory
d) Utility functions

View Answer

Answer: b [Reason:] These agents select actions based on the current perception, ignoring the rest of the perception history.

4. Following could be the approaches to Artificial Intelligence
a) Strong Artificial Intelligence
b) Weak Artificial Intelligence
c) Applied Artificial Intelligence
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Strong Artificial Intelligence aims to build machines that can truly reason and solve problems. Weak Artificial Intelligence deals with the creation of some form of computer-based artificial intelligence that cannot truly reason and solve problems, but can act as if it were intelligent. Applied Artificial Intelligence aims to produce commercially viable “smart” systems. In Cognitive Artificial Intelligence approach, a computer is used to test theories about how the human mind works.

5. An Artificial Neural Network Is based on
a) Strong Artificial Intelligence approach
b) Weak Artificial Intelligence approach
c) Cognitive Artificial Intelligence approach
d) Applied Artificial Intelligence approach

View Answer

Answer: c [Reason:] In Cognitive Artificial Intelligence approach, a computer is used to test theories about how the human mind works–for example, theories about how we recognize faces and other objects, or about how we solve abstract problems.

6. The Face Recognition system is based on
a) Strong Artificial Intelligence approach
b) Weak Artificial Intelligence approach
c) Cognitive Artificial Intelligence approach
d) Applied Artificial Intelligence approach

View Answer

Answer: d [Reason:] Applied Artificial Intelligence approach aims to produce commercially viable “smart” systems such as, for example, a security system that is able to recognize the faces of people who permitted to enter a particular building. Applied Artificial Intelligence has already enjoyed considerable success.

7. A completely automated chess engine (Learn from previous games) is based on
a) Strong Artificial Intelligence approach
b) Weak Artificial Intelligence approach
c) Cognitive Artificial Intelligence approach
d) Applied Artificial Intelligence approach

View Answer

Answer: a [Reason:] Strong Artificial Intelligence aims to build machines that can truly reason and solve problems. These machines must be self-aware and their overall intellectual ability needs to be indistinguishable from that of a human being. Strong Artificial Intelligence maintains that suitably programmed machines are capable of cognitive mental states.

8. A basic line following robot is based on
a) Strong Artificial Intelligence approach
b) Weak Artificial Intelligence approach
c) Cognitive Artificial Intelligence approach
d) Applied Artificial Intelligence approach

View Answer

Answer: b [Reason:] Weak Artificial Intelligence deals with the creation of some form of computer-based artificial intelligence that cannot truly reason and solve problems, but can act as if it were intelligent. Weak Artificial Intelligence holds that suitably programmed machines can simulate human cognition.

9. The following task/tasks Artificial Intelligence could not do yet
a) Understand natural language robustly
b) Web mining
c) Construction of plans in real time dynamic systems
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] These are the areas in which needs more focus for improvements.

10. What among the following is/are the example of the intelligent agent/agents?
a) Human
b) Robot
c) Autonomous Spacecraft
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Humans can be looked upon as agents. They have eyes, ears, skin, taste buds, etc. for sensors; and hands, fingers, legs, mouth for effectors. Robots are agents. Robots may have camera, sonar, infrared, bumper, etc. for sensors. They can have grippers, wheels, lights, speakers, etc. for actuators. Autonomous Spacecraft takes decision on its own based on perceptions.

Artificial Intelligence MCQ Set 4

1. What is a Cybernetics?
a) Study of communication between two machines
b) Study of communication between human and machine
c) Study of communication between two humans
d) Study of Boolean values

View Answer

Answer: b [Reason:] Cybernetics is Study of communication between human and machine.

2. What is the goal of artificial intelligence?
a) To solve real-world problems
b) To solve artificial problems
c) To explain various sorts of intelligence
d) To extract scientific causes

View Answer

Answer: c [Reason:] The scientific goal of artificial intelligence is to explain various sorts of intelligence.

3. An algorithm is complete if
a) It terminates with a solution when one exists
b) It starts with a solution
c) It does not terminate with a solution
d) It has a loop

View Answer

Answer: a [Reason:] An Algorithm is complete if It terminates with a solution when one exists.

4. Which is true regarding BFS (Breadth First Search)?
a) BFS will get trapped exploring a single path
b) The entire tree so far been generated must be stored in BFS
c) BFS is not guaranteed to find a solution, if exists
d) BFS is nothing but Binary First Search

View Answer

Answer: b [Reason:] Regarding BFS-The entire tree so far been generated must be stored in BFS.

5. What is a heuristic function?
a) A function to solve mathematical problems
b) A function which takes parameters of type string and returns an integer value
c) A function whose return type is nothing
d) A function that maps from problem state descriptions to measures of desirability

View Answer

Answer: d [Reason:] Heuristic function is a function that maps from problem state descriptions to measures of desirability.

6. The traveling salesman problem involves n cities with paths connecting the cities. The time taken for traversing through all the cities, without knowing in advance the length of a minimum tour, is
a) O(n)
b) O(n2)
c) O(n!)
d) O(n/2)

View Answer

Answer: c [Reason:] The traveling salesman problem involves n cities with paths connecting the cities. The time taken for traversing through all the cities, without knowing in advance the length of a minimum tour, is O(n!).

7. The problem space of means-end analysis has
a) An initial state and one or more goal states
b) One or more initial states and one goal state
c) One or more initial states and one or more goal state
d) One initial state and one goal state

View Answer

Answer: a [Reason:] The problem space of means-end analysis has an initial state and one or more goal states.

8. An algorithm A is admissible if
a) It is not guaranteed to return an optimal solution when one exists
b) It is guaranteed to return an optimal solution when one exists
c) It returns more solutions, but not an optimal one
d) It guarantees to return more optimal solutions

View Answer

Answer: b [Reason:] An algorithm A is admissible if It is guaranteed to return an optimal solution when one exists.

9. Knowledge may be
I. Declarative.
II. Procedural.
III. Non-procedural.
a) Only (I) above
b) Only (II) above
c) Only (III) above
d) Both (I) and (II) above

View Answer

Answer: d [Reason:] Knowledge may be declarative and procedural.

10. Idempotency law is
I. P Ú P = P.
II. P Ù P = P.
III. P + P = P.
a) Only (I) above
b) Only (II) above
c) Only (III) above
d) Both (I) and (II) above

View Answer

Answer: a [Reason:] Idempotency Law is P V P = P.

Artificial Intelligence MCQ Set 5

1. Which search is equal to minimax search but eliminates the branches that can’t influence the final decision?
a) Depth-first search
b) Breadth-first search
c) Alpha-beta pruning
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The alpha-beta search computes the same optimal moves as minimax, but eliminates the branches that can’t influence the final decision.

2. Which values are independant in minimax search algorithm?
a) Pruned leaves x and y
b) Every states are dependant
c) Root is independant
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The minimax decision are independant of the values of the pruned values x and y because of the root values.

3. To which depth does the alpha-beta pruning can be applied?
a) 10 states
b) 8 States
c) 6 States
d) Any depth

View Answer

Answer: d [Reason:] Alpha–beta pruning can be applied to trees of any depth and it is possible to prune entire subtree rather than leaves.

4. Which search is similar to minimax search?
a) Hill-climbing search
b) Depth-first search
c) Breadth-first search
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The minimax search is depth-first search, So at one time we just have to consider the nodes along a single path in the tree.

5. Which value is assigned to alpha and beta in the alpha-beta pruning?
a) Alpha = max
b) Beta = min
c) Beta = max
d) Both Alpha = max & Beta = min

View Answer

Answer: d [Reason:] Alpha and beta are the values of the best choice we have found so far at any choice point along the path for MAX and MIN.

6. Where does the values of alpha-beta search get updated?
a) Along the path of search
b) Initial state itself
c) At the end
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Alpha-beta search updates the value of alpha and beta as it gets along and prunes the remaining branches at node.

7. How the effectiveness of the alpha-beta pruning gets increased?
a) Depends on the nodes
b) Depends on the order in which they are executed
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] None.

8. What is called as transposition table?
a) Hash table of next seen positions
b) Hash table of previously seen positions
c) Next value in the search
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Transposition is the occurance of repeated states frequently in the search.

9. Which is identical to the closed list in Graph search?
a) Hill climbing search algorithm
b) Depth-first search
c) Transposition table
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

10. Which function is used to calculate the feasibility of whole game tree?
a) Evaluation function
b) Transposition
c) Alpha-beta pruning
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Because we need to cut the search off at some point and apply an evaluation function that gives an estimate of the utility of the state.

Artificial Intelligence MCQ Set 6

1. Which algorithm will work backward from the goal to solve a problem?
a) Forward chaining
b) Backward chaining
c) Hill-climb algorithm
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Backward chaining algorithm will work backward from the goal and it will chain the known facts that support the proof.

2. Which is mainly used for automated reasoning?
a) Backward chaining
b) Forward chaining
c) Logic programming
d) Parallel programming

View Answer

Answer: c [Reason:] Logic programming is mainly used to check the working process of the system.

3. What will backward chaining algorithm will return?
a) Additional statements
b) Substitutes matching the query
c) Logical statement
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] It will contains the list of goals containing a single element and returns the set of all substitutions satisfying the query.

4. How can be the goal is thought of in backward chaining algorithm?
a) Queue
b) List
c) Vector
d) Stack

View Answer

Answer: d [Reason:] The goals can be thought of as stack and if all of them us satisfied means, then current branch of proof succeeds.

5. What are used in backward chaining algorithm?
a) Conjucts
b) Substitution
c) Composition of substitution
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] None

6. Which algorithm are in more similar to backward chainiing algorithm?
a) Depth-first search algorithm
b) Breadth-first search algorithm
c) Hill-climbing search algorithm
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] It is depth-first search algorithm because its space requirements are linear in the size of the proof.

7. Which problem can frequently occur in backward chaining algorithm?
a) Repeated states
b) Incompleteness
c) Complexity
d) Both Repeated states & Incompleteness

View Answer

Answer: d [Reason:] If there is any loop in the chain means, It will lead to incompleteness and repeated states.

8. How the logic programming can be constructed?
a) Variables
b) Expressing knowledge in a formal language
c) Graph
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] Logic programming can be constructed by expressing knowledge in a formal expression and the problem can be solved by running inference process.

9. What form of negation does the prolog allows?
a) Negation as failure
b) Proposition
c) Substitution
d) Negation as success

View Answer

Answer: a [Reason:] None

10. Which is omitted in prolog unification algorithm?
a) Variable check
b) Occur check
c) Proposition check
d) Both Occur & Proposition check

View Answer

Answer: b [Reason:] Occur check is omitted in prolog unification algorithm because of unsound inferences.