Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. The polymers are classified into _________ types based on the nature of polymerization.
a) 5
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] The polymers are classified into two types based upon their nature of polymerization. They are homopolymers and co polymers.

2. A straight chain polymer comes under the _________ type of the polymers.
a) Homo polymers
b) Co-polymers
c) Regular chain copolymers
d) Irregular straight chain copolymers

View Answer

Answer: a [Reason:] The straight chain polymers come under the homo polymers. The regular straight chain copolymers and irregular straight chain copolymer comes under the straight chain copolymers.

3. The different monomers are arranged alternatively in __________
a) Alternate straight chain polymers
b) Regular straight chain copolymers
c) Straight chain copolymer
d) Cross linked polymers

View Answer

Answer: a [Reason:] The different monomers are arranged alternatively in alternate straight chain polymers. The regular straight chain polymers the monomeric units arranged regularly.

4. The polymers whose backbone is made of same type of atoms called ___________
a) Homo polymers
b) Heterochain polymers
c) Isotactic polymers
d) Atactic polymers

View Answer

Answer: a [Reason:] The polymers whose back bone is made of some type of atoms is called as homopolymers. The heteropolymers backbone is constructed by the two or more than two different types of atoms.

5. Tacticity of the polymers is the arrangement of the ___________ on carbon backbone.
a) Hydrogen atoms
b) Nitrogen atoms
c) Functional groups
d) Carbons

View Answer

Answer: c [Reason:] The tacticity is defined as the arrangement of the function groups on the carbon back bone of the polymer is called tacticity of the polymer.

6. Based on tacticity, the polymers are divided into __________ types.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: b [Reason:] Based on tacticity, the polymers are divided into three types. They are Isotactic polymers, Atactic polymers and syndiotactic polymer.

7. The functional group are arranged on the same side of the carbon back bone are said to be _________
a) Syndiotactic polymers
b) Atactic polymers
c) Isotactic polymers
d) Chain polymers

View Answer

Answer: c [Reason:] The functional groups arranged on the same side of the carbon back bone then it is isotactic polymer, if they no regular arrangement then they are said to be Atactic polymers.

8. Which of the following is the example of the syndiotactic polymers?
a) Poly propylene
b) Poly vinyl chloride
c) Gutta percha
d) Poly lactic acids

View Answer

Answer: c [Reason:] The gutta percha is the natural form of rubber. It is the example of the syndiotactic polymers in which the functional groups are alternately arranged. Poly propylene and poly lactic acids are the examples of the isotactic polymers.

9. Alternate straight chain polymers are ___________
a) Soft and flexible
b) Hard and flexible
c) Soft and brittle
d) Hard and brittle

View Answer

Answer: a [Reason:] Alternate straight chain polymers are soft and brittle nature. All the straight chain polymers are soft and brittle.

10. Combination of the organic and inorganic polymers are called as _________
a) Element organic polymers
b) Inorganic polymers
c) Fibres
d) Thermoplastics

View Answer

Answer: a [Reason:] Combination of the organic and the inorganic polymers are called as the element organic polymers. It comes under the synthetic polymers because it is produced by the synthesis.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. ___________ poisoning water in Japan is from fishes.
a) Bismuth
b) Arsenic
c) Antimony
d) Palladium

View Answer

Answer: b [Reason:] The arsenic poisoning water in Japan is from fishes where the industrial effluent was going into the sea containing arsenic.

2. Fishes can store more quantity of ___________ in their bodies.
a) Mercury
b) Bismuth
c) Palladium
d) Chlorine

View Answer

Answer: a [Reason:] Fishes can store more quantity of mercury. They can also store lead and arsenic in their bodies.

3. Waste water released from _________ are not the sources of bacteria.
a) Sanitaria
b) Municipalities
c) Tanning
d) Industries

View Answer

Answer: d [Reason:] Waste water released from the sanitarias, municipalities, tanning and slaughtering plants are the sources of the bacteria.

4. Bacteria and micro organisms present in the water will cause _________ in human and animals.
a) Indigestion
b) Intestinal tract
c) Brain tumour
d) Cancer

View Answer

Answer: b [Reason:] Bacteria and micro organisms present in the water will cause intestinal tract. The infected individual has the intestinal discharge containing the billions of pathogens.

5. Infectious hepatitis is caused by ___________
a) Bacteria
b) Viruses
c) Protozoa
d) Helminth

View Answer

Answer: b [Reason:] The infectious hepatitis is caused by the viruses. The viruses in water also cause the poliomyelitis disease.

6. Amoebic dysentery is caused by ___________
a) Viruses
b) Bacteria
c) Helminth
d) Protozoa

View Answer

Answer: d [Reason:] Amoebic dysentery is caused by the protozoa present in the drinking water. In this disease, the water content from the body is lost and the person will become weak.

7. Bacteria in water causes ________
a) Malaria
b) Typhoid
c) Dengue
d) Chicken guinea

View Answer

Answer: b [Reason:] Bacteria in water causes the typhoid. This includes the high fever for the person. Bacteria in water also cause the cholera.

8. Helminth in the water causes __________
a) Hook worm
b) Amoebic dysentery
c) Cholera
d) Typhoid

View Answer

Answer: a [Reason:] Helminth in the water causes the hook worm and also the guinea worm in the person. Amoebic dysentery is caused by the protozoa and cholera and typhoid is caused by the bacteria in water.

9. The ____________ is an important requirement of the aquatic life.
a) Dissolved nitrogen
b) Dissolved chlorine
c) Dissolved oxygen
d) Dissolved methane

View Answer

Answer: c [Reason:] The dissolved oxygen is an important requirement of the aquatic life. They take oxygen from the water to survive.

10. The optimum value in natural water is ________
a) 2-4ppm
b) 4-7ppm
c) 4-6ppm
d) 2-7ppm

View Answer

Answer: c [Reason:] The optimum value in natural water is about 4-6ppm. Decrease in the quantity of the dissolved water indicates the pollution of water.

11. What is the full form of BOD?
a) Biochemical oxygen demand
b) Biological oxygen demand
c) Biometric oxygen deep water
d) Biological oxygen deep water

View Answer

Answer: a [Reason:] The BOD is the full form biochemical oxygen demand. The amount of oxygen is taken as the measure of the quantity of organic matter is called as the BOD.

12. COD is the short form of the chemical oxygen demand.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] COD is the short form of the chemical oxygen demand. The total organic content present in water is determined in another parameter called COD.

13. The disappearance of the plants and animals is due to the _________ in water.
a) Nitrogen depletion
b) Chlorine depletion
c) Oxygen depletion
d) Ozone depletion

View Answer

Answer: c [Reason:] The disappearance of the plants and animals is due to the depletion of the oxygen in the water. Micro organisms mainly bacteria uses the organic matter in water as food.

14. The decomposition of the matter produces into ___________ and in presence of____________
a) Carbondioxide and oxygen
b) Oxygen and nitrogen
c) Nitrogen and carbondioxide
d) Nitrogen and chlorine

View Answer

Answer: a [Reason:] The decomposition of the matter produces into carbondioxide and in presence of oxygen. Oxygen is taken from the water.

15. The organic matter present in the water is of __________ types.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: a [Reason:] The organic matter present in the water is of two types. They are biologically oxidisable and biologically inert.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. Viscosity means the flow of the liquid is resisted by ________
a) Itself
b) Other liquid
c) Water
d) Alcohol

View Answer

Answer: a [Reason:] The viscosity of the liquid is defined as the resistance offered by the liquid for its own flow. The viscosity is more for the fluids having more density. The flow of one layer of the liquid is actually opposed by the other layer of the same liquid.

2. The viscosity of an oil decrease when temperature ________
a) Decreases
b) Is constant
c) Increases
d) 100oC

View Answer

Answer: c [Reason:] The viscosity of an oil decreases with increase of the temperature. In internal combustion engines and aeroplanes, the engine must start at low temperature and as well they must be operated at high temperatures. So, the viscosity of an oil must be moderate.

3. The rate of change of the viscosity with raise in temperature is measured by an arbitrary scale called as _________
a) Arbitrary constant
b) Viscosity constant
c) Viscosity index
d) Arbitrary index

View Answer

Answer: c [Reason:] The rate of the change of the viscosity with raise in temperature is measured by an arbitrary scale called as viscosity index. The viscosity index is found by comparing the viscosity of the oil under the temperature of 1000F with two standard oils.

4. Mathematically, viscosity index can be given by __________
a) { (L+U)/(L-H)}*100
b) { (L -U)/(L+H)}*100
c) { (L+U)/(L+H)}*100
d) { (L -U)/(L-H)}*100

View Answer

Answer: d [Reason:] The viscosity index can be given by { (L -U)/(L-H)}*100. Here, the U=viscosity at 100F oil under the test. V=viscosity at 100F of standard coast oil having V.I zero. H=viscosity at 100F of pennsylvanian crude oil having V.I 100

5. The viscosity of the oil changes rapidly with the change in temperature has_______
a) High V.I
b) Low V.I
c) Moderate V.I
d) Zero V.I

View Answer

Answer: d [Reason:] The viscosity of some lubricating oils changes by the change in the temperature very rapidly. For such oils the V.I will be zero and for the viscosity of the oils which changes slightly with the change in temperature will have V.I high.

6. Addition of linear polymers to the increases the V.I and oils with V.I higher than_______are prepared.
a) 100
b) 1000
c) 10000
d) 100000

View Answer

Answer: a [Reason:] Addition of the linear polymers to the increases the V.I and oils V.I higher than 100 are prepared. Generally, the viscosity is the only factor that decides the thickness of the oil or lubricating liquid.

7. If the viscosity must not be ________ to a liquid oil film between two moving liquid.
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Zero

View Answer

Answer: b [Reason:] The viscosity the most important and the only property of the lubricating oils to determine the thickness and velocity of the liquid. If the viscosity of an oil is too low then it is impossible to maintain liquid oil film between two moving or sliding liquids.so, every liquid must have good viscosity value.

8. Excessive friction takes place, when the viscosity is ________
a) Too high
b) Too low
c) Moderate
d) Zero

View Answer

Answer: a [Reason:] The excessive friction takes place when the viscosity of the lubricating oil is too high. As the viscosity is too high then the layers of the sliding liquids will be moving fast and overlap on one another and causes the excess friction.

9. The viscosity of the lubricating oil must be sufficient to keep it in position.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The viscosity of the lubricating must not be low. It also should not be too high. If it is too high then the liquid flow more faster and causes high or excessive friction. If it is low then the liquid moves very slowly and have low friction. Sufficient viscosity should be there to keep a liquid in a position.

10. ________is used in machines operating at high pressure and slow speeds.
a) Kerosene
b) Diesel oil
c) Heavy oil
d) Crude oil

View Answer

Answer: c [Reason:] Heavy oil is used as a lubricant in the machines that are operated at low speed under high pressure. The heavy oil is used as it has resist the squeezing between the rubbing parts while operating the machine.

11. For machines operating at the high speed and low pressure _______ are used.
a) Heavy oils
b) Light oils
c) Crude oils
d) Diesel oil

View Answer

Answer: b [Reason:] For machines operating at the high speed and low pressure, the lubricating oil use is light oil. The light oil do not impose as much drag on high speed parts. Therefore, for the minimum friction, the thinner oil stays at position.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. In compression moulding, the cavity is filled with ________ plastic.
a) Solid
b) Liquid
c) Gaseous
d) May be solid or liquid

View Answer

Answer: b [Reason:] The top and bottom moulds are capable of moving relatively. When heat and pressure is applied according to the specification, the fluidized plastic is filled in the cavity.

2. Curing means the time given to the polymer for setting.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Curing means the time given to the polymer for setting in the mould. It is done either by heating in case of thermo plastic resins.

3. The cost of production for the injection moulding is ___________
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Very high

View Answer

Answer: b [Reason:] Th cost of the production for the injection moulding is low. It has high speed production. Loss of the materials will be less.

4. Which of the following is the part of the injection moulding device?
a) Regulator
b) Guide pins
c) Top mould
d) Bottom mould

View Answer

Answer: d [Reason:] The regulator I used in the injection moulding device. The guide pins, top mould and bottom moulds are used in the compressing moulding of plastics.

5. In transfer moulding the powdered compounded plastic is in the chamber which is applied __________ temperature and ________ pressure.
a) High, low
b) Low, high
c) Minimum, high
d) Maximum, high

View Answer

Answer: c [Reason:] In transfer moulding the powdered compounded plastic is in the chamber which is applied minimum temperature and high pressure.

6. The soft and semi solid plastic is injected into mould by _________
a) Orifice
b) Nozzle
c) Hinge
d) Plunger

View Answer

Answer: d [Reason:] Plunger is used to inject the soft and semi solid plastic to work at high pressure due to the high friction at nozzle.

7. Very delicate and intricate shapes can be produced in transfer moulding due to ___________
a) Plasticized mix flows very fast into mould
b) Plasticized mix flows very slow into the mould
c) High pressure
d) Minimum temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] Very delicate and intricate shapes can be produced in transfer moulding due to plasticized mix flows very slow into the mould. The mould is heating up to the curing temperature and allowed to set.

8. A hot, softened thermo plastic tube is called as _____________
a) Extruded tube
b) Hopper
c) Die
d) Parison

View Answer

Answer: d [Reason:] A hot, softened thermo plastic tube is called parison is placed inside a two piece hollow tube in the mould. It is used in the blowing technique.

9. The article in the transfer moulding are __________
a) Cured very fast
b) Cured incompletely
c) Cured uniformly
d) Cured moderately

View Answer

Answer: c [Reason:] The article in the transfer moulding are cured uniformly. They are cured slowly and completely. The articles are free from flow marks and thick pieces.

10. Extrusion moulding is for __________
a) Thermo plastic resins
b) Thermo setting resins
c) Both thermo plastic and thermo setting resins
d) Neither thermo plastic nor thermo setting resins

View Answer

Answer: a [Reason:] Extrusion moulding is the method that is applied to the thermo plastic resins to make articles of uniform cross section like tubes, rods, sheets etc.

11. Blowing otherwise called as _________
a) Air blow technique
b) Bubbling
c) Bubble casting
d) Bubble blowing

View Answer

Answer: c [Reason:] Blowing otherwise called as the bubble casting. It is used for the fabricating hollow plastic articles like soft drink bottles etc.

12. Thermo forming technique is used for fabricating __________
a) Hollow plastic articles
b) Plastic tubes
c) Plastic wires
d) Three dimensional articles

View Answer

Answer: d [Reason:] Thermo forming technique is used for fabricating the three dimensional articles. The tubes and wires are fabricated by the extrusion moulding and hollow plastic articles by thermo forming.

13. Thermo forming method is a combination of __________ and __________
a) Blowing, extrusion moulding
b) Blowing, compression moulding
c) Extrusion moulding, compression moulding
d) Transfer moulding, blowing

View Answer

Answer: c [Reason:] The thermoforming method is a combination of the extrusion moulding and compression moulding.

14. Blistering is almost eliminated in the __________
a) Transfer moulding
b) Blowing
c) Extrusion moulding
d) Injection moulding

View Answer

Answer: a [Reason:] Blistering is almost eliminated in the transfer moulding. It is one of the advantages of the transfer moulding.

15. Which of the following is not the part of the transfer moulding device?
a) Hinge
b) Plunger
c) Orifice
d) Spreader

View Answer

Answer: d [Reason:] The hinge, plunger and orifice are present in the transfer moulding. The soft plastic is injected by plunger, ejected from orifice and spreader is present in the injection moulding.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }