Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. The boron bucky balls are found in the year __________
a) 2001
b) 2002
c) 2003
d) 2007

View Answer

Answer: d [Reason:] The boron bucky ball is found in the year 2007. The types of Bucky balls are in which the boron atoms are present instead of carbon bucky balls.

2. Boron bucky ball is more __________ than the buck minister fullerene.
a) Stable
b) Unstable
c) Complex
d) Simple

View Answer

Answer: a [Reason:] The stability of the boron bucky ball is more than that of the buck minister fullerene. The boron bucky ball is denoted by B80. It forms five or six bonds.

3. The boron bucky ball has _______ metal atoms.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The boron bucky balls have 80 carbon atoms forming a sphere which encloses a complex of three metal atoms and one nitrogen atom.

4. The boron bucky balls find potential use in __________
a) Diagnostics
b) Fuel
c) Fossils
d) Laboratories

View Answer

Answer: a [Reason:] The boron bucky balls find potential use in diagnostics. The boron bucky balls can also find potential use in therapeutics and organic solar cells.

5. The common method to produce fullerenes is to send __________ between nearby two graphite electrodes in an inert atmosphere.
a) Large current
b) Small current
c) Large potential
d) Small potential

View Answer

Answer: a [Reason:] The common method to produce fullerenes is to send large current between nearby two graphite electrodes in an inert atmosphere. It is common method used to produce the fullerenes.

6. After applying the large current between the graphite rods __________ is produced.
a) Nitrogen plasma arc
b) Carbon plasma arc
c) Oxygen plasma arcs
d) Hydrogen plasma arcs

View Answer

Answer: b [Reason:] After applying the large current between the graphite rods nearby it. Later those results in carbon plasma arc between the electrodes cools into sooty residue from many fullerenes can be isolated.

7. The fullerenes are extracted from soot using __________
a) Single step procedure
b) Two step procedure
c) Three step procedure
d) Multi step procedure

View Answer

Answer: d [Reason:] The fullerenes are extracted from soot using multi step process. The preparation is usually done by applying the large current between the graphite rods.

8. Fullerenes are stable with __________ hybridization.
a) sp
b) sp2
c) sp3
d) sp4

View Answer

Answer: b [Reason:] Fullerenes are stable with sp2 hybridization of carbon atoms. The reactivity is increased by attaching active groups in their surfaces.

9. The electrophilic addition is done at _________ bonds.
a) 2-2
b) 3-3
c) 4-4
d) 6-6

View Answer

Answer: d [Reason:] The electrophilic addition is done at 6-6 bonds. They reduce the angle strain. This results in changing the sp2 hybridization to sp3 hybridization making it unstable.

10. When the other atoms tapped inside fullerenes to form inclusion compounds is known as ________
a) Exohedral fullerenes
b) Endohedral fullerenes
c) Exothermic fullerenes
d) Endothermic fullerenes

View Answer

Answer: b [Reason:] When the other atoms tapped inside fullerenes to form inclusion compounds is known as endohedral fullerenes. The example is Tb3NeC84 which is egg shaped fullerene.

11. When a method is used as an inclusion compound it is __________
a) Metallo fullerene
b) Non metallic fullerene
c) Buckminister fullerene
d) Boron bucky balls

View Answer

Answer: a [Reason:] When a method is used as an inclusion compound it is called as metallo fullerene. One of the examples is steel.

12. Some fullerenes are inherently chiral because they are _________ and have been successfully resolved.
a) D1 – symmetric
b) D3 – symmetric
c) D2 – symmetric
d) D4 – symmetric

View Answer

Answer: c [Reason:] Some fullerenes are inherently chiral because they are D4 – symmetric and have been successfully resolved. Fullerenes are sparingly soluble in many solvents. Common solvents for fullerenes are toulene.

13. ___________ is exhibited by fullerenes.
a) Dual nature
b) Sp hybridization
c) Dehydrogenation
d) Dehalogenation

View Answer

Answer: a [Reason:] The dual nature is exhibited by fullerenes. The halogenation and hydrogenation are also done in the fullerenes.

14. C60 is oxidised to form _______
a) C60O22
b) C60O24
c) C60O23
d) C60O

View Answer

Answer: d [Reason:] C60O is formed when the C60 is oxidised. If it is mixed with disulphide, the radical is forms spontaneously, whose stability depends on steric factors.

15. The same composition produced at ______ when the C60 is ozonated.
a) 250K
b) 257K
c) 300K
d) 296K

View Answer

Answer: d [Reason:] The same composition produced at 296K when C60 is ozonated. The compound decomposes at 257 K into two forms of C60O.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. Tidal energy is a form of ________
a) Wind power
b) Solar power
c) Heat energy
d) Hydro power

View Answer

Answer: d [Reason:] Tidal power is also called as tidal energy. It is a form of the hydro power. It converts the energy obtained from tides into useful forms of power mainly into electricity.

2. Tidal energy has ________ for future electricity generation.
a) Kinetic energy
b) Potential
c) Wind power
d) Solar power

View Answer

Answer: b [Reason:] Tidal energy has potential for future electricity generation. Tidal are more predictable than wind energy and solar power.

3. Which of the following is the best form of energy that can be used at any time.
a) Wind energy
b) Solar energy
c) Tidal energy
d) Heat energy

View Answer

Answer: c [Reason:] The wind energy and solar energy are most uncertain sources. The solar energy can not be taken when it is cloudy and the wind cannot be blown all the time. So, the tidal energy can be drawn any time.

4. The worlds large scale tidal power plant is __________
a) Rance tidal power plant
b) Uldolmok tidal power plant
c) Kislaya guba tidal power plant
d) Jiangxia tidal power plant

View Answer

Answer: a [Reason:] The worlds largest tidal power plant is Rance tidal power plant. It is located at France. The Uldolmok tidal power plant is located at south Korea.

5. The oceanic tides are due to __________
a) Heavy Winds
b) Slight earth quakes
c) Water force
d) Gravitational interaction

View Answer

Answer: d [Reason:] The oceanic tides are due to the gravitational interaction. The gravitational interaction is with the sun and moon and also due to earth’s rotation.

6. Tidal power is practically _________
a) Exhaustible
b) Inexhaustible
c) Not possible
d) Complicated

View Answer

Answer: b [Reason:] The tidal power is practically inexhaustible. The oceanic tides exist at any time and their occurance is certain and most predictable.

7. Movement of tides causes the loss of _________ in earth moon system.
a) Static energy
b) Frictional energy
c) Mechanical energy
d) Kinetic energy

View Answer

Answer: c [Reason:] Movement of tides causes the loss of the mechanical friction in earth moon system. It is due to the pumping of water through natural restrictions around the coastal line and consequent viscous dissipation at the sea bed.

8. The loss of mechanical energy due to movement of tides in earth moon system causes the rotation of earth _______
a) Slow
b) Fast
c) Very fast
d) Remains same

View Answer

Answer: a [Reason:] The loss of the mechanical energy due to the movement of tides in earth moon system causes the rotation of earth slow in a couple of years after its formation.

9. The slow down of earth’s rotation due to the loss of mechanical energy of earth moon system is since _______ years from earth’s formation.
a) 1 billion
b) 2.5 billion
c) 3.5 billion
d) 4.5 billion

View Answer

Answer: d [Reason:] The earth’s rotation is slow down due to the loss of mechanical energy of earth moon system. It is slowed down after 4.5 billion years after its formation.

10. During the last 620 billion years, the earth’s period of rotation is ________ than that of the rotation of earth since its formation.
a) Faster
b) Slower
c) Very faster
d) No change

View Answer

Answer: b [Reason:] As, we already came to know that the earth’s rotation was slowed down after 4.5 billion years from its formation. So, for every 4.5 billion years the earth’s rotation slows down more.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. The most common reason for the degradation of the petroleum oil is their ______
a) Volatility
b) Oxidation
c) Reduction
d) Temperature coefficient

View Answer

Answer: b [Reason:] Oxidation inhibitors are one of the types of the additives. The oxidation is the main reason for the petroleum oil degradation. At high temperatures, the hydro carbons of the petroleum oil undergo homolytic fission to generate free radicals.

2. The oxidation inhibitors terminate the hydro peroxide chain by combining with ______
a) Hydrogen peroxide
b) Oxides of metals
c) Hydro carbons
d) Ozone

View Answer

Answer: a [Reason:] After the homolytic fission of the petroleum oil to produce free radicals and they react with oxides to form the hydrogen peroxides. Some hydro peroxides decompose to form the aldehydes, ketones etc. If they are reacted with hydrogen peroxide then the chain will be terminated.

3. ___________ are surface active additives.
a) Oxide inhibitors
b) Rust inhibitors
c) Dispersants
d) Friction modifiers

View Answer

Answer: b [Reason:] The rust inhibitors are the surface active additives. They mainly acts on the surface and makes the metal corrosion free. Mainly from the water corrosion. They form thin film on the surface. It is the oxide film that protects the metal.

4. Tiadiazole and triazole derivatives are used for ______
a) Aluminium alloy corrosion
b) Silver corrosion
c) Copper corrosion
d) Manganese corrosion

View Answer

Answer: c [Reason:] The tiadiazole and triazole derivatives are used to protect the non ferrous metals from corrosion. They also protect the copper derivatives from corrosion. Organic phosphates and sodium and sodium and calcium sulphonates are used as the rust inhibitors in machinery.

5. To reduce the wear and tear of the gears _______ are used
a) Anti wear agents
b) Rust inhibitors
c) Oxide inhibitors
d) Dispersants

View Answer

Answer: a [Reason:] To reduce thee wear and tear of the gears anti wear agents or the extreme pressure agents are used. In high pressure hydraulic components are zinc dialkyl dithiosulphates are used.

6. In steel and steel lubrication, the zinc dialkyl dithiosulphates forms _______
a) ZnSO4
b) ZnSO2
c) ZnSO3
d) ZnS

View Answer

Answer: d [Reason:] In steel and steel lubrication, the zinc dithiosulphates forms the zinc oxide, zinc sulphide and ferrous oxide and some other zinc organo phosphates. They prevent the wear and tear of steel.

7. In automotive applications _______ are used.
a) Friction modifiers
b) Dispersants
c) Anti wear agents
d) Oxide inhibitors

View Answer

Answer: a [Reason:] The friction modifiers are used in the auto mobile applications. Mild extreme pressure agent in boundary lubrication conditions are, they prevent stick slip oscillations and control noise in the automatic transmissions.

8. Friction modifiers have 12-18 carbons.
a) False
b) True

View Answer

Answer: b [Reason:] The friction modifiers have 12 to 18 carbons. The fatty alcohols and esters of fatty acids are also acts as friction modifiers. Glyceride of the rapeseed and lard oil is used as the friction modifiers in machineries.

9. The oil insoluble sludge can be reduced by using _______
a) Pour point depressants
b) Friction modifiers
c) Oxide inhibitors
d) detergents

View Answer

Answer: d [Reason:] The oil insoluble sludge can be reduced by using the detergents. Despersants are similar to detergents. Vanish and carbon from fuel combustion in internal combustion engines, there will be depositions of oil insoluble materials. Those are reduced by detergents.

10. The commonly used dispersant is ________
a) Carboxylic acid
b) Alkyl phosphoric acid
c) Poly butyl succinic acid
d) Sodium salts of alkyl benzene sulfonic acid

View Answer

Answer: c [Reason:] The calcium, sodium and magnesium salts of the alkyl benzene sulfonic acids are used as detergents. Carboxylic aids and the alkyl phosphoric acid are the other commonly used detergents. The commonly used despersants is poly butyl succinic acid.

11. On cooling below the pour point, the wax will be _______
a) Evaporated
b) Condensed
c) Crystallized
d) Sublimated

View Answer

Answer: c [Reason:] On cooling below the pour point, the wax will be crystallized and the additive molecules will protect them from crystallization as they will adsorbed on the surfaces of the crystals.

12. The viscosity index can be improved by adding ______
a) Linear polymers
b) Branched polymers
c) Cyclic polymers
d) Inorganic materials

View Answer

Answer: a [Reason:] The viscosity index can be improved by adding linear polymers like poly isobutyls and poly methacrylates and poly alkyl styrene. They ranges from 10000 to 100000 molecular weight. They increase the viscosity and retains the original viscosity coefficient.

13. Gear oils on adding viscosity index improves can be used in ______
a) Motor vehicles
b) Machinery
c) Air crafts
d) Engines

View Answer

Answer: c [Reason:] Gear oils on improving the viscosity, they can be used in air crafts. There are some other materials that can be used in air crafts by increasing their viscosity are multi grade automotive engine oils and automatic transmission oils.

14. Foaming of oils can be prevented by using ______
a) Despersants
b) Foam inhibitors
c) Rust inhibitors
d) Oxide inhibitors

View Answer

Answer: b [Reason:] Foam inhibitors are used for preventing the foaming of oil in internal combustion engines. Methyl silicone polymers are used as effective foam inhibitors.they are not soluble in oil they help in breaking form bubbles.

15. vegetable oils are added to the lubricants to improve their ______
a) Lubrication
b) Oiliness
c) Viscosity
d) Efficiency

View Answer

Answer: b [Reason:] Oiliness can be improved by adding vegetable oils, castor oils and olive oil to the lubricants. The compounds having strong polar groups like dibenzyl dilsulphide , amyl phenyl phosphate are used as oiliness improvers.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. Dry corrosion is also called as_________
a) Chemical corrosion
b) Electrochemical corrosion
c) Wet corrosion
d) Oxidation corrosion

View Answer

Answer: a [Reason:] Dry corrosion is also called as the chemical corrosion. The corrosion is divided into two types. They are dry corrosion and wet corrosion.

2. Anhydrous inorganic liquid metal surface in absence of moisture undergoes ___________
a) Wet corrosion
b) Dry corrosion
c) Galvanic corrosion
d) Pitting corrosion

View Answer

Answer: b [Reason:] Anhydrous inorganic liquid metal surface in absence of moisture undergoes the dry corrosion. Atmospheric gases also undergo the dry corrosion.

3. The rusting iron is the __________
a) Oxidation corrosion
b) Liquid metal corrosion
c) Wet corrosion
d) Corrosion by other gases

View Answer

Answer: a [Reason:] The rusting of iron comes under the oxidation corrosion. Direct action oxygen at high or low temperatures will be on metals.

4. Chemical action of flowing liquid metal at high temperatures is __________
a) Liquid metal corrosion
b) Corrosion by other gases
c) Oxidation corrosion
d) Wet corrosion

View Answer

Answer: a [Reason:] Chemical action of flowing liquid metal at high temperatures is called liquid metal corrosion.

5. Corrosion between the dissimilar metals is called as__________
a) Galvanic corrosion
b) Dry corrosion
c) Oxidation corrosion
d) Concentration cell corrosion

View Answer

Answer: a [Reason:] Corrosion between the dissimilar metals is called as the galvanic corrosion. Dry corrosion also called as the chemical corrosion.

6. Wet corrosion is also called as____________
a) Chemical cell
b) Electro chemical cell
c) Oxidation reaction
d) Liquid metal corrosion

View Answer

Answer: b [Reason:] Wet corrosion is also called as the electro chemical corrosion. Corrosion due to the conducting liquid in contact with cathodic and anodic areas is called as wet corrosion.

7. Corrosion due to the corrosiveness of the soil is called as___________
a) Soil corrosion
b) Oxidation corrosion
c) Galvanic corrosion
d) Concentration cell corrosion

View Answer

Answer: a [Reason:] Corrosion due to the corrosiveness of the soil is called as the soil corrosion. Direct action of the oxygen on metal causes the oxidation corrosion.

8. Corrosion due to the formation of cavities around the metal is called as the___________
a) Pitting corrosion
b) Soil corrosion
c) Water line corrosion
d) Galvanic corrosion

View Answer

Answer: a [Reason:] Corrosion due to the formation of cavities around the metal is called as the pitting corrosion. Corrosion between the dissimiliar metals is called galvanic corrosion.

9. Corrosion due to the flow of the _________ between the cathodic and anodic areas is called as the electro chemical corrosion by evolution of hydrogen ad absorption of oxygen.
a) Electron current
b) Proton current
c) Ion current
d) Neutron current

View Answer

Answer: a [Reason:] Corrosion due to the flow of the electron current between the cathodic and anodic areas is called as the electro chemical corrosion by evolution of hydrogen ad absorption of oxygen.

10. Corrosion due to difference in water level is__________
a) Soil corrosion
b) Oxidation corrosion
c) Pitting corrosion
d) Water line corrosion

View Answer

Answer: d [Reason:] Corrosion due to the difference in water level is water line corrosion. Corrosion due to formation of varying concentrations of the aeration.

11. Which of the following comes under the wet corrosion?
a) Concentration cell corrosion
b) Oxidation corrosion
c) Liquid metal corrosion
d) Corrosion by other gases

View Answer

Answer: a [Reason:] Oxidation corrosion, liquid metal corrosion and corrosion by other gases comes under the dry concentration and concentration cell corrosion comes under the wet corrosion.

12. Corrosion is uniform in__________
a) Dry corrosion
b) Wet corrosion
c) Pitting corrosion
d) Water line corrosion

View Answer

Answer: a [Reason:] In dry corrosion, the corrosion is uniform and in the wet corrosion, the corrosion is not uniform. Pitting and water line corrosion comes under the wet corrosion.

13. Corrosion along the grain boundaries is called as__________
a) Stress corrosion
b) Inter granular corrosion
c) Water line corrosion
d) Pitting corrosion

View Answer

Answer: b [Reason:] Corrosion along the grain boundaries is called as the inter granular corrosion and stress corrosion is due to the static tensile strength.

14. Dry corrosion takes place in__________
a) Homogeneous solutions
b) Heterogeneous solutions
c) Neither homogeneous nor heterogeneous
d) Both homogeneous and heterogeneous solutions

View Answer

Answer: d [Reason:] Dry corrosion takes place in the both homogeneous and heterogeneous solutions. The wet corrosion takes place in only heterogeneous processes.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. In standard hydrogen electrode, concentration of hydrogen is____________
a) 0M
b) 0.5M
c) 1M
d) 1.5M

View Answer

Answer: c [Reason:] In standard hydrogen electrode, the concentration of hydrogen is 1 molar and the pressure is about 1atm.

2. The temperature maintained in the standard hydrogen electrode is _____________
a) 22oC
b) 23oC
c) 24oC
d) 25oC

View Answer

Answer: d [Reason:] The temperature maintained in the standard hydrogen electrode is 25oC, pressure is maintained at 1 atmosphere.

3. The emf of the standard hydrogen electrode is ____________
a) 0V
b) 1V
c) 2V
d) 3V

View Answer

Answer: a [Reason:] The electro motive force of the standard hydrogen electrode is 0V. Depending on the half cell attached, hydrogen cell acts as anode or cathode.

4. Which of the following is the correct equation?
a) E = Eo [(2.303RT)/nF] log10 [H+].
b) E = Eo +[(2.303RT)/nF] log10 [H+].
c) E = Eo – [(2.303RT)/nF] log10 [H+].
d) E = Eo/ [(2.303RT)/nF] log10 [H+].

View Answer

Answer: c [Reason:] E = Eo – [(2.303RT)/nF] log10 [H+] is called Nernst equation. Where, E = single electrode potential, Eo =standard electrode potential, n= valency of ion, F= faraday.

5. If the standard hydrogen electrode is used as the reduction electrode, then the emf is given by__________
a) Ered = -Eo + (5/n ) log10 [H+].
b) Ered = -Eo – (0.0591/n ) log10 [H+].
c) Ered = Eo + (0.0591/n ) log10 [H+].
d) Ered = -Eo + (0.0591/n ) log10 [H+].

View Answer

Answer: d [Reason:] If the standard hydrogen electrode is used as the reduction electrode, then the emf can be given by Ered = -Eo + (0.0591/n ) log10 [H+] that is Ered =- EOX .

6. In standard calomel electrode, for saturated KCL solution, electrode potential is__________
a) 0.897V
b) 0.456V
c) 0.3512V
d) 0.2415V

View Answer

Answer: d [Reason:] In standard calomel electrode, for saturated KCL solution, electrode potential is 0.2415V. The mercury of high purity is placed at the bottom of this tube.

7. For 1N KCL standard reduction potential in the calomel electrode is__________
a) 0.28V
b) 0.25V
c) 0.5V
d) 1V

View Answer

Answer: a [Reason:] For 1N KCL standard reduction in the calomel electrode is 0.28V. For 0.1N KCL solution the reduction potential is 0.3338V.

8. The calomel electrode is only used as_________
a) Oxidising electrode
b) Reducing electrode
c) Depends on the half cell
d) Cannot be said

View Answer

Answer: b [Reason:] The calomel electrode is used only as reducing electrode. The electrolyte used is a solution of potassium chloride.

9. ___________is the device used to measure the emf of the cell.
a) Voltmeter
b) Potentiometer
c) Ammeter
d) Multimeter

View Answer

Answer: b [Reason:] The potentiometer is the device used to measure the electro motive force of the cell. Ammeter is used to measure the quantity of current.

10. The emf of the Weston standard cell is __________ at 20oC.
a) 16.7989V
b) 5.2572V
c) 1.0183V
d) 0V

View Answer

Answer: c [Reason:] The electro motive force of the Weston standard cell is 1.0183V at 20oC and It varies slightly by 0.0000406V per change of 1oC.

11. In primary cells reaction is not reversible.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In primary cells, the reaction is not reversible and in secondary cells, the reaction can be reversed.

12. The energy of the fuel cells ___________
a) Can be recharged
b) Cannot be recharged
c) Is stored
d) Cannot be said

View Answer

Answer: c [Reason:] The energy of the fuel cells is stored. Energy can be withdrawn indefinitely as long as outside supply of fuel is maintained.