Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. Saponification is the value of oil for which the number of mgs of KOH required to saponify the ________ present in the 1g of oil.
a) Fatty materials
b) Salts
c) Free acids
d) Bases

View Answer

Answer: a [Reason:] The saponification is the value of oil determined as the number of mgs of KOH needed to saponify the fatty materials present in the 1g of oil. If it is free acids instead of fatty materials then it is called as neutralisation number.

2. It is __________ of fatty oils which leads to formation of soaps.
a) Alkaline hydrolysis
b) Alkaline electrolysis
c) Hydrolysis
d) Electrolysis

View Answer

Answer: a [Reason:] It is alkaline hydrolysis of fatty oils which leads to formation of soaps. As the fatty materials are present in the oil, that oil on saponification that means on alkaline hydrolysis gives the soaps as product.

3. Which of the following is not saponifiable?
a) Ground nut oils
b) Mineral oils
c) Castor oil
d) Coconut oil

View Answer

Answer: b [Reason:] The castor oil, coconut oil and the ground nut oil are saponifiable. The mineral oils are not saponifiable. They are mixtures of hydrocarbons and do not react with KOH. So, they are not saponifiable.

4. ________ get large amount of alkali to hydrolysis.
a) Baby oil
b) Liquid paraffin
c) Vegetable oil
d) Liquid petroleum

View Answer

Answer: c [Reason:] The vegetable oils and animal oils need large amount of alkali to hydrolysis. They are the mixture of glyceryl and esters of fatty acids. Baby oil, liquid paraffin and liquid petroleum are the mineral oils and they are not saponifiable.

5. The saponification value of the vegetable oil is _______
a) Very high
b) Very low
c) Moderate
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] The saponification of vegetable oil and animal oil is very high. They are very high because it is difficult to hydrolyse them and require more amount of alkali for hydrolysis.

6. The different properties of the soaps is due to the ___________
a) Nature of alkali
b) Nature of the oil
c) Temperature variance
d) Nature of the fats

View Answer

Answer: a [Reason:] The nature of alkali decides the properties of the soap. The main characteristics of soap can be determined by nature of alkali used in the hydrolysis of the soap.

7. Hard soaps can be formed by using ______
a) Kcl
b) Nacl
c) KOH
d) NaOH

View Answer

Answer: d [Reason:] The hard soaps are formed by using the sodium hydroxide. The potassium hydroxide is used to produce soft soaps. Hard soaps can give the lather even with hard water.

8. The deformations caused in oil paintings are due to saponification.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The visible deformations occur due to saponification. The ground layers of oil paint contain heavy pigments of metals like zinc white and they react with fatty acids and cause saponification.

9. Fatty acids have _____ inter molecular forces.
a) Weak
b) Strong
c) No
d) Very strong

View Answer

Answer: a [Reason:] The fatty acids have low intermolecular forces as they are formed from glyceryl. They are responsible for the lowering of the melting point of soaps.

10. The mixtures derived from the diverse fatty acids are _________
a) Glycerides
b) Bi glycerides
c) Triglycerides
d) Polyglycerides

View Answer

Answer: c [Reason:] The mixtures derived from the diverse fatty acids are called as triglycerides. They are otherwise called as tri-esters. They can be converted into soaps very easily by one or two steps.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. A high temperature lubricants used may undergo ________
a) vulcanization
b) volatilization
c) lubrication
d) combustion

View Answer

Answer: b [Reason:] A high temperature lubricants used may undergo volatilization. The vulcanization is the process of rubber in presence of sulphur.

2. For heavy cutting, the effective lubricants are _________
a) coconut oils
b) cutting oils
c) kerosene
d) diesel

View Answer

Answer: b [Reason:] The cutting oils are most suitable oils for heavy cutting. The lubricants contain the additives like fatty oils and sulphurized fatty oils and chlorinated compounds.

3. The reduction in friction is only when _____ of the oil film is ______ than that of the metal.
a) shear strength, more
b) shear strain, less
c) shear strain, more
d) shear strength, less

View Answer

Answer: d [Reason:] The friction in friction is only when shear strength of the oil film must be less than the metal. This will reduce the electricity consumption.

4. The friction is needed to be reduced because _____
a) will increase the load
b) will increase the consumption electricity
c) it will be reducing the excess heat generation
d) will increase the excess the heat generation

View Answer

Answer: c [Reason:] The friction is needed to be reduced because it will be reducing the excess heat generation which will improve the machine life period.

5. Oil emulsions are the most effective lubricants in _________
a) heavy cuttings
b) light cutting
c) engines
d) gears

View Answer

Answer: b [Reason:] Oil emulsions are the most effective lubricants in light cuttings. The emulsions have less lubricating effects than that of cutting oils but cutting oils are good as cooling media.

6. The lubricant in internal combustion is exposed to _________
a) high pressure
b) low pressure
c) low temperature
d) high temperature

View Answer

Answer: d [Reason:] The lubricant in internal combustion is exposed to high temperatures. So, the lubricant must have the high thermal stability.

7. The lubricants that are suitable for internal combustion engines must have ______ viscosity index.
a) high
b) low
c) no
d) minimum

View Answer

Answer: a [Reason:] The lubricant that is used in internal combustion engines must have the high viscosity index because it is exposed very high temperatures that are produced by the engines.

8. In gears, the lubricants are exposed to _______
a) high temperature
b) high pressure
c) low temperature
d) low pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] In gears, there will be high pressure so, the lubricants are exposed to high pressure and in the high temperatures will be in internal combustion engines.

9. The lubricants for gears must possess ______
a) less oiliness
b) effected by centrifugal force
c) resistance to oxygen
d) low load carrying capacity

View Answer

Answer: c [Reason:] For gears, the lubricants must have the resistance to oxygen. The oxygen reacting with metal will form rust and makes the machine damages. so; the lubricants must have resistance towards the oxygen.

10. For, delicate instruments the suitable lubricants are _____
a) light cutting oil
b) sunflower oil
c) heavy cutting oil
d) thin vegetable oil

View Answer

Answer: d [Reason:] For delicate instruments, the suitable lubricants are very soft ones. They may be like thin vegetable oil, palm oil etc.

11. What are the lubricants used for railway tracks?
a) graphite
b) grease
c) coconut oil
d) vegetable oil

View Answer

Answer: a [Reason:] For railway tracks, the lubricants used are solid lubricants as they are exposed to sun light and must bear the other climatic conditions.

12. What is the best lubricant for tractor roller?
a) graphite
b) heavy oil
c) grease
d) vegetable oil

View Answer

Answer: c [Reason:] Generally, grease is used for the tractor rollers as they are high pressure and low speed vehicles. Grease is cheaper one.

13. The lubricants for transformers must have quality of good ________
a) dielectric strength
b) less oiliness
c) no resistance to oxygen
d) low load capacity

View Answer

Answer: a [Reason:] The di electric must be good for the transformers. They are dried, washed and filtered properly and applied with lubricants.

14. In textile industries ____ are added to the lubricants.
a) catalyst
b) inhibitors
c) oxygen
d) carbon

View Answer

Answer: b [Reason:] Inhibitors are the negative catalysts that are added to the thin oils which are used as lubricants. This is to improve the sped of the machine and smooth running.

15. The lubricants used in refrigerators will have ________
a) no pour point
b) high viscosity
c) high pour point
d) low cloud point

View Answer

Answer: d [Reason:] Generally, napthalene and base oils are used as lubricating oils in the refrigerators. They must have the low cloud point, low pour point and low viscosity.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. One of the advantages of a solid fuel is ______
a) low calorific value
b) requirement of excess air
c) ash formation
d) ease of transport

View Answer

Answer: d [Reason:] Solid fuels can be transported very easily when compared to liquids and gaseous. Gaseous fuels are very difficult to carry as they escape easily and highly inflammable.

2. One of the disadvantages of a solid fuel is:
a) clinker formation
b) moderate ignition temperature
c) storage
d) transportation

View Answer

Answer: a [Reason:] The clinker formation is the main disadvantage of solid fuels. They can be stored easily and transportation is also easy and having the moderate ignition temperature is also an advantage as we can control the rate of combustion.

3. _______ are used as rocket propellants in olden days.
a) solid fuels
b) liquid fuels
c) petroleum
d) gaseous fuels

View Answer

Answer: a [Reason:] Solid fuels are used in rocket fuels. Gun powder is the main solid fuels that is mostly used in the rockets in the early stages but now we are using mostly liquid fuels as they have more efficiency than solid fuels.

4. Most available form of solid fuel is:
a) coal
b) wood
c) petrol
d) lignite

View Answer

Answer: b [Reason:] The most available form of the solid fuel is wood. Wood is obtained from the trees and when trees die and decomposed for years through is called coal.

5. For the generation of electricity, which source is used largely throughout the world?
a) coal
b) hydro power
c) wood
d) solar energy

View Answer

Answer: a [Reason:] Coal is the most used resource to generate electricity. Nearly 92% of the coal is used to produce electricity. The other resources like hydro power and solar energy are also used but in small amounts.

6. The formation of coal is explained by ________
a) ex-situ theory
b) in-situ theory
c) molecular theory
d) nuclear theory

View Answer

Answer: b [Reason:] The in-situ theory explains about the formation of coal. It is also explained by drift theory. According to in-situ theory, the coal is formed only at the places where vegetation grew.

7. Which of the following process is correct in the process of conversion of wood into coal?
a) wood →peat →lignite →bituminous coal
b) peat →wood →lignite →bituminous coal
c) lignite →peat →wood →bituminous coal
d) wood →lignite →peat →bituminous coal

View Answer

Answer: a [Reason:] The wood is converted into coal steps wise. It is in the order of wood →peat →lignite →bituminous coal. The bituminous coal is later converted into anthracite or graphite.

8. What are the main applications of lignite?
a) domestic fuel
b) railway engines
c) used for steam generation in thermal power plant
d) in vehicles

View Answer

Answer: c [Reason:] In thermal power plants steam is produced using lignite. It is also used to produce the producer gas. The calorific value of lignite is 6500-7100.

9. Lignite is also called as __________
a) black coal
b) brown coal
c) char coal
d) crude oil

View Answer

Answer: b [Reason:] Lignite is also called as brown coal. Char coal is used for domestic purposes and it is different from lignite.

10. Which of the following fuels has the highest calorific value?
a) lignite
b) wood
c) bituminous
d) anthracite

View Answer

Answer: d [Reason:] Anthracite has the calorific value 8650-8700k.cal/kg as the highest one.the calorific values of the others is as follows: Wood-4000-4500k.cal/kg Bituminous-8000-8500k.cal/kg Lignite-6500-7100k.cal/kg.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. A solid that offers no _________ passage of electricity is called super conductors.
a) Conductance
b) Inductance
c) Resistance
d) Impedance

View Answer

Answer: c [Reason:] A solid that offers no resistance passage of electricity is called super conductors. They are very good conductors of electricity.

2. The phenomena of super conductors was first discovered by ___________
a) Kammerlingh Onnes
b) Neils bohr
c) Richard Smalley
d) Otto lehman

View Answer

Answer: a [Reason:] The phenomena of super conductors were first discovered by Kammerlingh Onnes. Neils bohr given about atomic structure. Richard Smalley discovered the fullerene by laser ablation method. Otto lehman coined the name liquid crystal.

3. Super conductors are discovered in the year _______
a) 1900
b) 1991
c) 1911
d) 1905

View Answer

Answer: c [Reason:] Super conductors are discovered in the year 1911 by Kammerlingh Onnes. He is a Dutch physicist. When he was measuring the resistivity of the mercury below 4.2K he found the super conductors.

4. The earliest superconductors to be studied elaborately is ________
a) Niobium alloy
b) Copper alloys
c) Steel alloys
d) Iron alloy

View Answer

Answer: a [Reason:] The earliest superconductors to be studied elaborately are niobium alloy. The super conductivity can be understood with the help of quantum physics.

5. The shifting of electrons in super conductors is prevented by _________
a) Quantum effect
b) Threshold energy level
c) Energy barrier
d) Orbitals

View Answer

Answer: a [Reason:] The shifting of electrons in super conductors is prevented by quantum energy. Electrons in normal metals shift from one energy level to another.

6. The electrons head in ___________ direction.
a) Same
b) Different
c) Opposite to one another
d) Random

View Answer

Answer: a [Reason:] The electrons head in same direction and continue to carry current endlessly. As they are in same direction, they do not collide with each other.

7. The normal metal passes into super conducting state at ___________
a) High temperature
b) Low temperature
c) Critical temperature
d) No temperature

View Answer

Answer: c [Reason:] The normal metal passes into super conducting state at critical temperature. Most of the metals act as super conductors at low temperatures.

8. Based on magnetic response super conductors are of __________ types.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: b [Reason:] Based on the magnetic response super conductors are of two types. They are ideal super conductors or hard super conductors.

9. Ideal super conductors completely become __________ at super conducting state.
a) Diamagnetic
b) Ferro magnetic
c) Ferri magnetic
d) Para magnetic

View Answer

Answer: a [Reason:] Ideal super conductors become diamagnetic at super conducting state. The permeability is less than that of permeability in Vaccum.

10. The ideal super conductors exhibit __________
a) Meissner effect
b) Mesmeric effect
c) Mesomeric effect
d) Monomeric effect

View Answer

Answer: a [Reason:] The ideal super conductors exhibit meissner effect. The expulsion of magnetic flux from the interior of a piece of super conducting material as the material undergoes transition to super conducting phase.

11. The hard super conductors are those in which the ideal behaviour is seen up to a ________ critical magnetic field.
a) Higher
b) Lower
c) Moderate
d) Zero

View Answer

Answer: b [Reason:] The hard super conductors are those in which the ideal behaviour is seen up to a lower critical magnetic field beyond which the magnetization gradually changes and attains zero.

12. This functions as a super conductor at a critical temperature of ________
a) 30oK
b) 60oK
c) 90oK
d) 120oK

View Answer

Answer: c [Reason:] This functions as a super conductor at a critical temperature of 900K. Charged particles in solids can travel only in fixed directions or levels.

13. The constituents of this material that is yttrium, barium and copper are in ____________
a) 1:1:1
b) 1:2:2
c) 1:2:3
d) 1:2:1

View Answer

Answer: c [Reason:] The constituents of this material that yttrium, barium and copper are in 1:2:3 molar stoichiometric ratios and hence are called as 1:2:3 super conductors.

14. Preparation of super conductors by ceramic method by homogeneous mixture of the oxides __________ in their molar ratios.
a) Y2O3, BaCO3, CuO
b) Y2O3, BaCO3, Cu2O
c) Y2O4, BaCO3, CuO
d) YO3, BaCO3, CuO

View Answer

Answer: a [Reason:] Preparation of super conductors by ceramic method by homogeneous mixture of the oxides Y2O3, BaCO3, CuO in their molar ratios.

15. Annealing the homogeneous mixture to room temperature to retain its __________
a) Composition
b) Structure
c) Its properties
d) Composition, structure and its properties

View Answer

Answer: d [Reason:] Annealing the homogeneous mixture to room temperature to retain its composition, structure and its properties. Heating them to obtain an oxygen deficient super conductors.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. BUNA – S is otherwise called as __________
a) Sodium rubber
b) Synthesized rubber
c) Butadiene rubber
d) Styrene rubber

View Answer

Answer: d [Reason:] BUNA – S is otherwise called as styrene rubber. It is also called as the government rubber styrene.

2. Ameripol is nothing but _________
a) BUNA – N
b) BUNA – S
c) Dacron
d) Teflon

View Answer

Answer: b [Reason:] Ameripol is nothing but BUNA – S. BUNA – S stands for the composition of the monomers and catalyst.

3. In BUNA – S, the BU stands for ________
a) Butadiene
b) Butane
c) Butaraldehyde
d) 3-Butanoic acid

View Answer

Answer: a [Reason:] In BUNA – S, the BU stands for Butadiene. The butadiene acts as the monomer. NA acts as catalyst that is sodium and S for styrene acts as monomer.

4. Styrene rubber is a _________
a) Strong
b) Weak
c) Neither strong nor weak
d) Very weak

View Answer

Answer: a [Reason:] Styrene rubber is strong and tough polymer. Styrene is from benzene and ethylene in presence of anhydrous aluminium chloride as catalyst.

5. Styrene rubber is vulcanised by ___________
a) Sulphurous oxide
b) Sulphur mono chloride
c) Sulphur-di-oxide
d) Carbon

View Answer

Answer: b [Reason:] Styrene rubber is vulcanised by sulphur mono chloride or sulphur. It resembles natural rubber in processing characteristics and quality of finished products.

6. BUNA- S is a __________
a) Electrical insulator
b) Electrical conductor
c) Semi conductor
d) Conducts only at certain temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] BUNA – S is a good electrical insulator. Butadiene is produced from the acetaldehyde and ethyl alcohol.

7. The BUNA – S is _________ chemicals.
a) Attacked by
b) Resistant to
c) Neither resistant nor attacked
d) Neutral

View Answer

Answer: b [Reason:] The BUNA – S is resistant to the chemicals and it is swelled by the oils and attacked by the traces of ozone present in atmosphere.

8. Manufacture of tyres can be done by __________
a) BUNA – N
b) Thiokol rubber
c) Poly sulphide rubber
d) BUNA – S

View Answer

Answer: d [Reason:] Manufacture of tyres can be done by the BUNA – S . It is used in the foot ware industry for making shoe soles and foot ware components.

9. Which of the following can be made by the BUNA – S?
a) Cable insulations
b) Coats
c) Water proof clothes
d) Cosmetics

View Answer

Answer: a [Reason:] The cable insulations and the wires can be made by the BUNA -S. Floor files, tank linings in chemical industries and as an adhesive.

10. Which of the following rubber cannot be vulcanised?
a) BUNA – S
b) BUNA – N
c) Thiokol rubber
d) Teflon

View Answer

Answer: c [Reason:] The Thiokol rubber is also called as the poly sulphide rubber. The Thiokol rubber cannot be vulcanised and it cannot form hard rubber.

11. The poly sulphide rubber is resistant to __________
a) Ozone
b) Oils
c) Chemicals
d) Nitrogen

View Answer

Answer: a [Reason:] The poly sulphide rubber is resistant to the ozone. It is also resistance to the mineral oils, fuels, solvents, oxygen and sunlight.

12. The gaskets can be made by __________
a) Gutta-percha
b) Nitrile rubber
c) Thiokol rubber
d) BUNA – S

View Answer

Answer: c [Reason:] The gaskets can be made by the thiokol rubber. It is made seals for printing rolls. They are also used for lining houses for conveying gasoline.

13. BUNA – N is a co-polymer of ___________ and __________
a) Butadiene, acrylonitrile
b) Sodium poly sulphide, ethylene dichloride
c) Benzene, ethylene
d) Acetaldehyde, ethyl alcohol

View Answer

Answer: a [Reason:] BUNA – N is a co-polymer of the acrylonitrile and butadiene. Thiokol is the co-polymer of the sodium poly sulphide and ethylene dichloride. Styrene is the co-polymer of the benzene and ethylene.

14. BUNA – N can be vulcanised by __________
a) Sulphur
b) Oxygen
c) Sulphur dioxide
d) Sulphurous acid

View Answer

Answer: a [Reason:] BUNA – N can be vulcanised by the sulphur. BU stands for the butadiene and NA stands for sodium and N stands for acrylonitrile.

15. Vulcanized BUNA – N is resistant to _________
a) High temperatures
b) Low temperature
c) Oils
d) Acids

View Answer

Answer: a [Reason:] Vulcanised BUNA – N is resistant to the high temperatures. The normal BUNA – N is resistant to the acids, salts, heat and oils.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }