Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. Zeolite process is also called as __________
a) Permutit’s process
b) Demineralization
c) Batch’s process
d) Lime soda process

View Answer

Answer: a [Reason:] The zeolite process is also called as the permutit’s process. The zeolite process is very useful to remove the hardness of water.

2. The capital cost of the zeolite process is ___________
a) Less
b) High
c) Very high
d) Very low

View Answer

Answer: c [Reason:] The capital cost of the zeolite process is very high. The operational cost of the zeolite process is low.

3. The zeolite process is used for turbid process.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The zeolite process cannot be used for the turbid process. The zeolites are naturally occurring sodium aluminium silicates.

4. How many steps are involved in the zeolite process?
a) 4
b) 3
c) 2
d) 1

View Answer

Answer: d [Reason:] There are no steps involved in the zeolite process. The water hardness will be removed in one operation in zeolite process.

5. In zeolite process, the dissolved ________ is not removed.
a) Oxygen
b) Nitrogen
c) Carbondioxide
d) Chlorine

View Answer

Answer: c [Reason:] The dissolved carbondioxide is not removed during the zeolite or the permutit’s process. It can be removed in the lime soda process.

6. The exchange medium in the zeolite process is ___________
a) Regenerated
b) Cannot be regenerated
c) Regenerated when medium hard water is introduced
d) Regenerated when very hard water is introduced

View Answer

Answer: a [Reason:] The exchange medium in the zeolite process can be regenerated. Reagent used in the lime soda process cannot be regenerated.

7. In zeolite process, only small amount of ________ ions can be removed.
a) Mn++
b) Fe++
c) Both Fe++ and Mn++
d) Neither Fe++ nor Mn++

View Answer

Answer: c [Reason:] In zeolite process, only small amount of the Fe++ and Mn++ are removed. The total amount can be removed by using the lime soda process.

8. Zeolite process cannot soften _________
a) Basic water
b) Neutral water
c) Acidic water
d) Salt water

View Answer

Answer: c [Reason:] Zeolite process cannot soften the acidic water. After the process, the sodium salts are not useful for the boiler use.

9. The hardness of the water in the zeolite process can be treated at the range of __________
a) 5-10ppm
b) 5-15ppm
c) 5-20ppm
d) 5-25ppm

View Answer

Answer: b [Reason:] The hardness of the water in the zeolite process can be treated at the range of the 5-15ppm. The regenerated zeolite can be used to remove the calcium and magnesium ions from the water.

10. __________ should be free of turbidity as they interfering in exchange process.
a) Raw water
b) Hard water
c) Very hard water
d) Soft water

View Answer

Answer: a [Reason:] Raw water should be free of turbidity and suspended impurities as they are interfering in the exchange process.

11. Very low hardness of __________ can be achieved in the zeolite process.
a) 3ppm
b) 4ppm
c) 5ppm
d) Less than 5ppm

View Answer

Answer: d [Reason:] By careful monitoring it will be possible to achieve the very low hardness of the less than that of 5ppm can be achieved in the zeolite process.

12. Variation of hardness of raw water in zeolite process _________
a) Do not affects the exchange process
b) Affects the exchange process
c) Slightly affects the exchange process
d) Some times affects the exchange process

View Answer

Answer: a [Reason:] Variation of hardness of raw water in zeolite process do not affect the exchange process because according to it zeolite bed changes automatically.

13. The zeolite process can be __________
a) Can be operated pressure
b) Cannot be operated under pressure
c) Can be operated under pressure sometimes
d) Cannot be operated under pressure sometimes

View Answer

Answer: a [Reason:] The zeolite process has the best advantage than any other processes that it can be operated under the pressure also.

14. __________ water is not suitable for zeolite process, as it affects the mineral.
a) Highly acidic
b) Highly alkaline
c) Highly acidic and alkaline
d) Neither highly acidic nor alkaline

View Answer

Answer: c [Reason:] The highly acidic or alkaline water is not suitable for zeolite process, as it affects the mineral. It is one of the limitations of this process.

15. NaOH formed during zeolite process is reacts with _________ at high temperatures causing the corrosions of boilers.
a) Iron
b) Manganese
c) Magnesium
d) Cobalt

View Answer

Answer: a [Reason:] NaOH formed during the zeolite process reacts with the iron at high temperature during the process that leads to the corrosion of the boilers.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. The term photo voltaic comes from ________
a) Spanish
b) Greek
c) German
d) English

View Answer

Answer: b [Reason:] The term photo voltaic comes from Greek word phos means light. The volt is the unit of emf which was named after inventor of the battery.

2. The volt is the units of emf that was named after its inventor _________
a) Alessandro volta
b) Alxender volta
c) Alexa volta
d) Alexandro volta

View Answer

Answer: a [Reason:] The volt is the units of that was named after its inventor Alessandro volta. He is an Italian physicist. The term photo voltaic comes from Greek.

3. The term photo voltaic is in use since _________
a) 1840
b) 1844
c) 1849
d) 1850

View Answer

Answer: c [Reason:] The term photo voltaic is in use since 1849. Photo voltaic is a field related to practical application of photo voltaic cells.

4. When the source of light is not sun light then the photo voltaic cell is used as ____________
a) Photo diode
b) Photo voltaic cell
c) Photo detector
d) Photo transmitter

View Answer

Answer: c [Reason:] When the source of light is not the sun light then the photo voltaic cell is used as the photo detector. The example of the photo detector is the infra-red detectors.

5. The region where the electrons and holes diffused across the junction is called ________
a) Depletion Junction
b) Depletion region
c) Depletion space
d) Depletion boundary

View Answer

Answer: b [Reason:] The region where the electrons and holes diffused across the junction is called depletion region. It is also called as space charge region.

6. The current produce by the solar cell can be given by _________
a) IL – ID + ISh
b) IL + ID – ISh
c) IL + ID + ISh
d) IL – ID – ISh

View Answer

Answer: d [Reason:] The current produced by the solar cell can be given by I=IL -ID – ISh. Where IL =photo generated current in amperes, ID = diode current in amperes, ISh =shunt current in amperes.

7. The amount of photo generated current increases slightly with increase in _________
a) Temperature
b) Photons
c) Diode current
d) Shunt current

View Answer

Answer: a [Reason:] The amount of the photo generated current is slightly increased due to increase in the temperature. If the photo generated current increases then the output current increases.

8. Solar cells are made from bulk materials that are cut into wafer of _________ thickness.
a) 120-180μm
b) 120-220μm
c) 180-220μm
d) 180-240μm

View Answer

Answer: d [Reason:] Solar cells are made from the bulk materials that are cut into wafers of thickness 180-240μm. Many currently available cells are cut into wafers.

9. __________ is one of the most important materials is also known as solar grade silicon.
a) Crushed silicon
b) Crystalline silicon
c) Powdered silicon
d) Silicon

View Answer

Answer: b [Reason:] The crystalline silicon is one of the most important materials that are also called as solar grade silicon. The mono crystalline, poly crystalline silicon and ribbon silicon are the other types of silicon that are used.

10. __________ photo voltaic devices in the form of thin films.
a) Cadmium Telluroide
b) Cadmium oxide
c) Cadmium sulphide
d) Cadmium sulphate

View Answer

Answer: a [Reason:] Cadmium telluroide is the photo voltaic devices in the form of thin films. Those are used to absorb and convert the sun light into electricity.

11. __________ is a direct band gap material.
a) Copper Indium Gallium Selenide
b) Copper Selenide
c) Copper Gallium Telluride
d) Copper Indium Gallium Diselenide

View Answer

Answer: a [Reason:] Copper Indium Gallium Selenide is a direct band gap material. It has the highest efficiency among the film materials. The efficiency is about 20%.

12. Dye-sensitized solar cells are made from ________ organic dye.
a) Ruthium melallo
b) Aniline
c) Safranine
d) Induline

View Answer

Answer: a [Reason:] Dye-sensitized solar cells are made from Ruthium melallo organic dye in the form of mono layer of light absorbing material and mesoporous layer of nano particles.

13. Quantum dot solar cells are based on _______
a) Gratzel cell
b) Solar cell
c) Voltaic cell
d) Galvanic cell

View Answer

Answer: a [Reason:] Quantum dot solar cells are based on the Gratzel cell or dye sensitized solar cell. In dye-sensitized solar cell the nano particulate is titanium dioxide that amplifies the surface area greatly.

14. The quantum dot used are _______
a) Cds
b) CdTe
c) PbO
d) GaAs

View Answer

Answer: a [Reason:] The quantum dot used is generally is Cds. The other quantum dots that are used is cadmium selluroide, PbS etc.

15. Organic polymer solar cells are made from Polyphenylene.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Organic polymer solar cells are made from organic semi conductors. Some of them are Polyphenylene, Vinylene, Carbon fullerenes.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. Plastics are the materials obtained by mixing the __________ with the other ingredients which impart special engineering properties.
a) Resin
b) Monomer
c) Catalyst
d) Any polymer

View Answer

Answer: a [Reason:] Plastics are the materials obtained by mixing the resin with the other ingredients having special engineering properties. A resin is the polymerisation and forms the major part of the plastics.

2. Plastics are ________ in weight.
a) Very heavy
b) Light
c) Negligible
d) Heavy

View Answer

Answer: b [Reason:] Plastics are light in weight. They have good thermal and electrical insulation. So, they do not conduct electricity.

3. The fabrication cost is __________ for plastics.
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Very high

View Answer

Answer: b [Reason:] The fabrication cost of the plastics is low. It has easy workability. It is chemically inert. It do not react with any other compounds.

4. The abrasion resistance of the plastic is ____________
a) Low
b) Very low
c) High
d) Moderate

View Answer

Answer: c [Reason:] The abrasion resistance of the plastic is high. Th plastic has the dimensional stability. It is impermeable to water.

5. The plastics are _________
a) Semi conductors
b) Conductors
c) Conducts at above room temperature only
d) Insulators

View Answer

Answer: d [Reason:] The plastics are very good insulators. They are considered as the good engineering materials due to the this reason also.

6. Plastic resin is used in the paint industry as _________
a) Catalyst
b) Ion exchanger
c) Inhibitor
d) Coolant

View Answer

Answer: b [Reason:] Plastic is used in the paint industry as the ion exchanger in purification of the water for boilers and as good building materials.

7. How many types of plastic resins are there?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: a [Reason:] The plastic resins are classified into two types. They are thermo plastic resins and thermo setting resins.

8. Thermo plastics becomes ________ on heating.
a) Rigid
b) Moulded
c) Soft
d) Brittle

View Answer

Answer: c [Reason:] On heating the thermo plastic resins, they become soft and on cooling they become rigid reversibly. The thermo setting resins are moulded on heating.

9. The heating and cooling of the thermo plastics _________the chemical nature.
a) Alters
b) Do not alters
c) Alters slightly
d) May be alters

View Answer

Answer: b [Reason:] The heating and cooling of the thermo plastics do not alters the chemical nature of these resins because the changes involved are purely of physical nature.

10. Thermo setting plastics are formed by_________
a) Step polymerisation
b) Suspension polymerisation
c) Emulsion polymerisation
d) Co-ordination polymerisation

View Answer

Answer: a [Reason:] Thermo setting plastics are formed by the step polymerisation. The thermo plastic resins are formed by chain polymerisation.

11. The thermo setting resins have three dimensional network structures.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The thermo setting resins have three dimensional network structures. The thermo plastics consists of long chain linear polymers.

12. Thermo setting resins are __________
a) Soft
b) Hard
c) Weak
d) Less brittle

View Answer

Answer: b [Reason:] Thermo setting resins are hard. They are strong in nature and they are more brittle.

13. The thermo plastics resins are usually soluble in _________
a) Organic solvents
b) Only in some organic solvents
c) Polar solvents
d) Only in water

View Answer

Answer: a [Reason:] The thermo plastics resins are usually soluble in organic solvents. The thermo setting resins are insoluble in organic solvents.

14. Which of the following is a thermo setting resins?
a) Polyethylene
b) Polyvinyl chloride
c) Polyvinyl cyanide
d) Bakelite

View Answer

Answer: d [Reason:] The Bakelite comes under the thermo setting resins. The polyethene and poly vinyl chloride comes under the thermo plastic resins.

15. In thermo plastic resins the force of attraction can be break easily by ____________
a) Heat
b) Pressure
c) Both heat and pressure
d) Neither heat nor pressure

View Answer

Answer: c [Reason:] In thermo plastic resins the force of attraction can be break easily by both the heat and pressure. These can be reshaped but the thermo setting resins cannot be reshaped.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. Power alcohols contains ________
a) 50-60% of petrol
b) 70-80% of petrol
c) 50-60% of ethanol
d) 70-80% of ethanol

View Answer

Answer: b [Reason:] When ethyl alcohol is used in internal combustion engines then it is called as power. So, it contains 70-80% of petrol and 20-25% of ethanol.

2. Alcohol can absorb ______
a) traces of water
b) traces of impurities
c) traces of dust
d) traces of carbon

View Answer

Answer: a [Reason:] Alcohol has the power to absorb the traces of water present in petrol as it dissolves in water.

3. Ethyl alcohol reduces the _________
a) oxygen emissions
b) efficiency
c) polluting emissions
d) nitrogen emissions

View Answer

Answer: c [Reason:] Ethyl alcohol contains nascent oxygen atoms that reduce the pollutants like CO and other hydro carbons.

4. Power alcohol is _______than petrol.
a) bad product
b) less efficient
c) costlier
d) cheaper

View Answer

Answer: d [Reason:] Power alcohol is cheaper than petrol. It is the main advantage of the power alcohols made them to be fuels.

5. Main disadvantage of the power alcohol is _______
a) starting troubles
b) more cost
c) increases foreign currency
d) increases octane number of petrol

View Answer

Answer: a [Reason:] The main disadvantages of the power alcohols are starting troubles due to the high surface tension and atomization.

6. What is the colour of the bio diesel?
a) orange
b) light yellow
c) dark orange
d) light brown

View Answer

Answer: b [Reason:] The bio diesel is light yellow in colour. Most of the power alcohols are yellow in colour as they are hydrocarbons.

7. The natural gas along with the petroleum is called ______
a) water gas
b) oil gas
c) wet gas
d) heavy oil

View Answer

Answer: c [Reason:] The natural gas along with the petroleum is called as wet gas and water gas is the mixture of the CO and water.

8. The calorific value of the natural gas is?
a) 1200-1400kcal/m3
b) 500-800kcal/m3
c) 800-900Kcal/m3
d) 12000-14000kcal/m3

View Answer

Answer: d [Reason:] 12000-14000kcal/m3 is the calorific value of the natural gas which is very high value and produces a lot of heat.

9. Natural gas contains______
a) methane=70-90%
b) benzene=40-30%
c) hydrogen=50%
d) methane=80-40%

View Answer

Answer: a [Reason:] The composition of natural gas is: methane=70-90%; benzene=5-10%; CO+Carbon dioxide=remainder.

10. The calorific value of LPG is______
a) 34800kcal/m3
b) 84000kcal/m3
c) 278000kcal/m3
d) 29000kcal/m3

View Answer

Answer: c [Reason:] The calorific value of the LPG is more than that of the natural gas. It is about 278000kcal/m3. So, it is more efficient than the natural gas.

11. CNG is stored at a pressure of____
a) 281-621kg/cm2
b) 482-591kg/cm2
c) 200-248kg/cm2
d) 800-828kg/cm2

View Answer

Answer: c [Reason:] CNG is very light weight gas. So, the storage of the gas is little difficult. So, it is stored at a pressure of 200-248kg/cm2.

12. Boiling point of LPG____
a) 546k
b) 373k
c) above room temperature
d) below room temperature

View Answer

Answer: d [Reason:] LPG has the property of fast ignition and it needs very less amount of energy to burn that is the heat supplied is very low about the temperature less than that if room temperature.

13. CNG has high auto-ignition temperature of_______
a) 813k
b) 993k
c) 1163k
d) 1273k

View Answer

Answer: a [Reason:] CNG also have high auto ignition energy and has a calorific value of 900 kJ/mole. Its auto ignition temperature is about 813k.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. Which of the following is the incorrect equation?
a) applied-chemistry-questions-answers-preparation-properties-applications-compounds-1-q1
b)applied-chemistry-questions-answers-preparation-properties-applications-compounds-1-q1a
c) applied-chemistry-questions-answers-preparation-properties-applications-compounds-1-q1b
d) applied-chemistry-questions-answers-preparation-properties-applications-compounds-1-q1d

View Answer

Answer: d [Reason:] Ethylene gas in presence of benzoyl peroxide produces the LDPE not HDPE. Here, LDPE is the low density polyethylene. LDPE is produced at 1500 atmosphere pressure.

2. Polyethylene is a ___________
a) Bad conductor
b) Transparent
c) Polar material
d) High symmetrical structure

View Answer

Answer: d [Reason:] Polyethylene is a rigid, waxy white, translucent, non-polar material, with high symmetrical structure. It is a good electrical insulator.

3. Which of the following is attacks the polyethylene?
a) Kerosene
b) Strong acids
c) Alkalis
d) Salt solutions

View Answer

Answer: a [Reason:] The polyethylene is resistant to the strong acids, alkalis and salt solutions. It is attacked by the oils and organic solvents. It is also resistant to the oxygen, carbondioxide.

4. The low density polyethylene has the melting point.
a) 840C
b) 85C
c) 860C
d) 870C

View Answer

Answer: d [Reason:] The low density polyethylene possess branched chain structure and its melting point is about the 870C.

5. Poly vinyl chloride is produced by the free radical chain polymerisation of the vinyl chloride in presence of the benzoyl peroxide.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Poly vinyl chloride is produced by the free radical chain polymerisation of the vinyl chloride in presence of the benzoyl peroxide. The hydrogen peroxide can also be used as the catalyst instead of the benzoyl peroxide.

6. Poly vinyl chloride is a __________
a) Blue coloured compound
b) Inflammable
c) Weak
d) Brittle

View Answer

Answer: d [Reason:] Poly vinyl chloride is a colourless, non-inflammable and chemically inert in nature. It is strong and brittle.

7. Plasticized poly vinyl chloride can be used for _________
a) High frequency insulator parts
b) Bottle caps
c) Coated wires
d) Electrical insulation

View Answer

Answer: d [Reason:] Plasticized poly vinyl chloride can be used for electrical insulation, injection moulding articles like tool handles, radio and telephone components.

8. Phenol is made to react with formaldehyde in presence of acid or alkali produces ________
a) Phenol
b) Poly vinyl chloride
c) Plasticized poly vinyl chloride
d) Polyethylene

View Answer

Answer: a [Reason:] Phenol is made to react with formaldehyde in presence of acid or alkali produces di, tri and mono phenols depending on the phenol formaldehyde ratio.

9. Bakelite is __________
a) Good anion exchanging resin
b) Attacked by acids
c) Attacked by salts
d) Resistant to alkalis

View Answer

Answer: a [Reason:] Bakelite is a good anionic exchanging resin. It is a good adhesive and it is resistant to acids and salts. It is attacked by the alkalis.

10. Glass laminates can be made by using ___________
a) Poly vinyl chloride
b) Bakelite
c) Polyethylene
d) Phenol

View Answer

Answer: b [Reason:] Glass laminates can be made by using Bakelite. Bakelite is also called as the phenol-formaldehyde resin.

11. Bakelite is not _______
a) Hard
b) Strong
c) Rigid
d) Weak

View Answer

Answer: d [Reason:] Bakelite is not weak. It is hard, strong and rigid. It is an excellent electrical insulator. It is scratch resistant and water resistant.

12. The bearings used in the propeller shafts are prepared using ________
a) Phenol-formaldehyde resin
b) TEFLON
c) Vinyl cyanide
d) Vinyl iso cyanide

View Answer

Answer: a [Reason:] The bearings used in the propeller shafts are made by using Phenol-formaldehyde resin. It is also used in the paper industry and rolling mills.

13. TEFLON is obtained by the chain polymerisation of tetra fluoro ethylene in presence of __________ as initiator.
a) Hydrogen peroxide
b) Hydrogen nitrate
c) Hydrogen
d) Benzoyl peroxide

View Answer

Answer: d [Reason:] TEFLON is obtained by the chain polymerisation of the tetra fluoro ethylene in presence of the benzoyl peroxide as an initiator.

14. TEFLON has _________
a) High melting point
b) Low melting point
c) Low density
d) Good conduction of electricity

View Answer

Answer: a [Reason:] TEFLON has the high melting point, high density and it is the bad conductor of electricity as it is an insulator.

15. TEFLON is used to make chemical carry pipes due to its __________
a) extreme chemical resistance
b) Resistance towards alkalis
c) Resistance towards strong acids
d) Resistance towards salts

View Answer

Answer: a [Reason:] TEFLON is used to make chemical carry pipes due to its extreme chemical resistance. It is used for making the gaskets, pump parts, tank linings and tubing.