Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. How many mechanisms are there for lubrication?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] There are three mechanisms are there for lubrication. They are: thin film lubrication, thick film lubrication and extreme pressure lubrication. The thick pressure lubrication is also called as fluid film or hydro dynamic lubrication. The thin film lubrication is also called as boundary lubrication.

2. The thickness of the lubricant film in the hydro dynamic lubrication is about __________
a) 1000oA
b) 5000oA
c) 500oA
d) 100oA

View Answer

Answer: a [Reason:] In hydro dynamic lubrication, the sliding surfaces are separated completely by applying a thin uniform film of the lubricants between the two surfaces. The thickness of the lubricant film in the hydro dynamic lubrication is about 1000oA.

3. The liquid lubricants stick due to the _________ property.
a) Surface tension
b) Viscosity
c) Temperature coefficient
d) Mass of the liquid

View Answer

Answer: b [Reason:] The liquid lubricants stick due to their physical property called viscosity or stickiness. The liquid lubricant will cover all the irregularities in the slidings and thus it prevents the formation of welded junctions.

4. The coefficient of friction of unlubricated surface ranges about _________
a) 0.1-1.5
b) 0.1-0.5
c) 0.1-1.0
d) 1.5-2.0

View Answer

Answer: a [Reason:] The coefficient of the unlubricated surface is about 0.1 to 1.5. If the lubricant energy is higher, then the energy must be required in large amount to circulate and maintain the viscous lubricant film.

5. The effectiveness of the hydro dynamic lubrication does not depends upon the ________
a) Design of bearing
b) Load
c) Rate of rotation of shaft
d) Area of shaft

View Answer

Answer: d [Reason:] The effectiveness of the hydro dynamic lubrication does not depends upon the area of the shaft. The effectiveness mainly depends upon the design of bearing, load and speed of the shaft rotating.

6. The continuous fluid film cannot be maintained between the rubbing surfaces under the condition such as high load in boundary lubrication.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The continuous fluid film cannot be maintained between the rubbing surfaces under the condition such as high load, slow rate of rotation and very low viscosity oil etc. These conditions are seen in boundary lubrication.

7. In boundary lubrication, the coefficient of friction ranges about ______
a) 0.05-0.1
b) 0.5-0.15
c) 0.05-0.15
d) 1-1.5

View Answer

Answer: c [Reason:] In boundary lubrication, the thickness of the fluid film must be 1000oA. The coefficient of friction is about 0.05 to 0.15. This thin film contains the one or two layers. Thus it is called as thin lubrication or boundary lubrication.

8. The wear and tear of metal surfaces are involved and _________ are formed in thin lubrication.
a) P-n junctions
b) Welded junctions
c) Layers
d) Thin layers

View Answer

Answer: b [Reason:] The wear and tear of the metal surfaces is involved and the welded junctions are formed. This also results in friction. These all are formed due to the contact of the surfaces with other leads.

9. Generation of heat takes place in __________ lubrication.
a) Thin lubrication
b) Thick lubrication
c) Extreme pressure lubrication
d) Boundary lubrication

View Answer

Answer: c [Reason:] Generation heat and friction are also takes place in extreme pressure lubrication. The thin lubrication is also called as thin lubrication. At high load and pressures, the contact between the surfaces produces the more heat.

10. The liquid lubricant may be _______
a) Boiled
b) Evaporated
c) Sublimated
d) Heated

View Answer

Answer: b [Reason:] The liquid lubricant may be evaporated or decomposed. Due to this the lubrication becomes ineffective, and the effectiveness can be achieved by adding the extreme pressure additives along with lubricant.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. Mechanism of polymerisation is classified into _______ types.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: a [Reason:] Mechanism of polymerisation is classified into two types. They are chain or addition polymerisation and the step or condensation polymerisation.

2. The functionality of the monomer is a __________ bond.
a) Single
b) Double
c) Triple
d) No

View Answer

Answer: b [Reason:] The functionality of the monomer is a double bond and bi functional. The chain polymerisation yields the product which is exact multiple of the monomers.

3. The polymerisation takes place by __________ of the monomer molecules.
a) Addition
b) Self addition
c) Dissociation
d) Condensation

View Answer

Answer: b [Reason:] The polymerisation takes place by self addition of the monomer molecules to each other through the chain polymerisation.

4. The bi products like water, methyl alcohol are produced in chain reaction.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The bi products like water, methyl alcohol are not produced in the chain reaction. The polymer has the same chemical composition as that of the monomer in chain polymerisation.

5. In how many steps the mechanism of the chain polymerisation is carried out?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: b [Reason:] The mechanism of the chain polymerisation is carried out in three steps. They are 1. initiation, 2. propagation and 3. termination.

6. The chain polymerisation mechanism is _______
a) Slow
b) Very slow
c) Rapid
d) Moderate

View Answer

Answer: c [Reason:] The chain polymerisation mechanism is rapid. An initiator is required to start the polymerisation reaction.

7. The conversion of pi-bond to sigma bond during the chain propagation releases the energy of _________ K.cal/mole.
a) 10
b) 30
c) 40
d) 20

View Answer

Answer: d [Reason:] The conversion of the pi-bond into the sigma bond during the chain polymerisation releases the energy of the 20K.cal/mole. An initiator is needed to start the polymerisation reaction.

8. Which of the following do not undergo the chain polymerisation?
a) Polyester
b) Vinyl
c) Allyl
d) Dienes

View Answer

Answer: a [Reason:] The polyester do not undergo the chain polymerisation. The compounds having the double bond undergo chain polymerisation. Olefins, vinyl, allyl and dienes undergo chain polymerisation.

9. Addition polymerisation can be carried out in _________ mechanisms.
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: b [Reason:] Addition polymerisation can be carried out in three mechanisms. They are: 1. free radical mechanism, 2. .ionic mechanism, 3. co-ordination mechanism.

10. Initiators are __________ compounds.
a) Stable
b) Unstable
c) Partially stable
d) Highly stable

View Answer

Answer: b [Reason:] Initiators are the unstable compounds. For getting stability, they undergo homolytic fusion to produce free radicals.

11. For free radical chain polymerisation _________ are the good initiators.
a) Benzoyl peroxide
b) Hydrogen peroxide
c) Benzoyl peroxide and hydrogen peroxide
d) Neither benzoyl peroxide nor hydrogen peroxide

View Answer

Answer: c [Reason:] For free radical chain polymerisation, Benzoyl peroxide and hydrogen peroxide are the good initiators. They produce monomer free radicals.

12. The ionic mechanism again divided into _____________
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: a [Reason:] The ionic mechanism is again dividing into two types. They are : 1. cationic chain polymerisation and 2. anionic chain polymerisation.

13. The __________ of the inhibitor result in the cationic chain polymerisation.
a) Homolytic fusion
b) Partially homolytic fusion
c) Heterolytic fusion
d) Partially heterolytic fusion

View Answer

Answer: c [Reason:] The heterolytic fusion of the initiator results in the cationic chain polymerisation and homolytic fusion results in a free radical polymerisation.

14. The anion is produced by the __________ initiates the anionic chain polymerisation.
a) Homolytic fusion of initiator
b) Heterolytic fusion of initiator
c) Organo-alkali compounds
d) Inorganic compounds

View Answer

Answer: c [Reason:] The anion is produced by the organo-alkali compounds like ethyl sodium, methyl potassium, butyl lithium etc initiates the anionic chain polymerisation.

15. The catalyst used in the co-ordination polymerisation is __________
a) Ziegler-natta catalyst
b) Vanadium pent-oxide
c) Nitric oxide
d) Zeonar

View Answer

Answer: a [Reason:] The catalyst used in the co-ordination polymerisation is Ziegler-natta catalyst. Combination of the metal halides and organometallic compounds are called as Ziegler-natta catalyst.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. How many types of methods of polymerization are there?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five

View Answer

Answer: a [Reason:] There are two types of methods of polymerization. They are: 1. Emulsion polymerization and 2. suspension polymerization.

2. Emulsion polymerization is a type of polymerization that occurs in emulsion droplets called __________
a) Emulsified droplets
b) Micelle
c) Emulsifying droplets
d) Emulsifier droplets

View Answer

Answer: b [Reason:] Emulsion polymerization is a type of polymerization that occurs in emulsion droplets called micelle.

3. A monomer is dispersed in a solution of_________ and ____________ forming the relatively large droplets of monomer.
a) Micelle, water
b) Surfactant, alcohol
c) Surfactant, vinegar
d) Surfactant, water

View Answer

Answer: d [Reason:] A monomer is dispersed in a solution of surfactant and water. So, that it forms the large droplets of monomer in water.. This is due to the micelle.

4. Excess surfactant in water creates ___________
a) Micelle
b) Monomer
c) Emulsifying agent
d) Emulsifier

View Answer

Answer: a [Reason:] Excess surfactant in water creates the micelle in water. Hydrophilic part of the surfactant molecule faces outside towards water forming a droplet entrapping the monomer.

5. A water _____________ initiator is introduced into the water phase.
a) Soluble
b) Insoluble
c) Partially soluble
d) Neither soluble nor insoluble

View Answer

Answer: a [Reason:] A water soluble initiator is introduced into the water phase. The initiator then diffuses through water into the micelle.

6. The concentration of the micelle is measured as __________
a) Micelle concentration
b) Critical micelle concentration
c) Critical concentration
d) Monomer concentration

View Answer

Answer: b [Reason:] Th concentration of the micelle is measured as the critical micelle concentration(CMC). It should be more for the efficient polymerisation.

7. The emulsion polymerisation can be mainly for the typical monomers which undergo ____________
a) Ziegler-natta polymerisation
b) Condensation polymerisation
c) Chain radical polymerisation
d) Co-ordination polymerisation

View Answer

Answer: c [Reason:] The emulsion polymerisation is the method applied to the typical monomers that undergoes the chain radical polymerisation. The co-ordination polymerisation and the Ziegler-natta polymerisation are same.

8. Which of the following do not synthesized by the emulsion polymerisation?
a) Teflon
b) BUNA -S
c) Polystyrene
d) Polyvinyl chloride

View Answer

Answer: d [Reason:] The polyvinyl chloride is not synthesized using the emulsion polymerisation. It is produced by the suspension polymerisation method.

9. The initiators used in the emulsion polymerisation is __________
a) Dibenzyl peroxide
b) Per-sulphates
c) n-hexane
d) Silica nano particles

View Answer

Answer: b [Reason:] The The initiators used in the emulsion polymerisation method must be soluble in water. Some of the water soluble chemicals that can be used as initiators are per-sulphates and peroxides.

10. The final product can directly used for fabrication in emulsion polymerisation.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The final product can be used as directly for fabrication in emulsion polymerisation. It is one of the advantages. High molecular weight polymers can be produced.

11. Which of the following can be produced using suspension polymerisation?
a) Poly methyl methacrylate
b) BUNA -S
c) Teflon
d) Polyethylene

View Answer

Answer: a [Reason:] The poly methyl methacrylate, polyvinyl chloride and high impact polystyrene can be produced by using the suspension polymerisation.

12. Depending on the morphology of the particles, the suspension polymerisation is carried out in ______ types.
a) Five
b) Four
c) Three
d) Two

View Answer

Answer: d [Reason:] Depending on the morphology of the particles, the suspension polymerisation is carried out in two types. They are: 1. bead polymerisation and 2. powder polymerisation.

13. which of the following is not used as stabilizers in the suspension polymerisation?
a) Silica nano particles
b) n-Hexane
c) Heptane
d) n-isopropylacrylamidein

View Answer

Answer: c [Reason:] Heptane is not used as stabilizers in the suspension polymerisation. Silica nano particles, n-Hexane and n-isopropylacrylamidein are used as the stabilizers in suspension polymerisation.

14. The heat obtained during the process of suspension polymerisation is _________
a) Uncontrolled
b) Controlled
c) Moderate
d) Partially controlled

View Answer

Answer: b [Reason:] One of the advantages of the suspension polymerisation is heat control and the polymer beads can be separated easily.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. The BOD value of the domestic sewage is about__________
a) 160
b) 161
c) 166
d) 168

View Answer

Answer: c [Reason:] The BOD value of the domestic sewage is about 166ppm. Total quantity of organic matter utilised is called as the BOD.

2. Non hazardous organic wastes from the sewage is to be separated from the___________
a) Toxic industrial wastes
b) Bacteria
c) Helminth
d) Protozoa

View Answer

Answer: a [Reason:] Non hazardous organic wastes from the sewage is to be separated from the toxic industrial wastes. The entry of the harmful things into water must be prevented.

3. Domestic water treatment is carried out under __________ conditions.
a) Aerobic
b) Anaerobic
c) Cannot be known
d) Depends on the pollution level of water

View Answer

Answer: a [Reason:] Domestic water treatment is carried out in presence of the oxygen. The oxygen is taken from the water. So, it is aerobic process.

4. The BOD value of the industrial waste must be about _________
a) 100
b) 200
c) 300
d) 400

View Answer

Answer: b [Reason:] The BOD value of the industrial waste must be about the 200. The BOD value of the paper industry waste is about 370.

5. The BOD value of the food industry is about ___________
a) 742
b) 743
c) 744
d) 745

View Answer

Answer: d [Reason:] The BOD value of the food industry is about the 745. This value is higher than that of the normal limits.

6. In domestic water treatment, after the primary treatment _________ is done.
a) Screening
b) Sedimentation
c) Aerobic process
d) Anaerobic process

View Answer

Answer: a [Reason:] In domestic water treatment, after the primary treatment of screening is done. Later sedimentation process is done.

7. In the domestic water process, when air is sent during the active sludge, then _________ released.
a) Oxygen
b) Carbondioxide
c) Nitrogen
d) Chlorine

View Answer

Answer: b [Reason:] When the air is sent during the active sludge, then the carbondioxide is released in domestic water process.

8. In final step of the domestic water process, the effluent contain ___________ BOD.
a) 10ppm
b) 15ppm
c) 20ppm
d) 25ppm

View Answer

Answer: d [Reason:] The effluent obtained in the final step of the domestic water process contains ammonia ion and having the 25ppm.

9. Aerobic process is also called as ___________
a) Activated sludge process
b) Sludge thickening process
c) Sedimentation
d) Screening

View Answer

Answer: a [Reason:] Aerobic process is also called as the activated sludge process. The sludge thickening, sedimentation and screening are the steps involved in the domestic water treatment.

10. By aerobic process _________ of biodegradable water is converted into the biomass.
a) 10%
b) 30%
c) 50%
d) 75%

View Answer

Answer: c [Reason:] By aerobic process the 50% of the biodegradable water is converted into the biomass and the remaining 50% into carbondioxide.

11. In anaerobic treatment the organic acid and alcohol is undergone into ___________ process.
a) Sedimentation
b) Screening
c) Catalysis
d) Fermentation

View Answer

Answer: d [Reason:] In anaerobic treatment the organic acid and alcohol is undergone into fermentation at 35oC and the ppm of 5 to 6.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. The atom economy obtained for green synthesis is in the range of _________
a) 62-70%
b) 72-82%
c) 40-50%
d) 90-100%

View Answer

Answer: b [Reason:] The atom economy obtained for green synthesis is in the range of 72-82%. If the reaction is rearrangement reaction then the % of atom economy is mostly 100%.

2. Micro fluid reactor will minimise _________
a) Solvent waste
b) Efficiency
c) No. of molecules
d) No. of collisions

View Answer

Answer: a [Reason:] Micro fluid reactor is used to minimise the solvent waste. When the reaction takes place there will be a product sometimes useful by sometimes unnecessary. Such waste must be reduced.

3. Green synthesis method is ________ than the conventional method.
a) More costlier
b) More efficient
c) Slower
d) Less efficient

View Answer

Answer: b [Reason:] Green synthesis method is more efficient than the conventional method. So, the green synthesis method is selected now a days.

4. In petrochemical industry, both in conventional method and green synthesis what is the first product obtained?
a) 2-ethyl benzene
b) Ethanol
c) Methyl methacrylate
d) 2-methyl propyl benzene

View Answer

Answer: d [Reason:] In petrochemical industry, both in conventional method and green synthesis, 2-methyl propyl benzene is the first product obtained. All the other elements may produce later in some case.

5. In conventional method _________ is used.
a) Nacl
b) Alcl3
c) Na2SO4
d) H2SO4

View Answer

Answer: b [Reason:] In the conventional method AlCl3 is used. All the other elements are not supposed to be used in these reactions.

6. What is the starting material for nylon 6-6 is _________
a) Acetic anhydride
b) 2-methyl propyl benzene
c) Adipic acid
d) Nitric acid

View Answer

Answer: c [Reason:] The starting material for producing the nylon 6-6 is adipic acid. It is prepared from poly condensation of hexaethylene diamine and adipic acid.

7. In green synthesis by avoiding harmful by products the catalyst used is _________
a) Tungsten
b) Benzene
c) Cyclo hexane
d) Adipic acid

View Answer

Answer: a [Reason:] In green synthesis by avoiding harmful by products the catalyst used is Tungsten. All the other are cyclic elements. They produce some harmful materials as they are carbon compounds.

8. In green synthetic methods, the high quality product with no ________ are produced.
a) Good products
b) Catalyst
c) Reaction
d) Contamination

View Answer

Answer: d [Reason:] In green synthetic methods, the high quality product with no contamination is produced. The main aim is to avoid contamination or pollution.

9. The green synthesis methods should have _______
a) Low efficiency
b) High harmful by products
c) Low energy requirements
d) Low atom efficiency

View Answer

Answer: c [Reason:] The green synthesis mainly gives the good product with less cost and more standard and no toxic materials. So, the energy required will be less.

10. The di-basic acid is used in its ________
a) Impure form
b) Pure form
c) Solid state
d) Liquid form

View Answer

Answer: b [Reason:] The di-basic acid is used in its pure form. Its melting point is 152.1oC. In preparation of the nylon 6-6, the first step is to prepare the salt.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }