Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. ___________ creates the energy that can be captured and turned into the electricity.
a) Stagnant water
b) Flowing water
c) Tank water
d) Sea water

View Answer

Answer: b [Reason:] Any water that is flowing creates the energy that can be captured and turned into electricity. The river water also creates the energy because it flows.

2. The river or stream depends on the rate at which the water __________
a) Falls down
b) Flows
c) Flows and falls down
d) Neither falls nor flows

View Answer

Answer: c [Reason:] The river or stream depends on the rate at which the water falls down from height or flowing. When the water falls from height then the kinetic energy is produced.

3. The power output in large scale is about ________
a) 1mW
b) 1mWand above
c) 2mW
d) 2mW and above

View Answer

Answer: d [Reason:] The power output in large scale is about 2mW and above. Based on the power output, the hydro schemes are divided.

4. Based on the power outputs, how many types of hydro schemes are there?
a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

View Answer

Answer: c [Reason:] Based on the power outputs, there are 4 types of hydro schemes. They are large scale, mini scale, micro scale and pico scale.

5. If the power output is 100kW to 2kW,then it is _________
a) Large scale
b) Mini scale
c) Micro scale
d) Pico scale

View Answer

Answer: b [Reason:] If the power output is 100kW to 2kW then it is called mini scale. For pico scale the power output is less than 5kW.

6. The output power of the micro scale is __________
a) 5-100kW
b) 10-100kW
c) 50-500kW
d) 80-500kW

View Answer

Answer: a [Reason:] The output power of the micro scale hydro scheme is about 5-100kW. The smallest output is seen in the pico scale that is about less than 5kW.

7. The core of a hydro scheme is the _________
a) Canal
b) Turbines
c) Weir
d) Fore bay

View Answer

Answer: b [Reason:] The core of a hydro scheme is the turbines. They are rotated by the moving water and results in production of electricity.

8. Different types of turbines are used depending on the head and flow at site.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Different types of turbines are used depending on the head and flow at the site. The turbine must be strong enough to bare the force of water flow.

9. ________ are used for low flow water.
a) Pelton turbines
b) Francis turbines
c) Propeller turbines
d) Turgo turbines

View Answer

Answer: a [Reason:] The pelton turbines are used for low flow water. They are under the category of impulse turbines. It consists of wheel with series of split buckets set around its rim.

10. __________ are used for higher flow of water.
a) Francis turbines
b) Pelton turbines
c) Propeller turbines
d) Turgo turbines

View Answer

Answer: a [Reason:] Francis turbines are used for higher flow of water. The cross flow turbines are also used for the water having higher flow.

11. For larger flow of water, what type of propellers can be used?
a) Pelton turbines
b) Francis turbines
c) Propeller turbines
d) Multi jet turbines

View Answer

Answer: c [Reason:] For water having larger flow, the type of turbines that are suitable is propeller turbines. So, the propeller turbines are comes under the category of reaction turbines.

12. ___________ are like a wind turbines immersed in water and used to extract power from large flow of water.
a) River current turbines
b) Cross flow turbines
c) Under shoot turbines
d) Water wheel turbines

View Answer

Answer: a [Reason:] River current turbines are like wind turbines immersed in water and used to extract power from the large flow of water in the river or stream of water.

13. The __________ in the river bed directs the water to a settling tank.
a) large dam
b) Small dam
c) Weir
d) Canal

View Answer

Answer: b [Reason:] The small dam in the river bed directs the water to a settling tank. The settling tank is also called as weir. The canal is in between the weir and screen.

14. __________ flows into a canal.
a) Mineral water
b) Impure water
c) Clean water
d) Dirty water

View Answer

Answer: c [Reason:] The weir allows the silt to settle out of the water and the clean water then flows into the canal or pipe to a settling tank called fore bay.

15. The fore bay is sited above the _________
a) Weir
b) Screen
c) Canal
d) Power house

View Answer

Answer: d [Reason:] The fore bay is sited above the power house. The canal or pipe is fairly long. The output from the fore bay has a screen to trap slit and floating debris.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. Ion exchange process is also called as ___________
a) Permutit’s process
b) Demineralization
c) Zeolite process
d) Lime soda process

View Answer

Answer: b [Reason:] Ion exchange process is also called as the demineralization. The zeolite process is otherwise called as the ion exchange process.

2. The operational cost of the ion exchange process is __________
a) High
b) Low
c) Very high
d) Very low

View Answer

Answer: b [Reason:] The capital cost of the ion exchange process is very high. The operational cost of the ion exchange process is about low.

3. The hardness in the ion exchange process is reduced to ___________
a) 0-1ppm
b) 0-2ppm
c) 0-3ppm
d) 0-4ppm

View Answer

Answer: b [Reason:] The hardness of the ion exchange process is reduced to 0 to 2ppm. It is very effective method to reduce the hardness of the water.

4. The total __________ are removed completely in the ion exchange process.
a) Dissolved gases
b) Dissolved solids
c) Dissolved solvents
d) Dissolved other impurities

View Answer

Answer: b [Reason:] The total dissolved solids are removed completely in the ion exchange process. In lime soda process, the total dissolved solids are reduced only.

5. In ion exchange process, the iron and manganese ions are removed from the water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In ion exchange process, not only iron and manganese ions are removed from the water but also all the cations are removed.

6. Water softened during __________ method will be ideal in boilers.
a) Zeolite method
b) Lime soda method
c) Demineralisation method
d) Permutit’s process

View Answer

Answer: b [Reason:] Water softened during the demineralisation method is completely free from all the impurities and flaws. So, that the water after the softening by this method will be ideal for boilers.

7. Ion exchange process is the clean process because it has___________
a) Sludge formation
b) No sludge formation
c) Little sludge is formed
d) Other precipitates are formed

View Answer

Answer: b [Reason:] In ion exchange process, there is no formation of sludge. So, it is called as the clean process.

8. The regeneration of acids and alkalis in ion exchange process is __________
a) Cheaper
b) Costlier
c) Time taking
d) Hard process

View Answer

Answer: b [Reason:] The one of the disadvantages of the ion exchange process is the regeneration of the acids and alkalis in ion exchange process is costlier.

9. In ion exchange process, the cation exchange resin is generated by passing ____________
a) Acids
b) Dilute acids
c) Alkalis
d) Dilute alkalis

View Answer

Answer: b [Reason:] In ion exchange process, the cation exchange resin is generated by passing the dilute acids. The anion exchange resin is generated by passing alkali.

10. In case of the zeolites, ion exchange process do not function properly because of the __________
a) Turbidity
b) Suspended matter
c) Turbidity and suspended matter
d) Neither turbidity nor suspended matter

View Answer

Answer: c [Reason:] In case of zeolites, ion exchange process do not function properly because of the turbidity and suspended matter as they send to cover the surface of the resin.

11. The initial equipment in the ion exchange process is ___________
a) More
b) Less
c) Very less
d) Very high

View Answer

Answer: a [Reason:] The initial equipment in the ion exchange process is more. Continuous supply of softened water can be made available by providing storage facilities.

12. The residual hardness after the treatment of water is about __________
a) 1 ppm
b) Less than 1ppm
c) 2 ppm
d) Less than 2pmm

View Answer

Answer: d [Reason:] The residual hardness after the treatment of the water is about less than 2ppm. So, they are suitable for the high pressure boilers.

13. The continuous supply of soft water can be provided by having ____________
a) Storage facilities
b) Required amount of ppm
c) High pressure boilers
d) 1ppm

View Answer

Answer: a [Reason:] The continuous supply of soft water can be provided by having storage facilities and also two columns of each resin.

14. The cost of the resins used in the ion exchange process is _________
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Depends on water

View Answer

Answer: a [Reason:] The cost of the resins used in the ion exchange process is high and the regeneration of the resins in also a costly process.

15. The mineral free water is not used in __________
a) Pharmaceuticals
b) Cosmetics
c) Explosives
d) Drinking

View Answer

Answer: d [Reason:] In drinking water some minerals must be present. In pharmaceuticals, cosmetics, explosives and in other manufacturing processes, the mineral free water is used.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. The cost of the lime soda process is _________
a) Less
b) High
c) Very high
d) Moderate

View Answer

Answer: a [Reason:] The cost of the lime soda process is less and the operational cost of the lime soda process is high.

2. ___________can be used for the turbid water.
a) Soap titration process
b) Zeolite process
c) Ion exchange process
d) Lime soda process

View Answer

Answer: d [Reason:] Lime soda process can be used for the turbid water. The lime soda process removes the hardness of the water steps wise by treating with different chemicals.

3. Hardness of the water in the lime soda process is reduced to __________
a) 10-15ppm
b) 15-30ppm
c) 30-35ppm
d) 35-40ppm

View Answer

Answer: b [Reason:] Hardness of the water in the lime soda process is reduced to 15-30ppm. The lime soda process involves the conversion of the soluble complexes into the insoluble precipitates.

4. Total dissolved solids in the lime soda process is _________
a) Reduced
b) Not reduced
c) Remains same
d) Slightly reduced

View Answer

Answer: a [Reason:] Total dissolved solids in the lime soda process is reduced. It really works well for eliminating every complex element that cause the hardness of the water.

5. For avoiding the reduction of the residual hardness, incomplete precipitation and slow reaction, The reaction is carried out at __________ temperature.
a) 30-40oC
b) 40-50oC
c) 50-60oC
d) 60-70oC

View Answer

Answer: c [Reason:] For avoiding the reduction of the residual hardness, incomplete precipitation and slow reaction, The reaction is carried out at 50-60oC temperature.

6. Lime soda process removes _________ from the water.
a) Minerals
b) Mineral acids
c) Mineral alkaline
d) Mineral complexes

View Answer

Answer: b [Reason:] Lime soda process removes the mineral acids from the water. The cold soda lime, hot soda lime and continuous soda lime process are other processes to remove the hardness.

7. Batch process is only used for removing the hardness of the water on _________
a) Small scale
b) Large scale
c) Industrial purposes
d) Irrigation purposes

View Answer

Answer: a [Reason:] Batch process is only used for the removing the hardness of the small scale. The Continuous soda lime process is is used for the industrial purposes.

8. The amount of coagulate if added in the hot lime soda process is __________
a) High
b) Low
c) Very high
d) Very low

View Answer

Answer: d [Reason:] The amount of coagulate if added in the hot lime soda process is very low. The chemical reaction takes place faster and precipitation takes place faster.

9. The final hardness of the water after treating by the hot lime soda process is about __________
a) 10-15ppm
b) 15-20ppm
c) 20-25ppm
d) 25-30ppm

View Answer

Answer: c [Reason:] The final hardness of the water after treating by the hot lime soda process is about the 20-25ppm. In very less time the water is treated in this method.

10. Due to heating at high temperature in the hot lime soda process reduces the __________
a) Time for treating
b) Energy
c) Corrosion of boiler
d) Cost

View Answer

Answer: c [Reason:] Due to heating at high temperature in the hot lime soda process reduces the corrosion of boilers. The heating is done to remove the dissolved gases in the water.

11. Lime soda process does not involve steps.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] Lime soda process involves the steps like filtration, settling of precipitates, coagulation and removal of sludge.

12. In hot lime soda process, the bacteria in water is reduced to the minimum due to the _________
a) High temperature
b) Faster reactions
c) Slow reactions
d) Low temperature

View Answer

Answer: a [Reason:] In hot lime soda process the bacteria count in water is reduced to the minimum due to the high temperatures that are applied to the water during the process.

13. In batch process, when the tank gets filled then it indicates that ____________
a) To stir more
b) Softening is completed
c) To add the catalyst
d) To add the lime

View Answer

Answer: b [Reason:] In batch process, when the tank gets filled then it indicates that the softening of the water is completed. Two tanks are used for construction in batch process.

14. Reagent used in the lime soda process is _______
a) Regenerated
b) Not regenerated
c) Regenerated depending on the hardness
d) Regenerated some times

View Answer

Answer: b [Reason:] Reagent used in the lime soda process is can not be regenerated. The high temperatures are applied in this process.

15. In lime soda process, the change in the hardness of the water needs ________
a) Change in dose of lime
b) Change in dose of soda
c) Change in dose of lime and soda
d) Change in dose either lime or soda

View Answer

Answer: c [Reason:] In lime soda process, the change in the hardness of the water needs the change in the dose of the lime and soda.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. The lowest temperature at which the oils gives enough vapour.
a) Pour point
b) Cloud point
c) Flash point
d) Fire point

View Answer

Answer: c [Reason:] The lowest temperature at which the oil gives the enough vapour is flash point. Cloud point is the temperature expressed in multiples of 1oC at which the haze of the wax crystal appears when the oil is cooled under prescribed conditions.

2. The fire point is the lowest temperature at which the vapour of oil burns continuously for at least ________ when a small flame is brought near to it.
a) 1 Second
b) 2 Seconds
c) 4 Seconds
d) 5 Seconds

View Answer

Answer: d [Reason:] The fire point is the lowest temperature at which the vapour of oil burns continuously for at least 5seconds when a small flame is brought near to it. The flash point means the at lowest temperature the oil gives enough vapour and flashes out is called flash point.

3. The fire point of an oil is about ________ higher than the flash point.
a) 5-10oC
b) 5-20oC
c) 5-30oC
d) 5-40oC

View Answer

Answer: d [Reason:] The fire is point of an oil is usually greater than the flash point of it. The fire point of oil is about 5-40oC higher than the flash point.

4. The lubricating oil is volatilises then the formed vapour _____
a) Must be less
b) Must be high
c) Non- inflammable
d) Flammable

View Answer

Answer: c [Reason:] Many times the lubricant in use must face the high temperatures. The good lubricating oil must not volatilises even if volatilises its vapours should not catch the fire.

5. Pensky -Marten’s apparatus is used to find out the ________
a) Cloud point
b) Pour point
c) Flash point
d) Fire point

View Answer

Answer: c [Reason:] Pensky -Marten’s apparatus is used to find out the flash point of the lubricating oil at the temperature in between the 80-3700C.

6. Oil cup in Pensky-marten’s apparatus is made with __________
a) Brass
b) Iron
c) Copper
d) Steel

View Answer

Answer: a [Reason:] Oil cup in Pensky-marten’s apparatus is made with the brass. Brass does not undergo rusting. The oil cup is made with metals that do not undergo rusting. Iron, copper and steel undergo rusting and having equivalent conductivity.

7. The location of the cup in air bath can be known using __________
a) Flange
b) Leaver
c) Shutter
d) Pilot burner

View Answer

Answer: a [Reason:] The location of the cup in air bath can be known using the flange. The cup is supported by a flange over heating vessel such a way that there is clearance between them.

8. Flame exposure device is connected with _______
a) Flange
b) Shutter
c) Pilot burner
d) Oil cup

View Answer

Answer: b [Reason:] Flame exposure device is connected with shutter. When the shutter is moved to open the opening in it, the flame exposure devices are dipped in the opening.

9. Transformer oils must have _________
a) More oiliness
b) More viscosity
c) Good dielectric strength
d) Low dielectric strength

View Answer

Answer: c [Reason:] The transformer oils must be filtered and dried properly before they put into use because any moisture in them may damage the device or leads to short circuits. The dielectric oils must have good dielectric strength.

10. For refrigerator system, the oils with the low viscosity, high cloud point and low pour point are used.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] For refrigerator system, the oils with the low viscosity, low cloud point and low pour point are used. Mostly, these characteristics are seen in naphthalene-base oils. So, they are used for these purposes.

11. The maximum pour-point requirements for refrigerator system are about ________ for lightest grade.
a) -10oF
b) -20oF
c) -30oF
d) -40oF

View Answer

Answer: d [Reason:] The maximum pour point requirements for refrigerator system is about -40oF for lightest grade. For the heaviest grade the maximum pour point is about -13oF.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. Tidal power is taken from earth’s __________ tides.
a) Sea
b) Oceanic
c) Other water sources
d) River

View Answer

Answer: b [Reason:] Tidal power is taken from earth’s oceanic tides. The ocean tides will serve as good energy sources. They are in good use for the generation of electricity.

2. The tidal forces are ______________ in gravitational attraction exerted by celestial bodies.
a) Aperiodic variations
b) Periodic variations
c) Continuous
d) Discrete

View Answer

Answer: b [Reason:] The tidal forces are periodic variations in gravitational attraction exerted by celestial bodies. These forces create the corresponding motions or currents in the world oceans.

3. Due to ________ the bulge is created in the water level.
a) weak attraction forces
b) Vanderwals forces
c) Wave currents
d) Strong attraction forces

View Answer

Answer: d [Reason:] Due to strong attraction forces, the bulge is created in the water level of the ocean bodies. These turns into the turbines to generate power.

4. The bulge in water will increases the sea level _________
a) Temporarily
b) Permanently
c) Only for seconds
d) Only for a minute

View Answer

Answer: a [Reason:] The bulge in water will increase the sea level temporarily. The bulge is due to the strong attraction forces.

5. In how many types the tidal power is generated?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: d [Reason:] The tidal power can be generated in four types. They are: 1.tidal steam generator, 2. tidal barrage method, 3. dynamic tidal power method and 4. tidal lagoon method.

6. The kinetic energy is used to make power in __________ method.
a) Tidal lagoon method
b) Dynamic tidal power
c) Tidal barrage method
d) Tidal steam generator

View Answer

Answer: d [Reason:] The tidal steam generator is the method which uses the kinetic energy to generate the electricity. They use the kinetic energy of the moving water to turn turbines similar way as wind power turbines.

7. The both potential and kinetic energy is used in _________ method.
a) Dynamic tidal power
b) Tidal lagoon method
c) Tidal barrage method
d) Tidal steam generator

View Answer

Answer: a [Reason:] The both potential and kinetic energies of the flowing water is used to make the power. The dynamic tidal power method uses both the methods.

8. The tidal barrage method uses kinetic energy and tidal lagoon method uses potential energy to produce electricity.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The above statement is false because the tidal barrage method uses potential energy to produce the electricity and the tidal lagoon method uses the potential method as well.

9. The turbines in the tidal steam generator are placed at ___________ of water column.
a) Bottom
b) Top
c) Right side
d) Left side

View Answer

Answer: a [Reason:] The turbines in the tidal steam generator are placed at bottom of the water column. These turbines can be horizontal, vertical, open or ducted.

10. The potential energy is turned into _________ energy in tidal barrage method.
a) kinetic energy
b) Mechanical energy
c) Chemical energy
d) Static energy

View Answer

Answer: b [Reason:] The potential difference between the high tide and low tide is utilized to produce electricity. The potential energy is turned into mechanical energy in tidal barrage method.

11. The reservoirs that are similar to the tidal barrages are created in tidal lagoon method and those are called as __________
a) Lagoons
b) Wells
c) Pots
d) Tanks

View Answer

Answer: a [Reason:] In tidal lagoon method the reservoirs are similar to the tidal barrages are created. They are called as lagoons.

12. The pumping of lagoon will flatten out the _________
a) Tides
b) Power output
c) Water
d) Low tides

View Answer

Answer: b [Reason:] The pumping will flatten the power output. So, the lagoons can be in double format without pumping.

13. The ___________ is used for pumping.
a) Solar energy
b) Tidal energy
c) Wind energy
d) Static energy

View Answer

Answer: a [Reason:] The solar energy is used for pumping. The four turbines are placed at the area with high tidal movements.