Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. The process of gaining of electrons by metal ions with discharge of metal is called __________
a) De-electronation
b) Electronation
c) Reduction
d) Cathode

View Answer

Answer: a [Reason:] The process of gaining of electrons by metal ions with discharge metal is called de-electronation or oxidation or anode.

2. The anode of the galvanic cell has __________
a) Positive polarity
b) Negative polarity
c) No polarity
d) Neutral

View Answer

Answer: b [Reason:] The anode of the galvanic cell has the negative polarity because the electrons leave the cell from it.

3. The e.m.f of Daniel cell is __________
a) 1.02V
b) 1.00V
c) 1.09V
d) 2V

View Answer

Answer: c [Reason:] The electro motive force of the Daniel cell is 1.09V. The emf equation of the Daniel cell is given by Zn + Cu++ →Zn++ + Cu.

4. According to the convention, the Daniel cell is represented as ________
a) Zn l ZnSO4 ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt
b) Zn l ZnSO4 ll Cu l CuSO4 , E = 1.09 volt
c) ZnSO4 l Zn ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt
d) Zn l ZnS ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt

View Answer

Answer: a [Reason:] According to the convention, the Daniel cell is represented as Zn l ZnSO4 ll CuSO4 l Cu, E = 1.09 volt. Here E is the emf of the cell.

5. Which of the following is the correct reaction at anode?
a) Zn→Zn+2 + 2e
b) Zn→Zn+ + e
c) Cu+2+ 2e → Cu
d) Cu++ e → Cu

View Answer

Answer: a [Reason:] The reaction at anode can be given by Zn→Zn+2 + 2e. The reaction at cathode Cu+2+ 2e → Cu.

6. Electronation is also called as ___________electrode.
a) Oxidation
b) Reduction
c) Electrifying
d) Electro chemical cell

View Answer

Answer: b [Reason:] Electronation is reverse process of gaining electrons by metal ions that means reduction electrode or cathode.

7. The movement of electrons in Daniel cell is from _________ to _________
a) Zn to Cu
b) Cu to Zn
c) Zn to Ca
d) Ca to Zn

View Answer

Answer: a [Reason:] The movement of the electrons in Daniel cell is from zinc to copper. It produces the current in the circuit and the net chemical change described as the cell reaction.

8. In Daniel cell, the two electrodes are separated by salt bridge.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In Daniel cell the anode and cathode are separated by the salt bridge.from a solution of zinc sulphate and and copper sulphate solutions.

9. Decrease in free energy can be given by -ΔG= __________
a) nFE
b) n/FE
c) nF/E
d) F/nE

View Answer

Answer: a [Reason:] Decrease in free energy can be given by -ΔG= nFE where n= valency of ion, E= emf of cell and F=faraday.

10. Generally electrode potential refers to __________
a) Reduction potential
b) Oxidation potential
c) Electron potential
d) Cannot be determined

View Answer

Answer: a [Reason:] Generally, the electrode potential refers to the reduction potential. The reduction potential can be expressed in terms of oxidation potential by placing negative symbol before it.

11. Electrolytes obey __________ to the some extent as metallic conductors.
a) Specific conductance
b) Ohms law
c) Molecular conductance
d) Equivalent conductance

View Answer

Answer: b [Reason:] Electrolytes obey ohms law to some extent as metallic conductors. The current I flowing is equal to the ratio of electromotive force to the resistance.

12. The strength of the current is measured in terms of ___________
a) Coulombs
b) Joules
c) Amperes
d) Ohms

View Answer

Answer: c [Reason:] The strength of the current is measured by amperes. The ampere is defined as the current which deposits 0.001118g of silver per second from a 15% solution of silver nitrate in a voltameter of definite directions.

13. The quantity of current passing through a conductor is expressed in terms of __________
a) Joules
b) Coulombs
c) Amperes
d) Ohms

View Answer

Answer: b [Reason:] The quantity of current passing through a conductor is expressed in terms of coulombs. It is the product of current strength and time.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. Calculate the GCV and NCV of a fuel from the following data. Volume of the fuel burnt at STP is 0.08m2.Weight of the water used for cooling is 24kg.Temperature of inlet and outlet water is 25oC. and 30oC respectively. Weight of water obtained by steam condensation is 0.02kg.
a) 1234.50cal/g
b) 1353.25cal/g
c) 1225.50cl/g
d) 1335.25cal/g

View Answer

Answer: b [Reason:] For calculating the GCV of the coal use the formula GCV=w (T2-T1)/V, where w=weight of water and v=volume of fuel burnt. Substitute the corresponding values and we know that NCV is given by NCV=GCV – [(M/V)587], M is the weight of the water obtained by steam.

2. Calculate the HCV and NCV of the coal for the following data.
Weight of the coal=0.8g
Water equivalent of calorimeter=460g
Weight of the water=2600g
Rise in temperature=2.42oC
Cooling corrections=0.052oC
Fuse wire corrections=10 calories
H=6% and assume latent heat of steam=600cal/g.
a) 9131.4cal/g
b) 9113.6cal/g
c) 9800cal/g
d) 9220cal/g

View Answer

Answer: a [Reason:] We know the formula for HCV and that is [(W+w) (t2-t1+cooling corrections)/x]-fuse wire corrections there W is the weight of the water and w is the water equivalent and t2 and t1 are the final and initial temperatures. Substitute the values to get the HCV and for NCV=HCV – (0.09H*latent heat of steam).

3. A sample of coal containing the following elements:
C=90%; H=5%; ash=4%; weight of the coal burnt=0.90g; weight of the water taken=600g; water equivalent of bomb calorimeter=2000g; rise in temperature=2.48oC; fuse wire correction=10cal; cooling correction=0.02oC; acid correction=50 cal. Calculate net and GCV of coal in cal/g. Assume latent heat of steam is 580cal/g.
a) HCV=7155.55cal/g; NCV=6894.55cal/g
b) HCV=6894.55cal/g: NCV=7155.55cal/g
c) HCV=7171.2cal/g; NCV=6889.2cal/g
d) HCV=6889.2cal/g; NCV=7171.2cal/g

View Answer

Answer: a [Reason:] For HCV we can use the formula HCV= (W+w) (t2-t1+cooling corrections)-(acid + fuse corrections)/weight of the fuel. So, the NCV can be given by subtracting the 0.09H*latent heat of steam from HCV.

4. Calculate the weight and volume of air required for the complete combustion of 2kg of carbon.
a) weight of air=5000g;volume of the air=17000l
b) weight of air=17000g;volume of the air=15000l
c) weight of air=5330g;volume of the air=17766.66l
d) weight of air=8220g;volume of the air=1555.45l

View Answer

Answer: c [Reason:] For calculation first the reaction is C+O2 → CO2.For this equation 12 kg of c requires 32kg of oxygen for combustion then find for 2kg of carbon dioxide. At NTP 1g mole of oxygen occupies 22.4l then calculates for the weights of carbons that has calculated before then find volume of air by knowing that 100 parts of air contains 21 parts of oxygen.

5. The coal sample contains=80%;H=4%;O=2%;N=12%;S=2%, the remainder is ash and then calculate the volume of air required for perfect combustion of 1kg of fuel assuming STP conditions.
a) weight of oxygen required=10.65kg;volume of the oxygen=8725l
b) weight of oxygen required=11.25kg;volume of the oxygen=8500l
c) weight of oxygen required=11.25;volume of the oxygen=8200l
d) weight of oxygen required=10.65kg;volume of the oxygen=8166.6l

View Answer

Answer: d [Reason:] The total weight of oxygen required for combustion is calculated by taking every component equation. It will be 2.45kg and then calculate the volume of oxygen. At STP conditions 32g of oxygen occupies 22.4l volume. Calculate for 2450g and then find weight of oxygen required as we know 100kg of gas requires 23kg of oxygen.

6. CO=40%, H2=12%, CO2=6%, CH2=2%, N2=50% are the components in the coal. What will be the composition of the dry flue gas, if the 50% excess air was used for burning 100m3 of gas?
a) CO2=14.9%,N2=80%,O2=5.2%
b) CO2=12.2%,N2=70.8%,O2=6.5%
c) CO2=14.9%,N2=79.9%,O2=5.2%
d) CO2=13%,N2=77%,O2=75

View Answer

Answer: c [Reason:] Form a table formulating the actual components in 100m3, combination reactions and volume required and % of dry gas. Find total volume of gas. Later calculate the volume of oxygen in excess air by calculating the volume of dry products. Add the dry products combinations to get the total products combination and then calculate the carbon dioxide, nitrogen and oxygen percentages.

7. Which of the following releases less amount of carbon dioxide per unit of energy?
a) Coal
b) Oil
c) LPG
d) Petrol

View Answer

Answer: b [Reason:] Oil releases very less amount of carbon dioxide when compared to coal, LPG and petrol but it also has very small calorific values when compared to those fuels and less efficient.

8. Which of the following is not the constitute of CNG?
a) ethane
b) propane
c) isobutane
d) CO

View Answer

Answer: c [Reason:] Isobutane is also called as LPG is not the constitute of the CNG. Ethane, propane and other gases like nitrogen, CO are the constituents of the CNG.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. A fullerene is any molecule composed entirely of the carbon not in the form of hollow ________
a) Sphere
b) Tube
c) Ellipsoid
d) Cuboid

View Answer

Answer: d [Reason:] A fullerene is any molecule composed entirely of carbon not in the form of cuboid. Generally, the fullerenes are in the form of spherical, ellipsoid or tube.

2. Spherical fullerenes are otherwise called as ________
a) Bucky balls
b) Soccer balls
c) Cricket balls
d) Tennis balls

View Answer

Answer: a [Reason:] Spherical fullerenes are otherwise called as the bucky balls. They resemble to the balls used in soccer. They are similar in structure to graphite.

3. The fullerenes are composed with _________
a) Graphene sheets
b) Graphite
c) Lead
d) Other carbon materials

View Answer

Answer: a [Reason:] The fullerenes are composed with stalked graphene sheets. The fullerenes are similar to the structure of graphite. The only difference is they can be n sphere, tube or ellipsoid but graphene is layers.

4. In fullerenes, the graphene sheets are linked with ________
a) Hexagonal rings
b) Octagonal rings
c) Trigonal rings
d) Decagonal rings

View Answer

Answer: a [Reason:] The fullerenes are composed with the stalked graphite sheets that are linked with the hexagonal ring. They may also be linked with the pentagonal and heptagonal rings sometimes.

5. The first molecule was prepared in ___________
a) 1988
b) 1985
c) 1996
d) 1982

View Answer

Answer: c [Reason:] The first molecule was prepared in 1985 by Richard Smalley etal at rice university, USA. They were awarded with noble prize in 1996. The name fullerene is given as homage to buckminister fullerene.

6. The smallest bucky ball cluster is _________
a) C6
b) C8
c) C10
d) C20

View Answer

Answer: d [Reason:] The smallest bucky ball cluster is C20. It is the unsaturated version of the dodecahedrane. The most common bucky ball is the C60.

7. Hollow tubes of very small dimensions are called as _____________
a) Mega tubes
b) Carbon nano tubes
c) Bucky ball clusters
d) Polymers

View Answer

Answer: b [Reason:] Hallow tubes of very small dimensions are called the carbon nano tubes having single or multiple walls. Potential applications are in electronic industry.

8. The fullerenes that are larger in diameter than nano tubes and having walls of different thickness are ____________
a) Mega tubes
b) Carbon nano tubes
c) Bucky ball clusters
d) Polymers

View Answer

Answer: a [Reason:] The fullerenes that are larger in diameter than the nano tube and having walls of different thickness are mega tubes. They are having different sizes.

9. Mega tubes are used for __________
a) Transport
b) Chemical industries
c) Laboratories
d) Preparation of compounds

View Answer

Answer: a [Reason:] Mega tubes are used for the transport potentially. They are a variety of molecules of different sizes. They are larger than the nano tubes.

10. The chain, two dimensional and three dimensional polymers are formed under ______
a) Vacuum
b) High pressure
c) Low pressure
d) No pressure

View Answer

Answer: b [Reason:] The chain, two dimensional and three dimensional polymers are formed under high pressure. The high temperature is also maintained to form the polymers.

11. Spherical particles based on the multiple layers surrounding a buck ball core is called ___________
a) Nano onions
b) Nano particles
c) Nano clusters
d) Nano materials

View Answer

Answer: a [Reason:] Spherical particles based on the multiple layers surrounding a buck ball core are called nano onions. These are proposed mostly for lubricants.

12. The buckminister fullerene is naturally occurring element found in ________
a) Earth
b) Soot
c) Smoke
d) Fog

View Answer

Answer: b [Reason:] Buckminister fullerene is the smallest fullerene molecule containing pentagonal and hexagonal rings. They are natural elements and found first in soot.

13. The structure of C60 is called as _______
a) Isohedron
b) Truncated isohedron
c) Trigonal
d) Trigonal bipyramidal

View Answer

Answer: b [Reason:] The structure of C60 is called as truncated isohedron. This resembles a foot ball structure. It consists of pentagons and hexagons linkage.

14. The vander-waals diameter of C60 is ________
a) 1.1nm
b) 1.2nm
c) 1.3nm
d) 1.4nm

View Answer

Answer: a [Reason:] The vander-waals diameter of C60 is 1.1nm. There are twenty hexagons and twelve pentagons in the structure of the buckminister fullerene.

15. The bond length of the C60 is ________
a) 1.1 Ao
b) 1.2 Ao
c) 1.3 Ao
d) 1.4 Ao

View Answer

Answer: d [Reason:] The bond length of the buckminister fullerene is about 1.4 Ao. The silicon bucky balls are created around the metal ions.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. The geothermal energy is the ________ from the earth.
a) Heat
b) Light
c) Photons
d) Protons

View Answer

Answer: a [Reason:] The geothermal energy means the heat from the earth. The name geothermal itself has the meaning. The word geo means the earth and thermal means heat.

2. Resources of geothermal energy range from shallow ground to hot water.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Resources of the geothermal energy range from shallow ground to hot water and hot rock found few miles beneath the earth’s surface and deeper extremely high temperature molten rock called magma.

3. The first geothermal electricity was produced in Italy in ________
a) 1903
b) 1901
c) 1902
d) 1904

View Answer

Answer: d [Reason:] The first geothermal electricity was produced in Italy in1904. The geothermal energy is also used to produce the electricity.

4. How much deep the earth should be drilled for reservoirs?
a) 1Km
b) 1.5Km
c) 1.6Km
d) 1.7km

View Answer

Answer: c [Reason:] The earth is drilled up to 1.6km deep mostly. Some times more than that under ground reservoirs is to tap stream and very hot water.

5. The hot water from the ground is used to ________
a) Turn turbines
b) Heat water
c) Heat turbines
d) Heat machinery

View Answer

Answer: a [Reason:] The hot water from the ground is used to turn turbines. The turbines drive the electricity generators. Thus the electricity is produced.

6. How many types of geothermal power plants are there?
a) 2
b) 4
c) 5
d) 3

View Answer

Answer: d [Reason:] There are three types of geothermal power plants. They are dry steam geothermal power plant, flash geothermal power plant and binary geothermal power plant.

7. Dry steam geothermal energy generator takes steam out of __________ in the ground.
a) Fractures
b) Rocks
c) Magma
d) Water

View Answer

Answer: [Reason:] Dry steam geothermal energy generators takes steam out of fractures in the ground. It is used to turn turbines directly and produces the electricity.

8. Flash geothermal power plants turns the high pressure hot water into___________
a) Low pressure hot water
b) Low pressure cool water
c) High pressure hot water
d) High pressure hot water

View Answer

Answer: b [Reason:] In flash geothermal power plants takes the high pressure hot water from the ground and turns it into the low pressure cool water. The steam that is produced is used to drive the turbine.

9. Binary geothermal power plants, the hot water is passed by a secondary fluid with less boiling point than ____________
a) Water
b) 0oC
c) 50oC
d) 100oC

View Answer

Answer: a [Reason:] Binary geothermal power plants, the hot water is taken from the ground and the secondary fluid is passed with much lees boiling point than that of the water taken from the ground.

10. Most of the future geothermal power plants will be of ____________ type.
a) Dry stream geothermal plants
b) Flash geothermal plants
c) Binary geothermal plants
d) Neither dry stream nor flash

View Answer

Answer: c [Reason:] Most of the future geothermal power plants will be of binary type. It uses the secondary fuel having lees boiling point than water and very efficient method.

11. Unlike other power plants, in geothermal power plants no __________ is burned.
a) Kerosene
b) Petrol
c) Bio gas
d) Fossil fuel

View Answer

Answer: d [Reason:] Unlike other power plants, in geothermal power plants no fossil fuel is burned. So, there is no emission of CO2 and other gases and conversion.

12. The hot water is sent into the ________
a) Pipe
b) Vapour
c) Valve
d) Heat exchanger

View Answer

Answer: d [Reason:] The hot water is sent into the heat exchanger. It turns the hot water into vapour. The hot water is taken into the hot rocks, ocean surface and ocean thermal.

13. The __________ is used to turn the power into AC.
a) Turbine
b) Heat exchanger
c) Synchronous generator
d) Valve

View Answer

Answer: c [Reason:] The synchronous generator is used to turn the direct current power into the alternating current. There is a speed control of vapour in between the valve and synchronous generator.

14. The cooling water is again sent into __________
a) Valve
b) Heat exchanger
c) Turbine
d) Condenser

View Answer

Answer: d [Reason:] The cooling water is again sent into the condenser. So, that water can be used again through pump into heat exchanger.

15. From how many ways we can take the geothermal energy?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The geothermal energy takes the three types of sources. They are hot rocks, ocean surface and ocean thermal are the three main sources of geothermal energy.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. Graphite has layered _________ structure.
a) Three dimensional structure
b) Pyramidal
c) Planar
d) Bipyramidal

View Answer

Answer: c [Reason:] Graphite has layered planar structure. The individual layers are called as graphene. In each layer is arranged in the honey comb lattice.

2. The distance between the planes of the graphite is _________
a) 0.876nm
b) 0.223nm
c) 0.124nm
d) 0.335nm

View Answer

Answer: d [Reason:] The distance between the planes is 0.335nm. Atoms in the plane are bonded covalently with three of the four potential bonding sites satisfied.

3. Bonding between the layers is _________
a) Strong
b) Weak
c) Very tightly bonded
d) Not bonded

View Answer

Answer: b [Reason:] Bonding between the layers is weak vander waals forces. The covalent bonds are present in between the atoms of the planes.

4. The graphite is _________ anisotropic.
a) Highly
b) Lightly
c) Not
d) Very less

View Answer

Answer: a [Reason:] The graphite is highly anisotropic. Since the phonons propagate quickly along the tightly bound planes but are slower to travel from one place to another.

5. In oxygen containing atmospheres, the graphite readily converted into _________
a) Carbon-monoxide
b) Carbondioxide
c) Carbonmonosulphide
d) Carbon-disulphide

View Answer

Answer: b [Reason:] In oxygen containing atmospheres, the graphite readily converted into carbondioxide at temperatures of 700oC and above.

6. Graphite is used in the arc lamp electrode.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Graphite is a good conductor of electricity. It conducts electricity due its large de localisation of electrons. So, Graphite is used in the arc lamp electrodes.

7. The graphite undergoes ________ corrosion in stainless steel.
a) Microbial corrosion
b) Crevice corrosion
c) Pitting corrosion
d) High temperature corrosion

View Answer

Answer: c [Reason:] The graphite undergoes pitting corrosion in stainless steel. The creation of the small holes on the surface of the metal is called pitting corrosion.

8. The graphite is __________
a) Paramagnetic
b) Diamagnetic
c) Ferromagnetic
d) Ferrimagnetic

View Answer

Answer: b [Reason:] The graphite is diamagnetic. It will float in the mid air above the strong magnet. Sometimes graphite loses its lubricating properties.

9. Graphite is also called as______
a) White lead
b) Black lead
c) White coal
d) Black coal

View Answer

Answer: b [Reason:] The graphite is also called as black lead. It has another name called as the plumbago. It is used in its massive mineral form.

10. Natural graphite is mostly used in_________
a) Refrigerators
b) Laboratories
c) Catalyst
d) Fuel

View Answer

Answer: a [Reason:] The graphite is used mostly in refrigerators. It is also used in batteries, steel making, expanded graphite, brake linings, foundry facings and lubricants.