Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. How many types of lubricants are there on basis of the shear strength?
a) 5
b) 3
c) 4
d) 2

View Answer

Answer: c [Reason:] There are four types of lubricants according to the classification on the basis of the shear strength. They are solid, liquid, semi-solid and gaseous lubricants. Shear strength is the strength against the structural failure of the component.

2. In solid lubricants, the _____ will be low.
a) coefficient of friction
b) calorific value
c) stability
d) cleanliness

View Answer

Answer: a [Reason:] The coefficient of friction will be low for the solid lubricants and it is one of the disadvantages of the solid lubricants. They are stable at high temperatures also. Cleanliness of the solid lubricants is also high.

3. One of the advantages of the solid lubricants is ______
a) unstable in radiation
b) high coefficient of friction than liquid lubricants
c) low coefficient of friction
d) permit equipment is simple

View Answer

Answer: d [Reason:] The permit equipment is simple so that it can be carried anywhere very easily. Normally, the coefficient of friction of the solid lubricant is low and it is a disadvantage. Another disadvantage is it is unstable in radiation.

4. Which of the following are the disadvantages of solid lubricants?
a) poor heat dissipation
b) more effective even at high pressures
c) high resistance to detoriation
d) permit equipment is heavy

View Answer

Answer: a [Reason:] One of the disadvantages of the solid lubricants is poor heat dissipation. They have more ability to perform well at the high load too(under high pressures).

5. Powder of a solid lubricant delivered to the ______
a) rubbing area
b) composite material
c) film
d) surface

View Answer

Answer: a [Reason:] The powder of the solid lubricant is delivered to the rubbing area that means dry lubrication and it has good adhesiveness. Composite coating consists of the particles of a solid lubricant and dispersed throughout matrix.

6. The crystal lattice of the inorganic lubricants has a _____ forming thin parallel planes.
a) octagonal rings
b) hexagonal rings
c) pentagonal rings
d) trigonal rings

View Answer

Answer: b [Reason:] The crystal lattice structure of the inorganic lubricants has hexagonal rings forming thin parallel planes. Within the plane each atom is strongly bonded with covalent bonds. Each plane is bonded by weak vaanderwal forces.

7. Which of the following is not the inorganic lubricant?
a) WS2
b) TiTe2
c) GaS
d) Pb

View Answer

Answer: d [Reason:] Pb is the soft metal lubricant. Sulphides, selenides and telluride’s of molybdenum, tungsten, niobium, tantalum and titanium are comes under the inorganic lubricants.

8. Soft metals possess lubrication due to _____
a) low plasticity
b) high plasticity
c) no plasticity
d) moderate plasticity

View Answer

Answer: b [Reason:] The soft metals have the high plasticity as they have low shear strength. Lead, tin, bismuth, indium, cadmium and silver are the some of the examples of soft metal lubricants.

9. Coating and overlays will be done by using _________
a) inorganic lubricants
b) organic lubricants
c) soft metal
d) oxides

View Answer

Answer: c [Reason:] Soft metals are used in pure forms to produce alloys. They actually used for coatings. They are used in lead based and tin based engine bearing over lays. They are also used in the matrix composite materials.

10. Soft metal lubricants are produced by using ______
a) purifying
b) thermal spraying
c) distillation
d) electroplating

View Answer

Answer: b [Reason:] Electrotyping and the thermal spraying can be used for production of soft metal lubricants. The distillation and purifying are the processes for cleaning the liquids.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. The temperature expressed in multiples of 1oC at which the haze of the wax crystal appears when the oil is cooled under prescribed conditions is called ________
a) Pour point
b) Cloud point
c) Oxidation stability
d) Acid number

View Answer

Answer: b [Reason:] The temperature expressed in multiples of 1oC at which the haze of the wax crystal appears when the oil is cooled under prescribed conditions is called cloud point. The haze of wax crystals is also called as cloud. It appears on the walls of the jar.

2. The cloud point is the index of the ___________ temperature.
a) Lowest
b) Highest
c) Reference
d) Infinity

View Answer

Answer: a [Reason:] The cloud point is the index of the lowest temperature of its utility for certain applications. Every lubricating oil has cloud point in most of the cases it is true.

3. The cloud point is used as ______ control parameter.
a) Quantity
b) Temperature
c) Speed
d) Quality

View Answer

Answer: d [Reason:] The cloud point is used as the quality control parameter in chemical, petrochemical, personal care and other industries. Mainly it is measured in the oils.

4. Olive oil starts to solidify at __________
a) 1oC
b) 2oC
c) 3oC
d) 4oC

View Answer

Answer: d [Reason:] Olive oil starts to solidify at 4oC. In winters or at very low temperatures around 0oC, then the olive oil begins to develop white waxy clumps of solidified oil that sink to the bottom of the container.

5. The lowest temperature expressed in multiple of 2oC at which the oil is observed to flow after cooled at prescribed conditions is called pour point.
a) True
b) False

View Answer

Answer: b [Reason:] The lowest temperature expressed in multiple of 3oC at which the oil is observed to flow after cooled at prescribed conditions is called pour point. In cloud point the oil hazes into crystal but in pour point it flows.

6. Pour point indicates the _______ of lubricating oil.
a) Dissolved wax concentration
b) Total wax concentration
c) Initial wax concentration
d) Weight of the wax

View Answer

Answer: a [Reason:] Pour point indicates the dissolved wax concentration of lubricating oil. In pour point experiment two thermometers are present to measure the temperature off cooling mixture and lubricating oil.

7. In pour point experiment, the diameter of the cylindrical tube is of the diameter ____________
a) 3-3.35mm
b) 3-3.35cm
c) 3-3.35km
d) 3-35nm

View Answer

Answer: b [Reason:] In pour point experiment, the diameter of the cylindrical tube is of the diameter is 3-3.35cm. The height of the cylinder is about 11.5-12.5cm. There is mark up to which the sample must be taken.

8. Cooling bath contains suitable ________
a) Ice
b) Water
c) Cooling mixture
d) Cool water

View Answer

Answer: c [Reason:] Cooling bath contains suitable cooling mixture. It may be water sometimes but it is selected according to the lubricant. It is mainly used for cooling purposes.

9. The jacket is provided with a gasket that prevents the test jar from ______
a) Cooling
b) Heating
c) Breakage
d) Touching the jacket

View Answer

Answer: d 10.Explanation: The jacket is provided with a gasket that prevents the test jar from touching the jacket. The jacket is fitted with a disk. The jacket is of 11.5cm depth.

11. The cloudiness of the lubricant is observed for every ____
a) 1oC
b) 2oC
c) 3oC
d) 4oC

View Answer

Answer: a [Reason:] The cloudiness of the lubricant is observed for every 1oC. First the oil is taken into the jar up to the marked level. The cork is fitted and then heated and observed for cloudiness for every 1oC raise in temperature.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. Usually the polymer resin is mixed with four to ten ingredients during the fabrication to impart useful properties to the finished articles. This is called mix.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Usually the polymer resin is mixed with four to ten ingredients during the fabrication to impart useful properties to the finished articles. This is called mix. They are must and should to get good plastic.

2. __________ acts as a binder in plastics.
a) Resins
b) Plasticizers
c) Lubricant
d) Accelerators

View Answer

Answer: a [Reason:] Resins acts as the binders in plastic which holds the different constituents together. The product of polymerisation is called resins.

3. ___________ increases the flexibility of the polymer.
a) Resins
b) Catalysts
c) Lubricants
d) Plasticizers

View Answer

Answer: d [Reason:] Plasticizers are used to increase the flexibility of the polymer. It is also used to the increase of plasticity of the polymer.

4. Plasticizers are used to get the ___________ between the polymeric molecules.
a) Attraction
b) Freedom of movement
c) Pi-bond
d) Sigma bond

View Answer

Answer: b [Reason:] Plasticizers are used to get the greater freedom of movement between the polymeric molecules. Plasticizers neutralise the intermolecular forces of attraction between polymer chains.

5. Plasticizers ___________ the strength of the plastics.
a) Increase
b) Decrease
c) Do not affect
d) May increase above the room temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] Plasticizer decreases the strength of the plastics. They also decrease the chemical resistance of the plasticizers.

6. __________ makes the polymers impermeable to x-rays.
a) Strontium salts
b) Ammonium salts
c) Calcium salts
d) Barium salts

View Answer

Answer: d [Reason:] The barium salts makes the polymers impermeable to x-rays and asbestos provides heat and corrosion resistance to polymers.

7. The percentage of the fillers is up to ___________ total moulding mixture.
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%

View Answer

Answer: d [Reason:] The percentage of the fillers is up to the 50% of the total moulding mixture of the plastics. They reduce the cost of the polymers.

8. Which of the following are used as the fillers?
a) Vegetable oils
b) Camphor
c) Ester of stearic acids
d) Wood flour

View Answer

Answer: d [Reason:] Vegetable oils, camphor and ester of stearic acids are used as the plasticizers. The wood flour, ZnO, PbO are used as the fillers.

9. __________ prevent moulded article from sticking to the fabrication equipment.
a) Catalyst
b) Fillers
c) Lubricants
d) Stabilizers

View Answer

Answer: c [Reason:] Lubricants prevent moulded article from sticking to the fabrication equipment. They impart flawless and glossy finish to the products.

10. Lubricants are used to prevent the moulded article from _________
a) Rusting
b) Sticking
c) Not sticking
d) Burning

View Answer

Answer: b [Reason:] Lubricants are used to prevent the moulded article from sticking to the fabrication equipment. Lubricants make the moulding plastics easier.

11. Which of the following are not used lubricants?
a) Oils
b) Waxes
c) Oleates
d) Salts

View Answer

Answer: d [Reason:] The most commonly used lubricants are oils, waxes, oleates, stereates and soaps. The salts are not used as lubricants.

12. ___________ is used to improve the thermal stability during polymerisation.
a) Accelerators
b) Colouring materials
c) Stabilizers
d) Lubricants

View Answer

Answer: c [Reason:] Stabilizers are used to improve the thermal stability during polymerisation. Accelerators are used to increase the polymerisation of fusion resin during modulation operation into linked infusible form.

13. Which of the following is a stabilizer?
a) White lead
b) PbO
c) ZnO
d) Metallic oxides

View Answer

Answer: a [Reason:] The PbO, ZnO and metallic oxides are used as the fillers. ZnO and metal oxides are also used as the accelerators. The stabilizers are white lead, lead chromate, red lead.

14. Compression moulding is applicable to ___________
a) Thermoplastic resins
b) Thermo setting resins
c) Both thermo plastic and thermo setting resins
d) Neither thermo plastics nor thermo setting resins

View Answer

Answer: c [Reason:] Compression moulding is applied to both the thermo plastics and thermo setting resins. It is the one of the method of fabrication.

15. How many types of fabrication methods are there?
a) 4
b) 5
c) 6
d) 7

View Answer

Answer: d [Reason:] There are seven types of fabrication methods are there. They are compression moulding, injection moulding, transfer moulding, extrusion moulding, bubble moulding, casting and thermoforming.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. In corrosion, as a result of decay, the metals are not converted into __________
a) Oxides
b) Hydroxides
c) Carbonates
d) Peroxides

View Answer

Answer: d [Reason:] In corrosion, as a result of decay the metals are not converted into peroxide. They are converted into the oxides, hydroxides, carbonates and sulphides.

2. The metals except ________ exist in nature in the form of their minerals or ores.
a) Gold
b) Silver
c) Copper
d) Iron

View Answer

Answer: a [Reason:] Most of the metals except gold and platinum exist in nature in the form of their minerals or ores, in the stable combine forms as oxide, chlorides etc.

3. Iron undergoes corrosion to produce __________ coloured hydrated ferric oxide.
a) Red
b) Brown
c) Green
d) Blue

View Answer

Answer: b [Reason:] Iron undergoes corrosion to produce the brown coloured hydrated ferric oxide which is nothing but rust on the surface of the metal.

4. The corrosion is the reverse process of ____________
a) Metal extraction
b) Metal production
c) Metal heating
d) Metal moulding

View Answer

Answer: a [Reason:] The corrosion is the reverse process of the metal extraction. In the pure form, metal possess the engineering properties like malleability, ductility etc.

5. Which of the following is not lost during corrosion?
a) Malleability
b) Ductility
c) Conductivity
d) Colour
Answer: d

View Answer

Explanation: Colour of the metal is not lost during the corrosion. The physical properties of the metal like Malleability, ductility and conductivity are lost.

6. The amount of iron wasted by corrosion each year is estimated about _________ of its annual production.
a) 1
b) 1/2
c) 1/4
d) 1/8

View Answer

Answer: c [Reason:] The amount of the iron wasted yearly is about 1/4 of its annual production. The iron is lost by forming its compounds in the process of corrosion.

7. Nickel metal hydrated batteries having the low cell voltage of __________
a) 1V
b) 1.2V
c) 1.3V
d) 1.4V

View Answer

Answer: b [Reason:] Nickel metal hydrated batteries are having very low cell voltages. It is having the voltage of 1.2V.

8. The advantages of the nickel metal hydrated batteries are having _________ more energy than the nickel cadmium batteries.
a) 100%
b) 50%
c) 75%
d) 25%

View Answer

Answer: c [Reason:] The advantages of the nickel metal hydrated batteries are having 50% more energy than the nickel cadmium batteries.

9. In zinc-air cells are composed of three parts of zinc used as ___________
a) Anode
b) Cathode
c) Based on the half cell
d) Can’t be said

View Answer

Answer: a [Reason:] Zinc-air cells are composed of three parts of zinc used as anode, an air electrode is used as the cathode.

10. The drawback of this battery is the working voltage of battery is _________ due to the internal losses.
a) Higher
b) Lower
c) Moderate
d) Not considerable

View Answer

Answer: b [Reason:] The drawback of this battery is the working voltage of battery is lower due to the internal losses in the zinc-air batteries.

11. The emf of the anode in zinc-air batteries is ___________
a) -1V
b) -1.25V
c) 1V
d) 1.25V

View Answer

Answer: b [Reason:] The electromotive force of the anode in zinc-air batteries is -1.25. The anode is having negative potential.

12. The emf of the cathode in the zinc-air batteries is __________
a) 0.1V
b) 0.2V
c) 0.3V
d) 0.4V

View Answer

Answer: d [Reason:] The electromotive force of the cathode of the zinc-air batteries is 0.4V. The cathode has the positive potential and the oxygen acts as the cathode.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. Octane number is a rating of _______
a) petrol knocking
b) diesel knocking
c) petrol cracking
d) diesel cracking

View Answer

Answer: a [Reason:] Octane number is the rating for petrol knocking and cetane number is the rating for diesel knocking.

2. Which of the following element has 100% anti knocking?
a) 2-methyl naphthalene
b) heptadecane
c) CH3-(-CH2-)14-CH3
d) 3-methyl naphthalene

View Answer

Answer: c [Reason:] CH3-(-CH2-)14-CH3 has the 100% anti knocking value. It is also called as n-hexa decane. The lowest anti knocking value that is 0 is for the element 2-methyl naphthalene.

3. To improve anti knock of diesel _____ are added.
a) TEL
b) Pre-ignition dopes
c) Di ethyl telluride
d) N-hexa decane

View Answer

Answer: b [Reason:] To improve the anti-knock of diesel the pre-ignition dopes are added. Generally ethyl nitrate, isoamyl nitrate and acetane peroxide are added as pre-ignition dopes.

4. What are the best anti knocking reagents of petrol?
a) straight chain alkanes
b) straight chain alkenes
c) alkynes
d) aromatics

View Answer

Answer: d [Reason:] The straight chain compounds cause maximum petrol knock and aromatics are called the best anti knock agents of petrol.

5. Pre-ignition of the fuel is seen in _________
a) petrol knocking
b) petrol cracking
c) diesel cracking
d) diesel knocking

View Answer

Answer: a [Reason:] Petrol knocking is due to the pre-ignition of the fuel and in diesel knocking is because of ignition-lag of the fuel.

6. In liquid phase thermal cracking, the yield of petrol is ________
a) 50%-60%
b) 60%-70%
c) 70%-80%
d) 80%-90%

View Answer

Answer: a [Reason:] In liquid phase catalytic cracking, the yield of petrol is 50-60% with good octane rating of 65-70. Here, the cracked products are sent through fractionating where the products are separated.

7. Knocking is also called as __________
a) cracking
b) pinging
c) doping
d) crushing

View Answer

Answer: b [Reason:] Pinging is the other name of knocking. Cracking means the process of breaking the higher hydrocarbons into simple atoms. Doping means adding impurity to a pure metal to improve its conductivity. Crushing means divided into small pieces.

8. In the catalytic cracking, what Is the catalyst used?
a) Nacl
b) Kcl
c) ZnSO4
d) Al2O3

View Answer

Answer: d [Reason:] Al2O3 and also Al2(SiO3)3 acts as catalysts in catalytic cracking. Usage of these catalysts, the quality of petrol is high without any heating.

9. Which of the following order of petrol knocking is true?
a) aromatics > branched paraffins > olefins > cyclo paraffins > aromatics
b) straight chain paraffins > olefins > branched paraffins > cyclo paraffins > straight chain paraffins
c) straight chain paraffins > branched paraffins > olefins > cyclo paraffins > aromatics
d) straight chain paraffins > branched paraffins > olefins > aromatics > cyclo paraffins

View Answer

Answer: c [Reason:] The order of petrol knocking is given by straight chain paraffins > branched paraffins > olefins>cyclo paraffins > aromatics. As we know that aromatics are the best anti knock agents so, the petrol knock for them is very low.

10. In fixed bed catalytic cracking, the catalyst is reactivated after every __________
a) 8-10hrs
b) 20-24hrs
c) 5-7hrs
d) 12-15hrs

View Answer

Answer: a [Reason:] In fixed-bed catalytic cracking, the catalyst is reactivated after every 8-10hrs and continuous by burning the deposited carbon.

11. In vapour phase thermal cracking, the temperature achieved is ___________
a) 200-400oC
b) 600-650oC
c) 500-820oC
d) 700-800oC

View Answer

Answer: b [Reason:] In vapour phase thermal cracking, the temperature achieved is 600-650oC and in fixed-bed catalytic cracking, the temperature is about 425-250oC.

12. In moving bed catalytic cracking, the catalyst is in the form of ____________
a) fine powder
b) pallets
c) liquid form
d) gaseous form

View Answer

Answer: a [Reason:] In moving bed catalytic cracking, the catalyst is made into fine powder and charged into the catalyst chamber. So, they move freely like fluids.

13. The gasoline vapours are purified by __________
a) thermal cracking
b) catalytic cracking
c) stabilization
d) knocking

View Answer

Answer: c [Reason:] The stabilization is the process in which the gasoline vapours are purified. Thermal cracking and catalytic cracking are the processes to purify the petrol.

14. The pressure applied in vapour phase cracking is __________
a) 10-20kg/cm2
b) 100kg/cm2
c) 50kg/cm2
d) 80kg/cm2

View Answer

Answer: a [Reason:] The pressure applied in the vapour phase cracking is very small about 10-20kg/cm2.The oils will be very easily vaporized.

15. The pressure applied in fixed-bed catalytic cracking is __________
a) 10kg/cm2
b) 50kg/cm2
c) 100kg/cm2
d) 1.5kg/cm2

View Answer

Answer: d [Reason:] The pressure of 1.5kg/cm2 applied in the fixed bed catalytic cracking and during this process 40% of charge is converted into gasoline.