Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

Applied Chemistry MCQ Set 1

1. When two solutions of the different concentration is separated by the semi permeable membrane then the solvent flows from low to higher concentration is called osmosis.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] Always the energy flows from lower to higher concentration. When two solutions of the different concentration is separated by the semi permeable membrane then the solvent flows from low to higher concentration is called osmosis.

2. Which of the following method is not the method of desalination?
a) Reverse osmosis
b) Multi flash distillation
c) Electro dialysis
d) Smelting

View Answer

Answer: d [Reason:] The reverse osmosis, multi flash distillation and electro dialysis is the methods of desalination and smelting is not the process of desalination.

3. The natural tendency of the water can be reversed by applying ________ to the salty water part.
a) Low pressure
b) High pressure
c) Low temperature
d) High temperature

View Answer

Answer: b [Reason:] The natural tendency of the water can be reversed by applying the high pressure with a piston to the salty part of the water.

4. In reverse osmosis, the water flows from __________ concentration to ___________ concentration.
a) Low, high
b) High, low
c) High, moderate
d) Moderate, low

View Answer

Answer: a [Reason:] In reverse osmosis, the water flows from the lower to higher concentration. In osmosis the water flows from the higher to lower concentration.

5. The semi permeable membranes used in the reverse osmosis is _________
a) Cellulose
b) Glucose
c) Cellulose acetate
d) Glucose acetate

View Answer

Answer: c [Reason:] The semi permeable membrane used in the reverse osmosis is cellulose acetate and cellulose butyrate etc.

6. By ultra filtration aldrin can be removed by _________
a) 100%
b) 99%
c) 98%
d) 97%

View Answer

Answer: b [Reason:] By ultra filtration process, many micro organisms can b removed by reacting the industrial waste with activated charcoal. Aldrin can be removed by 99%.

7. __________ co polymer can remove the chlorinated pesticides.
a) Styrene di vinyl benzene
b) Styrene
c) Benzoyl peroxide
d) Phenol

View Answer

Answer: a [Reason:] The styrene di vinyl benzene can remove the chlorinated pesticides by absorption at the surface.

8. In reverse osmosis, the membrane pores are smaller in size about ___________
a) 0.04 to 600nm
b) 0.08 to 500nm
c) 0.1 to 600nm
d) 0.2 to 500nm

View Answer

Answer: a [Reason:] In reverse osmosis, the size of the membrane used is very smaller. It is about 0.04 to 600nm.

9. COD values are always _________ BOD.
a) Less than
b) Higher than
c) Equal
d) Nearly equal

View Answer

Answer: b [Reason:] COD values are always greater than that of the BOD values because the organic and the biologically oxidisable materials are oxidised in COD.

10. COD can be determined in ___________
a) 1Hours
b) 2Hours
c) 3Hours
d) 4Hours

View Answer

Answer: c [Reason:] COD can be determined in 3 hours. The organic matter of sample is oxidised to the carbondioxide, ammonia and water.

11. Increase in the BOD value in the water indicates ___________
a) Decrease in pollution
b) Increase in pollution
c) Pollution is independent of BOD
d) Slight decrease in the BOD

View Answer

Answer: b [Reason:] Increase in the value of the BOD in water indicates the increase in the water pollution.

12. The organic matter have the limit in water that is about __________
a) 0.2 to 1
b) 0.5 to 1
c) 1 to 2
d) 2 to 4

View Answer

Answer: a [Reason:] The organic matter has the desired limit in water about 0.2 to 1 ppm. Increase in the value indicates the pollution.

13. In sewage the waste is about ___________
a) 0.01
b) 0.02
c) 0.03
d) 0.05

View Answer

Answer: d [Reason:] Sewage contains 99.95% of water and 0.05% of the organic and municipal wastes. Strength of sewage is expressed in terms of BOD.

Applied Chemistry MCQ Set 2

1. Paraffins are obtained by______ process from petroleum.
a) fractional distillation
b) sedimentation
c) filtration
d) fermentation

View Answer

Answer: a [Reason:] Fractional distillation is the process in which the petroleum is refined and in this process at every stage there will some bi-product and at a certain stage paraffins are obtained in this process. Fermentation is used to produce the alcohol and filtration is the process of removing impurities.

2. Paraffins are mostly used as_______
a) dye
b) lubricant
c) catalyst
d) coolent

View Answer

Answer: b [Reason:] Paraffins are used as lubricant as it is having oily nature. Coolent is the substance which is used to cool down the system. In nuclear reactor water is used as coolent. Aniline is the example of dye.

3. Liquid paraffin is used as________
a) Dye
b) Medical purposes
c) Inhibitor
d) Catalyst

View Answer

Answer: b [Reason:] The liquid paraffins are used for medical purposes. They are mainly used in ointments and gel type medicines.Inhibitor means negative catalyst.

4. General formula for Naphthenes
a) CnH2n+2
b) CnH2n
c) CnH2n-6
d) CnH2n-2

View Answer

Answer: b [Reason:] The general formula for Naphthenes is CnH2n. The general formula for paraffins CnH2n+2. The general formula for aromatics is CnH2n-6.

5. Naphthenes are also called as _______
a) cyclo alkanes
b) aromatics
c) cyclo alkenes
d) cyclo alkynes

View Answer

Answer: a [Reason:] Naphthenes can also be called as cyclo alkanes. Aromatics are mostly benzene rings.

6. Naphthenes having more than 20 C-atoms are called as________
a) cyclo alkenes
b) cyclo alkanes
c) cyclo paraffins
d) cyclo alkynes

View Answer

Answer: c [Reason:] Cyclo paraffins are the Naphthenes having more than 20 C-atoms. The other cyclo compounds may have more than 20 carbon atoms but they are not Naphthenes.

7. Olefins are slightly soluble in _____
a) water
b) alcohol
c) kerosene
d) ethanol

View Answer

Answer: a [Reason:] Olefins are slightly soluble in water. The branching increases the solubility of hydro carbons(Olefins).

8. The chemical structure of Olefins can be given by ________

a) --(--CH<sub>2</sub>---CH<sub>2</sub>--)<sub>n</sub>--
b) --(--CH<sub>2</sub>---CH--)--
          I
          R
c) --(--CH<sub>2</sub>---CH--)<sub>n</sub>--
d) --(--CH<sub>2</sub>---CH<sub>3</sub>--)<sub>n</sub>--

View Answer

Answer: b [Reason:]

--(--CH<sub>2</sub>---CH--)--
          I
          R

is the structure of Olefins, where R is the amino
group. –(–CH2—CH2–)n— is the structure of ethylene.

9. Olefins containing 2 to 4 carbon atoms are ______ at ordinary temperature.
a) solid
b) liquid
c) gaseous
d) semisolid

View Answer

Answer: c [Reason:] The olefins containing 2 to 4 carbons are very small hydro carbons and they will be in gaseous state generally at room temperature.

10. Aromatic compounds are produced from ________
a) natural gas
b) coal tar
c) oil gas
d) heavy gas

View Answer

Answer: b [Reason:] Aromatic compounds are produced from coal tar. They are of fruity odor that means they will have some sweet smell.

11. Aromatic compounds are _____ with water.
a) dissolves
b) immiscible
c) forms lump
d) easily dissolves

View Answer

Answer: b [Reason:] Aromatic compounds do not dissolve in water. The do not form lumps with water but olefins will dissolve in water slightly.

12. The flame colour of the aromatic compounds is ________
a) yellow
b) orange
c) green
d) pink

View Answer

Answer: a [Reason:] The flame color of the aromatic compounds is in yellow as a lot of carbon in the compound changes into carbon black results in yellow flame.

Applied Chemistry MCQ Set 3

1. The saponification value is given by______
a) Saponification value= (volume of KOH +NKOH+56)/wt of the oil taken
b) Saponification value= (volume of KOH * NKOH/56)/wt of the oil taken
c) Saponification value= (volume of KOH * NKOH*56)/wt of the oil taken
d) Saponification value= (volume of KOH – NKOH-56)/wt of the oil taken

View Answer

Answer: c [Reason:] The saponification value is given by Saponification value= (volume of KOH * NKOH*56)/wt of the oil taken. So, to determine the saponification value first we need to know the volume of KOH utilised.

2. What is the acid value of the groundnut oil?
a) 0.2-8.0
b) 0.4-0.8
c) 10.0-35.2
d) 0.4-2.2

View Answer

Answer: a [Reason:] The acid value of the groundnut oil is 0.2-8.0. Castor oil has the acid value of 0.4-0.8. Coconut oil is having the high acid value that is about 10.0-35.2.

3. What is the saponification oil of coconut oil?
a) 194-196
b) 201-203
c) 253-260
d) 194-197

View Answer

Answer: c [Reason:] The saponification value of the coconut oil is very high because it has very high acid value. The saponification value of the coconut is 253-203. The more acid value is the high the saponification value.

4. Which of the following has no acid value?
a) Cotton seed oil
b) Rape seed oil
c) Whale oil
d) Hard oil

View Answer

Answer: d [Reason:] Hard oil has no acid value. Cotton seed oil has the acid value of 194-195. Rape seed oil has low acid value that is about 1.4-4.0. The whale oil has the acidic value of 0.3-51.4.

5. The saponification value of the hard oil is_________
a) 192-198
b) 194-195
c) 194-196
d) 190-191

View Answer

Answer: a [Reason:] The saponification value of the hard oil is 192-198. Though it has no acid value it has saponification value. 194-195 is the saponification value of the cotton seed oil. Groundnut oil and whale oil has the saponification values of 194-196 and 190-191 respectively.

6. The percentage of fatty oil when compounded in the oil is given by_________
a) C*F/100
b) (C/F)*100
c) (C+F)*100
d) (C-F)*100

View Answer

Answer: b [Reason:] The percentage of fatty oil when compounded in the oil is given by (C/F)*100. Here, C= saponification value of the compounded or lubricating oil and F= saponification of the fatty oil.

7. Triglyceride reacts with glycerol to form _________
a) Sodium of fatty acid
b) Potassium of fatty acid
c) Magnesium of fatty acid
d) Chlorides of fatty acids

View Answer

Answer: b [Reason:] Triglyceride reacts with glycerol to produce the potassium of fatty acids. The potassium of fatty acids are called as soaps. Mainly alkyl groups of triglycerides and glycerol are made to react.

8. In determination of saponification value of the oil reaction _______ is unreacted.
a) NaOH
b) Nacl
c) KOH
d) Kcl

View Answer

Answer: c [Reason:] In determination of the saponification value of the oil reaction, KOH is unreacted. The KOH is used as the catalyst and it remains unreacted and then titrated with standard acid using phenolphthalein as indicator.

9. Find the acid value of the vegetable oil whose 10ml required 4.0ml of 0.01N KOH during titration (d= 0.92).
a) 0.243mg
b) 2.43mg
c) 24.3mg
d) 243mg

View Answer

Answer: a [Reason:] To find out the acid value of an oil we know the formula, acid value= (volume of KOH*N KOH*56)/wt of the oil in mg. Wt of the oil can be known by calculating the product of density and volume to get 9.2gm. Substitute the values in formula to get 0.243mg as the answer.

10. The saponification value also indicates _______
a) Number of carbons
b) Number of alkyl groups
c) Number of fatty acids
d) Length of the carbon chain

View Answer

Answer: d [Reason:] The saponification value also indicates the length of the carbon chain in the particular oil or fat. Higher the saponification value greater the percentage of the short chain acids present in glycerides.

Applied Chemistry MCQ Set 4

1. Lubricating oil thickened with metallic soaps or by adding solid forms______
a) grease
b) vaselines
c) oils
d) petrol

View Answer

Answer: a [Reason:] Grease is made from lubricating oil with metallic soaps or by adding solids like graphite, silica, talc etc. The petroleum oil they are not very simply lubricating oils, they are the lubricating oils thickener is dispersed to produce gel.

2. Stabilized erosion of the fine solid particles in liquid is called_____
a) colloidal suspension
b) molecular suspension
c) colloidal dispersion
d) molecular dispersion

View Answer

Answer: c [Reason:] Stabilized erosion of the fine solid particles in liquid is called molecular dispersion. When the molecular dispersion is takes place and then the lubricating oil started to show the characteristics and behaviour of the solid then it is said to be gel.

3. 99% of grease is produced from______
a) petroleum oil
b) olive oil
c) castor oil
d) whale oil

View Answer

Answer: a [Reason:] The semi-solid lubricants are generally made by incorporation of the lubricating oil with metallic soap to the liquid lubricants. 99% of the grease is produced from the petroleum oil. Olive oil, castor oil and whale oil are the types of liquid lubricants.

4. The more friction of the greases is due to their high______
a) velocity
b) viscosity
c) temperature coefficient
d) buoyancy

View Answer

Answer: b [Reason:] The more friction of the greases is due to their viscosity. They are very thick semi solid lubricants. If the speed in high then friction is also high and then the heat produced will be more. As, the greases are very poor coolants they will be overheated.

5. Slaked lime solution is mixed with tallow oil with constant stirring to produced_________
a) solution base greases
b) cup greases
c) complex greases
d) lithium base greases

View Answer

Answer: b [Reason:] Cup greases are produced by mixing the slaked lime solution with the tallow oil with constant stirring at hot condition. After soap formation is complete petroleum is added to it and mixed. Some amount of water is generally mixed with greases.

6. Calcium complex grease can be made from_____
a) lime, fatty acid, acetic acid
b) calcium, lime, acetic acid
c) calcium, lime, acetic acid
d) lime, calcium, acetic acid

View Answer

Answer: a [Reason:] Calcium complex grease is formed out of the lime, fatty acid and acetic acid. The grease can be formed by using the sodium, aluminium and lithium. That is why these lubricants have high melting points.

7. Complex grease fibers are formed by reacting two dissimilar ______ with single_________
a) base, alkali
b) alkali, acids
c) alkali, base
d) acids, alkali

View Answer

Answer: d [Reason:] Complex grease fibers are formed by reacting two dissimilar acids with single alkali that are used as thickener in many of the commercial complex greases. Additives like anti-oxidants, corrosion inhibitors and extreme pressure additives are added to the greases.

8. Lithium soap greases are_______
a) temperature resistant
b) fire resistant
c) water resistant
d) pressure resistant

View Answer

Answer: c [Reason:] Lithium soap greases are the water resistant as they have combined advantages of the both calcium base greases and sodium base greases. They can be used at high temperatures. These properties of these lubricants are responsible for their use in wide range.

9. High mechanical stability is more for________
a) sodium base greases
b) lithium soap greases
c) complex greases
d) cup greases

View Answer

Answer: b [Reason:] About 65% of the market is captured by the lithium greases. They have high mechanical stability. They are also stable for storage. They are expensive and used for specific applications like in air crafts.

10. Sodium base greases can be utilized up to the temperature of______
a) 175oC
b) 100oC
c) 75oC
d) 80oC

View Answer

Answer: a [Reason:] Sodium soaps are soluble in water and they are not water resistant. As, they are not stabilized with water. They can resist up to a temperature of 175oC. They can be used at ball and roller bearing at which there will be heat production due to heat.

Applied Chemistry MCQ Set 5

1. The bio methane is produced by the __________ of biomass.
a) Aerobic oxidation
b) Anaerobic oxidation
c) Fermentation
d) Rectification

View Answer

Answer: b [Reason:] The bio methane is produced by the anaerobic oxidation of biomass. The biomass can be compressed in the same way as the natural gas(CNG).

2. Bio gas is compressed and used as ________
a) Motor fuel
b) Fuels in vehicles
c) Dog feed
d) Cow feed

View Answer

Answer: a [Reason:] Bio gas is compressed and used as the motor fuel. The bio gas is blended with the petrol to be used as the transportation fuels.

3. The _______ is used as the agricultural fertilizer.
a) Bio ethanol
b) Bio ethane
c) Bio methanol
d) Digestrate

View Answer

Answer: d [Reason:] The digestrate is used as the agricultural fertilizers. The bio methane is used by gas turbines to produce electricity and heat.

4. Bio diesel is produced by the __________ of the vegetable oil.
a) Fermentation
b) Distillation
c) Transesterification
d) Rectification

View Answer

Answer: c [Reason:] Bio diesel is produced by the transesterification of the vegetable oil. The fermentation is the process of producing alcohol. The process of refining the petroleum is called distillation.

5. The bio diesel is the long chain of carbon atoms contains _________ group at one end.
a) Alcohol
b) Aldehyde
c) Ketone
d) Ester

View Answer

Answer: d [Reason:] The bio diesel contains long chain of carbon atoms that having an ester group on one end. Its structure is CH3—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—COOCH3.

6. The difference between structure of the bio diesel and the regular diesel is an ester group.
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The only difference between the structure of bio diesel and regular diesel is an ester group. The structure of the bio diesel is CH3—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—COOCH3 and the structure of the regular diesel is CH3—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH2—CH3.

7. The first diesel engine run on ___________
a) Bio diesel
b) Regular diesel
c) Vegetable oil
d) Petrol

View Answer

Answer: c [Reason:] The first diesel engine did not run on diesel fuel but on the vegetable oil. Diesel engines can burn bio diesel fuel with no modifications as it has similar structure to regular diesel.

8. The vegetable oil __________times larger than the normal diesel molecule.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

View Answer

Answer: c [Reason:] The vegetable oil is three times larger than that of the normal diesel molecule. The large size of vegetable oil causes gels in cold weather.

9. The transesterification is done in presence of methanol, NaOH and__________
a) KOH
b) Ca(OH)2
c) Mg(OH)2
d) Na(OH)2

View Answer

Answer: a [Reason:] The transesterification is done in presence of methanol, NaOH and KOH. The transesterification is done to prevent the formation of gels in cold weather.

10. If the traces of water is left in the vegetable oil then ________ is formed.
a) Diesel
b) Bio diesel
c) Petrol
d) Soap

View Answer

Answer: d [Reason:] If the traces of the water are left in the vegetable oil then the water will be reacted with the vegetable oil and forms the soap.

11. Fuels cell is an electrochemical device that converts the chemical energy into the ___________
a) Electrical energy
b) Mechanical energy
c) Static energy
d) Frictional energy

View Answer

Answer: b [Reason:] Fuel cell is an electronic device that converts the chemical energy contained in an easily available fuel oxidant system into the mechanical energy.

12. Fuel cells are characterized by the ____________
a) High efficiency
b) High noise levels
c) Vibrations are present
d) No heat transfer

View Answer

Answer: a [Reason:] Fuel cells are characterized by the high efficiency. It is also characterized by the low noise level, free from vibrations and there is heat transfer.

13. The hydrogen-oxygen fuel cell consists of the _________ inert porous electrodes.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four

View Answer

Answer: b [Reason:] The hydrogen-oxygen fuel cells consist of the two inert porous electrodes. It is made of graphite impregnated with the finely divided platinum or an alloy of Pb with Ag or Ni.

14. The hydrogen-oxygen fuel cells have electrolyte solution of 2.5% __________
a) KOH
b) NaOH
c) Na(OH)2
d) Mg(OH)2

View Answer

Answer: a [Reason:] The hydrogen-oxygen fuel cells have electrolyte solution of 2.5% of KOH. Through the anode hydrogen gas is bubbled.

15. From cathode ___________ gas is bubbled in hydrogen-oxygen cell.
a) Hydrogen
b) Oxygen
c) Nitrogen
d) Chlorine

View Answer

Answer: b [Reason:] From cathode, the oxygen gas is bubbled and the hydrogen gas is bubbled from the cathode in hydrogen-oxygen cell.