Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is the logic gate implemented in the following circuit?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q1
a) OR
b) AND
c) NOT
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the given circuit, the output is high if either of the inputs is high and hence, it is an OR gate.

2. What is the logic gate implemented in the following circuit?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q1
a) OR
b) AND
c) NOT
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In the given circuit, the output is high if both of the inputs are high and hence, it is an AND gate.

3. Which of the following statements best describes the reason for not using diodes to implement logic gates?
a) Diodes are expensive
b) Diodes are unreliable and less efficient
c) The diode circuits have limited range of operation
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The diode circuits are relatively less stable when compared to the transistor circuits, which are easy to tune in terms of stability and reliability.

4. In the given circuit, what is the output V0 if E1 = 10V and E2 = 0V?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q1
a) 0 V
b) 0.7 V
c) 10 V
d) 9.3 V

View Answer

Answer: b [Reason:] Here, current through the grounded branch = (10-0.7)/1k=9.3 mA. Hence, voltage drop across the resistor=9.3 V. Hence, V0 =10-9.3V = 0.7 V.

5. In the given circuit, what is the output V0 if E1 = 10V and E2 = 0V?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q5
a) 0 V
b) 0.7 V
c) 10 V
d) 9.3 V

View Answer

Answer: d [Reason:] V0=10-0.7 V = 9.3 V.

6. A 12 V, 50 Hz sine wave is fed to the given circuit as input? What is the output for 0.01s < t < 0.02s?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q6
a) 12 V, 50 HZ sine wave
b) 11.3 V, 25 Hz sine wave
c) 0 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The given circuit is that of a half wave rectifier in which the diode remains in the off state for the negative half cycle and hence, the output for 0.01s<t<0.02s is zero.

7. Which circuit has been represented in the associated circuit diagram?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q7
a) Half wave rectifier
b) Full wave rectifier
c) NOT gate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Both the diodes are similarly biased and are in series. Hence, they form a half wave rectifier.

8. Which circuit has been represented in the associated circuit diagram?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q8
a) Half wave rectifier
b) Full wave rectifier
c) NOT gate
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In the given circuit, when the diode D1 is on, diode D2 is off and vice versa. Hence, the upper diode conducts during the positive half of the input cycle and the lower diode conducts during the negative half of the input cycle and hence, it is a full wave rectifier circuit.

9. What is the value of DC equivalent output voltage for the given circuit, given that the input voltage is 20 Vp-p and 50 Hz and the diode is a silicon diode?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q9
a) 2.9574 V
b) -2.9574 V
c) -3.125 V
d) 0 V

View Answer

Answer: b [Reason:] Vdc is given by 0.318(Vp). Here Vp = 10-0.7 V =9.3 V and hence, Vdc=0.318 x 9.3 V = 2.9574 V. Now, as the output Is non zero only for the negative half cycles of the input, Vdc = -2.9574 V.

10. Which of the following equations is correct for a full wave rectified output?
a) |Vdc| = 0.318 Vp
b) |Vdc| = 0.636 Vp
c) |Vdc| = 0.477 Vp
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The output dc level of a half wave rectified wave is equal to 0.318 Vp. But, for a fully rectified wave, it becomes equal to 0.636 of the peak value.

11. Which of the following statements are true about the given circuit?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q11
a) The circuit is that of a bridge rectifier
b) The PIV of the diode D1 must be greater than v0 for the circuit to function as a bridge rectifier
c) For silicon diodes, the value of v0=(vi-1.4) V
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] The circuit is that of a bridge rectifier. For proper functioning, the PIV of diodes must be at least greater than v0 and since, the current through any path flows through 2 diodes. There is a drop of 1.4 V.

12. In the given circuit, what will be the nature of the output waveform?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q12
a) Half rectified
b) Full rectified
c) Sinusoidal
d) DC

View Answer

Answer: b [Reason:] The right diode conducts during the positive half of the input cycle and the left diode conducts during the negative half of the input cycle. Hence, the output will be a fully rectified wave.

13. In the given circuit, what is the value of Vp for the output wave, if the input fed is 20 Vp-p?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-gates-rectifiers-q13
a) 10 V
b) 9.3 V
c) 5 V
d) 4.7 V

View Answer

Answer: c [Reason:] As is clear from the circuit that v0 = 0.5 vi and hence peak value of the output wave is equal to half of the peak value of the input wave and hence Vp = 10/2 = 5 V.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }