Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is the circuit in the given diagram called?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q1
a) Clipper
b) Clamper
c) Rectifier
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The given circuit due to the presence of a reference voltage source, clips the input waveform and hence it is a clipper.

2. 1. What is the circuit in the given diagram called?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q2
a) Clipper
b) Clamper
c) Rectifier
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The given circuit clamps the input waveform to a fixed DC level and hence it is a clamper.

3. For a sinusoidal input of 20 Vpeak to the given circuit, what is the peak value of the output waveform?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q1
a) 20 V
b) 25 V
c) 0 V
d) -25 V

View Answer

Answer: b [Reason:] In the given circuit, the output becomes zero for vi less than -5 V. Hence, the peak value of the output is 25 V owing to the additive effect of V for vi.

4. For the given circuit for a 20 Vpeak sinusoidal input vi, what is the value of vi at which the clipping begins?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q1
a) 5 V
b) 0 V
c) -5 V
d) Clipping doesn’t occur

View Answer

Answer: c [Reason:] Considering the connection of diode, it is evident that the diode becomes reverse biased when vi < -5 V. Hence, clipping starts at -5 V.

5. For a sinusoidal input of 20 Vpeak to the given circuit, what is the minimum value of the output waveform?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q1
a) 20 V
b) 25 V
c) -25 V
d) 0 V

View Answer

Answer: d [Reason:] The given circuit is a clipper which cuts off a part of the negative cycle of the input sinusoid i.e. the output becomes zero for a certain region of the input waveform. Hence, the minimum value is 0 V.

6. For the given input waveform to the given circuit, what is the peak value of the output waveform?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q6
a) 0 V
b) 16 V
c) 12 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In the given circuit, the diode is in the off stage when vi > 4 V. Hence, when vi > 4 V, vo = vi and hence the peak value of vo = the peak value of vi = 16 V.

7. For the given input waveform to the given circuit, what is the minimum value of the output waveform?
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q6
a) 0 V
b) 16 V
c) 12 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The given circuit is a clipper which cuts off a certain part of the input waveform i.e. the output becomes zero for a certain region of the input waveform. Hence, the minimum value is 0 V.

8. Which of the following is not a necessary component in a clamper circuit?
a) Diode
b) Capacitor
c) Resistor
d) Independent DC Supply

View Answer

Answer: d [Reason:] Diode, Capacitor and Resistor are necessary to build a clamper circuit. An independent DC supply is required to bring an additional shift.

9. For the given circuit, what is the minimum peak value of the output waveform if the input waveform is 10V square wave with switching time of 1 second?
Assume that the input switches between +10V and -10V DC levels.
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q2
a) 0 V
b) -5 V
c) -20 V
d) -10 V

View Answer

Answer: c [Reason:] For the positive half of the input, the diode is in the on state and hence acts as a short circuit and hence vo = 0 V. For the negative half cycle, the resistor receives voltage input both from the source and the capacitor which is charged during the positive half of the input. Hence, vo = -20 V.

10. For the given circuit and input waveform, the peak value of the output is +30V.
analog-electronic-circuits-questions-answers-diode-clipper-clamper-q10
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] The given circuit is a clamper with an independent DC supply of +10 V. Keeping in mind the connection of the diode and the DC supply, we see that the output waveform is clamped at +10V i.e. it shifts up by +10V. Hence, the maximum value of vo=+30 V.