Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. For a BJT, what is typically the shape of the power dissipation curve, if it’s plotted on the output characterisics?
a) Parabola
b) Linear
c) Hyperbola
d) Circular

View Answer

Answer: c [Reason:] Power Dissipation in a BJT is given by P=VCE.IC. This is in the form of k=xy which is the equation of a hyperbola.

2. What is the region on the output characteristics below IC = ICEO line called?
a) Active region
b) Cutoff region
c) Saturation region
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The region below IC = ICEO is called the cutoff region.

3. What is the region on the output characteristics for VCE < VCEsat called?
a) Active region
b) Cutoff region
c) Saturation region
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] The region below VCE < VCEsat is called the saturation region.

4. From the given characteristics, the value of VCEsat is closest to which of the following values?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-limits-operation-q4
a) 0.3 V
b) 1 V
c) 5 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] From the given characteristics, it is evident that the VCEsat is closest to 0.3 V.

5. Given that the collector power dissipation is 300 mW, what is the value of collector current for the collector to emitter voltage = 12 V?
a) 50 mA
b) 0 mA
c) 25 mA
d) 100 mA

View Answer

Answer: b [Reason:] P=VCE.IC => 300mW = (12V)IC => IC=300/12 mA = 25 mA.

6. Given that the collector power dissipation is 300 mW, what is the value of collector to emitter voltage for collector current = 50 mA?
a) 6 V
b) 3 V
c) 0 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] P=VCE.IC => 300mW = VCE(50 mA) => VCE = 300/50 = 6 V.

7. From the given curve tracer response, what is the value of β for IC = 7 mA and VCE = 5 V?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-limits-operation-q7
a) 150
b) 180
c) 250
d) 120

View Answer

Answer: b [Reason:] From the curve, we get change in IC = (8.2-6.4) mA and change in IB = 10 uA. Hence, /beta; = (1.8/0.01) = 180.

8. If the positive lead of a DMM, with the mode set to ohmmeter is connected to the base and the negative lead to the emitter and a low resistance reading is obtained, then what is the type of transistor that is being tested?
a) npn
b) pnp
c) faulty
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]If the positive lead of a DMM, with the mode set to ohmmeter is connected to the base and the negative lead to the emitter and a low resistance reading is obtained, then what is the type of transistor that is being tested is npn.

9. If the positive lead of a DMM, with the mode set to ohmmeter is connected to the base and the negative lead to the emitter and a high resistance reading is obtained, then what is the type of transistor that is being tested?
a) npn
b) pnp
c) faulty
d) none of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:]If the positive lead of a DMM, with the mode set to ohmmeter is connected to the base and the negative lead to the emitter and a low resistance reading is obtained, then what is the type of transistor that is being tested is npn.

10. For the given transistor, what is the correct sequence of the pins from left to right?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-limits-operation-q10
a) ECB
b) BCE
c) CEB
d) The device is not a transistor

View Answer

Answer: b [Reason:] With the curved side facing away the correct lead sequence is base, collector, emitter.