Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Whichof the following is the correct relatioship between IB and IE?
a) IB = β IE
b) IB = IE
c) IB = (β + 1) IE
d) IE = (β + 1) IB

View Answer

Answer: d [Reason:] For a BJT, the collector and emitter current are related as IE = (β + 1) IB.

2. For best operation of a BJT, which region must the operating point be set at?
a) Active region
b) Cutoff region
c) Saturation region
d) None of thye mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] Operating point for a BJT must always be set in the active region to ensure proper functioning. Setting up of Q-point in any other region may lead to reduced functionality.

3. From the given circuit, what is the value of IBQ?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q3
a) 47.08 mA
b) 47.08 uA
c) 50 uA
d) 0 mA

View Answer

Answer: b [Reason:] We know that IBQ = (VCC – VBE)/RB = 11.3/240 uA = 47.08 uA.

4. From the given circuit, what is the value of VCEQ?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q3
a) 7 V
b) 0.7 V
c) 6.83 V
d) 7.17 V

View Answer

Answer: c [Reason:] VCEQ = VCC – ICRC. Hence, VCEQ = 6.83 V.

5. From the given circuit, what is the value of VBC?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q3
a) 6.13 V
b) -6.13 V
c) 7 V
d) -7 V

View Answer

Answer: b [Reason:] VBC = VB – VC = VBE – VCE = -6.13 V.

6. From the given circuit, what is the value of the saturation collector current?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q3
a) 5 mA
b) 5.45 mA
c) 4.54 mA
d) 10.9 mA

View Answer

Answer: b [Reason:] Saturation collector current = VCC/RC = 5.45 mA.

7. In the given circuit, what is the value of IC?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q7
a) 2.01 mA
b) 2.01 uA
c) 10.05 mA
d) 10.05 uA

View Answer

Answer: a [Reason:] β IB = 2.01 mA.

8. In the given circuit, what is the value of VCE?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q7
a) 20 V
b) 13.97 V
c) 14.98 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] VCE = VCC – ICRC = 13.97 V.

9. In the given circuit, what is the value of VE?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q7
a) 12.01 V
b) 1.01 V
c) 0 V
d) 2.01 V

View Answer

Answer: d [Reason:] VE = VC – VCE = 2.01 V.

10. In the given circuit, what is the value of saturation collector current?
analog-electronic-circuits-questions-answers-bjt-dc-biasing-fixed-emitter-q7
a) 10 mA
b) 8.77 mA
c) 6.67 mA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] Saturation collector current = VCC/(RC + RE) = 6.67 mA.