Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which of the following effect illustrate basic working of a quartz crystal oscillator?
a) Photovoltaic effect
b) Piezo electric effect
c) Electro-magnetic effect
d) Electron excitation effect

View Answer

Answer: b [Reason:] When a voltage source is applied to a quartz crystal, it begins to produce a characteristic known as the Piezo electric effect. It is a property of a crystal by which an electrical charge produces a mechanical force by changing the shape of the crystal and vice versa, a mechanical force applied to the crystal produces an electrical charge.

2. Compared to ceramic oscillator crystal oscillators are
a) Less reliable
b) Less costly
c) More accurate
d) They are same

View Answer

Answer: c [Reason:] None.

3. For critical application quartz oscillator is usually contained in container called
a) Crystal oven
b) Crystal case
c) Silicon container
d) Crystal container

View Answer

Answer: a [Reason:] For critical applications the quartz oscillator is mounted in a temperature-controlled container. It is called a crystal oven, and can also be mounted on shock absorbers to prevent perturbation.

4. Crystal frequency characteristics depends on
a) Inductive reactance connected to crystal
b) Capacitive reactance connected to crystal
c) Shape of crystal
d) All of the above

View Answer

Answer: c [Reason:] The crystal frequency will only depend on internal characteristics of the crystal and hence it depends on shape or ’cut’ of the crystal.

5. The crystal resonator frequency will change according to operating time, this phenomenon is termed as
a) Magnus effect
b) Retrace
c) Aging
d) Moore’s effect

View Answer

Answer: c [Reason:] The crystal resonator frequency will change according to operating time, this phenomenon is termed as aging.

6. The frequency variation error occurred when crystal is re-powered after several hours is termed as
a) Magnus effect
b) Retrace
c) Aging
d) Moore’s effect

View Answer

Answer: b [Reason:] When power is removed from an oscillator for several hours, then re-applied on it again, the frequency of this oscillator will stabilize at a slightly different value. This frequency variation error is called retrace error.

7. Measure of sensitivity of crystal oscillator output frequency to supply voltage is called
a) Frequency pulling
b) Frequency ratio
c) Output ratio
d) Frequency pushing

View Answer

Answer: d [Reason:] Measure of sensitivity of crystal oscillator output frequency to supply voltage is called Frequency pulling. It is represented in MHz/V.

8. The measure of frequency change due to non- ideal load is called
a) Frequency pulling
b) Frequency ratio
c) Output ratio
d) Frequency pushing

View Answer

Answer: a [Reason:] The measure of frequency change due to non- ideal load is called frequency pulling.

9. Which of the following parameter refer maximum available tuning voltage to the required tuning-frequency range
a) Oscillator turning port noise
b) Oscillator reference noise
c) Power supply noise
d) Vibration induced noise

View Answer

Answer: a [Reason:] maximum available tuning voltage to the required tuning-frequency range Is indicated by Oscillator turning port noise.

10. Which of the following noise is caused due to sensitivity to acceleration of crystal
a) Oscillator reference noise
b) Oscillator turning port noise
c) Power supply noise
d) Vibration induced noise

View Answer

Answer: d [Reason:] Vibration induced noise caused due to sensitivity to acceleration of crystal.