Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In the given circuit input voltage Vin is 3V and VB is 1.5V. The resistance R is 1.5K. Cut-in voltage of diode is 0.5V. Forward bias resistance is 10Ω. The Voltage V will be
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q1
a) 2.7V
b) 3V
c) 0.8V
d) 1.5V

View Answer

Answer: b [Reason:] Since Vin is reverse bias to diode it will appear in output. Vin will appear across the diode and also VB is less than Vin so Vin will appear across output.

2. In the circuit shown below voltage Vin is 3V and VB is 2V. The resistor R is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.7V. The voltage V is
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q2
a) 0.3V
b) 1V
c) 3V
d) 0V

View Answer

Answer: d [Reason:] The diode is reverse biased since voltage at p-side is less than voltage at n-side. Hence there is no current through the diode. Hence voltage across resistor is zero.

3. In the circuit shown below voltage Vin is -3V and VB is -2V. The resistor R is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.7V. Forward bias resistance is 10Ω. The voltage V is
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q2
a) -0.23V
b) 0.29V
c) -2.72V
d) -1.3V

View Answer

Answer: b [Reason:] Effective voltage across diode is one volt. Hence diode is in forward bias mode. So we can apply equivalent circuit of diode. Net voltage through R and RD is -3—2+0.7 = -0.3V Current through the circuit is 0.3/(R+RD) = 0.3/(1010) = 0.29mA. Hence voltage across R is 1Kx0.29mA = 0.29V. analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q3

4. In the circuit shown below current I is 2mA and VB is 1V. The resistor R is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.7V. Forward bias resistance is 10Ω. The voltage V is
analog-circuits-interview-questions-answers-freshers-q9
a) 3V
b) 2V
c) 1V
d) 0.3V

View Answer

Answer: a [Reason:] Since current source is reverse bias to the diode current passes through resistor R. Voltage across resistor R is 2mA x 1k =2V. Since resistor and diodes are parallel net output voltage V is VB + voltage across resistor R = 1+2 = 3V.

5. In the circuit shown below current I is 2mA and VB is -1V. The resistor R is 1K. Cut-in voltage of diode is 0.7V. Forward bias resistance is 10Ω. The voltage V is
analog-circuits-interview-questions-answers-freshers-q9
a) 1.3V
b) 0.3V
c) 1V
d) 2V

View Answer

Answer: c [Reason:] Since current source is reverse bias to the diode current passes through resistor R. Voltage across resistor R is 2mA x 1k =2V. Since resistor and diodes are parallel net output voltage V is VB + voltage across resistor R = -1+2 = 1V.

6. In the circuit shown below voltage Vin is 3V and VB is 1V. The resistor R1 and R2 are 1K. Assume both diodes are identical. Forward bias resistance is 10Ω. Cut-in voltage of diode is 0.7V. The voltage Vout is
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q6
a) 1.235V
b) 0.234V
c) 1.314V
d) 1.564V

View Answer

Answer: c [Reason:] Since D1 and D2 are forward biased we can replace them with their equivalent diagram. analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q6a Assume I be the current through the circuit. By kirchoff’s voltage rule, Vout = -VD+IRD+IR2 ————(1) Current through R1 (Vin-Vout)/1k = (3-Vout)/1k Current through diode is (Vin-Vout-VD-VB)/RD = (0.3-Vout)/10 Total current I = (3-Vout)/1000+(1.3-Vout)/10 = 1.330-1.010Vout Substitute this in eq(1) That is, Vout = -0.7 + 1010(1.33-1.01Vout) 1021Vout = 1342. Therefore, Vout = 1.314V.

7. In the circuit shown below voltage Vin is -3V and VB is -1V. The resistor R1 and R2 are 1K. Assume both diodes are identical. Forward bias resistance is 10Ω .Cut-in voltage of diode is 0.7V. The voltage Vout is
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q6
a) -2V
b) -3V
c) -1V
d) -.0.7V

View Answer

Answer: b [Reason:] Since both diodes are in reverse bias mode applied voltage Vin will appear on Vout. Diode D1 and D2 disappears and leaves the terminal as open.

8. In the circuit shown below voltage Vin is 3V and VB is 1V. The resistor R1 and R2 are 1K. Assume both diodes are identical. Forward bias resistance is 10Ω. Cut-in voltage of diode is 0.7V. The voltage Vout is
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q8
a) 1.14V
b) 1.23V
c) 0.32V
d) 1.34V

View Answer

Answer: a [Reason:] analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q8a Assume I be the current through the circuit. By kirchoff’s voltage rule, Vout = IR2 ————(1) Current through R1 (Vin-Vout-VD)/1.01k = (2.3-Vout)/1010 Current through diode D2 is 0 since D2 is in reverse bias mode. current I = (2.3-Vout)/1010 Substitute this in eq(1) That is, Vout =(2.3-Vout)/1010 x 1000 => 1.99Vout = 2.27 => Vout = 2.27/1.99 =1.144V.

9. In the circuit shown below voltage Vin is 3V and VB1 is -1V and VB2 is 1V. Assume both diodes are identical. Cut-in voltage of diode is 0.7V. Forward bias resistance is 10Ω. The voltage Vout is
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q9
a) 0.6V
b) 1V
c) 1.7V
d) 2V

View Answer

Answer: a [Reason:] In this condition both diodes are forward biased analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q9a This circuit can be further reduced to by assuming VB as 1V analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q9b By network analysis using kirchoff’s voltage rule current through RD2 will be 0.09A. The voltage in Vout will be VB+VD-0.09×10 = 0.6V.

10. In the circuit shown below, cut-in voltage of diode is 0.7V. Forward bias resistance is 10Ω. The voltage V is
analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q10
a) 0.69V
b) 0.7V
c) 0.68V
d) 0.72V

View Answer

Answer: d [Reason:] Since diode is in forward bias we can replace diode with voltage source of 0.7V and resistor of resistance 10Ω. analog-circuits-questions-answers-piecewise-linear-model-diode-2-q10a Vout will be IRD+VD = 2mAx10 + 0.7 = 0.72V.