Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a sine wave shown below.
(Use ideal diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q1
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1a
a) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1b
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1d
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1e

View Answer

Answer: d [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode blocks the negative half cycle and the output will only contain negative half cycle. In this problem input is a sine wave, hence output will be negative half of sine wave.

2. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a triangular wave shown below.
(Use ideal diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q1
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
a) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1b
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1d
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1e

View Answer

Answer: a [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode blocks the negative half cycle and thus output will only contain negative half cycle. In this problem input is a triangular wave, hence output will be negative half of triangular wave.

3. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a square wave shown below.
(Use ideal diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q1
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q3

a) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q2d
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q3c
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q3d

View Answer

Answer: c [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode blocks the negative half cycle and thus output will only contain negative half cycle. In this problem input is a square wave, hence output will be negative half of square wave.

4. A simple circuit diagram for a serial clipper is given below. What will be the transfer characteristics of the circuit?
(Use ideal diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q1
a)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4a
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4b
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4c
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4d

View Answer

Answer: c [Reason:] Since at constant voltage drop model voltage drop across diode at forward bias is a constant. In this circuit if input is negative diode is reverse bias hence no current. For positive input diode conducts and hence for positive input output is zero. For negative input vout will be equal to input.

5. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a sine wave shown below.
(Use ideal diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q5
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1a
a) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1b
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1d
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1e

View Answer

Answer: c [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode bocks the positive half cycle and thus output will only contain positive half cycle. In this problem input is a sine wave, hence output will be positive half of sine wave.

6. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a triangular wave shown below.
(Use ideal diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q5
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
a) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1b
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1d
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1e

View Answer

Answer: d [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode blocks the positive half cycle and the output will only contain positive half cycle. In this problem input is a triangular wave, hence output will be positive half of triangular wave.

7. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a square wave shown below.
(Use ideal diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q5
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q3

a) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1c
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q2d
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q3c
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q3d

View Answer

Answer: d [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode blocks the positive half cycle and thus output will only contain positive half cycle. In this problem input is a square wave, hence output will be positive half of square wave.

8. A simple circuit diagram for a serial clipper is given below. What will be the transfer characteristics of the circuit? (Use constant voltage drop model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q5
a)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4a
b) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4b
c) analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4c
d)analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q4d

View Answer

Answer: d [Reason:] Since at constant voltage drop model voltage drop across diode at forward bias is a constant. In this circuit if input is positive diode is reverse bias hence no current. For negative input diode conducts and hence for negative input output is zero. For positive input vout will be equal to input.

9. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a sine wave shown below.
(Use constant voltage drop diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q5
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1a
a)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9
b)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9a
c)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9b
d)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9c

View Answer

Answer: d [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode blocks the positive half cycle and the output will only contain positive half cycle. In this problem input is a square wave, hence output will be positive half of square wave. But since diode is in constant voltage drop model at forward bias diode has a potential drop of Vd. This will also reflect in the output and hence at negative input output voltage will be a constant and equals to Vd.

10. For a circuit given below, what will be the output if input signal is a sine wave shown below.
(Use constant voltage drop diode model of diode)
analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q1
analog-circuits-questions-answers-series-clipper-1-q1a
a)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9
b)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9a
c)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9b
d)analog-circuits-questions-answers-parallel-clipper-1-q9c

View Answer

Answer: b [Reason:] In the circuit of parallel clipper, diode blocks the negative half cycle and the output will only contain negative half cycle. In this problem input is a square wave, hence output will be negative half of square wave. But since diode is in constant voltage drop model at forward bias diode has a potential drop of Vd. This will also reflect in the output and hence at positive input output voltage will be a constant and equals to Vd.