Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. From the circuit and the diode characteristics given alongside, and assuming R=2k, what is the value of diode voltage at the operating point?
analog-circuits-questions-answers-load-line-analysis-q1
a) 0.78 V
b) 10 V
c) 0 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] On drawing the load line with the equation: VD = ED + IDRD, we get the operating point with the value of at voltage at around 0.7-0.8 V. Hence, VDq=0.78 V.

2. From the circuit and the diode characteristics given and assuming R=1k, what is the value of diode current at operating point?
analog-circuits-questions-answers-load-line-analysis-q1
a) 20 mA
b) 9.3 mA
c) 0 mA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] On drawing the load line with the equation: VD = ED + IDRD, we get the operating point with the value of current at around 9.2-9.4 mA. Hence, IDq=9.3 mA

3. From the circuit and the diode characteristics given and assuming R=1k, what is the value of voltage across the resistor at operating point?
analog-circuits-questions-answers-load-line-analysis-q1
a) 10 V
b) 0 V
c) 9.3 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] We know that VR=IDR = 9.3 x 1 = 9.3 V.

4. From the given load line characteristics, what is the relation between R1 and R2 , assuming constant source EMF?
analog-circuits-questions-answers-load-line-analysis-q4
a) R1 > R2
b) R1 = R2
c) R1 < R2
d) Can’t be determined

View Answer

Answer: c [Reason:] Here, the y-intercept=E/R hence, lower the y-intercept, higher the value of R, Hence, R1<R2

5. What is the change in voltage across the resistor when the load line is shifted from R1 and R2?
analog-circuits-questions-answers-load-line-analysis-q4
a) 0 V
b) 9.25 V
c) 10 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] The value of voltage calculated across resistor is calculated by E-VD, which is constant for both cases.

6. From the given load characteristics, what is the value of diode current at operating point for the characteristics of R2?
analog-circuits-questions-answers-load-line-analysis-q4
a) 9.3 mA
b) 4.6 mA
c) 0 mA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] At the point of intersection, the value of current is around 4.6 mA.

7. From the given load characteristics, what is the value of diode voltage at operating point for the characteristics of R2?
analog-circuits-questions-answers-load-line-analysis-q4
a) 0 V
b) 10 V
c) 0.7 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: c [Reason:] At the point of intersection, the value of diode voltage is approximately 0.7 V.

8. Using the approximate equivalent model of a silicon diode and taking E=10 V and R=1k, what is the value of diode voltage at operating point?
a) 0.7 V
b) 0.3 V
c) 10 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the approximate equivalent model, the diode voltage is fixed at the forward bias threshold voltage, which for a silicon diode is equal to 0.7 V

9. Using the approximate equivalent model of a silicon diode and taking E=10 V and R=1k, what is the value of diode voltage at operating point?
a) 9.25 mA
b) 10 mA
c) 0 mA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: a [Reason:] In the approximate equivalent model, the characteristic is assumed to be a vertical upward line at V=0.7 V. Hence, the current at point of intersection is determined to be 9.25 mA

10. Using the ideal diode model of a silicon diode and taking E=10 V and R=1k, what is the value of diode voltage at operating point?
a) 0.7 V
b) 0 V
c) 10 V
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In ideal diode model, we take the forward threshold voltage to be zero. Hence thee diode characteristic is represented as the upper half of the y-axis. Hence, VD = 0 V.

11. Using the ideal diode model of a silicon diode and taking E=10 V and R=1k, what is the value of diode current at operating point?
a) 9.25 mA
b) 10 mA
c) 0 mA
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] In ideal diode model, we take the forward threshold voltage to be zero. Hence thee diode characteristic is represented as the upper half of the y-axis. Hence, ID= E/R = 10 mA.

12. The ideal diode model of a silicon semiconductor diode gives an error that is greater than that obtained in approximate equivalent model. Is the statement true or false?
a) True
b) False

View Answer

Answer: a [Reason:] In the ideal diode we assume the diode voltage as zero whereas in the approximate equivalent circuit model, we assume VD = 0.7 V and the actual value is somewhere about 0.75-0.8 V. Hence, approximate equivalent model is more accurate.