Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Oscillators are used to ______ AC voltage.
a) Prevent
b) Generate
c) Amplify
d) Rectify

View Answer

Answer: b [Reason:] Oscillators are used for the generation of AC voltage.

2. Oscillator __________ an AC input for giving an AC output
a) Doesn’t need
b) Need
c) Doesn’t need at lower frequencies
d) Doesn’t need at higher frequencies

View Answer

Answer: a [Reason:] Oscillators doesn’t need an input for sustained oscillation.

3. Negative resistance are incorporated in oscillator for
a) Sustained oscillation
b) Damped oscillation
c) Biasing the oscillator
d) Increasing amplitude of oscillation

View Answer

Answer: a [Reason:] Negative resistance are incorporated in oscillator for sustained oscillation. Negative resistance will cancel the damping by positive (normal) resistance.

4. For accomplishing negative resistance in oscillator we use
a) Voltage divider circuit
b) Negative feedback
c) Positive feedback
d) Current divider circuit

View Answer

Answer: c [Reason:] For accomplishing negative resistance we use positive feedback.

5. Primary trigger for oscillation is obtained from
a) DC voltage
b) Noise voltage
c) External trigger voltage
d) No trigger is required

View Answer

Answer: b [Reason:] The primary trigger for oscillation is obtained from noise voltage.

6. The AC power of output signal is obtained by
a) Input AC voltage
b) Input DC voltage
c) DC biasing voltage
d) Power is generated by transistor itself

View Answer

Answer: c [Reason:] The Ac power of output signal is obtained by DC biasing voltage of amplifier.

7. The output of a stable oscillator have
a) Constant amplitude
b) Varying amplitude
c) Constant amplitude at high frequencies only
d) Constant amplitude at low frequencies only

View Answer

Answer: a [Reason:] Output of a stable oscillator have constant amplitude and frequency.

8. The output waveform of a stable oscillator have
a) Constant frequency at low amplitude only
b) Constant frequency at high amplitude only
c) Variable frequency
d) Constant frequency

View Answer

Answer: d [Reason:] Output of a stable oscillator have constant amplitude and frequency.

9. In an oscillator if phase of feedback is same as that of oscillation waveform then feedback is called
a) Positive feedback
b) Negative feedback
c) Cannot be predicted
d) Either positive or negative depending upon frequency

View Answer

Answer: a [Reason:] In an oscillator if phase of feedback is same as that of oscillation waveform then feedback is called positive feedback.

10. The output of oscillator will not depend upon
a) Feedback
b) Amplifier
c) Both feedback and amplifier
d) Input voltage

View Answer

Answer: d [Reason:] The output of oscillator will not depend upon input voltage. There is no input voltage for an oscillator.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }