Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In ideal diode model diode in forward bias is considered as a
a) Resistor
b) Perfect conductor
c) Perfect insulator
d) capacitor

View Answer

Answer: b [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero.

2. In ideal diode model diode in reverse bias is considered as a
a) Resistor
b) Perfect conductor
c) Perfect insulator
d) capacitor

View Answer

Answer: c [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero.

3. Voltage drop produced by a diode at forward bias in ideal diode model is equal to
a) 0.7V
b) 0.3V
c) 1V
d) 0V

View Answer

Answer: d [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero.

4. The current I through the circuit if we consider diode in ideal diode model
analog-circuits-questions-answers-ideal-diode-model-1-q4
a) 3mA
b) 3A
c) 1A
d) 0.4mA

View Answer

Answer: a [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero. Since diode is forward biased current I = (3V/1K) = 3mA.

5. The voltage across the diode Vout if Vin is -5V and resistance is 10K is
analog-circuits-questions-answers-ideal-diode-model-1-q5
a) -5V
b) 0V
c) -2.5V
d) 2.5V

View Answer

Answer: a [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero. Since diode is reverse bias no current flows through the circuit so entire voltage appears on diode.

6. The current I through the circuit I if voltage v is -3V is
analog-circuits-questions-answers-ideal-diode-model-1-q6
a) 0A
b) 3A
c) 1.5A
d) 6A

View Answer

Answer: a [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero. Since diode is reverse bias no current will flow through the circuit.

7. If current source produces a current of 1mA and resistance R is 3K then voltage across the resistor is
analog-circuits-questions-answers-ideal-diode-model-1-q7
a) 0V
b) 1V
c) 3V
d) 1.5V

View Answer

Answer: a [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero. Since current forward biases the diode it acts as a conductor so current through resistor is zero so voltage is zero. Therefore, voltage across resistor is zero.

8. If resistance R1 is 10K, V2 = 2V, V1 = 3V then the current I through the circuit will be
analog-circuits-questions-answers-ideal-diode-model-1-q8
a) 0.3mA
b) 0.6mA
c) 0.7mA
d) 0.1mA

View Answer

Answer: d [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero. Since both voltage is reverse bias to diode the diode will disappear from the circuit. Then effective voltage becomes 3-2 = 1V so current is 1/10K = 0.1mA.

9. If resistance R1 is 10K, V2 = – 2V, V1 = 3V then the current I through the circuit will be
analog-circuits-questions-answers-ideal-diode-model-1-q8
a) 0.2mA
b) 0A
c) 0.5mA
d) 0.3mA

View Answer

Answer: d [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero. The voltage V2 forward biases the diode so in effect V2 VAnishes. Also the V1 reverse bias to diode so it will not pass through diode. Therefore, effective current will be (3V/10K) = 0.3mA.

10. What will be the voltage Vout if VA = 3V and VB = -5V?
analog-circuits-questions-answers-ideal-diode-model-1-q10
a) 5V
b) 3V
c) 2V
d) 0V

View Answer

Answer: b [Reason:] In ideal diode model the diode is considered as a perfect conductor in forward bias and perfect insulator in reverse bias. That is voltage drop at forward bias is zero and current through the diode at reverse bias is zero. Since first diode is in forward bias and second diode is in reverse bias. So Only first diode will pass the current.