Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. What is the purpose of heat sink in transistor circuit?
a) Provide sufficient heat for transistor
b) Absorb excess heat from transistor
c) Keep transistor at desired temperature range
d) All of the mentioned

View Answer

Answer: d [Reason:] Heat sink in transistor circuit perform a major function of keeping temperature of transistor at a desired range which include all above option.

2. What is the major principle behind heat sink action?
a) Avogadro’s law
b) Fourier’s law
c) Archimedes principal
d) Faraday’s law

View Answer

Answer: b [Reason:] Major principle behind heat sink is Fourier’s law. Fourier’s law of heat conduction, simplified to a one-dimensional form is, when there is a temperature gradient heat will be transferred from the higher temperature region to the lower temperature region. The rate at which heat is transferred by conduction is proportional to the product of the temperature gradient and the cross-sectional area through which heat is transferred.

3. Comparing high heat objects with cooling objects which one will have slow-moving molecules?
a) High heat objects
b) Cooling objects
c) Both of them have equal molecular movement
d) Cannot be predicted

View Answer

Answer: b [Reason:] Since temperature is low for cooling objects the energy of molecule will also be low.

4. If water is used as a cooling medium then it is termed as
a) liquid plate
b) aqua plate
c) hot plate
d) cold plate

View Answer

Answer: d [Reason:] heat sink transfers thermal energy from a high-temperature medium to a low-temperature medium like air, water etc. Usually air is used as a low-temperature medium. If water is used as medium, then it is termed as cold plate.

5. Active heat sinks are also called as
a) fans
b) on sinks
c) high sinks
d) normal sinks

View Answer

Answer: a [Reason:] Active heat sinks are also called as fans. Fans can be classified into ball bearing type and sleeve bearing type.

6. Passive heat sinks are made of
a) Copper
b) Aluminum
c) Iron
d) Zinc

View Answer

Answer: b [Reason:] The thermal conductivity of the aluminum is about 235 W/mK; it is the cheapest and lightweight metal. Aluminum heat sinks are also called as extruded heat sinks because they can be made using extrusion technique.

7. Difference between active heat sink and passive heat sink is that passive heat sink
a) Possess mechanical components
b) Possess electrical components
c) Do not possess mechanical components
d) Do not possess metal components

View Answer

Answer: c [Reason:] Unlike active heat sink passive heat sink do not possess any mechanical component and are made of aluminum finned radiator.

8. Which of the following heat sink more durable?
a) Stamped heat sink
b) Ball bearing type heat sink
c) Sleeve bearing type heat sink
d) Aluminum heat sink

View Answer

Answer: d [Reason:] The more durable heat sink among this is aluminum heat sink.

9. Active heat sinks are less durable than passive heat sink because of the presents of
a) Complex electrical network
b) Non-metal components
c) Metal components
d) Moving components

View Answer

Answer: c [Reason:] Active heat sink include moving components and hence it should be periodically serviced.

10. Aluminum heat sink is also called
a) Folded-Fin heat sink
b) Bonded-Fin heat sink
c) Sleeve bearing type heat sink
d) Extrusion heat sink

View Answer

Answer: d [Reason:] Aluminum heat sinks are also called as extruded heat sinks as they can be made using extrusion.