Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. If L1 and L2 are the capacitance used in Hartley oscillator the effective capacitance in the equation of frequency calculation is equal to (Without considering mutual index)
a) (L1×L2)/(L1+L2)
b) L22/(L1+L2)
c) L1+L2
d) L1-L2

View Answer

Answer: c [Reason:] Inductance L1 and L2 are series and hence effective capacitance without mutual inductance will be L1+L2.

2. Which configuration of transistor amplifier is used for Hartley oscillator?
a) Common emitter amplifier
b) Common collector amplifier
c) Common base amplifier
d) Combination of both common emitter and common collector

View Answer

Answer: a [Reason:] Common emitter transistor configuration is used in Hartley oscillator to ensure good oscillation.

3. Phase shift provided by overall tank circuit in Hartley oscillator is
a) 0 degree
b) 90 degree
c) 180 degree
d) -90 degree

View Answer

Answer: c [Reason:] Phase shift provided by tank circuit is 180 degrees to obey Barkhausen’s criteria for sustained oscillation.

4. The gain device in the Hartley oscillator act as a
a) Low pass filter
b) High pass filter
c) Band pass filter
d) Band rejection filter

View Answer

Answer: c [Reason:] The gain device in Hartley oscillator act as a band pass filter.

5. The phase difference produced by active element of Hartley oscillator is
a) 0 degree
b) 180 degree
c) 90 degree
d) 120 degree

View Answer

Answer: b [Reason:] The phase difference provided by active element that is transistor is 180 degrees.

6. Hartley oscillator make use of ________ amplifiers.
a) Class A
b) Class B
c) Class C
d) Class D

View Answer

Answer: c [Reason:] Hartley oscillator make use of class C amplifiers because it can amplify signals less than 180 degrees and provide output of full cycle.

7. The Hartley oscillator is less preferred than due to Colpitts oscillator’s performance in
a) All frequency region
b) Mid frequency region
c) High frequency region
d) Low frequency region

View Answer

Answer: c [Reason:] The Hartley oscillator is less preferred than due to Colpitts oscillator’s performance in high frequency regions due to stability.

8. Example for a self-limiting oscillator is
a) Hartley oscillator
b) Weinbridge Oscillator
c) RC phase shift oscillator
d) Astable multivibrator

View Answer

Answer: a [Reason:] LC oscillators are also called self-limiting oscillators.

9. What will be the oscillator frequency of Hartley oscillator if inductance L1, L2 are equal to 1mH and 2mH respectively and capacitor C is 10nF. (Neglect mutual inductance)
a) 50KHz
b) 57KHz
c) 40KHz
d) 1MHz

View Answer

Answer: b [Reason:] L1= 1mH L2 = 2mH Effective inductance L = L1+L2 = 1+2 = 3mH C = 10μF Oscillator frequency analog-circuits-questions-answers-hartley-oscillator-2-q9.