Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Recommended frequency range of Harley oscillator is
a) 30KHz-30MHz
b) 1KHz-10MHz
c) 2Hz-3MHz
d) 0.5KHz-40MHz

View Answer

Answer: a [Reason:] Recommended frequency range of Hartley oscillator is 30KHz-30MHz. Frequencies higher or lower than this range will cause distortion.

2. Lower frequencies are not practically possible in the case of Harley oscillator because of the requirement of low ___________ value.
a) Capacitance
b) Resistance
c) Inductance
d) gain

View Answer

Answer: c [Reason:] Lower frequencies are theoretically possible in Hartley oscillator however in practice, the achievement of required inductive value is a problem.

3. Which type of feedback is used by Hartley oscillator?
a) Voltage series feedback
b) Current series feedback
c) Voltage shunt feedback
d) Current shunt feedback

View Answer

Answer: a [Reason:] The feedback used in Hartley oscillator is Voltage series feedback.

4. Which component of Hartley oscillator is used in feedback system?
a) Inductor
b) Resistor
c) Capacitor
d) Transistor

View Answer

Answer: a [Reason:] Center tapped inductors are used in Hartley oscillator to ensure feedback.

5. Which of the following network is used to give feedback to transistor of Hartley oscillator?
a) Inductive fixed bias
b) Capacitive fixed bias
c) Inductive voltage divider
d) Capacitive voltage divider

View Answer

Answer: d [Reason:] Inductive voltage divider bias is used in Hartley oscillator.

6. How many capacitors are there in the tank circuit of Hartley oscillator
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0

View Answer

Answer: a [Reason:] There is only one capacitor is used in the tank circuit of Hartley oscillator.

7. How many inductors are there in the tank circuit of Hartley oscillator?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two inductors in tank circuit of Hartley oscillator.

8 The frequency of Hartley oscillator is expressed as
(Where L is effective inductance and C is the capacitance)
a) 1/(4ᴨ√LC)
b) 1/(2ᴨ√LC)
c) 1/(3ᴨ√LC)
d) √3/(2ᴨ√LC)

View Answer

Answer: b [Reason:] Frequency of Hartley oscillator can be expressed as 1/(2ᴨ√LC).

9. Active element used in Hartley oscillator is
a) Cell
b) Voltage regulator
c) Diode
d) Transistor

View Answer

Answer: d [Reason:] Active element used in Hartley oscillator is Transistor for amplification purposes.

10. Hartley oscillator uses which type of feedback
a) Negative feedback
b) Positive feedback
c) No feedback
d) Positive or Negative depends upon frequency

View Answer

Answer: b [Reason:] As normal oscillators Hartley oscillator also uses positive feedback for sustained oscillation.