Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. The problem in which output signal is not exact reproduction of output signal in amplifier is collectively called
a) Thermal runaway
b) Phase error
c) Distortion
d) Biasing error

View Answer

Answer: b [Reason:] The deviation of output from exact copy of input signal with an amplification is collectively known as the distortion of amplifier. They are of different kind.

2. Which of the following is not a reason for distortion in amplifier output
a) Incorrect biasing level
b) Sinusoidal input
c) Non- linear amplification
d) Large input signal

View Answer

Answer: d [Reason:] Incorrect biasing level that is, if biasing level is not properly managed improper gain may lead to distortion. Non-linear amplification is a common reason for distortion in case of transistor. If input signal is large then output exceed maximum peak of output that can be provided by amplifier.

3. Amplitude distortion is due to
a) Shift in Q-point
b) Change in input
c) Linear amplification
d) Large input signal

View Answer

Answer: a [Reason:] Amplitude distortion is due to change in DC operating points when signal is applied.

4. If output of amplifier exceeds maximum allowable value, ___________ is occurs in output waveform.
a) Clipping
b) Clamping
c) Rectifying
d) Rounding

View Answer

Answer: a [Reason:] If amplifier output is beyond maximum value it cannot display voltage further than maximum value. This constitute clipping.

5. Flat tops in the output signal is due to
a) Frequency distortion
b) Amplitude distortion
c) Phase distortion
d) Harmonic distortion

View Answer

Answer: b [Reason:] Flat top surface at output is called clipping of output waveform. This is due to amplifier distortion.

6. Frequency distortion occurs due to level of _________ is varied with frequency.
a) Amplitude
b) Amplification
c) Distortion
d) Output

View Answer

Answer: b [Reason:] Due to abnormalities of transistor level of amplification varies with frequency which constitute frequency distortion.

7. Phase distortion can also be called as
a) Frequency distortion
b) Amplitude distortion
c) Delay distortion
d) Harmonic distortion

View Answer

Answer: c [Reason:] Another name of phase distortion is delay distortion. It is called so, because it associated with a delay.

8. The distortion caused by multiple frequencies in output is called
a) Amplifier distortion
b) Harmonic distortion
c) Phase distortion
d) None of the mentioned

View Answer

Answer: b [Reason:] The distortion happened due to presence of harmonic frequencies in output is known as harmonic distortion.

9. Harmonic distortion is caused by nonlinearities of
a) Voltage divider circuit
b) Resistive elements only
c) Passive elements
d) Active elements

View Answer

Answer: d [Reason:] Harmonic distortion is caused by Active elements in the circuit.

10. Which of the following components in a transistor circuit is really responsible for harmonic distortion
a) Capacitor
b) Resistor
c) Transistor
d) Inductance

View Answer

Answer: c [Reason:] Harmonic distortion is caused by Active elements in the circuit. Hence transistor is causing harmonic distortion.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }