Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which of the following is not a characteristics of crystal oscillator?
a) Highly stable with time
b) Highly stable with temperature
c) Highly selective
d) Frequency depends external resistors and capacitors

View Answer

Answer: d [Reason:] The crystal oscillator is highly stable with time, highly stable with temperature, highly selective. The frequency of crystal is a constant regardless of output circuits.

2. Equivalence circuit of crystal contains
a) Two inductors and two capacitors
b) One inductors and two capacitors
c) Two inductors and one capacitors
d) One inductors and one capacitors

View Answer

Answer: b [Reason:] There is One inductor two capacitor and one resistor in equivalent circuit of crystal oscillator. Values of these components determines the resonance frequency of oscillation.

3. The parallel capacitance in the equivalent circuit of crystal oscillator represents __________
a) Inter electrode capacitance
b) Compliance
c) Viscous factor
d) Mass

View Answer

Answer: a [Reason:] The parallel capacitor of the equivalent circuit of crystal oscillator constitute for electrostatic capacitance between two parallel plates of crystal. That is, it is inter electrode capacitance.

4. The inductance in the equivalent circuit of crystal oscillator represents __________
a) Inter electrode capacitance
b) Compliance
c) Viscous factor
d) Mass

View Answer

Answer: d [Reason:] Inductance of the crystal oscillator physically refer to mass of the oscillator.

5. The series capacitance in the equivalent circuit of crystal oscillator represents __________
a) Inter electrode capacitance
b) Compliance
c) Viscous factor
d) Mass

View Answer

Answer: b [Reason:] Series capacitance of oscillator is physically representing the complaints of oscillator.

6. The resistance in the equivalent circuit of crystal oscillator represents __________
a) Inter electrode capacitance
b) Compliance
c) Viscous factor
d) Mass

View Answer

Answer: c [Reason:] Resistance in the equivalence circuit of the crystal oscillator physically refers to viscous factor of the crystal.

7. When frequency of oscillation of a crystal oscillator becomes parallel resonance frequency reactance of crystal oscillator becomes
a) Zero
b) Infinity
c) Unpredictable
d) Unity

View Answer

Answer: b [Reason:] When resonance frequency of oscillator becomes parallel resonance frequency the impedance of the oscillator becomes infinity.

8. When frequency of oscillation of circuit is less than series resonance frequency wS crystal oscillator act as
a) Inductor
b) Capacitor
c) Resistor
d) Transistor

View Answer

Answer: b [Reason:] When the frequency of oscillation of crystal becomes less than that of wS the oscillator becomes capacitive and in between wS and wP it becomes inductive.

9. The reactance of crystal oscillator will be inductive if oscillator operating frequency is
a) Greater than parallel resonance frequency
b) Less than series resonance frequency
c) In between parallel resonance frequency and series resonance frequency
d) Greater than series resonance frequency

View Answer

Answer: c [Reason:] When the frequency of oscillation of crystal becomes less than that of wS the oscillator becomes capacitive and in between wS and wP it becomes inductive.

10. The crystal can be used to replace inductor in
a) RC phaseshift oscillator oscillator
b) Colpitts oscillator
c) Clapp oscillator
d) Weinbridge oscillator

View Answer

Answer: b [Reason:] Crystal oscillator operating between wS and wP is inductive and hence we can replace it with inductor in colpitts oscillator.

.woocommerce-message { background-color: #98C391 !important; }