Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which type of feedback is used by Colpitts oscillator?
a) Voltage series feedback
b) Current series feedback
c) Voltage shunt feedback
d) Current shunt feedback

View Answer

Answer: a [Reason:] Voltage series feedback is used in Colpitts oscillator. In voltage series feedback a part of output voltage is fed back to input.

2. Which component of Colpitts oscillator is used in feedback system?
a) Inductor
b) Resistor
c) Capacitor
d) Transistor

View Answer

Answer: a [Reason:] Capacitor with a center tap is used in feedback system of Colpitts oscillator.

3. Which of the following network is used to give feedback to transistor?
a) Inductive fixed bias
b) Capacitive fixed bias
c) Inductive voltage divider
d) Capacitive voltage divider

View Answer

Answer: d [Reason:] Capacitive voltage divider network is used for giving positive feedback in Colpitts oscillator.

4. How many capacitors are there in the tank circuit of Colpitts oscillator
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0

View Answer

Answer: b [Reason:] There are two capacitors in the tank circuit of Colpitts oscillator and it is given for voltage division.

5. How many inductors are there in the tank circuit?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0

View Answer

Answer: a [Reason:] There are one inductor in the tank circuit of Colpitts oscillator and it is given for oscillation.

6. Capacitive circuit configuration in Colpitts oscillator improves _____________
a) Bulkiness
b) Frequency stability
c) Impedance
d) Appearance

View Answer

Answer: b [Reason:] Capacitive circuit in the colpitts oscillator improves frequency stability of oscillator.

7. Active element used in Colpitts oscillator is
a) Cell
b) Voltage regulator
c) Diode
d) Transistor

View Answer

Answer: d [Reason:] The active element used in Colpitts oscillator is transistor and it is used for amplification of weak oscillator signals.

8. RFC choke present in Collpitts oscillatory circuit is for
a) High reactance to oscillation
b) Low reactance to oscillation
c) Variable reactance to oscillation
d) Biasing to oscillation

View Answer

Answer: a [Reason:] RFC choke present in Colpitts oscillator is to provide high reactance to AC oscillation and low reactance to DC supply to improve performance.

9. RFC choke is placed in Colpitts oscillator instead of resistor is to provide
a) High impedance to DC
b) High resistance to DC
c) Low resistance to DC
d) Less bulkiness

View Answer

Answer: c [Reason:] RFC choke present in Colpitts oscillator is to provide high reactance to AC oscillation and low reactance to DC supply to improve performance. If resistor is used there will be some power loss in DC biasing which is unnecessary.

10. Resistors are provided in Colpitts circuit is to
a) Provide high impedance to oscillation
b) Bias transistor
c) Provide stability for tank circuit
d) increase impedance for oscillation

View Answer

Answer: b [Reason:] Resistors are provided in Colpitts oscillator to bias transistor to its DC operating point.