Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Which of the following is not an example for non-sinusoidal oscillator
a) Sawtooth Generators
b) Blocking oscillators
c) Multivibrator
d) Crystal oscillators

View Answer

Answer: d [Reason:] Since crystal oscillator produce a sine wave output it is not a non-sinusoidal oscillator.

2. Which of the following is not an LC oscillator
a) Hartley Oscillator
b) Colpitts oscillator
c) Crystal oscillator
d) Clapp oscillator

View Answer

Answer: c [Reason:] Crystal oscillator is not an LC oscillator because it does not contain any L or C.

3. The sinusoidal oscillator is also called
a) LC oscillator
b) Harmonic oscillator
c) RC oscillator
d) Crystal oscillators

View Answer

Answer: b [Reason:] Sinusoidal oscillators are called harmonic oscillators.

4. Which type of oscillators are used in timing elements
a) RC oscillator
b) LC oscillator
c) Crystal oscillator
d) Weinbridge oscillators

View Answer

Answer: c [Reason:] Crystal oscillators are best suitable for the use in timing elements because of its high frequency stability.

5. Which of the following oscillator is not using feedback network for its oscillation
a) LC oscillator
b) RC oscillator
c) Crystal oscillator
d) Relaxation oscillators

View Answer

Answer: d [Reason:] UJT relaxation oscillator doesn’t have a feedback system for oscillation.

6. Low frequency oscillators have a frequency range of
a) 20 Hz-20K Hz
b) 20 Hz -100k Hz
c) 1 Hz -20k Hz
d) 50 Hz -100k Hz

View Answer

Answer: b [Reason:] Low frequency oscillators are also called Audio frequency oscillators. It operates in low frequencies, that is from 20Hz to 100-200KHz.

7. High frequency oscillators have a frequency range of
a) 300K Hz-2G Hz
b) 100k Hz-500k Hz
c) 8k Hz-800K Hz
d) 4K Hz-1G Hz

View Answer

Answer: a [Reason:] High frequency oscillators are also called Radio frequency oscillators. It has a range of 300KHz to several megahertz.

8. Which of the following oscillator cannot be used in low frequency oscillations?
a) Wein bridge oscillators
b) RC phase shift oscillators
c) Colpitts oscillators
d) RC oscillators

View Answer

Answer: c [Reason:] Since Colpitts oscillator is an LC oscillator it cannot be used as a low frequency oscillator.

9. Which of the following oscillator is will give most stable output oscillation frequency?
a) Colpitts oscillator
b) Clapp oscillator
c) Wein bridge oscillator
d) Crystal oscillator

View Answer

Answer: d [Reason:] Crystal oscillator gives most stable oscillation.

10. Relaxation oscillators are also known as
a) Multivibrator
b) Phase shift oscillators
c) Blocking oscillators
d) Saw tooth generator

View Answer

Answer: a [Reason:] Relaxation oscillators are also called as multivibrators.