Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Frequency of oscillation of alternator is
a) 100Hz
b) 50Hz
c) 1KHz
d) 200Hz

View Answer

Answer: b [Reason:] Frequency of oscillation of an AC alternator is 50Hz.

2. Oscillation can be classified as damped and sustained on the basis of varying
a) Input power
b) Frequency
c) Amplitude
d) Noise margin

View Answer

Answer: c [Reason:] Oscillation can be classified as damped and sustained on the basis of varying amplitude.

3. Damped oscillations are those oscillations which ___________ continuously with time
a) Increasing
b) Decreasing
c) Increasing or decreasing
d) Neither increasing nor decreasing

View Answer

Answer: c [Reason:] Damped oscillations are those oscillations which decreases or increases continuously with time.

4. If the oscillation amplitude decreases continuously it is called
a) Overdamped
b) Underdamped
c) Sustained
d) No specific name

View Answer

Answer: b [Reason:] If the oscillation amplitude decreases continuously it is called underdamped oscillation.

5. If oscillation amplitude increases continuously it is called
a) Overdamped
b) Underdamped
c) Sustained
d) No specific name

View Answer

Answer: a [Reason:] If oscillation amplitude increases continuously it is called overdamped oscillation.

6. Which of the following is not an example for sinusoidal oscillator?
a) RC phase shift oscillator
b) Weinbridge oscillator
c) Crystal oscillator
d) Blocking oscillator

View Answer

Answer: d [Reason:] Blocking oscillator is a non-sinusoidal oscillator.

7. Mark-to-space ratio is related with
a) Saw-tooth generator
b) LC oscillator
c) RC oscillator
d) Crystal oscillator

View Answer

Answer: a [Reason:] MSR or Mark-to-space ratio is related with saw-tooth generator. It is the ratio of width of pulse to time between pulses.

8. The ratio of width of pulse to time between pulses are called
a) PSRR
b) PSR
c) MSR
d) CMRR

View Answer

Answer: c [Reason:] The ratio of width of pulse to time between pulses is called MSR (Mark-to-Space ratio). Other abbreviation denotes PSRR (Power Supply Rejection Ratio), PSR (Power Supply Rejection), CMRR (Common Moe Rejection Ratio).

9. The time between one pulse to another is known as
a) MSR
b) PRF
c) Time delay
d) PRT

View Answer

Answer: a [Reason:] The time between one pulse to another is known as PRT (Power Repetition Time), other abbreviations denotes PRF (Power Repetition Frequency), MSR (Mark-to-Space ratio).

10. The inverse of Pule repetition time gives
a) PRF
b) PRT
c) MSR
d) PSR

View Answer

Answer: a [Reason:] The inverse of Pule repetition time gives PRF (Power Repetition Frequency), other abbreviation denotes PRT (Power Repetition Time), PSR (Power Supply Rejection), MSR (Mark-to-Space ratio).