Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. Clapp oscillator is an
a) LC oscillator
b) RC oscillator
c) RL oscillator
d) Crystal oscillator

View Answer

Answer: a [Reason:] Clapp oscillator is a colpitts oscillator which has an extra capacitor series with an inductor. Hence it is an LC oscillator.

2. Which type of feedback is used in clapp oscillator?
a) Positive feedback
b) Negative feedback
c) No feedback is used
d) Both positive and negative feedback

View Answer

Answer: a [Reason:] Positive type of feedback is used in clap oscillator.

3. When constructing variable frequency oscillator among clapp oscillator and colpitts oscillator which one is preferred?
a) Colpitts oscillator
b) Clapp oscillator
c) Both of them have equal preference
d) None of them preffered

View Answer

Answer: a [Reason:] In clap capacitor, the stray capacitance has no effect in the third capacitor. So oscillator frequency is more stable and accurate. Hence when constructing variable frequency oscillator clap oscillators are preffered.

4. In clapp oscillator voltage is divided by using
a) Resistors
b) Capacitors
c) Inductors
d) Voltage dividing circuits are not used

View Answer

Answer: b [Reason:] In clap capacitor voltage divider circuit is achieved by capacitor because it is a modified version of colpitts oscillator.

5. In a clapp oscillator with three capacitor C1, C2, C3, C1 is used as upper capacitor in voltage divider, C2 is used as lower capacitor in voltage divider and C3 is the third capacitor. For perfect operation which of these capacitor should have minimum value?
a) C1
b) C2
c) C3
d) All of them are equal

View Answer

Answer: c [Reason:] In a Clapp oscillator C3 is much smaller than C1 and C 2as a result, the equivalent capacitance C is approximately equal to C3. For perfect operation C3 should have minimum value.

6. In a clapp oscillator with three capacitor C1, C2, C3, C1 is used as upper capacitor in voltage divider, C2 is used as lower capacitor in voltage divider and C3 is the third capacitor. The frequency of operation will be close to (Assume C1 parallel C2 is C3)
a) analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q6a
b) analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q6b
c) analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q6c
d) analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q6d

View Answer

Answer: c [Reason:] Since equivalent capacitance is close to C3 and equation is similar to colpitts oscillator.

7. In a clapp oscillator with three capacitor C1, C2, C3, C1 is used as upper capacitor in voltage divider, C2 is used as lower capacitor in voltage divider and C3 is the third capacitor. For perfect operation of clapp oscillator value of C3 should be
a) Equal to C1
b) Equal to C2
c) Equal to C1 parallel C2
d) Very small

View Answer

Answer: c [Reason:] For perfect operation of clapp oscillator value of C3 should be C1 parallel C2.

8. In a clapp oscillator with three capacitor C1, C2, C3, C1 is used as upper capacitor in voltage divider, C2 is used as lower capacitor in voltage divider and C3 is the third capacitor. Inductance used in the circuit is L. The frequency of operation will be
a) analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q7
b)analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q8
c) analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q8b
d) analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q8a

View Answer

Answer: a [Reason:] The frequency of operation is given analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q8c. Here effective capacitance is equal to C parallel C2 parallel C3.

9. In the following oscillator which one is more accurate
a) Colpitts oscillator
b) Clapp oscillator
c) Hartley oscillator
d) Simple LC oscillator

View Answer

Answer: b [Reason:] In clap capacitor, the stray capacitance has no effect in the third capacitor. So oscillator frequency is more stable and accurate. Hence Clapp oscillator have more accurate frequency.

10. What will be the clapp oscillator frequency if the C1, C2, C3 of clap oscillator is 1μF, 1μF, 2μF respectively and inductance is 1μH?
a) 0.1MHz
b) 0.4MHz
c) 1MHz
d) 4MHz

View Answer

Answer: [Reason:] Frequency of clap oscillator is analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q7= 3.9 x 105 ie approximately 0.4MHz. Therefore, frequency is equal to analog-circuits-questions-answers-clapp-oscillator-q10.