Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
nmims post
Objective Type Set
Online MCQ Assignment
Question Solution
Solved Question
Uncategorized

1. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V is 1V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: a [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD-V = 5sint -0.7 – 1 = 5sint -1.7 The voltage across resistor R2 = Vtotalx R2/(R1+R2) = (5sint -1.7) 1/2 Maximum value of output will be 5-1.7/2 = 1.65V The output will be positive half of sine wave with an upward shift of 1V. In the diagram below Red is input and green is output analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1e.

2. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V is -1V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: b [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD-V = 5sint -0.7 + 1 = 5sint +0.3 The voltage across resistor R2 = Vtotal x R2/(R1+R2) = (5sint +0.3) 1/2 Maximum value of output will be 5+0.3/2 = 2.65V The output will be positive half of sine wave with a downward shift of 1V. In the diagram below Red is input and green is output analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q2.

3. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V is 1V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q3a
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: c [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD+V = 5sint -0.7 +1 = 5sint +0.3 The voltage across resistor R2 = Vtotalx R2/(R1+R2) = (5sint +0.3) 1/2 Maximum value of output will be 5+0.3/2 = 2.65V The output will be positive half of sine wave with maximum voltage of 2.65V In the diagram below Red is input and green is output. analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q3

4. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V is 1V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q4
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: d [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD-V = 5sint -0.7 – 1 = 5sint -1.7 The voltage across resistor R2 = Vtotalx R2/(R1+R2) = (5sint -1.7) 1/2 Maximum value of output will be 5-1.7/2 = 1.65V The output will be positive half of sine wave with reduction of 1.7V and maximum of 2.15V. In the diagram below Red is input and green is output. analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q4a

5. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V1 is 1V and V2 is 1.5V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q5
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: a [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD-V1-V2 = 5sint -0.7 – 1-1.5 = 5sint -3.2 The voltage across resistor R2 = Vtotalx R2/(R1+R2) = (5sint -3.2) 1/2 Maximum value of output will be 5-3.2/2 = 0.9V. The output will be positive half of sine wave with reduction of 3.2V and maximum of 0.9V. In the diagram below Red is input and green is output. analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q5a

6. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V1 is -1.5V and V2 is 1V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q5
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: b [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD-V1-V2 = 5sint -0.7 +1.5– 1 = 5sint -0.2 The voltage across resistor R2 = Vtotalx R2/(R1+R2) = (5sint -0.2) 1/2 Maximum value of output will be 5-0.2/2 = 2.4V. The output will be positive half of sine wave with a maximum of 2.4V. In the diagram below Red is input and green is output. analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q7

7. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V1 is 1.5V and V2 is -1V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output, Vout of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q5
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: c [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD-V1-V2 = 5sint -0.7 -1.5+1 = 5sint -1.2 The voltage across resistor R2 = Vtotal x R2/(R1+R2) = (5sint -1.2) 1/2 Maximum value of output will be 5-1.2/2 = 1.9V. The output will be positive half of sine wave with a maximum of 1.9V.

In the diagram below Red is input and green is output. analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q7a

8. In the following clipper circuit resistance R1 and R2 is 1k. Voltage V1 is 1.5V and V2 is 1 V. Cut-in voltage of diode is 0.7V. What will be the output, Vout of the system if Vin is the signal given below?
(Use constant voltage drop model for diode)
analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q8
a) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1a
b) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1b
c) analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1c
d)analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q1d

View Answer

Answer: d [Reason:] Total voltage in the circuit is Vin-VD-V1-V2 = 5sint -0.7 -1.5-1 = 5sint -3.2 The voltage across resistor R2 = Vtotal x R2/(R1+R2) = (5sint -3.2) 1/2 Maximum value of output will be 5-3.2/2 = 0.9V. The output will be positive half of sine wave with a maximum of 0.9V and with an upward shift of 1V. In the diagram below Red is input and green is output. analog-circuits-interview-questions-answers-experienced-q8a